dopra pisze: ↑ niedziela, 18 grudnia 2022, 15:02@ Graczyk, nie wiem gdzie Ty widzisz deflację, cały czasz CPI wysoko, masz chyba jakieś inne dane niż wszyscy
https://www.bls.gov/news.release/cpi.htm
Bez wyrównania sezonowego(czyli gołe ceny) w listopadzie był spadek cen o 0,1% w USA. Oczywiście to tylko jeden miesiąc, ale jeszcze kilka takich i będziemy poniżej celu inflacyjnego. Aktualnie w tym półroczu(czyli od czerwca) wzrost cen za 5 miesięcy to 0,47%.
rubel pisze: ↑ czwartek, 22 grudnia 2022, 10:22Co do stóp moim zdaniem zobaczymy jeszcze podwyżkę 0.5 -> 0.25 -> 0.25 a potem utrzymanie do końca 23r. W 24 pewnie rozpoczęcie obniżek.
To przy tych założeniach spodziewałbym się spadków. Aktualnie rynek wycenia podwyżkę o 0,25 w lutym, o 0,25% w marcu i na tym koniec podwyżek. Potem 2 obniżki po 0,25% w końcówce roku i w efekcie na 13 grudnia 2023 rynek zakłada,że będzie taka sama stawka jak teraz. Ja się spodziewam za grudzień inflacji w zakresie 0-0,2%, potem za styczeń znowu coś podobnego. Od marca już się spodziewam bardziej spadków cen niż wzrostów, a więc finalnie na następny rok zakładam deflację ok. 0,5%, może nawet 1%, przy założeniu,że FED nic nie odwali w stylu QE+ stopy 0%. Stopy w takich warunkach raczej powinny powoli spadać i ja prognozuję stopy procentowe na koniec 2023 gdzieś na poziomach nie więcej niż 3,5%, czyli łączna obniżka o ok. 1% w 2023 roku, chociaż na razie oczekiwania rynkowe są inne.
Każdy miesiac agresywnego QT to mniej kasy na rynku, więc scenariusz deflacyjny jest coraz bardziej prawdopodobny.