Dyskusja na temat kursu BTC

Twoim zdaniem kurs do 10 sierpnia znajdzie się w przedziale

Czas głosowania minął niedziela, 3 sierpnia 2025, 20:16

<100k$
5
9%
100-120k$
20
36%
>120k$
30
55%

Liczba głosów: 55
Początkujący
Awatar użytkownika
Reputacja: 319
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Postautor: Yogi77 » środa, 31 lipca 2024, 18:11

Z tego co kojarzę, BTC musiałby kosztować ponad 700k żeby dorównać kapitalizacji złota, a więc miejsce na wzrosty jest ;)

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 4720
Reputacja postu: 
0

Postautor: new06 » środa, 31 lipca 2024, 19:15

pablo_gr pisze: środa, 31 lipca 2024, 15:50Ale nudy tutaj.

Tak jak powiedziałem kilka miesięcy temu - BTC to już aktywo instytucjonalne i będziemy się poruszać wedle ściśle określonej strefy cenowej.

100k to może zobaczycie za kilka lat - jeśli kapitał będzie przechodził do btc jak na złocie. Ale czasy szalonych ruchów na bicie mineły.

Kto chce się wzbogacić musi być bardziej kreatywny niż tępy hodl bitcoina.

ps. żadna ulica nie przyjdzie. O bitcoinie wiedzą już wszyscy na świecie. Kto chciał sobie kupić już dawno to zrobił.

# # # # # #

dzisiejsze wystąpienie Powella

https://x.com/Anarchoeconomy/status/1818710818881495249
Brave New World

Oficjalny przedstawiciel projektu
Awatar użytkownika
Reputacja: 1591
Reputacja postu: 
0

Postautor: bitup » środa, 31 lipca 2024, 22:21

Bardzo ładnie Powell
Spoiler:
powiedział , nic nie mówiąc konkretnego 3 kwartał lol
Obrazekhttps://zapodaj.net/plik-lbxbysX8OY
z tej okazji znalazłem nawet 100 minut na krypto w tygodniu
do weekendu wystarczy
najzabawniejszy MEMcoin btc trwa https://mempool.space :arrow: za nim POS MEMcoin eth https://etherscan.io/gastracker
Wolna i silna Polska w twardej zuchwałej Europie

Początkujący
Awatar użytkownika
Reputacja: 693
Reputacja postu: 
1

Postautor: mess_on_a_mission » czwartek, 1 sierpnia 2024, 10:08

mess_on_a_mission pisze: poniedziałek, 29 lipca 2024, 14:43 SVG Image

58 to lt, która mnie interesuje. musi wytrzymać i będzie git. pewnie będą klepać o 4 rano jak zawsze :D

imo przygotowujemy się do ostatniej nóżki w dół i klepania dna. może też być tak, że nie dojdziemy do tej lt w jednym ruchu i odbije w okolicach 60/61 i za kilkanaście dni zrobimy na tej lt db.. to by pasowało do eth na 2900 w tym ruchu i później hl

SVG Image

na eth podobnie, imo jeszcze jeden impulsik do 2900, to ta sama lt co na btc jednak razi dysproporcja w %.. może eth/btc zacznie iśc tu up, ale jeśli nie to może dziabnąć niżej albo btc nie zejdzie poniżej 60/61 o czym powyżej

z drugiej strony gdyby się uspokoiło to mediana większego czarnego kanału jest sensownym hl, ale daję tu mały % na realizację

SVG Image

Początkujący
Awatar użytkownika
Reputacja: 857
Reputacja postu: 
1

Postautor: everman » czwartek, 1 sierpnia 2024, 11:11

Czy kanałem takim czy innym z klina czy klinem grunt ze widzimy podobny kierunek

SVG Image

ETH po LT podobnie

SVG Image

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 3869
Reputacja postu: 
0

Postautor: Pleasek89 » czwartek, 1 sierpnia 2024, 17:08

Fajne te spadki, może uda się chłopakom w końcu porządnie zrzucić, bo od przyszłego tygodnia planowałem zacząć zakupy :D

Na tygodniówce wykres (już od dłuższego czasu) wygląda mocno dystrybucyjnie i myślę, ze jest spora szansa zobaczyć BTC <60k, natomiast w BTC po <45/50k trochę nie chce mi się wierzyć, dlatego nie zamierzam czekać na nie wiadomo jakie przeceny.

