Dyskusja na temat kursu BTC

Twoim zdaniem kurs do 10 sierpnia znajdzie się w przedziale

Czas głosowania minął niedziela, 3 sierpnia 2025, 20:16

<100k$
5
9%
100-120k$
20
36%
>120k$
30
55%

Liczba głosów: 55
Orator
Awatar użytkownika
Reputacja: 1748
Reputacja postu: 
1
Napiwki za post: 0 BTC

Postautor: rubel » czwartek, 22 grudnia 2022, 09:32

@voodoom Niby to tak wygląda, ale moim zdaniem te spadki są jakieś zbyt oczywiste. Nieśmiało przychylam się w kierunku tezy, że nowych low na krypto i indexach już nie będzie.

NQ do końca stycznia widziałbym tak:
Obrazek
rubel pisze: poniedziałek, 29 sierpnia 2022, 09:47 Na podstawie poniższych kresek rozrysowałem sobie potencjalne miejsce do akumulacji oraz dystrybucji, zakładając że kolejny cykl się pojawi.
Obrazek
Zagrożenia oczywiście cały czas są ale według mnie całkiem możliwe że się wyczerpują.

BTC:
Obrazek

ETH:
Obrazek

Nie namawiam rzecz jasna nikogo do zakupów, to tylko moje prywatne zdanie.

Samego BTC nie zamierzam już nigdy kupować, a traktuje go tylko jako wyznacznik.
Ogłaszam koniec spadków!

100k$ BTC & 10k$ ETH by 2026
Opuszczam kryptosektę. Dorabiajcie się milionów i zmieniajcie świat! 8-)

Weteran
Reputacja: 9063
Reputacja postu: 
1

Postautor: socjolog2008 » czwartek, 22 grudnia 2022, 09:55

socjolog2008 pisze: wtorek, 20 grudnia 2022, 08:40Tu jest opcja 20k ale dużo większa opcja jest na 4300 na spx

Uśredniam mojego L - trzymam max do 18.4 i wywalam wszystko. Was tu jest nadal za dużo, jeszcze was bessa nie zmęczyła i nie dała w kość. SPX zostaje płynne, to zupełnie inna jakość i walory i też analiza @voodom do mnie trafia. Pierwszy kwartał 2023 może być na rynkach słaby.
@rubel widzę przemiana, a kroczyłeś właściwą już drogą. Widziałeś usunięcie eth z paxful. Tego się nie da używać z takimi opłatami, przejście na pos gdzie microsoft azure wywala obsługę crypto. To prywatny blockchain Vitalika, zupełnie jak BNB jest prywatnym blockchainem CZ. Co to ma być za parodia crypto

WIG20toTHEmoon https://www.gpw.pl

Orator
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
0

Postautor: rubel » czwartek, 22 grudnia 2022, 10:02

socjolog2008 pisze: czwartek, 22 grudnia 2022, 09:55@rubel widzę przemiana, a kroczyłeś właściwą już drogą.
Właściwa droga to taka która daje pieniądze. :lol:
Moje spojrzenie na krypto jest wciąż takie same. :twisted: Ale rynek rządzi się swoimi prawami. Byłem tu wcześniej niż ty, więc nie jedną bessę przeszedłem.
Poza tym, zagrożenia są dalej realne. I wiele się tu może zdarzyć. Scenariusz bez nowego low zakłada, że nie dojdzie to kolejnego kataklizmu.
Ogłaszam koniec spadków!

Początkujący
Awatar użytkownika
Reputacja: 126
Reputacja postu: 
1

Postautor: dondziadzia » czwartek, 22 grudnia 2022, 10:11

Nie wiem jak w Waszych miejscowościach ale u mnie bardzo widoczny spadek kolejek w supermarketach (w wózkach też jakby mniej produktów) i do paczkomatów w porównaniu do analogicznego okresu w ostatnich latach. Powinniśmy zobaczyć przełożenie na odczyty inflacji i wyniki spółek w Q1 2023. Pytanie czy rynek spanikuje i pogłębimy dołki, czy zacznie z wyprzedzeniem wyceniać kolejne stymulusy (osobiście nie wierzę w podnoszone stopy przez cały 2023, co nie znaczy też, że oczekuję mocnego odbicia). Spodziewam się nudnego i wyniszczającego czasowo przyszłego roku, może z lekkim ożywieniem w drugiej połowie.

Weteran
Reputacja postu: 
0

Postautor: socjolog2008 » czwartek, 22 grudnia 2022, 10:15

rubel pisze: czwartek, 22 grudnia 2022, 10:02 Właściwa droga to taka która daje pieniądze. :lol:

To czysta gra, chodzi o pieniądze wyłacznie w 2022. Idea umarła.
Obrazek
rubel pisze: czwartek, 22 grudnia 2022, 10:02Byłem tu wcześniej niż ty, więc nie jedną bessę przeszedłem.

