Nie to miałem na myśli. Nie ma takiej ceny Bitcoina, w której zniknęłaby nadzieja, dlatego ja się tym zupełnie nie sugeruję. Pod koniec roku 2018r. i w marcu 2020r. też znajdziesz bycze posty (tylko jest ich oczywiście odpowiednio mniej niż podczas wzrostów).
Dyskusja na temat kursu BTC
-
Strona 3513 z 4707
- Przejdź do strony:
- Poprzednia
- 1
- …
- 3511
- 3512
- 3513
- 3514
- 3515
- …
- 4707
- Następna
- Weteran
- Reputacja: 3869

Postautor: Pleasek89 » niedziela, 20 lutego 2022, 15:39
Nie to miałem na myśli. Nie ma takiej ceny Bitcoina, w której zniknęłaby nadzieja, dlatego ja się tym zupełnie nie sugeruję. Pod koniec roku 2018r. i w marcu 2020r. też znajdziesz bycze posty (tylko jest ich oczywiście odpowiednio mniej niż podczas wzrostów).
Pleasek89
- Weteran
- Reputacja: 4878

Postautor: prap0n » niedziela, 20 lutego 2022, 16:37
Gdzie obecna korekta to byla fala 2 w duzej 3. Inna opcja ze 40% rajd to byl jakis lacznik. brakuje tylko zapalnika w postaci uzasadnienia dla tlumu

No ale nie wybiegam na przod do czasu ew. wybicia dolka. Moze wytrzyma
Nalezy sie spodziewac ruchow takich jakie nie pojawialy sie wczesniej.
W poprzednich bear marketach bardzo czesto BTC tworzyl jasna struktury konsolidacyjne tak jak np trojkaty w 2018 i 2019. Mysle ze tym razem bedzie inaczej i nic jasnego sie nie pojawi bo prawie wszystko dzieje sie inaczej niz wczesniej. Dodatkowo rzadko kiedy szczyty byly tworzone z uzyciem struktur, tym razem pojawil sie rising wedge w maju 2021.
Czy BTC spadnie pozniej 20k?
W dlugim terminie pewnie tak. Wystarczy zwrocic uwage na wyplaszczanie sie cyklu. O ile wczesniej rajdy wzgledem poprzedniego ATH robily targety o wiele wieksze wzgledem poprzedniego ATH, tym razem postep jest dosc maly - tj 250% na ten moment. Wrzucane byly tutaj wykresy z wyplaszczajaca sie gorna banda. Stad miejsca na korekte jest coraz mniej, dlatego zapewne magiczne nieprzebijalne ATH poprzedniego cyklu zostanie przebite.
Dodatkowo narracja z nieprzebijalnym poprzednim ATH jest dosc mocna, a wiemy co sie dzieje w krypto gdy panuja podobne przekonania

prap0n
- Weteran
- Reputacja: 9063
Postautor: socjolog2008 » niedziela, 20 lutego 2022, 16:48

socjolog2008
- Oficjalny przedstawiciel projektu
- Reputacja: 1135

Postautor: FlyingAtom » niedziela, 20 lutego 2022, 16:52
Zmieniła się struktura, cena była tylko 65k bo na rynku są stable, w 2017 Bitcoin był też dolarem, niektóre był rynki płynniejsze do btc niż do fiat.
Kryptowaluty informacje BitHub.pl Bitcoin, poradnik, wiadomości, blockchain, kryptowaluty
Portfele sprzętowe Trezora, Ledger Nano
FlyingAtom-Facebook
FlyingAtom
- Początkujący
- Reputacja: 213
Postautor: Twolipan » niedziela, 20 lutego 2022, 17:35
Miłośnik kobiet starszych od węgla może sobie :konferować" 10m od Putina.
A ten chętnie będzie z Bidenem konferował w next week...
Obstawiam, że Rusek ruszy dzisiaj w nocy nad ranem.
Rynki jutro w USA zamknięte, przepis na Putin S gotowy

