Dyskusja na temat kursu BTC

Twoim zdaniem kurs do 10 sierpnia znajdzie się w przedziale

Czas głosowania minął niedziela, 3 sierpnia 2025, 20:16

<100k$
5
9%
100-120k$
20
36%
>120k$
30
55%

Liczba głosów: 55
Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 3869
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Postautor: Pleasek89 » środa, 6 marca 2024, 22:08

adamjttk pisze: środa, 6 marca 2024, 14:27Osoba ktora nie posiada zadnych BTC i sie wymadrza tu w tym watku i gania innych, ktorzy w BTC grubo zainwestowali, i ktorzy sa zywotnie zainteresowani kursem, dla mnie jest po prostu memiczna.
Człowieku ciebie odkleiło totalnie. Widać, że to twoja pierwsza hossa i jeszcze G widziałeś. Pisanie do @rubel2 który jest na rynku ponad 10 lat i który prawdopodobnie jest 1000x bardziej zarobiony niż ty będziesz PO tej hossie, że jest memem jeszcze od typa, który jest na rynku od 2022r. to jest jakieś k***a kuriozum. Wiem, że mega ciężko w to uwierzyć, ale wyznacznikiem dobrego spekulanta nie jest posiadanie BTC tylko zwrot kapitału. Ty żyjesz jeszcze tymi paradygmatami dla których pierwsi spekulanci kupowali BTC - nowy pieniądz, nowe złoto, nowa międzynarodowa waluta, ucieczka przed systemem yada yada. Z czasem się tego oduczysz.

P.S. ja jestem zdania, że powinno się mieć jakiś % portfela w BTC, ale szanuję inne zdanie. Też z czasem zmienia się podejście, dla mnie x3 w tej hossie to aż świat, więc praktycznie mógłbym się skupić na samym BTC i olać alty, ale jeżeli ktoś ma doświadczenie i wiedzę niech rozgrywa rynek inaczej.

Oficjalny przedstawiciel projektu
Awatar użytkownika
Reputacja: 1591
Reputacja postu: 
0

Postautor: bitup » środa, 6 marca 2024, 22:19

*Ciekawostka

Jeśli dobrze liczę a przyjmuje się że Satoshi wykopał około 1. 1 mln btc
:arrow: https://coincodex.com/article/28459/sat ... t-address/
jesteśmy o krok do zbliżenia się pewnego momentum = przekroczenia stanu posiadania przez fundusze bankowe w etf takie samej a nawet przekraczającej ilości btc
:arrow: https://blockworks.co/bitcoin-etf
symbolicznie instytucje bankowe wygrywają z Satoshim w stanie posiadania
ciekawa strona z alarmami :arrow: https://platform.spotonchain.ai/en/entity/1948
najzabawniejszy MEMcoin btc trwa https://mempool.space :arrow: za nim POS MEMcoin eth https://etherscan.io/gastracker
Wolna i silna Polska w twardej zuchwałej Europie

Początkujący
Reputacja: 263
Reputacja postu: 
2

Postautor: rubel2 » środa, 6 marca 2024, 22:21

Pleasek89 pisze: środa, 6 marca 2024, 22:08.ja jestem zdania, że powinno się mieć jakiś % portfela w BTC, ale szanuję inne zdanie
No pewnie ze tak, co kto woli. Sam mam znajomych którzy mają np 50% btc czy nawet 100%. Ja tam nigdy tego nie krytykowałem. Zresztą też nie jestem wyrocznia. Ale bardzo mocno patrzę na btc - to logiczne. Na naprawdę dużym kapitale zrobić np. x4 to też fajny wynik.