Możliwe że chwile wcześniej byłeś. Tylko to teraz przypomina przepychanie się w autobusie geriatrycznym, bo jakoś nowych ludzi nie widzę. A otoczka i PR po tym co się dzieje raczej nie będzie skłaniać ludzi w tak trudnych czasach do spekulacji akurat na tych walorach. Skala oszustw z 2017 była średnia, skala 2022 już bije po oczach co to za środowisko. Potrzebny jest nadal reset. Taki 67-17 jest zbyt mały - my się cofniemy do wycen z czasów naszych wejść. Póki co zbieramy oboje $ do dalszych potyczek ;)

Orator
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
0

Postautor: rubel » czwartek, 22 grudnia 2022, 10:19

dondziadzia pisze: czwartek, 22 grudnia 2022, 10:11Nie wiem jak w Waszych miejscowościach ale u mnie bardzo widoczny spadek kolejek w supermarketach (w wózkach też jakby mniej produktów) i do paczkomatów w porównaniu do analogicznego okresu w ostatnich latach.
dondziadzia pisze: czwartek, 22 grudnia 2022, 10:11Pytanie czy rynek spanikuje i pogłębimy dołki
Nie do końca wiem co ma subiektywna ocena długości kolejek w supermarketach czy do paczkomatów i ilości produktów w koszykach w jakiejś tam miejscowości w Polsce do nowych dołków na BTC, ale np. wczoraj w jednej ze stołecznych galerii był istny czeski film. Nie było gdzie zaparkować auta, auta rzucane byle gdzie i dzień świra w sklepach.

Co do stóp moim zdaniem zobaczymy jeszcze podwyżkę 0.5 -> 0.25 -> 0.25 a potem utrzymanie do końca 23r. W 24 pewnie rozpoczęcie obniżek.

Dodano po 3 minutach 2 sekundach:
socjolog2008 pisze: czwartek, 22 grudnia 2022, 10:15jakoś nowych ludzi nie widzę.
To tylko twoja subiektywna ocena. Nie chciałbym tu podawać przykładów żeby się nie dekonspirować, ale zdziwiłem się bardzo mocno ostatnio jacy ludzie zaczynają się interesować krypto.
socjolog2008 pisze: czwartek, 22 grudnia 2022, 10:15Tylko to teraz przypomina przepychanie się w autobusie geriatrycznym
Na tym forum tak, bo to dinozaur, a wielu zostało na tym poziomie.
socjolog2008 pisze: czwartek, 22 grudnia 2022, 10:15skala 2022 już bije po oczach co to za środowisko.
To prawda, ale wszędzie masz wałkarzy.
Ogłaszam koniec spadków!

Początkujący
Reputacja: 287
Reputacja postu: 
0

Postautor: Janome » czwartek, 22 grudnia 2022, 10:52

socjolog2008 pisze: czwartek, 22 grudnia 2022, 09:55widzę przemiana, a kroczyłeś właściwą już drogą.

Rynki nie rządzą się logiką, rację ma ten kto na koniec jest na zielono.

Jeśli chodzi o linka, szczerze to pierwszy raz dzisiaj usłyszałem o Paxful. Mamy bessę, wiadomo, że częśc firm z branży zbankrutuje, część przejdzie zmiany. Z tego co przeczytałem wnioskuję, że Pan 'Ray' gada jak typowy maksymalista BTC - bitcoin super partia a alty to scentralizowane, bezużyteczne gówno.

'Bitcoin the only honest money there is'
'ETH controlled by a small group of people'
'Tokens that ETH spawned has been scams'

Może sobie gadać, ma trochę tam racji ale przykryte to jest stronniczym pierdoleniem. Tymczasem wszyscy wiedzą, że jak przyjdzie hossa to ETH da dużo więcej % niż BTC.

Początkujący
Awatar użytkownika
Reputacja: 126
Reputacja postu: 
0

Postautor: dondziadzia » czwartek, 22 grudnia 2022, 11:03

rubel pisze: czwartek, 22 grudnia 2022, 10:22Nie do końca wiem co ma subiektywna ocena długości kolejek w supermarketach czy do paczkomatów i ilości produktów w koszykach w jakiejś tam miejscowości w Polsce do nowych dołków na BTC
Generalnie to, że nie ma skąd napłynąć kasa żeby cokolwiek mocniej spompować. I to nie chodzi tylko o subiektywne odczucia a ogólną kondycję rynku i moment w jakim się znajduje. Zacznie się sezon raportowy, spółki pokażą kiepski ostatni kwartał i możemy polecieć niżej na indeksach, co raczej nie pomoże BTC i altom. Moje zastrzeżenie jest jednak takie, że sporo tego powinno być już w cenach.

