Dyskusja na temat kursu BTC

Twoim zdaniem kurs do 10 sierpnia znajdzie się w przedziale

Czas głosowania minął niedziela, 3 sierpnia 2025, 20:16

<100k$
5
9%
100-120k$
20
36%
>120k$
30
55%

Liczba głosów: 55
Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 14360
Reputacja postu: 
2
Napiwki za post: 0 BTC

Postautor: ergorg » czwartek, 24 października 2024, 17:48

ekonokomik pisze: czwartek, 24 października 2024, 16:39 Kurs odbył się od górnej półrocznego linii megafonu. To źle.
Tak? Bo u mnie retest wyjścia. :roll:

https://bingx.com/partner/ERGORG/ - alternatywa dla bybit jak wyłączą we wrześniu

Początkujący
Awatar użytkownika
Reputacja: 850
Reputacja postu: 
0

Postautor: everman » czwartek, 24 października 2024, 17:56

@ergorg ale albo po knotach albo korpusach a ty pościnałeś korpusy zaczynając na knocie

Jak by to było takie jedno znaczne to już by cena szybowała a jest walka nie bez powodu
SVG Image

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
1

Postautor: ergorg » czwartek, 24 października 2024, 17:58

@everman dwa pierwsze wierzchołki, miesiac temu odbilo w punkt, teraz ladny retest. Klocic sie nie bede, kazdy i tak gra swoje. :)

Dodano po 3 minutach 28 sekundach:
To tak jak moje 3D i twoje. Kogoś wyr*cha. :lol:
https://bingx.com/partner/ERGORG/ - alternatywa dla bybit jak wyłączą we wrześniu

Początkujący
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
1

Postautor: everman » czwartek, 24 października 2024, 18:07

No odbiło ale im dalej tym więcej opcji na te kreski

Dlatego trzeba uwzględnić ze cześć rynku widzi tak, cześć tak i nie dać sie r*chac tylko wkalkulować rozrzut w pozycję :lol:

Dodano po 5 minutach 23 sekundach:
można tez po knotach zabawić sie w trafiony nie trafiony heh

SVG Image

Początkujący
Reputacja: 563
Reputacja postu: 
0

Postautor: Eazzy0 » czwartek, 24 października 2024, 18:41

Przydałby się taki ruch jak dziś na Tesli który by rozwiał wątpliwości. Swoją drogą taka sama dzienna świeczka miała miejsce na BTC prawie równo rok temu (23 październik) i wybiła nas z poziomów <31.5k i zapoczątkowała ruch do obecnego ATH

Weteran
Reputacja: 946
Reputacja postu: 
3

Postautor: adamjttk » czwartek, 24 października 2024, 18:45

Tak powinno wygladac ostateczne wyjscie z tego megafonu.
To co sie dzieje na kursie BTC obecnie to kryminal, Tesla nie ma duzo mniejszej kapitalizacji niz BTC
Troche to wszystko martwi szczerze mowiac, technologiczne spolki leca tudemun, zloto tudemun a jak to wszystko w koncu porzadnie przykorekci to nie spodziewam sie zeby BTC nie przykorekcil rowniez.

Zaraz zaczynamy 9 miesiecy mulenia, czas najwyzszy zeby BTC pokazal troche sily.

Obrazek

edit - heh, Eazzy0, widze podobnie myslimy i komentujemy w jednej chwili ;P

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 3869
Reputacja postu: 
0

Postautor: Pleasek89 » czwartek, 24 października 2024, 21:15

adamjttk pisze: czwartek, 24 października 2024, 18:45Tak powinno wygladac ostateczne wyjscie z tego megafonu.
To co sie dzieje na kursie BTC obecnie to kryminal, Tesla nie ma duzo mniejszej kapitalizacji niz BTC
Troche to wszystko martwi szczerze mowiac, technologiczne spolki leca tudemun, zloto tudemun a jak to wszystko w koncu porzadnie przykorekci to nie spodziewam sie zeby BTC nie przykorekcil rowniez.
Co jak co, ale muszę się zgodzić. Zastanawiam się po prostu czy coraz więcej graczy nie przestało widzieć sensu inwestowania w ten rynek jeżeli taka Tesla może wystrzelić +20% jednego dnia a na krypto Bitcoin zamula jak dziad przez rok i każdy świeczka na poziomie plus czy minus 5% to ciekawy dzień. Każdy może mówić co chce, ale dla mnie to jest wyścig z czasem i ten czas na rozpędzenie hossy moim zdaniem powoli dobiega końca.

