Dyskusja na temat kursu BTC

Twoim zdaniem kurs do 10 sierpnia znajdzie się w przedziale

Czas głosowania minął niedziela, 3 sierpnia 2025, 20:16

<100k$
5
9%
100-120k$
20
36%
>120k$
30
55%

Liczba głosów: 55
Początkujący
Reputacja: 102
Reputacja postu: 
1
Napiwki za post: 0 BTC

Postautor: juscik » poniedziałek, 7 lutego 2022, 01:10

BTC niejednokrotnie szedł w taki sposób, w którym żadna korelacja ze wcześniejszymi wydarzeniami nie miała miejsca. Jest to dość specyficzne aktywo, więc warto również brać taki scenariusz pod uwagę. Nie wiemy tak naprawdę, co stoi za tym wystrzałem bo generalnie do tej pory mizernie to wyglądało. Może grube ryby grają pod news, który na dniach się pojawi + dobre prognozy na indeksach w USA i możemy mieć kolejny wystrzał + fale likwidacji.

Gaduła
Awatar użytkownika
Reputacja: 1737
Reputacja postu: 
11

Postautor: voodoom » poniedziałek, 7 lutego 2022, 01:40

juscik pisze: poniedziałek, 7 lutego 2022, 01:10 dobre prognozy na indeksach w USA
Jakie dobre prognozy, ja o czymś nie wiem? Wszystkie największe capy US mają na wykresach rozegrany zajebisty wyckoff dist w Q4 '21. US 2000 Russel -20% od szczytu. Inflacja PPI US niemal 10%, w EU 26%. Spadają kredyty na nieruchy, Putin dokręca kurek i ogólna panika z powodu cen gazu. Napinki na granicy NATO, US śle wojaków, nad Białorusią fruwają bombowce. Wszędzie wewnętrzne protesty i bunty z powodu lockdownów. Gdzie tu są jakieś dobre prognozy? Świat zamienił się w przepompowany burdel, jeśli coś nas ocali od ekonomicznej katastrofy to to będzie cud. Ale jaki sens ma granie pod wystąpienie cudu? Tu tylko shorcić spekułę i stocki jak popadnie, a jak akurat gdzieś nie pyknie to trudno.

BTC doraźnie w dół, wszystko się zgadza. Zobaczymy przy 40700-41000 co dalej, ale trajektoria spadku jest dosyć agresywna, w połączeniu ze wskaźnikami sugeruje duże szanse na głębszy dump. Indeksy wstępnie otworzyły kontrakty z gapem w górę, ale po niemrawym wzroście nagle o g. 1 się zrzygały i wygląda że fala spadkowa się dopiero rozkręca.

Początkujący
Reputacja: 47
Reputacja postu: 
1

Postautor: dopra » poniedziałek, 7 lutego 2022, 03:41

Zgadzam się w 100% z przedmówcą , szczyty to już były, teraz tylko odbicia zdechłego kota. Zdejmijcie różowe okulary i zacznijcie myśleć. Jaki na krypto macie trend wzrostowy, chyba dlatego że jest na TV wciśnięty alt + i :D spadki dopiero przed nami i to grube. Jak zaczną pękać lewary na rynkach akci to zobaczycie dopiero spadki. Ja od 2 miesięcy gram tylko short i nieźle na tym wychodzę.

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 1607
Reputacja postu: 
1

Postautor: blink » poniedziałek, 7 lutego 2022, 06:05

Na jakimś kapitale musimy jechać do góry - dobrze że jesteście :D

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 3501
Reputacja postu: 
5

Postautor: shinya56 » poniedziałek, 7 lutego 2022, 07:35

juscik pisze: poniedziałek, 7 lutego 2022, 01:10Nie wiemy tak naprawdę, co stoi za tym wystrzałem bo generalnie do tej pory mizernie to wyglądało.

Rynek wyprzedany. Do tego mocne wsparcia na 35k$ i 30k $ i kilka innych czynników. No nie było opcji, żeby to za pierwszym razem ruszyć.

Pozytywne jest to, że opór 41k $ został przebity. Na rynku niedowierzanie, wskaźniki na dużych interwałach wyprzedane. Dobre warunki do wzrostów.
Teraz tak 50k $ powinniśmy zrobić w jednym impulsie. Dalej testowanie 41k $ i tutaj decyzja. Jeżeli wsparcie wytrzyma to wzrosty lub testowanie linii trendu wzrostowego i wsparć niższych poziomów co nie wyklucza dalszych wzrostów.