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 14360
Reputacja postu: 
0

Postautor: ergorg » czwartek, 1 sierpnia 2024, 17:31

Liczę, że te 60k utrzyma, cały czas ten scenariusz u mnie gra:

ale mam też z tyłu głowy taki :twisted:

https://bingx.com/partner/ERGORG/ - alternatywa dla bybit jak wyłączą we wrześniu

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
5

Postautor: new06 » czwartek, 1 sierpnia 2024, 17:42

większość longów upolowana

Obrazek

+ oparł się o tą LT, więc jak ma odbijać to teraz

Obrazek

Jak to nie wytrzyma to lecimy i to nisko, wątpię że 60k wytrzyma. + skoczyła dzisiaj trudność wydobycia (nowe ATH) , więc maks co może spaść to pewnie coś koło 56 k, inaczej będą problemy.

/e

a wieloryby zrobiły wczoraj największe zakupy od 2014

https://x.com/Vivek4real_/status/1819010656793674166
Brave New World

Początkujący
Reputacja: 442
Reputacja postu: 
1

Postautor: updownupdown » czwartek, 1 sierpnia 2024, 17:57

updownupdown pisze: poniedziałek, 29 lipca 2024, 16:55 Dosyć silne odrzucenie strefy. Jeszcze wczoraj bym tego nie rozpatrywał, ale pachnie mi tu zawrotką na 58k

Obrazek
Według mnie, taki optymistyczny scenariusz:

Obrazek

W skrajnym i chyba najbardziej negatywnym scenariuszu choć bardzo realnym zejdziemy na 52k tak jak wyżej @ergorg rysuje.

Początkujący
Awatar użytkownika
Reputacja: 1705
Reputacja postu: 
6

Postautor: Godstar » czwartek, 1 sierpnia 2024, 20:23

Dzień dobry po wakacjach.
Według mnie wszystko co wydarzyło się na wykresie od zamachu na Donalda T to insecenizacja.
3 przypieprzenie w opór na 70 k wcześniej ładowane było w 72 i 73.
Nie pójdziemy bez korekty, wymęczą i zrobimy te 47k jako pierwszy target, pod odbicie.
Z racji że to już 3 odrzucenie w formacji od marca w strukturze 1W toteż myślę że rynek wskaże graczą w końcu kierunek na kolejne kilka miesięcy.
Wypadnięcie powinno być dosyć srogie, ze względu na przemęczenie materiału.

Generalnie nie potrzeba rysować kresek aby zaobserwować pewną słabość w tej konsoli w ruchu od ostatniego low na 53, świece w h4 były budowane bez siły rynek nie szedł jak powinien.
Brakowało szybkich korekt - zmian nastrojów - rynek powoli nabierał wysokości wyciągnęliśmy wisielca na 1W i jak w końcu przyszła korekta ruchu od dołka na 53, okaże się nie korektą a już impulsem spadkowym.
Nie mniej jednak ruchanie graczy na maksa.

Widać to szczególnie na wykresie ETH, które troszkę zaprasza do mini lawiny.

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
4

Postautor: new06 » czwartek, 1 sierpnia 2024, 22:36

jak wszyscy kraczą o spadkach to dobry czas na otwarcie longa
Brave New World

Początkujący
Reputacja: 173
Reputacja postu: 
0

Postautor: 88duguid » czwartek, 1 sierpnia 2024, 22:48

Ale tanio. Ale to tylko dla mojej chorej głowy :) Ja uważam że w niedzielę ath przebijemy, jak tak się nie stanie to też w sumie płakać nie będę jeszcze czasu mam :D . A teraz druga sprawa.
Nie wiem czy pracuje ktoś w handlu. Możemy sobie wyobrazić , ale tylko wyobrazić jak coś :) Że mając te wszystkie wykresy , legalizację w postaci etf i wiele innych. Wiecie jak łatwo to gówno sprzedać masom jako faktycznie cyfrowe złoto ? Rozbudzić ich wizję stania się milionerami. Królami życia.
Stary wrzucasz kilka koła na parę lat i jesteś King. Chodzi mi o to , że pracowałem w sprzedaży bezpośredniej i widziałem mnóstwo typów osób którym wiem że bym to sprzedał bez większego problemu za absurdalne kwoty. Łatwość dostępu do zakupu tego jeszcze potęgowac może samospełniająca się bajkę w tych przeróżnych mózgach. I teraz 21 milionów ileś tam zgubionych itd , ale liczmy nawet 21, kapitalizacja znacie , 8 miliardów ludzi na świecie. the sky is the limit. Przeciez nic tylko otwierać firmę która sprzedaje etfy na to xD i jebać prowizje . Powiesz mi , że po co jak przecież możesz na giełdzie z telefonu bezpośrednia . Ale oni tego nie wiedzą xD Tsunami Jamanow też tego nie wie. I teraz jeśli ktoś na to właśnie wpada i ciśnie to supply shock może to wywieźć tam gdzie nawet Wam się nie wydaje. Oczywiście może mnie poniosła fantazja i nic takiego nie ma prawa bytu. To czysta fantazja ;) powodzenia i zieloności