Mam spore pozycje w złocie, srebrze i również XTB na GPW, wszystko wygląda bardzo fajnie prowzrostowo, albo na ATH albo blisko ataku na ATH, nigdy nie sądziłem, że prawie w listopadzie 2024r. stwierdzę, że krypto jest rynkiem, który w tym roku do tej pory dał mi (stosunkowo do ryzyka) najgorsze wyniki w portfolio.

Weteran
Reputacja: 11213
Reputacja postu: 
3

Postautor: ekonokomik » czwartek, 24 października 2024, 22:53

adamjttk pisze: czwartek, 24 października 2024, 18:45Tak powinno wygladac ostateczne wyjscie z tego megafonu.
Pleasek89 pisze: czwartek, 24 października 2024, 21:15Co jak co, ale muszę się zgodzić.

19%? nie przesadziliście trochę? :)

Owszem, wyjście z megafonu powinno być wyraźne, ale tu wystarczy 3-5% dziennie. Cała operacja aż do przebicia ATH, potwierdzenia i ponownego ATH może spokojnie zająć tydzień, dwa i to też będzie wyraźne i wiarygodne.

Pamiętajcie, że BTC się starzeje, każda kolejna bańka ma mniejszą dynamikę, mniej pików, mniej flashcrashy.
Pleasek89 pisze: czwartek, 24 października 2024, 21:15Mam spore pozycje w złocie, srebrze i również XTB na GPW, wszystko wygląda bardzo fajnie prowzrostowo, albo na ATH albo blisko ataku na ATH, nigdy nie sądziłem, że prawie w listopadzie 2024r. stwierdzę, że krypto jest rynkiem, który w tym roku do tej pory dał mi (stosunkowo do ryzyka) najgorsze wyniki w portfolio.

Ale to nie jest taka zła sytuacja jak się wydaje! :) Bitcoin krok za krokiem staje się częścią globalnego rynku. Adopcja instytucjonalna postępuje. Jeśli BTC będzie wzrastał w podobnym tempie co spółki z NASDAQ, to pogłębi zaufanie do niego. A to przyciągnie kolejne poważne pieniądze... Bańka będzie, ale może już nie x20, a x3. To akceptowalne.

I kto wie, może któregoś pięknego dnia bank centralny USA, UK czy Francji ogłosi, że część rezerw będą trzymać w BTC...
I wtedy dopiero świeca Wam zęby powybija ;)

Początkujący
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
0

Postautor: everman » czwartek, 24 października 2024, 23:13

ok stawiam małego hedge-shorcika

aczkolwiek bardzo ładnie to idzie. chce zabezpieczyć pozycje przy pokonywaniu lokalnej topki a nie chce redukować longa.

Patrzac po 1h to narazie idzi zgodnie z planem dlatego dokladam do shorta i czekam na korekte zgodnie z zalozeniem
everman pisze: czwartek, 24 października 2024, 16:21 rysujemy wspólnym inwestycyjno-trejderskim sprzężonym umysłem pattern, który zakłada jeszcze jedna korektę

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 3869
Reputacja postu: 
0

Postautor: Pleasek89 » piątek, 25 października 2024, 00:08

ekonokomik pisze: czwartek, 24 października 2024, 22:53 Ale to nie jest taka zła sytuacja jak się wydaje! :) Bitcoin krok za krokiem staje się częścią globalnego rynku. Adopcja instytucjonalna postępuje. Jeśli BTC będzie wzrastał w podobnym tempie co spółki z NASDAQ, to pogłębi zaufanie do niego. A to przyciągnie kolejne poważne pieniądze... Bańka będzie, ale może już nie x20, a x3. To akceptowalne.
Nie pogłębi tylko zniechęci. Chyba, że mówisz czysto o instytucjonalnych inwestorach. Bo żaden retail nie będzie pakował kasy w Bitcoina gdzie masę niezłych spółek zrobi mu taki sam wynik przy X razy mniejszym ryzyku. To się po prostu nie będzie kalkulowało.

Weteran
Reputacja postu: 
0

Postautor: ekonokomik » piątek, 25 października 2024, 00:27

@Pleasek89 Tak, miałem na myśli instytucje. To im powinniśmy teraz kibicować. To może być prawdziwy game changer, który nie pozostanie bez potężnego wpływu na kurs.