Orator
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
1

Postautor: rubel » czwartek, 22 grudnia 2022, 11:30

@dondziadzia Tylko że giełda wyprzedza gospodarkę.

Żadnych wielkich wzrostów bym nie oczekiwał. Mój optymistyczny scenariusz zakłada okolice 30k w q1 2024r. czyli za ponad rok.
Ogłaszam koniec spadków!

Początkujący
Reputacja: 218
Reputacja postu: 
0

Postautor: jack_btc » czwartek, 22 grudnia 2022, 12:51

rubel pisze: czwartek, 22 grudnia 2022, 11:30Żadnych wielkich wzrostów bym nie oczekiwał
Nie wiem kto na tę chwile miał by być fundatorem wzrostów, a patrzenie na 24 rok z perspektywy 22 roku pomijając nieznane w rok 23 jest jak wróżenie z fusów. Wszystko wskazuje na to, że sp500 pogłębi dołek w 23 roku, a wraz z nim cała reszta.

Oficjalny przedstawiciel projektu
Awatar użytkownika
Reputacja: 1591
Reputacja postu: 
5

Postautor: bitup » czwartek, 22 grudnia 2022, 15:01

socjolog2008 pisze: wtorek, 20 grudnia 2022, 16:02Magia rajdu św. Mikołaja

Obrazek
Dobrze że z tych indexów zrealizowałeś zysk . Czekam aż przestaniesz pisać głupoty o wzrostach na krypto i sprzedaż , wiele czasu nie zostało :!:
najzabawniejszy MEMcoin btc trwa https://mempool.space :arrow: za nim POS MEMcoin eth https://etherscan.io/gastracker
Wolna i silna Polska w twardej zuchwałej Europie

Weteran
Reputacja postu: 
0

Postautor: socjolog2008 » czwartek, 22 grudnia 2022, 15:46

@bitup Uśredniam żeby wyjść z ostatniej pozycji na + /złe wejście ale do przetrzymania.
Obrazek
Na cuda na liczę ale na spokojnie, bez nerwowych ruchów. Da się z gniota jeszcze kilka $ wycisnąć przed świetami
Z rynków na EU50 i UK100 brałem wczoraj po 40%+ to mam poduszkę ;)

Początkujący
Reputacja: 386
Reputacja postu: 
0

Postautor: graczyk » czwartek, 22 grudnia 2022, 17:12

dopra pisze: niedziela, 18 grudnia 2022, 15:02@ Graczyk, nie wiem gdzie Ty widzisz deflację, cały czasz CPI wysoko, masz chyba jakieś inne dane niż wszyscy
https://www.bls.gov/news.release/cpi.htm

Bez wyrównania sezonowego(czyli gołe ceny) w listopadzie był spadek cen o 0,1% w USA. Oczywiście to tylko jeden miesiąc, ale jeszcze kilka takich i będziemy poniżej celu inflacyjnego. Aktualnie w tym półroczu(czyli od czerwca) wzrost cen za 5 miesięcy to 0,47%.
rubel pisze: czwartek, 22 grudnia 2022, 10:22Co do stóp moim zdaniem zobaczymy jeszcze podwyżkę 0.5 -> 0.25 -> 0.25 a potem utrzymanie do końca 23r. W 24 pewnie rozpoczęcie obniżek.
To przy tych założeniach spodziewałbym się spadków. Aktualnie rynek wycenia podwyżkę o 0,25 w lutym, o 0,25% w marcu i na tym koniec podwyżek. Potem 2 obniżki po 0,25% w końcówce roku i w efekcie na 13 grudnia 2023 rynek zakłada,że będzie taka sama stawka jak teraz. Ja się spodziewam za grudzień inflacji w zakresie 0-0,2%, potem za styczeń znowu coś podobnego. Od marca już się spodziewam bardziej spadków cen niż wzrostów, a więc finalnie na następny rok zakładam deflację ok. 0,5%, może nawet 1%, przy założeniu,że FED nic nie odwali w stylu QE+ stopy 0%. Stopy w takich warunkach raczej powinny powoli spadać i ja prognozuję stopy procentowe na koniec 2023 gdzieś na poziomach nie więcej niż 3,5%, czyli łączna obniżka o ok. 1% w 2023 roku, chociaż na razie oczekiwania rynkowe są inne.

Każdy miesiac agresywnego QT to mniej kasy na rynku, więc scenariusz deflacyjny jest coraz bardziej prawdopodobny.