Początkujący
Reputacja: 35
Reputacja postu: 
0

Postautor: fifipl » piątek, 2 sierpnia 2024, 09:35

88duguid pisze: czwartek, 1 sierpnia 2024, 22:48mnóstwo typów osób którym wiem że bym to sprzedał bez większego problemu za absurdalne kwoty
Tak jasne, tylko że te mnóstwo typów sprzeda po tygodniu ze stratą bo będzie spadało przez kilka dni i naczyta się że to "koniec krypto,bańka pękła" i takie tam. Potem dwa dni będzie rosło to kupi ponownie i jak kupi to ponownie sprzeda ze stratą bo trochę spadnie. Na końcu stwierdzi że to wielkie g i oszustwo i kierują tym gangsterzy żeby oszukać takich ludzi jak on i więcej nie dotknie krypto. Na tym forum było wielu takich. Sam takich znam wielu.

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 316
Reputacja postu: 
0

Postautor: Bemx2k » piątek, 2 sierpnia 2024, 09:58

Zgadzam się z tym że jak taki np BlackRock sypnie groszem na reklamę w mediach to masa ludzi wejdzie w ten biznes .
Niech no ktoś z matematycznymi zdolnościami tak +/- policzy ile potrzeba ''hajsu'' żeby wywindować kurs BTC na poziom 100k $ ?
BTC>ETH

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
26

Postautor: new06 » piątek, 2 sierpnia 2024, 10:09

Do końca sierpnia będziemy pewnie boczniakować w klinie:

Obrazek

Rozwiąże to kilka problemów:

- wpasujemy się timingowo w dotychczasowe cykle pohalvingowe, bo na obecną chwilę jesteśmy za szybko i za wysoko,

- BTC po starcie swoich ETF miał około 26 dni do rozpoczęcia wzrostów (liczę od momentu, gdzie wszedł wolumen). Dla mnie tam nie było de facto spadków, co raczej shake-out i orbitowanie wokół pewnej strefy. To pozwoli ETH na wyrysowanie podobnego patternu, reakumulację dla inwestorów i spuszczenie ETH przez Grayscale,
Spoiler:
Obrazek
- rynki najprawdopodobniej wstrzymają się z obraniem kierunku do następnego FOMC 18 września, gdzie zapewne zostanie ogłoszone cięcie stóp %,

- będzie czas na zakończenie sprawy z Goxami. A jak jesteśmy przy tym, to Goxy wczoraj zmniejszyły swój holding z ~ 80k BTC do 33k BTC. Niewiele już tego zostało z początkowych 140k BTC (jeśli dobrze pamiętam)

https://platform.arkhamintelligence.com ... ity/mt-gox

I od razu mamy powód wczorajszych spadków. Nie przywódcy Hamasu, nie Powell, a Goxowe BTC. I tu nie chodzi raczej o to, że ludzie, którzy je dostają automatycznie je spuszczają. Celem wczorajszego "inversed pump and dump" była zmiana właściciela tych BTC i sądząc po volumenie to się częściowo udało.

Swoją drogą kolejna tykająca od lat bomba została już prawie rozbrojona. Efekt na kurs, tak jak w przypadku niemców jest minimalny.

- na ostatni kwartał roku Blackrock zapowiada większe zakupy na BTC i ETH, a JP Morgan przewiduje na ten czas zakończenie presji sprzedażowej.