Początkujący
Reputacja: 120
Reputacja postu: 
3

Postautor: bitex » środa, 6 marca 2024, 22:34

bitex pisze: niedziela, 10 stycznia 2021, 15:51 Często ktoś tu wrzuca wykres zainteresowania BTC z google trends. Ale dużo ludzi twierdzi - z kompletnie niezrozumiałych dla mnie przyczyn - że zainteresowanie słabe, bo 3 lata temu na szczycie 20k było wyższe niż teraz. No było i co w tym dziwnego? Obecna cena zaskakuje mniej niż 20k 3 lata temu :)

Zrobilem sobie niedawno wykresik zainteresowania btc na świecie w skali logarytmicznej i tutaj o wiele więcej widać. Na czerwono daty z przebijania ATH ostatnich baniek

Obrazek

Zwróćcie uwagę, że przy przebijaniu szczytów baniek, zainteresowanie zawsze było kilkukrotnie niższe niż na szczycie tej przebijanej bańki, a dopiero po przebiciu zainteresowanie powoli zaczynało rosnąć. Teraz mamy podobnie.
Co sie tak wszyscy uwzięli, że cisza przy ATH :D Co ATH to samo :D

Wykresik z przebijania ostatniego ATH
Obrazek

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 3869
Reputacja postu: 
1

Postautor: Pleasek89 » środa, 6 marca 2024, 23:40

rubel2 pisze: środa, 6 marca 2024, 22:21Ale bardzo mocno patrzę na btc - to logiczne. Na naprawdę dużym kapitale zrobić np. x4 to też fajny wynik.
No dokładnie, na pewnym etapie kiedy dodatkowe 30% w tą czy w tą Cię nie zbawi to można uprawiać strategię jak @ekonokomik. On robi 2 transakcje na 2 lata, skupuje po spadkach i holduje. Zarobi np. +300% w 3 lata i dla niego to absolutnie wystarczające a grzebanie po altach i podejmowanie ryzyka żeby zarobić 50% więcej nie jest warte zachodu.

Ja prawdopodobnie po tej hossie (jeżeli wszystko się uda) zacznę grać podobnie.

Początkujący
Reputacja: 173
Reputacja postu: 
0

Postautor: 88duguid » czwartek, 7 marca 2024, 02:49

https://www.bankier.pl/wiadomosc/Powell ... 06824.html . Wall street jest głodne i drukarki odpalone, ciekawi mnie ile prawdy jest w tym że Bankmanow juz nie ma . A może są ? I są o wiele lepsi w robieniu $$$$$ . Mocny popyt na BTC i podaż. Ulica jeszcze daleko. My dopiero przyjechaliśmy na imprezę :)

Początkujący
Reputacja: 194
Reputacja postu: 
1

Postautor: pomocny » czwartek, 7 marca 2024, 05:53

Pleasek89 pisze: środa, 6 marca 2024, 23:40Zarobi np. +300% w 3 lata i dla niego to absolutnie wystarczające a grzebanie po altach i podejmowanie ryzyka żeby zarobić 50% więcej nie jest warte zachodu.
To zależy jakim kto dysponuje kapitałem. Jeśli takim jak kolega Godstar - pełna zgoda.
Natomiast nie ma lepszej metody dla kogoś kto dysponuje stosunkowo mniejszym kapitałem. I to nie jest wtedy 50% więcej, tylko dużo, dużo więcej.
A inna rzecz, że niektórzy lubią taki zastrzyk adrenaliny, nawet obracając mniejszym kapitałem (mniejszym, bo płynność taka a nie inna) żeby wykręcić jak największy x. Nic nie stoi na przeszkodzie, żeby mieć jednocześnie duże bezpieczne pozycje i jednocześnie bawić się mniejszymi kwotami na dużo bardziej ryzykownych assetach.

Weteran
Reputacja: 3022
Reputacja postu: 
0

Postautor: pael » czwartek, 7 marca 2024, 07:01

oile nie zgadzalem sie z tym, ze btc to tulipany, to te etfy zaczynaja przypominac tulipany. Kazdy chce miec, bo cena rosnie... Wplywy przebily zloto, z ktorym wiemy co sie stalo.
Doić ile wlezie, ale nie bede ukrywal, ciekawi mnie finał.

Początkujący
Awatar użytkownika
Reputacja: 495
Reputacja postu: 
3

Postautor: Lord_Bafford » czwartek, 7 marca 2024, 07:52

Potraktujcie to luźno, szukałem pewnych analogii ze starym ath. Poza tym górny screen to interwał 4h, a dolny 1D, więc temat jest lekko przekłamany, ale do rzeczy.