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 1335
Reputacja postu: 
0

Postautor: CzarnaOwca » czwartek, 22 grudnia 2022, 18:35

dondziadzia pisze: czwartek, 22 grudnia 2022, 10:11bardzo widoczny spadek kolejek w supermarketach (w wózkach też jakby mniej produktów) i do paczkomatów w porównaniu do analogicznego okresu w ostatnich latach
No na pewno nie w Poznaniu, wszędzie w sklepach pełno ludzi. A co do paczkomatów, ostatnie dwa lata to wzmożone wysyłki z powodu covida.
Patrząc to co się dzieje w sklepach - BIEDY NIE MA :lol:
Kolekcjonuję upadki giełd, licznik: 4

Weteran
Reputacja postu: 
0

Postautor: socjolog2008 » czwartek, 22 grudnia 2022, 18:51

@voodoom myślisz ? robią grudzień`22 via black monday`87
Obrazek
już pal diabli te walory tutaj, to zabawki do spekulacji ale na rynkach jak się zacznie to ło la boga

Gaduła
Awatar użytkownika
Reputacja: 1737
Reputacja postu: 
4

Postautor: voodoom » czwartek, 22 grudnia 2022, 18:56

socjolog2008 pisze: czwartek, 22 grudnia 2022, 18:51@voodoom myślisz ? robią grudzień`22 via black monday`87
@socjolog2008 Nie jestem pewien na co patrzę, Europa rano zrobiła te fib 0.5 ale US nie, a mimo to nic nie hamuje, wsparcia pękają jak zapałki. Nie wiem, może się skończyły argumenty żeby łapać dołki po dzisiejszych newsach - recesji nie ma, PKB rośnie, pivotu nie będzie, Santa Rally też odwołany... no nie wiem, ale żeby od razu tak w parę dni spuścić wszystko do kibla jedną nitką... może i robialne :twisted:

Ewentualnie jakiś twist z korektą nieregularną jak machną tu LL a potem wyciągną jeszcze, ale to wszystko zależy jakie będzie zamknięcie US. Jak w ostatnie 2h spuszczą to o drugie tyle co od szczytu, to bym się nie napalał na żadne pośrednie rozwiązania.

Dodano po 9 minutach 39 sekundach:
Ogólnie to zapowiadałem dziś bombowce z cegłami, ale i tak mnie zaskoczyło to co widzę :lol:

Początkujący
Reputacja: 9
Reputacja postu: 
1

Postautor: Vetzen » czwartek, 22 grudnia 2022, 19:08

A wracajac do tematu watku to btc w miejscu stoi. Chyba mamy odklejke od indeksow.

Weteran
Reputacja postu: 
0

Postautor: socjolog2008 » czwartek, 22 grudnia 2022, 19:20

@Vetzen nie skopiował 60% dzisiejszych spadków = połowiczna odklejka powiedzmy na interwałach 1H
Bo odklejony to Bitcoin jest już kilka miesięcy, od marca do sp500
Obrazek
btc mają spadki 3,5 razy większe niż sp500 w 10 miesięcy trudno żeby teraz radził sobie gorzej, już jest w dupowatej sytuacji bo jak ci pójdą na takie spadki na indexach to tutaj chyba byście musieli dopłacać :lol:

Dodano po 14 minutach 35 sekundach:
Ostatni 10 miesięcy najsilniejszy jest często tu wyśmiewany .....WIG20
zomos2 pisze: wtorek, 21 czerwca 2022, 23:52@socjolog2008 80% na GPW i to jeszcze na WIG20. Pożal się Boże.... :roll:

Obrazek

Początkujący
Reputacja: 9
Reputacja postu: 
0

Postautor: Vetzen » czwartek, 22 grudnia 2022, 19:44

@socjolog2008 pisalem o dzisiaj, co mnie obchodzi co bylo wczesniej?

Dodano po 1 godzinie 41 minutach 45 sekundach:
shorty beda plakac

Gaduła
Awatar użytkownika
Reputacja: 1112
Reputacja postu: 
0

Postautor: Arcymistrz1990 » czwartek, 22 grudnia 2022, 21:32

A tymczasem sytuacja na rynku gazu zaczyna wyglądać naprawdę obiecująco. Dzisiaj zamknięcie kontraktów terminowych TTF na styczeń poniżej 92 EUR. Powoli wygasają szoki podażowe.

Jednocześnie po stronie ilości pieniądza tak jak wspomina Graczyk mamy spadającą sume bilansowa FED-u oraz spadają agregaty pieniężne M1. Deflacja coraz bliżej i rzeczywiście wiele zaczyna wskazywać na to, że być może obędzie się bez drastycznego osłabienia rynku pracy (choć zaznaczam, że lekkie osłabienie w długim terminie byłoby bardzo zdrowe).

Wróć do „Przedszkole”