silv3r pisze: ↑ sobota, 21 grudnia 2024, 17:57Idea bitcoina była słuszna, ale została wypaczona przez HODLersów.
Nikt nic nie wypaczył. Pieniądz gorszy wypiera pieniądz lepszy - już paręset lat temu sformułowano to prawo (Kopernika-Greshama). Jak byś miał dolary amerykanskie i te z zimbabwe, to byś jak najszybciej chciał opchnąć te drugie, wiedząc że to śmieci, a przynajmniej dużo większe śmieci niż dolar amerykański (tak wiem, zaraz mi powiesz, że USD to badziew, spoko). Hodlowanie dobrego pieniądza będzie następować zawsze, bo jego wydawanie jest mniej korzystne niż pozbycie się trefnego pieniądza. A każdy półgłówek umie liczyć.
Można też uogólnić to do innej prawidłowości. Otóż gdybyś nawet zrobil reset całego bogactwa na świecie i każdemu dał po równo, to po 5/10/20/100 latach znów 2% będzie mieć 50% bogactwa. Czy to jakiś spisek? Nie, po prostu ktoś ma IQ 90, a ktoś ma IQ 120 i to wystarczy żeby z czasem doprowadzić do gromadzenia bogactwa przez zaradniejszych, a tracenia go przez mniej zaradanych. Ci zaradniejsi potem bedą sobie oczywiście tworzyć mechanizmu wspomagające ich dalsze gromadzenie bogactwa, ale tak działa natura. Któraś antylopa rodzi się silniejsza i zostaje alfą, a któraś beciakiem. Któryś lew zapłodni wiele samic bo jest sprytniejszy, a inny żadnej.
Gdybyś rozdał każdemu po 1 bitcoinie (tak wiem, że jest ich za mało), to skutek byłby podobny, czyli rich list, bo tutaj ktoś przegra w kasynie, tutaj ktoś źle zainwestuje, tutaj kogoś oszukają, a ktoś nie popełni żadnego z tych błędów. Obecny świat nie jest wynikiem wielkiego spisku, ale działania tej mechaniki od zarania ludzkości.
Innymi słowy równosć możemy sobie kreować jedynie na gruncie prawnym, ale nie faktycznym, bo każdy z nas ma inny zestaw cech naturalnych. Gdyby wszyscy byli identyczny, jak kolonia bakterii, to by jeden antybiotyk nas zabił

.
silv3r pisze: ↑ sobota, 21 grudnia 2024, 17:57Bitcoin byłby dobrą powszechną walutą gdyby miał mechanizm anti-hoarding. Typu - bitcoiny niewydane z adresu przez 10lat wracają do ogólnej puli do wykopania, a adres zostaje skasowany. Dzieki temu bitcoin cyrkuluje w sieci p2p, a nie jest hodlowany.
Już coś takiego jest. W chinach

. Jak nie wydasz pieniędzy w danym czasie, to wracają do rządu. To się chyba nazywa jakoś na K, ale nie mogę sobie przypomnieć... A jak wydasz odpowiednio to nawet punkciki specjalne dostaniesz i potem masz tańszy kredyt
Nie mówiąc już o tym, że proponowane przez ciebie rozwiązanie jest jedynie ograniczonym rozwiązaniem, co zauważył kolega pomocny.