Motywowany artykułem, który napisałem, wyjaśniący w stosunkowo przystepny sposób zmiany, nowości, możliwości w Bitcoinie po wprowadzeniu Taproot,
chciałem stworzyć szerszy wątek dotyczący Taproot.
Taproot to ogólnie złożony temat, trudny technicznie, jednocześnie IMAO bardzo ekscytujący.
Być może sa tutaj spece rozumiejący składowe Taproot (i jak działają) i jednocześnie widzicie możliwości wykorzystania ich, o czym możemy pogadać.
Na początek zapraszam do artykułu, który wprowadza do Taproot: https://www.mobycrypt.com/pl/zrozumiec- ... k-taproot/
Na zajawkę wrzucę wycinek artykułu w skrócie wyjaśniający softfork Taproot:
Aktualizacja Taproot z wykorzystaniem podpisów Schnorra oraz MAST wprowadza do Bitcoina nowy typ transakcji: P2TR. Ten typ transakcji:
- zwiększa prywatność adresów multisignature, wykorzystując podpisy Schnorr i ich możliwość agregacji do pojedynczej sygnatury i klucza. Oznacza to, że adresy multisig będą nie do rozróżnienia względem normalnych adresów.
- zwiększa możliwości tworzenia skryptów zabezpieczających wydanie Bitcoinów oraz znacząco poprawia ich prywatność – można tworzyć reguły wydania BItcoinów (wysłania transakcji), definiując wiele alternatywnych warunków, jednak w taki sposób, że warunki te nie będą jawnie widoczne w blockchainie, a nawet nie będą widoczne w momencie wydawania tych Bitcoinów (oprócz pojedynczego warunku z listy zdefiniowanych, tego, który ma autoryzować konkretną transakcję).
Język Tapscript to uaktualniona nazwa języka skryptowego Bitcoin, zawierająca m.in. komendy dodane do tego języka, w celu umożliwienia funkcjonalności opisanych wyżej.