Twolipan
- Weteran
- Reputacja: 9063
Postautor: socjolog2008 » niedziela, 20 lutego 2022, 17:42

a i @Vetz wstawił ciekawą analizę

socjolog2008
- Gaduła
- Reputacja: 136

Postautor: Fugitive » niedziela, 20 lutego 2022, 17:49
Fugitive
- Weteran
- Reputacja: 722
Postautor: RevWolt » niedziela, 20 lutego 2022, 18:14
RevWolt
- Początkujący
- Reputacja: 394
Postautor: odoja » niedziela, 20 lutego 2022, 18:18
Alty zapewne mogą upaść, jak poprzednio poniżej swoich wartości, ale dziad jakoś tego robić nie chce...zresztą widać caly czas ,jak te 30k nie chce puścić niżej, a alty topnieją pięknie.
odoja
- Gaduła
- Reputacja: 136

Postautor: Fugitive » niedziela, 20 lutego 2022, 18:48
Byliśmy już poniżej wcześniejszego ath w 2014r. I to zdaje się 50% niżej. (ok. 250$ ath, później ath na 1100 i zjazd do 130$)./
Fugitive
- Weteran
- Reputacja: 3022
Postautor: pael » niedziela, 20 lutego 2022, 19:09
Moje ulubione z tej banki: BTC nigdy nie robi double topa.
pael
- Weteran
- Reputacja: 722
Postautor: RevWolt » niedziela, 20 lutego 2022, 19:11
A i jeszcze zapomniałem, ta bania jest zupełnie inna i raczej na przestrzeni lat poprzednich będzie kurs miał charakter nudnego boczniaka.
Edit: Jutro rozmowy na które zgodził się Putin, Rosja-Ukraina czyżby ktoś tu mięknął?
RevWolt
- Początkujący
- Reputacja: 20
Postautor: Ivanhoe » niedziela, 20 lutego 2022, 19:32
Na przełomie grudnia 2013/stycznia 2014 postanowiłem "zainwestować" praktycznie całe oszczędności, czyli ok 10k PLN. Kupiłem wówczas 2 BTC, 120 LTC i trochę Peercoin, Namecoin oraz Dogecoin. Nastawiałem się na szybkie wzrosty, codziennie sprawdzałem kursy i obserwowałem jak wartość portfela topnieje mi o +70%. Pod koniec 2014 nie miałem już siły do tego, odpuściłem ten rynek, wykasowałem strony związane z krypto z pamięci przeglądarek etc. W 2015 założyłem firmę, w 2016 zrobiłem doktorat. Dostałem wtedy zlecenie na przetłumaczenie interfejsu giełdy krypto, więc siłą rzeczy miałem znów do czynienia z wykresami i ucieszyłem się, że mój portfel powoli wraca do swojej początkowej wyceny. Dowiedziałem się wtedy też o ETH, no i kupiłem 25 sztuk, bo projekt wydawał mi się interesujący (odrobiłem lekcję z 2013: nie inwestuje się na ślepo w byle coiny/aktywa). W międzyczasie sporo czytałem o analizie technicznej, obserwowałem wykresy i nabierałem doświadczenia obserwując rynek. Sprzedawać zacząłem w połowie 2017, ostatecznie wyszedłem 6 stycznia 2018, kiedy to opchnąłem LTC, bo chciałem mieć spokojne urodziny i tym samym idealnie trafiłem w szczyt. Jak nietrudno wyliczyć, byłem w sumie ok. 1000% na plusie.
Od tego czasu inwestuję (tym razem już bez cudzysłowu) regularnie, ale ze znacznie większym wyczuciem, patrzę na rynek długoterminowo. Aha, dodam jeszcze, że mieszkam w Niemczech, a tutaj po roku trzymania sprzedaje się krypto bez podatku, natomiast nawet sprzedaż krypto za krypto/stablecoiny przed upływem 365 dni skutkuje powstaniem obowiązku podatkowego, więc gdy kupuję jakieś coiny, to staram się je trzymać co najmniej rok, bo to mi się przeważnie najbardziej opłaca. Mieszkając w Polsce nieraz pokusiłbym się o wyjście do stabli w międzyczasie. Piszę o tym, by podkreślić, że regularniejsze realizowanie zysków to też dobre podejście, ale nie zawsze w moim przypadku.
Kiedy i w co inwestuję? Patrzę głównie na wykres BTC (oraz od czasu do czasu na cały market cap krypto) i robię zakupy zawsze, gdy kurs w skali 3-dniowej zbliża się do MA/EMA 200. jedynym wyjątkiem był "covidowy krach" w marcu 2020, bo jakkolwiek pandemią nie przejąłem się wcale, to byłem kompletnie niepewny co do dalszego losu krypto i nie kupiłem nic. Sprzedaję partiami, z reguły od osiągnięcia 200% zysku (dla BTC) i 500% (dla altów). Dodatkowo posiłkuję się wykresami regresji logarytmicznej dla BTC i całego market capu krypto, takimi jak np. https://www.lookintobitcoin.com/charts/ ... wth-curve/
Mniejsze zakupy poczyniłem już w lecie (27.07); m.in. MANA, MATIC, Axie, UNI, ATOM, dokupiłem ADA (trzymam część już od 0,10 centów), poszło w staking, podobnie jak SOL, KAV czy DOT.
Teraz przy 40k USD kupiłem pierwszą część BTC oraz ETC, przy 35k drugą partię. Będę wchodził partiami co +/- 5k USD, zakładając dalsze spadki. Jeśli dobijemy do 20k, to ruszam oszczędności i sprzedaję inne aktywa, by dokupić BTC, ETH i sensowniejsze alty, które oberwą najmocniej. Wtedy też sprzedawałbym część od razu na odbiciu. Bardzo wątpię w ten scenariusz (ewentualnie jakiś flash crash, w który może być ciężko wcelować), bo BTC musiałby wypaść ze swojego kanału logarytmicznego, który trzyma się od +10 lat, co z kolei musiałoby być spowodowane jakimś trzęsieniem ziemi na rynkach. Jeśli nie dokonało tego widmo pandemii w marcu 2020, to obecnie ryzyko jest w mojej ocenie zdecydowanie mniejsze. Nie wypowiadam się zbytnio na temat Ukrainy, nie jestem ekspertem od geopolityki; tamtejsza sytuacja przyczynia się do niepewności na rynkach, ale III wojna światowa nam nie grozi (a jeśli by do niej doszło, to kursy krypto będą najmniejszym problemem). Co jeszcze na horyzoncie? Stopy procentowe? Przerabialiśmy już, w 2017 było 5 podwyżek, BTC rósł bardzo dynamicznie:

W USA w listopadzie są wybory do Kongresu, nie mogą sobie pozwolić na rozwalenie indeksów giełdowych; owszem, są mega napompowane, ale same wystąpienia FED-u już je skutecznie przyduszają. Zresztą na tym polega ta strategia - jeśli można coś zdziałać gadaniem i straszeniem, to... nie trzeba podejmować (nadto drastycznych) działań, a ewentualne newsy są wtedy już w cenie. Martwi trochę silny dolar, gdyż jest dosyć skorelowany (negatywnie) z BTC, ogólna niepewność widoczna na światowych giełdach (głównie NASDAQ) oraz inflacja. Myślę, że kluczowy będzie czas do marca i następnego posiedzenia FED-u oraz wyjaśnienie kwestii regulacji w USA; wtedy powinniśmy mieć jaśniejszy obraz tego, w jaką stronę zmierzamy. Ja do tego czasu będę czekać na spadki i cierpliwie akumulować - dynamiczne uśrednianie, tzn. im niżej spada, tym więcej kupuję. Same wzrosty to będzie dla mnie raczej powolne odbudowywanie strat na rynkach i krypto; sporo osób liczyło na paraboliczny rajd zimą 2021, ale według mnie może do niego dojść najwcześniej jesienią bądź na przełomie 2022/2023. Tak jak to widzę i pod taki scenariusz inwestuję.
Powodzenia wszystkim!
Ivanhoe
- Weteran
- Reputacja: 275
Postautor: lekarz » niedziela, 20 lutego 2022, 20:57
Musisz mieć Niemieckie obywatelstwo? Jakiś dokument związany z zamieszkaniem?
lekarz
- Początkujący
Postautor: Ivanhoe » niedziela, 20 lutego 2022, 21:02
Ivanhoe
lekarz
- Początkujący
Postautor: Ivanhoe » niedziela, 20 lutego 2022, 21:21
Ivanhoe
- Weteran
- Reputacja: 275
Postautor: lekarz » niedziela, 20 lutego 2022, 21:38
Chodzi mi czy macie np. jakieś bitomaty/kantory? Czy macie też ograniczenia kwotowe jak w Polsce jeśli chodzi o kwoty jakie można wypłacić anonimowo?
lekarz
- Początkujący
Postautor: Ivanhoe » niedziela, 20 lutego 2022, 21:48
Ivanhoe
lekarz
-
Strona 3513 z 4707
- Przejdź do strony:
- Poprzednia
- 1