Poprzednio w pierwszym pionowym ruchu nie nie udało się przebić ATH (było bardzo blisko), po czym nastąpiła korekta 15%, przebicie ATH i kolejna mniejsza korekta. Obecnie może być nieco na odwrót. Ale przyrównując sytuację obecną do pierwszego obrazka zobaczmy co jest dalej... no właśnie :D

Obrazek

Początkujący
Reputacja: 263
Reputacja postu: 
1

Postautor: rubel2 » czwartek, 7 marca 2024, 08:35

Pleasek89 pisze: środa, 6 marca 2024, 23:40No dokładnie, na pewnym etapie kiedy dodatkowe 30% w tą czy w tą Cię nie zbawi to można uprawiać strategię jak @ekonokomik. On robi 2 transakcje na 2 lata, skupuje po spadkach i holduje. Zarobi np. +300% w 3 lata i dla niego to absolutnie wystarczające a grzebanie po altach i podejmowanie ryzyka żeby zarobić 50% więcej nie jest warte zachodu.

Ja prawdopodobnie po tej hossie (jeżeli wszystko się uda) zacznę grać podobnie.
No pewnie że tak, generalnie 300% w 3 lata to jest dobry wynik. Jeśli się siedzi w krypto to może się wydawać że nie ale ogólnie powiesz komuś o tym z poza tej bańki to cię wyśmieje że to i tak nie możliwe. Co do grzebania się w altach to też nie do końca. Raz że poszukiwania są fajne jak ktoś to lubi, dwa że też potem nie trzeba tego jakoś specjalnie pilnować. A potencjał wzrostów no jest trochę większy jednak moim zdaniem niż to 50% więcej jak napisałeś.

Moderator
Awatar użytkownika
Reputacja: 4404
Reputacja postu: 
9

Postautor: kozaki_wiesi » czwartek, 7 marca 2024, 08:41

Panowie, posprzątałem tu co-nieco; proszę byście skupili się bardziej na zarabianiu niż na dogryzaniu i obrażaniu siebie nawzajem. Niech para idzie w nowe lambo a nie w gwizdek ;)
"Wszystko mija, nawet najdłuższa żmija"
S.J. Lec

Oficjalny przedstawiciel projektu
Awatar użytkownika
Reputacja: 1591
Reputacja postu: 
2

Postautor: bitup » czwartek, 7 marca 2024, 08:48

pael pisze: czwartek, 7 marca 2024, 07:01oile nie zgadzalem sie z tym, ze btc to tulipany, to te etfy zaczynaja przypominac tulipany

*Sekuryzacja ( transfer ryzyka między rynkiem kredytów hipotecznych kursów kryptowalutowych a poszczególnymi segmentami rynku finansowego ) i zasadniczo identyczna budowa instrumentów jak zbudowano subprime , co przewrotne po zakończeniu tej ery będą obie sytuacje porównywane ;)
i do tego jako wiśienka Saylor ;) viewtopic.php?f=27&t=25968&start=84940#p780694
* Znaleźli sposób na realizację zysków z dekady , upłynniają na rynku spot gdzie jedzie to na rezerwie cząstkowej ( stablecoiny ) i ubierają na fali fomo ludzi w instrumenty zawierające paczki po 0. 002 btc gdzie już poprostu mają $ wprost na legalu + prowizje za utrzymanie i zapisy w kontraktach ETF że jest to legitny instrument zatwierdzony przez SEC ( a ten znowu ma czyste ręcę bo zatwierdził niechętnie , z pozwami funduszy w tle i wieloma sprawami , jakby pod naciskiem )
Są nieźli na Wall Street , zawsze byli ;) piramida to byłoby uproszczenie a DiPascali by się obraził
najzabawniejszy MEMcoin btc trwa https://mempool.space :arrow: za nim POS MEMcoin eth https://etherscan.io/gastracker
Wolna i silna Polska w twardej zuchwałej Europie

Początkujący
Awatar użytkownika
Reputacja: 693
Reputacja postu: 
2

Postautor: mess_on_a_mission » czwartek, 7 marca 2024, 10:01

Lord_Bafford pisze: czwartek, 7 marca 2024, 07:52 Potraktujcie to luźno, szukałem pewnych analogii ze starym ath. Poza tym górny screen to interwał 4h, a dolny 1D, więc temat jest lekko przekłamany, ale do rzeczy.