Obrazek

Początkujący
Reputacja: 186
Reputacja postu: 
1

Postautor: lordzuk » poniedziałek, 7 lutego 2022, 08:17

szarosc pisze: poniedziałek, 7 lutego 2022, 01:04Troche node'ow ubyło
No a jak ma być , tylko niepełnoprawni umysłowo wierzą iż to jest prawdziwy BTC i Creg kłamczuszek jest Jezusem BTC aka Satoshi

Początkujący
Awatar użytkownika
Reputacja: 126
Reputacja postu: 
31

Postautor: dondziadzia » poniedziałek, 7 lutego 2022, 10:04

Spoiler:
dondziadzia pisze: środa, 2 lutego 2022, 13:41Patrząc na korelację z amerykańskimi indeksami trzeba tam szukać odpowiedzi. Wszyscy wieszczą koniec wzrostów i generalnie, że 2022 będzie kiepski. Tutaj pełna zgoda, napompowanym indeksom należy się korekta jak psu buda i to znacznie głębsza. Pojawia się moim zdaniem jeden jeszcze scenariusz, który jest realny, a mianowicie ostatnia pompa z wybiciem nowego ATH i dopiero przejście w prawdziwy kryzys i bessę.

Do takiego scenariusza przyczynić się mogą moim zdaniem:
- dobre wyniki spółek napędzone inflacją,
- ewentualne otrąbienie końca pandemii na wiosnę (wiele krajów wycofuje się z restrykcji),
- spowolnienie wzrostu inflacji co może tymczasowo zmniejszyć skalę podnoszenia stóp lub odwlec je w czasie.

Jedno jest pewne, jesteśmy w bardzo niepewnym okresie a to nie sprzyja wzrostom. Dla mnie to jest 50/50 i albo ostatnie wybicie (najpóźniej do początku maja) i bessa albo już w niej jesteśmy i kolejne osunięcia są kwestią czasu. Prędzej czy później będzie trzeba spłacić (albo wyczyścić ) dług zaciągnięty na "walkę" z wirusem.
A propos scenariusza, o którym wyżej pisałem:
https://strefainwestorow.pl/artykuly/gi ... vid-hunter

Moim zdaniem coraz bardziej realny.

"Według Huntera, rozpoczął się ostatni etap trwającej od 39 lat hossy na rynku akcji i ryzykownych aktywów. Będzie to etap charakteryzujący się dynamicznym wzrostem wycen spółek giełdowych. Zdaniem Huntera, melt-up będzie błyskawiczny, potrwa 3-6 miesięcy, ale raczej 3 miesiące, niż 6."

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 7104
Reputacja postu: 
1

Postautor: anagamidev » poniedziałek, 7 lutego 2022, 10:44

Dynamika trochę osłabła, ale piękna pompa weekendowa trzeba przyznać, wiele alt'ów piękny up(vide LTC, ETH, XRP, Lisk) :D

Spoiler:
anagamidev pisze: piątek, 4 lutego 2022, 17:30 Pompa niesamowita :D Jeśli dynamika się utrzyma to dziś albo jutro 45.7k$ powinno zostać wbite :D
BTC 122k$ soon! & 288k$ by 2026|Golden rule - BTFD|LTC 5k$ soon! & LISK 1kPLN soon!|SVG Image@Anagamidev
HODL on for dear life! | Never sell lower than you buy, buy more, average!
Liftoff, liftoff, liftoff :D

Weteran
Reputacja: 722
Reputacja postu: 
1

Postautor: RevWolt » poniedziałek, 7 lutego 2022, 11:08

@anagamidev Dynamika jest moim zdaniem odpowiednia i lepsze są umiarkowane stałe wzrosty z licznymi korektami niż jedna mocna pompa i dump tak jak to było dawno dawno temu. Pewnie za jakiś czas będzie krótka korekta na jednej lub dwóch świecach i potem znowu up do 53k gdzie tam tak jak w 2021 jest również możliwa korekta tylko dłuższa. Z altów jedyne co mnie zaskoczyło to rypel, a reszta to cienizna. Do 53k myślę że lepszym wyborem byłby bitcoin na dźwigni jak alty na spocie, dopiero przy pierwszej mocniejszej korekcie 10-15 alty ruszą. Ostatnio była dyskusja że bitcoin traci razem z SPX ale mocniej czy i czemu tak jest, a no dlatego że był trend spadkowy. Teraz jest odwrotnie, traci mniej, zyskuje więcej a to może znaczyć że w zakupy jest zaangażowana ta część rynku która wcześniej spała przez 2,5 miesiąca.