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
0

Postautor: ergorg » piątek, 25 października 2024, 05:54

ekonokomik pisze: czwartek, 24 października 2024, 22:5319%? nie przesadziliście trochę?
No te 10% minimum. Jak dla mnie to oni od dłuższego czasu trzymają cenę by ubrać jak najwięcej shortów poniżej 70k$. Short squeeze może być epicki.

Początkujący
Awatar użytkownika
Reputacja: 129
Reputacja postu: 
1

Postautor: Kiwajakotako » piątek, 25 października 2024, 06:16

Panowie, jeśli idziemy jak po sznurku to wg. poprzedniej hossy wzrosty, które na dobre się zaczęły i przebiły poprzednie ath czyli 20k, odbyły się w grudniu dokładnie to w dniach 16-20 grudnia. I ja bym spokojnie jeszcze poczekał i nie panikował. Wiem, że każdy już załadowany i czeka na przebicie, ale jak potrwa ten marazm do grudnia to chyba też się nic nie stanie.
Będę się powtarzał, ale więcej cierpliwości.

Weteran
Reputacja postu: 
11

Postautor: ekonokomik » piątek, 25 października 2024, 09:27

@Kiwajakotako @ergorg Dokonałem reinterpretacji wykresu i rozwiązałem nasz problem ;)

Otóż wyobraziłem sobie, jak patrzyłbym na ten kawałek wykresu z przyszłości :)
Jeśli właśnie wychodzimy z megafonu (a głęboko w to wierzę), to patrząc na wykres za rok, uznalibyśmy, że wzrosty zaczęły się około 7 września.

W tej interpretacji kurs od 7 września podąża elegancko w górę oznaczonym kanałem (sorki za niewielki brak równoległości linii), a korekta (boczniak / megafon) trwała od pierwszej połowy marca do pierwszej połowy września, czyli pół roku , z dokładnością do kilku dni.

W tej interpretacji wszystko wskakuje na swoje miejsce i jest perfekcyjnie zgodne z tajmingami Bitcoina.

reinterpretacja.jpg
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Początkujący
Reputacja: 139
Reputacja postu: 
-1

Postautor: WojciechT » piątek, 25 października 2024, 13:00

Wykresy wykresami, a tymczasem rzeczywistość"
Analizując dane prezentowane przez Glassnode :
- górnicy regularnie handlują BTC
- Na początku roku na giełdaach było niecałe 3 miliony BTC (2,95M z hakiem) dzisiaj mamy ok. 1.7M. W prasie anglojęzycznej często piszą o kryzysie podażowym. Śmiechu warte.
- w ostatnie 3 miesiące kilkanaście kont skupiło 191 000. Wnioski? Wieloryby skupują wierząc w to iż ludzie zaczną kupować jeszcze droższego BTC. Tymczasem moim zdaniem społeczność BTC jest zbyt wyedukowana, a nowych źródeł generujących napływ dostarczycieli kapitału zwyczajnie jest zawężony.
- zgodnie z Glassnode od marca spada rzeczywisty popyt na Bitcoin, a liczba zawieranych transakcji spadła o 400 000.
- Na kryptospołeczność nie działa już "hajp" serwowany przez przeróżnych naganiaczy. Przykładowo ostro hajpowany xrp zarobił raptem 5% wzrost.
- Nawet Robert Kiyosaki (jeden z bardziej znanych optymistycznych "publicystów" BTC) zaczyna wątpić w BTC i opublikował info, że w najbliższej perspektywie bardziej spodziewa się tego iż BTC będzie po 5000$, niż to że zobaczymy duże wzrosty.
Reasumując:
Moim zdaniem w tej chwili nie ma żadnych podstaw, aby twierdzić, że BTC osiągnie 100K, a samospełniająca się przepowiednia o potężnych wzrostach pierwszy raz w historii BTC jest bezwzględnie wykorzystywana przez wieloryby czyt. banksterów lub jak to woli inwestorów instytucjonalnych.

Początkujący
Reputacja: 186
Reputacja postu: 
14

Postautor: KingKanPL » piątek, 25 października 2024, 13:11

Nie wiem dlaczego ludzie się uczepili tych 100k bardziej prawdopodobne że będzie kosztował 95-99.500 :D

Podstawy do wiary są
Twój post to w pewnym sensie jeden z czynników, który pchnie cenę w gore (chodzi o przesłanie i nastrój rynku)

