fajnie było

Regulamin forum
1. Pomówienia i groźby zakazane !!!
Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 3799
Reputacja postu: 
1
Napiwki za post: 0 BTC

fajnie było

Postautor: akos » wtorek, 22 października 2024, 14:19

adamu79 pisze:niezrozumienie pojęcia pochwałania wojny napastniczej
Czytaj: https://bezprawnik.pl/pochwalanie-wojny-napastniczej/
Pojawia się wiele komentarzy pochwalających inwazję, wskazujących, że Ukraina to teoretyczne państwo, odmieniających Wołyń przez wszystkie przypadki. A nawet grożących Polsce. I jestem przekonany, że wiele z nich pisanych jest przez otumanionych prawdziwych internautów – zupełnie nieodpłatnie. Tak, jak to ma miejsce z tzw. antyszczepionkowcami.

Warto w tym miejscu przypomnieć o treści art. 117 §3 Kodeksu karnego. Przepis stanowi wprost, że:

Kto publicznie nawołuje do wszczęcia wojny napastniczej lub publicznie pochwala wszczęcie lub prowadzenie takiej wojny, podlega karze pozbawienia wolności od 3 miesięcy do lat 5.

Pochwalanie wszczęcia lub prowadzenia wojny napastniczej, jak wskazuje dr hab. Magdalena Budyn-Kiluk w komentarzu do Kodeksu karnego (pod red. M. Mozgawy, LEX/el. 2022, art. 117.), odnosi się do wszczęcia konfliktu zbrojnego (względnie agresji) polegającego na użyciu siły zbrojnej przeciwko suwerenności, terytorialnej integralności lub politycznej niezawisłości drugiego państwa.
Zatem przypomniane wyżej życzenia agresorowi by osiągnął jakieś zyski terytorialne, zajął dane miasto itd. jest równoważne z powyższym.

To nie wszystko, bo to nie jedyny przykład bycia na bakier z prawem:
W obliczu wojny, która ma miejsce w Ukrainie, rodzime media społecznościowe przesiąknięte są wieloma informacjami w tym temacie. Wiele z nich to fake news. I to zarówno w kontekście budowania paniki w Polsce, jak i niektórych przykazów płynących bezpośrednio z Ukrainy. Niektóre z tych informacji wynikają z niewiedzy, niektóre z przedstawiania swoich domysłów jako fakty, ale znaczna część z nich nosi znamiona zaplanowanej operacji.

Tak też zachowania powielające informacje, jakoby paliwo miało kosztować jutro 15 złotych za litr, można poczytać za przestępstwo z art. 224a k.k., który polega na bezpodstawnym zawiadomieniu o zagrożeniu. Zawiadomienie to może mieć dowolną formę, a więc zasadne jest rozpatrywanie takich zachowań w kontekście właśnie przestępstwa.
Kolportaż niektórych fake newsów mogących siać bezpodstawnie niepokoje społeczne też łamie polskie prawo a HP tego forum jest przecież pełen rozmaitych bzdur tego typu, które rzadko kiedy chce się komukolwiek weryfikować.

Zatem, jeśli ten punkt regulaminu forum, który przywołałem wyżej, o usuwaniu treści niezgodnych z prawem, miałby być respektowany to albo moderowanie powinno być ściślejsze albo pewne wątki należałoby faktycznie zamknąć lub ograniczyć do nich dostęp userom / kontom najczęściej siejącym dezinfo.

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 2731
Reputacja postu: 
0

fajnie było

Postautor: domator » wtorek, 22 października 2024, 18:54

CzarnaOwca pisze: wtorek, 22 października 2024, 08:03Moderator to też użytkownik forum, ma prawo wyrażać swoje opinie
No wlasnie nie powinien banowac innych userow kierujac sie swoimi opiniami. Na tym polega roznica w postrzeganiu wolnosci. Powinien realizowac regulamin narzucony pzrez bitmara. A swoje gowno-prawdy schowac w kieszen lub wyrazac jes wlasnie jako zwykly uzytkownik.
Ja nawet nie wiem co pisal Lesny ostatnio. Ja sie odnosze do zmasowanych dzialan modow od lat tutaj widzianych w kierunku popierania rosji, antyszczepionkowcow, ekstremy prawej strony itd...
***** *** i konfederacje i kukiza
ONR to organizacja faszystowska
Ordo Iuris to finansowani przez Kreml fundamentaliści

BitFilar - kryptoemerytura.
quark.house - Twój własny, stacjonarny kantor krypto.

