kradzież z paper walletu

Początkujący
Reputacja: 0
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

kradzież z paper walletu

Postautor: kptkn » niedziela, 22 stycznia 2023, 21:03

Witam
2 lata temu utworzyłem paper wallet już nie pamiętam na jakiej stronie, wczoraj wpisuje adres publiczny i widzę saldo 0, odzyskałem potrfel i faktycznie jest tam zero ktoś wypłacił wszystko 2 grudnia zeszłego roku.
Jak to jest możliwe ??? nadmieniam że nikt nie miał na 100 % dostępu do wersji papierowej

Dyskutant
Reputacja: 218
Reputacja postu: 
4

kradzież z paper walletu

Postautor: makur » niedziela, 22 stycznia 2023, 21:19

kptkn pisze: niedziela, 22 stycznia 2023, 21:03już nie pamiętam na jakiej stronie
sam sobie odpowiedziałeś
generator portfela to jest plik javascript ktory pobierasz z zaufanego źródła na swój dysk i bez dostępu do internetu go generujesz lokalnie w przeglądarce, przynajmniej tak parę lat temu to wyglądało.

Weteran
Reputacja: 680
Reputacja postu: 
0

kradzież z paper walletu

Postautor: ikswodnal » niedziela, 22 stycznia 2023, 22:48

makur pisze: niedziela, 22 stycznia 2023, 21:19bez dostępu do internetu go generujesz
Tak jest. Też tak robię Laptop z Linuxem raz zciągnąłem https://segwitaddress.org/bech32/
komputer odłączony od internetu na stałe, drukuję na drukarce tylko do tego przeznaczonej
nie połączonej z internetuem. Kosztował mnie ten zestaw ~ 300 PLN i jestem bardziej zadowolony niż z Ledgera Nano X za 500 - 600 zł .
Mam tylko problem z ściągnięciem wartości z paper walleta na Electrum na telefonie.
Dalej nie rozwiązany - muszę korzystać z Coinomi :-(.

Początkujący
Reputacja postu: 
0

kradzież z paper walletu

Postautor: kptkn » niedziela, 22 stycznia 2023, 22:51

to skoro strona generująca była wałkiem po co ktoś czekal 2 lata żeby wypłacic btc ?

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 2731
Reputacja postu: 
1

kradzież z paper walletu

Postautor: domator » poniedziałek, 23 stycznia 2023, 05:17

@kptkn Zebyy zlapac w miedzyczasie wiecej klientow-frajerow? I zgarnac dopiero jak sie troche uzbiera? Trzebaby przeanalizowac adresy na blokczejnie zenby zobaczyc czy tego samego dnia skonsolidowal monety z wielu adresow.
***** *** i konfederacje i kukiza
ONR to organizacja faszystowska
Ordo Iuris to finansowani przez Kreml fundamentaliści

BitFilar - kryptoemerytura.
quark.house - Twój własny, stacjonarny kantor krypto.

Początkujący
Reputacja postu: 
0

kradzież z paper walletu

Postautor: kptkn » poniedziałek, 23 stycznia 2023, 10:50

moj adres publiczny to 18VD67K614HkLcTavr7SebHqKc4hdCbwmn z tego co widzę to ktoś zbierał btc z wielu adresów i przesyłał dalej, ta się to gdzieś zgłosić i oznaczyć jako skradzione ? wiem że nie da się tego najprawdopodobniej odzyskać

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 2731
Reputacja postu: 
1

kradzież z paper walletu

Postautor: domator » poniedziałek, 23 stycznia 2023, 12:38

@kptkn pobiezna analiza blokczejna faktycznie powtierdza teorie scamu. Nie, nie da sie odzyskac tych pieniedzy. Zglosic mozesz na policje ale ma to sens tylko wtedy kiedy potrzebujesz dokumntu o zgloszeniu (bo np. to byly coiny spolki i musisz je wyksiegowac). Szansa na odzyskanie wynosi rowne 0.
***** *** i konfederacje i kukiza
ONR to organizacja faszystowska
Ordo Iuris to finansowani przez Kreml fundamentaliści

BitFilar - kryptoemerytura.
quark.house - Twój własny, stacjonarny kantor krypto.

Wróć do „Bezpieczeństwo”