Dodano po 27 minutach 48 sekundach:
@anagamidev Ja bym się spodziewał nawet -20% i nawet to zdrowe będzie https://www.tradingview.com/x/B1isTQWY/ odbicie 2021

Początkujący
Reputacja: 1233
Reputacja postu: 
10

Postautor: Vetzzzzzzzzzzz » poniedziałek, 7 lutego 2022, 11:36

dzisiaj mamy GC na 1D ostatnio w podobnej strukturze swiec na 4h w tym ruchu zrobilismy 10% up przy utrzymaniu 42,29 czeka nas wybicie RZ z poprzedniej prawie miesiecznej konsolidacji ceny przed krachem na indexach, ktory wg mnie byl jedynym powodem zjazdu, wybicie 44,5 jest mozliwe nawet dzisiaj, nie wiem czy pamietacie, ale przed tym jak covid zjebal cene BTC w dol mielismy cos podobnego tylko, ze w wiekszej skali, mielismy rozpoczynajacy sie ruch w gore po konsolidacji, ktory zostal zanegowany, ja tam jestem byczy :D dzis up a pozniej korekta wzrostow 2-3 dni i robimy target w skali 1W, co nie znaczy, ze zobaczymy ATH ;)

Początkujący
Reputacja: 238
Reputacja postu: 
0

Postautor: kisiel » poniedziałek, 7 lutego 2022, 11:43

Hedge Fundy nie są frajerami i nie kupują na samym dole. O czym świadczy, że będzie up? O tym, że wybicie było nie od samego dołka, czyli 33, a od 37-38. Na tym poziomie musieli się upewnić, że będzie wsparcie. Dlatego poczynili ostre zakupy w tych okolicach. Musieli się upewnić, że mają wsparcie na tym poziomie. Jakby było wybicie od dołka, możnaby podejrzewać bull trappa. Dokładnie taką samą sytuacje mieliśmy we wrześniu, spadek z 52 w okolice 30, konsolidacja i od października zaczął się rajd w górę. Siedzieć na czterech literach i trzymać longi........Najlepsza strategia na najbliższe 2 miechy.

Orator
Awatar użytkownika
Reputacja: 4807
Reputacja postu: 
2

Postautor: mesrotten » poniedziałek, 7 lutego 2022, 12:15

Jak dla mnie chwila prawdy. Po 46 dniach dystrybucji nad medianą ogromnego range'a wyszliśmy z niej dołem i teraz robimy jej test. Czy uda się nad nią wrócić za pierwszym razem?

Pewną podpowiedzią czy mamy do czynienia z niefejkowym reversalem może być obserwowanie większych altów, które nie doczekały się jeszcze wyjścia nad lt spadkową. Jeśli btc miał szczere intencje to rynek powinien nadrobić. Warto obserwować co w tym miejscu zrobi eth albo dot w log.

Krótkoterminowo dla podtrzymania impulsu przed jakimś większym zjazdem imo 41 powinno trzymać. Zejście pod to będzie dla mnie pierwsza lampka ostrzegawcza. 39 druga.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Gaduła
Awatar użytkownika
Reputacja: 2566
Reputacja postu: 
23

Postautor: KubaKoń » poniedziałek, 7 lutego 2022, 12:30

voodoom pisze: poniedziałek, 7 lutego 2022, 01:40Jakie dobre prognozy, ja o czymś nie wiem? Wszystkie największe capy US mają na wykresach rozegrany zajebisty wyckoff dist w Q4 '21. US 2000 Russel -20% od szczytu. Inflacja PPI US niemal 10%, w EU 26%.

Wyckoff? Ja to tam widzę korekty w ramach fali 4 (zarówno sam SP500 jak i large capy) i niedługo ostatnia 5 fala wzrostowa przez najbliższe nawet 12-36 msc. Podobnie ma się rzecz z BTC.

Zresztą myślisz że to pęknie w przeciągu kilku msc? (nie mówię o krypto) W takich stanach do wyborów listopadowych w USA? Ja osobiście obstawiam nawet do 3-5 lat, a najszybciej Q1-Q2 2023.
voodoom pisze: poniedziałek, 7 lutego 2022, 01:40Napinki na granicy NATO, US śle wojaków, nad Białorusią fruwają bombowce. Wszędzie wewnętrzne protesty i bunty z powodu lockdownów. Gdzie tu są jakieś dobre prognozy?

Wyobraź sobie reakcje rynku jak Putin zacznie wycofywać wojska... co zapewne się stanie :)
Wiruska też zaraz nie będzie i rynek już dawno przestał się go bać. No chyba, że na jesień znowu wymyślą coś dziwnego.