@Lord_Bafford przede wszystkim jest mega podobny pattern w postaci wzrostowego kanału akumulacyjnego w zwykłej skali.

Czy dotkniemy wpierw górną czy dolną bandę to uzależniałbym o przełamania lub nie czerwonej przerywanej lt, z jednej strony wygląda na konsolę w celu przełamania mediany z drugiej jakby brakuje jeszcze trzeciego topu.

SVG Image

Weteran
Reputacja: 949
Reputacja postu: 
0

Postautor: adamjttk » czwartek, 7 marca 2024, 10:17

kozaki_wiesi pisze: czwartek, 7 marca 2024, 08:41 Panowie, posprzątałem tu co-nieco; proszę byście skupili się bardziej na zarabianiu niż na dogryzaniu i obrażaniu siebie nawzajem. Niech para idzie w nowe lambo a nie w gwizdek ;)
Powiem szczerze troche szkoda, spedzilem wczoraj pol godziny na weryfikacji predykcji n/t kursu BTC kolegi rubel i poszlo w gwizdek. Nie bylo tam dogryzania a same konkrety --> cytaty i wykresy.

Post byl konkretny i rzeczowy --> predykcje kolegi rubel przez ostatnie poltora roku n/t gdzie bedziemy w marcu 2024 to bylo kolejno --> 25k, 30k, 35k, 40k, 50k a niecaly tydzien temu pisal ze widzi moon.
Reasumujac --> kazde kilka k usd BTC w gore --> kolega rubel po prostu zwiekszal predykcje o kolejne 5-10k usd.

Mysle ze takie rzeczowe weryfikacje nie sa zasmiecaniem watku a pozwalaja mniej doswiadczonym kolegom wyrobic sobie opinie n/t tego czy warto brac pod uwage predykcje konkretnego uzytkownika.

PS. Jezeli jest taka mozliwosc prosze o przywrocenie postu.
Jezeli jakas jego czesc jest/byla niezgodna z regulaminem badz prowokujaca wg moderatora --> prosze o wyedytowanie/usuniecie tej czesci.
Ostatnio zmieniony czwartek, 7 marca 2024, 10:26 przez adamjttk, łącznie zmieniany 1 raz.

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 7104
Reputacja postu: 
0

Postautor: anagamidev » czwartek, 7 marca 2024, 10:23

BTC/USDT, 1h, ewentualnie lekko naciągany ISHS :D
BTC 122k$ soon! & 288k$ by 2026|Golden rule - BTFD|LTC 5k$ soon! & LISK 1kPLN soon!|SVG Image@Anagamidev
HODL on for dear life! | Never sell lower than you buy, buy more, average!
Liftoff, liftoff, liftoff :D

Weteran
Reputacja postu: 
0

Postautor: adamjttk » czwartek, 7 marca 2024, 11:01

Apropo wyceny BTC i pozostalej czesci obecnego cyklu:

1. Ktos kto sie nie bal i zainwestowal poltora roku temu w BTC po 20k jest dzis ponad 200% do przodu
Ale wtedy byla stypa na forum, nie wiedzielismy jak sie potocza losy ETF i jak bedzie wygladal jego wplyw na kurs.
Bylo daleko do halvingu.
Nie wiedzielismy tez co bedzie dalej ze swiatowa gospodarka, ze stopami, z ewentualna recesja.
Binance byl na cenzurowanym, nie bylo wiadomo jak sie potoczy jego sprawa z SEC.

Bylo ryzyko duzo wieksze, stad i potencjalny zysk duzo wiekszy.
No i trzeba bylo zamrozic kase na poltora roku, czesc tej kasy zezarla tez inflacja.

2. Dzis
Dzis fundusze dzialaja i zasysaja (i to konkretnie ZASYSAJA) bity z rynku, jest to fakt.
Jezeli chodzi o gospadarke - wszystkie znaki na niebie i ziemi mowia ze recesji nie bedzie, bedzie miekkie ladowanie, stopy w ciagu kolejnych kilku miesiecy powinny byc obnizane.
Halving za miesiac.
Sprawa z Binance w sumie zamieciona pod dywan, posmarowane, Zhao sie podlozyl i w sumie tyle.