Gaduła
Awatar użytkownika
Reputacja: 2566
Reputacja postu: 
13

Postautor: KubaKoń » piątek, 25 października 2024, 14:00

Dokładnie @KingKanPL, sam fakt, że widać coraz więcej wątpliwości co do dalszej hossy przemawia za wzrostami ;). O taki nastój chodziło po tej 6-7msc akumulacji - ludzie mieli być wymęczeni, znudzeni, poddani wątpliwościom. Wszystko idzie zgodnie z (moim skromnym) planem.
KubaKoń pisze: niedziela, 14 kwietnia 2024, 12:25Mi się wydaję, że tu się wszystko powinno rozwlekać o rozległość czasowa tej korekty, a nie głębokość. Zdrowsza byłaby po prostu długa, wielomiesięczna korekta/akumulacja (do jesieni) w range 60-70k (z ewentualnie jakąś szpilą likwidacyjną na 52k czyli "teoretyczne minimum" fali 4 czyli 0,382fibo całego swingu od listopada 2022)
KubaKoń pisze: piątek, 5 lipca 2024, 09:44Co do scenariusza to cały czas od wielu msc moim głównym scenariuszem jest powolne wykrwawianie (z możliwa szpilą likwidacyjną na 4xxxx) i nudna długoterminowa korekta/akumulacja przed właściwą hossą w 4q2024-2025. To najzdrowszy możliwy scenariusz dla potencjalnej hossy na >100k USD. Powodzenia!

Weteran
Reputacja postu: 
3

Postautor: ekonokomik » piątek, 25 października 2024, 15:49

WojciechT pisze: piątek, 25 października 2024, 13:00Moim zdaniem w tej chwili nie ma żadnych podstaw, aby twierdzić, że BTC osiągnie 100K, a samospełniająca się przepowiednia o potężnych wzrostach pierwszy raz w historii BTC jest bezwzględnie wykorzystywana przez wieloryby czyt. banksterów lub jak to woli inwestorów instytucjonalnych.

Ale sam sobie przeczysz w tym samym zdaniu. Jeśli inwestorzy instytucjonalni kupują BTC to cała "kryptospołeczność" przestaje się liczyć. Za chwilę ludzie kupią BTC nawet o tym nie wiedząc, poprzez rozmaite ETFy, fundusze emerytalne itd.
Właśnie na tym polega piękno i groza "inwestorów instytucjonalnych" i światowych rynków ;)
WojciechT pisze: piątek, 25 października 2024, 13:00- Na początku roku na giełdaach było niecałe 3 miliony BTC (2,95M z hakiem) dzisiaj mamy ok. 1.7M.

Po mojemu to też brzmi jak niezły powód do wzrostów.

Dodano po 1 minucie 39 sekundach:
KingKanPL pisze: piątek, 25 października 2024, 13:11Nie wiem dlaczego ludzie się uczepili tych 100k bardziej prawdopodobne że będzie kosztował 95-99.500

Ale to do końca tego roku? 8-)

PS. Ale możesz mieć rację. Ja już raz zostałem skarcony przez los za mentalne trzymanie się okrągłych liczb ;)
viewtopic.php?p=501047#p501047

Gaduła
Awatar użytkownika
Reputacja: 1112
Reputacja postu: 
1

Postautor: Arcymistrz1990 » piątek, 25 października 2024, 16:19

adamjttk pisze: czwartek, 24 października 2024, 18:45 Tak powinno wygladac ostateczne wyjscie z tego megafonu.

Zaraz zaczynamy 9 miesiecy mulenia, czas najwyzszy zeby BTC pokazal troche sily.

Obrazek

edit - heh, Eazzy0, widze podobnie myslimy i komentujemy w jednej chwili ;P
Tyle tylko, że Tesla jest obecnie 2,6 razy wyżej niż w styczniu 2023, a BTC ponad 4 razy wyżej względem 01.2023 - a więc za dający się sensowanie porównać okres bitek daje lepsze zwroty.
Porównywanie krótkoterminowych ruchów z innymi aktywami w mojej ocenie jest całkowicie niepotrzebne (szum) i wprowadza ogromny zamęt, w danej chwili zawsze będzie rosło coś więcej niż nasz portfel inwestycyjny - dlatego, że kapitał spekulacyjny migruje, a poza tym poszczególne rynki są w różnych fazach (impuls, konsolidacja) - kluczowe jest, żeby rozumieć dlaczego jest się na danym rynku.

Weteran
Reputacja postu: 
1

Postautor: ekonokomik » piątek, 25 października 2024, 16:23

Śmiała predykcja: przez najbliższe 10 miesięcy nie zobaczymy już ceny 65K

Miłego weekendu 8-)

Wróć do „Przedszkole”