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 1335
Reputacja postu: 
1

fajnie było

Postautor: CzarnaOwca » wtorek, 22 października 2024, 19:46

domator pisze: wtorek, 22 października 2024, 18:54No wlasnie nie powinien banowac innych userow kierujac sie swoimi opiniami. Na tym polega roznica w postrzeganiu wolnosci.
Ty chociaż zrozumiałeś co ja napisałem?
e:, nie, ty jednak na pewno nie zrozumiałeś co ja napisałem.
Kolekcjonuję upadki giełd, licznik: 4

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 3799
Reputacja postu: 
0

fajnie było

Postautor: akos » wtorek, 22 października 2024, 21:05

domator pisze: wtorek, 22 października 2024, 18:54Ja nawet nie wiem co pisal Lesny ostatnio. Ja sie odnosze do zmasowanych dzialan modow od lat tutaj widzianych w kierunku popierania rosj
Tu akurat sytuacja odwrotna, l3sny gorąco kibicuje ruskim terrorystom okraszając to jeszcze licznymi wyzwiskami. Bany imho w pełni zapracowane a shitstorm o nic. Aczkolwiek, biorąc pod uwagę, że to właśnie miłośnicy ruskiego miru nakręcają aferę, to byłoby zabawnie gdyby w efekcie zamknięto im piaskownicę do siania przekazów propagandowych Kremla. Byłby to gambit w stylu szachisty z Moskwy. Zawsze mieli łeb do interesów ;)

Bardzo Zły Moderator
Awatar użytkownika
Reputacja: 2683
Reputacja postu: 
10

fajnie było

Postautor: rav3n_pl » wtorek, 5 listopada 2024, 15:55

Bitmar pisze: niedziela, 20 października 2024, 22:45wywalenie z forum wszelkich tematów politycznych i generalnie nie związanych z bitcoinem
Krypto może zostać, nie samym bitcoin środowisko żyje ;)
HP miał z założenia być for fun spoza ogródka krypto, a polityczne nawalanki są tu bez sensu.

Przypominam też, że rangi w większości zależą tylko od stażu na forum :)

Odstawcie politykę na FB albo X i z głowy.
A forum niech dalej będzie kopalnią wiedzy o Bitcoin i krypto.
Piffko: PLC/BTC 1Rav3nkMayCijuhzcYemMiPYsvcaiwHni
BIP39 Mnemonik z talii kart
Bitcoin Core 0.29
Linki do YT, TT, LI i reszty

Wygadany
Awatar użytkownika
Reputacja: 303
Reputacja postu: 
0

fajnie było

Postautor: revo » poniedziałek, 2 czerwca 2025, 16:30

zauważyłem niestety znaczny odpływ użytkowników z forum :(
Gdzie teraz przesiadują kryptowaluciarze ?

fixedfloat.com
:!: handluj tanio XMR i innymi krypto bez rejestracji :!:

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 1335
Reputacja postu: 
1

fajnie było

Postautor: CzarnaOwca » poniedziałek, 2 czerwca 2025, 18:08

@revo zarobieni albo zbankrutowali :mrgreen: albo po prostu przestało ich bawić przesiadywanie na forum ;)
Kolekcjonuję upadki giełd, licznik: 4

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 194
Reputacja postu: 
1

fajnie było

Postautor: hanti » poniedziałek, 2 czerwca 2025, 22:36

Ja głównie tylko czytam :)
@_# :P ;) :D
Polecam giełdę kraken.com

Bardzo Zły Moderator
Awatar użytkownika
Reputacja: 2683
Reputacja postu: 
1

fajnie było

Postautor: rav3n_pl » wtorek, 24 czerwca 2025, 17:02

@revo 1. Jest essa ;)
2. Forma "forum" już od dawna uznawana jest za przestarzałą :)
3. Kanały na Telegramie, tam jest cały spam.
Piffko: PLC/BTC 1Rav3nkMayCijuhzcYemMiPYsvcaiwHni
BIP39 Mnemonik z talii kart
Bitcoin Core 0.29
Linki do YT, TT, LI i reszty

Wróć do „Księga skarg i zażaleń”