Wszystkie znaki na niebie i ziemi mowia, ze w ciagu najblizszych 12 mies czeka nas jazda z 60k na 120k czy 180k czy moze i wiecej.
Dalej jest do zarobienia 100% a moze i 200%
Ryzyko jest duzo mniejsze niz poltora roku temu stad i potencjalny zysk tez juz jest duzo mniejszy chociaz nadal jak na okres czasu (12 mies a moze i nawet mniej) risk vs reward wyglada nadal rewelacyjnie.

To sa podstawy bazujac na fundamentach, nie wnikam w malowanie snipow z wykresow, nie interesuja mnie lokalne korekty czy jakis szpilki ktore sa wyciagane po tygodniu czy miesiacu --> moze stad zlecimy jeszcze na 50k, moze nie --> niewazne, mowie o wkladam kase i zapominam na ~8-15 mies.

Początkujący
Reputacja: 139
Reputacja postu: 
3

Postautor: WojciechT » czwartek, 7 marca 2024, 12:30

adamjttk pisze: czwartek, 7 marca 2024, 11:01To sa podstawy bazujac na fundamentach, nie wnikam w malowanie snipow z wykresow, nie interesuja mnie lokalne korekty czy jakis szpilki ktore sa wyciagane po tygodniu czy miesiacu --> moze stad zlecimy jeszcze na 50k, moze nie --> niewazne, mowie o wkladam kase i zapominam na ~8-15 mies.
Sugerujesz, żeby pod hodl ładować się, gdy kurs waha się w okolicach 70K$? Chyba sobie żarty robisz? Żeby ładować się przy takim kursie trzeba być konkretnym hazardzistą. Ewentualnie fantastą piszącym farmazony. Ty w ogóle masz BTC? Moim zdaniem nie, bo zbyt łatwo przychodzi ci forowanie tezy o wysokim kursie. Gdybyś wchodził za dużą i prawdziwą kase, to raczej podchodziłbyś do tego rozważniej. Wiadomo, najłatwiej ryzykuje się czyimiś pieniędzmi. Najbezpieczniejszą formą inwestowania pod hodl jest skupowanie, gdy BTC osiągnie wartość 30K i poniżej - a osiągnie taką wartość.

Jeżeli chodzi o kurs BTC, to moje założenie jest następujące, a więc albo w najbliższym czasie wzrośnie o 15 - 20% i będzie to oznaka hossy, albo o tyle spadnie i będzie to oznaka końca. Przy 55 - 58K zrobię zakupy i to spore, bo najprawdopodobniej ludzie bardzo szybko wykupią ten pik, ale to i tak będzie oznaka końca, gdy następnie znowu spadnie, to już nie kupuję. Jeżeli się pomylę i rzeczywiście BTC podskoczy do 150K, to cóż? Ja już swoje zarobiłem.

Początkujący
Awatar użytkownika
Reputacja: 693
Reputacja postu: 
2

Postautor: mess_on_a_mission » czwartek, 7 marca 2024, 12:38

tak czy odwrotnie :roll:

SVG Image

Weteran
Reputacja postu: 
0

Postautor: adamjttk » czwartek, 7 marca 2024, 13:12

WojciechT pisze: czwartek, 7 marca 2024, 12:30 Sugerujesz, żeby pod hodl ładować się, gdy kurs waha się w okolicach 70K$?
Po tym co widze na kursie i jak wycinaja w pien shortujacych - tak, dokladnie tak sugeruje.
WojciechT pisze: czwartek, 7 marca 2024, 12:30 Chyba sobie żarty robisz? Żeby ładować się przy takim kursie trzeba być konkretnym hazardzistą.
Hazardem bylo ladowanie toreb po 20k bo roznie to sie moglo potyczyc w 2022r, eskalacja wojny, kryzys ekonomiczny, upadek Binance, zjazd do 500$ ;P etc.
Dzisiaj to jest (jak na BTC) easy ride biorac pod uwage w jakim momencie cyklu sie znajdujemy.