- oczywiście jak to po halvingu rośnie trudność wydobycia, co kładzie presję na cenę BTC. Ostatnio maksimum mieliśmy na początku maja, kiedy cenowo BTC osiągnął dołek na poziomie ok 56k. Na chwilę obecną mamy wzrost trudności (od wczoraj), a za 12 dni przewidywany jest kolejny skok. Osobom, które mają mokre sny o 50k czy 40k radziłbym to zweryfikować. Oczywiście scenariusz, w którym Blackrock ładuje w BTC 20 mld $, po czym to aktywo spada do poziomów, na których górnicy zaczynają masowo wyłączać sieć (co powoduje dalszy spadki) ma pewne szanse na realizację, ale nie powiedziałbym, że duże.
Spoiler:
Obrazek
- z drugiej strony miśki są absolutnie niezbędne w każdym ruchu wzrostowym. Niezależnie od tego czy sieją fake FUD, czy stawiają shorty. Na chwilę obecną patrząc na rozkład pozycji potencjalny kierunek wyjścia z klina jest całkiem prawdopodobny. Dla przykładu na poziomie ~ 70500 mamy jakieś 8 mld $ w shortach, a na ~ 72400 około 10 mld $. Kropla w morzu potrzeb, gdyż jak donoszą forumowi eksperci za analitykami Bloomberga - potrzebujemy 150 mld $, żeby w ogóle myśleć o jakichkolwiek wzrostach. A tak na poważnie, to jest tego tam tyle, że po przebiciu tych stref zapewne będziemy mieli automatyczny teleport do 80 k minimum (chociaż te strefy zapewne będą też bronione).

Obrazek

- co do Trump- Kamelea - jest to na ostrzu noża i % są wyrównane. Dlatego myślę że demokraci nie pozwolą sobie na to, żeby 14% amerykanów (tyle posiada obecnie crypto) sobie tak po prostu poszło i zagłosowała na Trumpa. Zresztą to się już dzieje, jak choćby rozmowy z Coinbase itd. Reasumując, jeżeli Trump miałby przegrać (a właściwie na chwilę obecną są na to odrobinę większe szanse), to raczej nie zastopuje to dalszych wzrostów. Jeżeli wygra to efekt będzie wiadomy.

- chyba jedyna opcja na solidne spadki w tym momencie, to jeżeli SPX będzie chciał zrobić rajd na południe przed 18 września. Ale patrząc jak wczoraj kurs BTC był broniony kiedy SPX leciał, to nawet nie wiem czy to by pomogło miśkom.

Tyle w temacie, można się rozejść.
Brave New World

Początkujący
Reputacja: 173
Reputacja postu: 
0

Postautor: 88duguid » piątek, 2 sierpnia 2024, 10:48

Oczywiście , że część postapi jak kolega wyżej pisał , ale dobrzy naganiacze , nagonia więcej niż odejdzie ;) Chciwość wywiezie nas na nowe maksima soon. ;) Zgadzam się z ostatnim postem świetnie rozebrane na czynniki pierwsze ostatnie wydarzenia.

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
1

Postautor: new06 » piątek, 2 sierpnia 2024, 11:20

@Bemx2k jak robiłem ostatnio takie szacunki na podstawie analiz Bank of America, to wyszło mi, że z 65k -> 100 k potrzeba około 25 mld $. Ale to są bardzo chamskie, uproszczone przeskalowania, nie zdziwiłbym się gdyby to było 15 albo 50 mld $ :) . Ogólnie ile by tego nie było, to między 70, a 72,5 k jest tyle płynności że powinno spokojnie zasponsorować większość tych wzrostów jeśli te shorty zostaną wyciśnięte.
Brave New World

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 3903
Reputacja postu: 
6

Postautor: fusywszklanejkuli » piątek, 2 sierpnia 2024, 12:33

Mam tylko dwa życzenia:
1. Recesjo, nie nadejdź.
2. W razie niespełnienia się życzenia nr 1: Bitcoinie, zdąż dopełnić swój bańkowy cykl, zanim amerykańskie giełdy zaczną dyskontować nadejście recesji.

Wczoraj o godzinie 16 naszego czasu opublikowano raport, który tak wystraszył rynki, że uleciał z nich cały optymizm związany z raczej przesądzonymi już obniżkami stóp procentowych. Nie będzie dobrze, jeżeli wśród uczestników rynku gra pod recesję zastąpi grę pod obniżki stóp.

SVG Image

https://www.cnbc.com/2024/07/31/stock-market-today-live-updates.html pisze:Some fresh data stoked fears over a possible recession and the notion that the Federal Reserve could be too late to start cutting interest rates. Initial jobless claims rose the most since August 2023. The ISM manufacturing index, a barometer of factory activity in the U.S., came in at 46.8%, worse than expected and a signal of economic contraction. After these releases, the 10-year Treasury yield dropped below 4% for the first time since February.