WojciechT pisze: czwartek, 7 marca 2024, 12:30 Ewentualnie fantastą piszącym farmazony. Ty w ogóle masz BTC? Moim zdaniem nie, bo zbyt łatwo przychodzi ci forowanie tezy o wysokim kursie. Gdybyś wchodził za dużą i prawdziwą kase, to raczej podchodziłbyś do tego rozważniej.
Mam (starczyloby nawet na oplacenie zakladu z Janome ;P)
WojciechT pisze: czwartek, 7 marca 2024, 12:30 Najbezpieczniejszą formą inwestowania pod hodl jest skupowanie, gdy BTC osiągnie wartość 30K i poniżej - a osiągnie taką wartość.
Mozesz zdradzic kiedy to sie stanie?
Bo moje zlotowki pozera 10% inflacja wlasnie i widze doslownie jak biednieje (mowie szczerze - dzisiaj dostalem maila od dostawcy internetu ze podwyzsza oplate miesieczna o 6,5%, to juz druga podwyzka w ciagu ostatnich poltora roku, wczesniejsza niecaly rok temu byla o 8,5%.
To jest 15% w ciagu poltora roku- w kraju w ktorym oficjalna inflacja to <5%)
WojciechT pisze: czwartek, 7 marca 2024, 12:30 Jeżeli chodzi o kurs BTC, to moje założenie jest następujące, a więc albo w najbliższym czasie wzrośnie o 15 - 20% i będzie to oznaka hossy, albo o tyle spadnie i będzie to oznaka końca.
Konca czego? Hossy? Cyklu? Bitcoina?

Początkujący
Reputacja: 149
Reputacja postu: 
-10

Postautor: Hoyden » czwartek, 7 marca 2024, 13:48

CzarnaOwca pisze: środa, 6 marca 2024, 16:27
adamjttk pisze: środa, 6 marca 2024, 16:152. To powiedziawszy - ku merytoryce.
Zainwestowales 5 lat temu w shitcoina.
Dzisiaj ten shitcoin jest warty 18x wiecej niz w lutym 2019r.
BTC --> dzisiaj jest 18x wiecej warty niz w lutym 2019r
No właśnie,
luty 2019 ada 0.04$
luty 2019 btc 3500$

ATH ADA 3$ wzrost o 7400%
ATH BTC 69000$ wzrost o 1870%

Więc na czym można było więcej zarobić? Jeszcze wyjaśnienie - ZA-RO-BIĆ, a nie hodlować.
Znowu dobrałeś się do klawiatury a już miesiąc był spokoju
no no , tylko są kwestie takie że jak masz wagon tych ADA , no bo powiedzmy masz 1 btc porównująć do 69 tys usd w ada to będzie 23000 ADA - weź to teraz nagle wszystko sprzedaj przy obecnej płynności na gieldach - no dawaj :) pwiem tak 1 btc sprzedasz w ciągu kilku sekund za równowartość 69000 tys usd czy tam ile jest obecnie, nie ważne. A te 23000 ada będziesz opierdalać długo, cena będzie ci zjeżdżać za każdym kawałkiem opierdolonej części . Sprzedasz oczywiście wszystko, ale na końcu ile wyniesie twój wynik ? bo nie wyniesie 69000 tys usd jakie miałeś na początku niby w tym ada. to jest problem wszystkich altcoinów, oprócz tych powiedzmy z pierwszej 5-10 miejsca w market capie, ale nawet i tam zrzucenie dużej ilości altów wiąże się ze znacznym uśrednieniem sprzedazy po zaniżonej cenie od momentu wystawienia. Tym się różni król BTC od altów . oczywiście jak masz cierpliwośc, jesst hossa i sentyment, to zwalisz wagon takiego ADA za powiedzmy tą samą cene co chcesz od momentu wystawienia, ALE.. to może potrwać i z tydzień, miesiąc.. a w tym czasie może wiele się wydarzyć - np może się zwalić ada o 30 % i co ? i jajco . Prędzej ada się zwali niż btc i zwali się o więcej % niż BTC. Słowem ALTY = ryzko większe o wiele więcej niż BTC.

Wróć do „Przedszkole”