These weak data releases come a day after central bank policymakers chose to keep rates at the highest levels in two decades, when Fed Chair Jerome Powell gave investors some hope by signaling a September rate cut is on the table.

“The data we have got since the Fed meeting signals all of a sudden that people are now worrying that maybe it isn’t a soft landing and the Fed has vacillated too long,” said Tom Fitzpatrick, managing director for global market insights at R.J. O’Brien and Associates. “The bond market is already telling you that we’re behind the curve … the Fed is more prepared to make a different mistake for fear of making a similar mistake.”

Chris Rupkey, chief economist at FWDBONDS, added that Thursday’s data hinted at an economic downturn amid the volatility.

“The stock market doesn’t know whether to laugh or cry because while three Fed rate cuts may be coming this year and 10-year bond yields are falling below 4.00%, the winds of recession are coming in hard,” Rupkey said.
Moją tezą inwestycyjną jest niechybny pivot skompromitowanej kontrariańskiej narracji o paradygmacie, a by zminimalizować ryzyko drawdownu, prowadzę pozycje dynamicznie hedgując putami in-the-money thetę ekspozycji na optymalnym interwale, jak Leevermore.

Początkujący
Reputacja: 83
Reputacja postu: 
1

Postautor: gvesiosz » piątek, 2 sierpnia 2024, 13:51

O 14.30 potrzebujemy do wzrostów raportu NFP takiego nienajlepszego i nie fatalnego. Zakres 140-180 tysięcy nowych miejsc pracy uspokoi rynki po wczorajszych fatalnych danych. Wszystko inne może spowodować kontynuację spadków - obawy o recesję albo wątpliwości co do obniżek i ich tempo.

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
2

Postautor: new06 » piątek, 2 sierpnia 2024, 14:00

O tej nadchodzącej WIELKIMI KROKAMI recesji i PĘKAJĄCEJ BAŃCE WSZYSTKIEGO to ja już słyszę tak na luzie od 2016 roku.

https://www.forbes.com/sites/scottminer ... e-of-2016/

a tak dla zobrazowania tutaj jest długoterminowy wykres SPX:

Obrazek

a tutaj index dolara :

Obrazek

a tutaj jest inflacja USA historycznie:

https://www.investopedia.com/inflation- ... ar-7253832

Po drodze mieliśmy COVID i totalny lockdown, który mógł rozłożyć rynek na lata. A tak rozłożył, że po pół roku wróciliśmy do wzrostów. Mieliśmy realne zagrożenie (przynajmniej z psychologicznego punktu widzenia) konfliktu między Rosją a NATO - po raz pierwszy od upadku ZSRR na taką skalę. Ja naprawdę nie widzę powodu dlaczego to WIELKIE PĘKNIĘCIE BAŃKI WSZYSTKIEGO miałoby nastąpić akurat teraz lub np za pół roku. Ofc trzeba to brać pod uwagę i się do tego przygotowywać bo to nastąpi wcześniej czy później ale sporo osób siedzi przez całą hossę zesranych i trzepią tylko pościki o armageddonie zamiast korzystać. A takie lęki są średnio raz w roku albo i częściej. Ja już kilka razy starałem się być mądrzejszy od całego rynku i walczyć z hossą i to jest zwyczajnie głupie.

A jak ktoś chce zobaczyć jak wygląda +/- koniec to polecam film Big Short. Ja wiem jedno ten koniec jest zawsze poprzedzony totalną lunatyczną euforią, która ogarnia wszystkich. Jak wszyscy wierzą że już tylko up, to koniec jest bliski. A teraz BTC rośnie 1% i widzę - na mex od razu rzuca się horda miśków śliniących się na 40 k i wrzucają w shorty swoje $ które tylko pompują kurs :D . A na forach miśki erotomani - gawędziarze trzaskają pościki. A teraz mamy AI i inne zabawki, które mają potencjał do pchania rynku. I jasne zaraz wyjdzie jakiś bitup czy inny spec i powie że "AI to nie jest takie fajne jak wszyscy mówią". Ale kurde jest ! I ma realny wpływ (coraz większy) na poszczególne rynki. A bańka to jest coś dosłownie spompowane z powietrza. Tak wygląda coś nadmuchane powietrzem:

Jak jest okazja to trzeba korzystać, oczywiście z rozsądkiem, bo jak przyjdą ciężkie czasy to nie będzie się z czego zabezpieczać.
Brave New World

Wróć do „Przedszkole”