Obrazek
voodoom pisze: poniedziałek, 7 lutego 2022, 01:40Świat zamienił się w przepompowany burdel, jeśli coś nas ocali od ekonomicznej katastrofy to to będzie cud. Ale jaki sens ma granie pod wystąpienie cudu? Tu tylko shorcić spekułę i stocki jak popadnie, a jak akurat gdzieś nie pyknie to trudno.

Pełna zgoda, ale nie oczekuj że to jeb**nie lada moment (oczywiście wszystko możliwe). Owszem wydarzy się to w najmniej spodziewanym momencie, ale moim skromnym zdaniem jeszcze nie teraz. Rynki na sterydach mogą pociągnąć jeszcze ładnych parę lat, a tu na forum bo zwykłej ładnej, technicznej korekcie na SP500 wieszczone są jakieś apokaliptyczne scenariusze i atmosfera jakby lada moment miał upaść cały system monetarny. Dajmy rynkowi trochę czasu. Potrzeba jakiegoś większego impulsu żeby dokonać totalnego zniszczenia i resetu.

Nie neguję Twojego scenariusza. Ale na każdy argument niedźwiedzi znajdzie się byczy. Kto ma racje okaże się za jakiś czas. Natomiast pewne jest jedno: należy brać pod uwagę każdy scenariusz.

https://jarvislabs.substack.com/p/the-m ... next-phase
https://cryptohayes.medium.com/maelstrom-ee6021e9d0c2

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 3869
Reputacja postu: 
4

Postautor: Pleasek89 » poniedziałek, 7 lutego 2022, 15:02

Keep it simple, bejbe. Dla mnie na tą chwilę główna decyzja (hossa czy bessa) odbędzie się na poziomie 50-60k i szczerze patrząc po wybiciu myślę, że dotrzemy tam wcześniej niż później:
Obrazek
Spoiler:

Początkujący
Reputacja: 213
Reputacja postu: 
0

Postautor: Twolipan » poniedziałek, 7 lutego 2022, 16:24

W związku z projektem „metaverse”,wyprowadzeniem 200 mln plus ostatni spadek 22% Zuker wydał oświadczenie"
„Jeżeli nowe transatlantyckie ramy transferu danych nie zostaną przyjęte i nie będziemy w stanie nadal polegać na SCC lub polegać na innych alternatywnych środkach transferu danych z Europy do Stanów Zjednoczonych, prawdopodobnie nie będziemy w stanie zaoferować szeregu naszych najważniejszych produkty i usługi, w tym Facebook i Instagram, w Europie, co miałoby istotny i negatywny wpływ na naszą działalność, sytuację finansową i wyniki operacyjne. Meta podana w raporcie."
https://finbold.com/meta-threatens-to-t ... r-dispute/

Ależ dobre wieści dzisiaj. Zlikwidowanie FB to będzie ogromny krok w normalność, o przeniesieniu częsci kasy do krypto nie wspominam. Oświadczenie tego "geniusza" już zwaliło kurs o 3%-oby do piekła :D

Moderator
Reputacja: 5811
Reputacja postu: 
4

Postautor: koparki » poniedziałek, 7 lutego 2022, 16:41

możliwa zmiana trendu (patrzę na skalę 4h), spodziewam się sporego oporu na 45000, obserwować zwłaszcza moc z jaką kurs będzie się dobijał do oporu.
ok.41000 to z kolei pierwsze wsparcie m.zd. choć uklepywanie dołka moze potrwać wiele świec 3d z zakresem ruchu nawet do 37tys , patrzcie wykres w skali 3d
---

Weteran
Reputacja: 9063
Reputacja postu: 
0

Postautor: socjolog2008 » poniedziałek, 7 lutego 2022, 16:52

socjolog2008 pisze: niedziela, 6 lutego 2022, 20:37jak rynki nie popsuła przez pierwsze dwa dni zabawy 43.5 mogą zrobić to spróbuje coś z tego ugrać % x20

Powiem wam że początkowo myślałem że na tych rynkach coś palą ,dlatego są odklejeni od statystyk ale dzisiaj stawiam już raczej na opium :mrgreen: Grubo
WIG20toTHEmoon https://www.gpw.pl

Początkujący
Reputacja: 1233
Reputacja postu: 
2

Postautor: Vetzzzzzzzzzzz » poniedziałek, 7 lutego 2022, 17:50

@koparki najwiekszy opor mamy na dziennym targecie w okolicach 44,5 pozniej 45,5 na 45 nic nie mamy @ergorg jesli chodzi o czasowy wymiar to do 10 dni od dzisiaj :D 53,6 z mierzen wychodzi mi, ze jezli caly ruch to skorygowanie to zalamania mozna sie spodziewac przy 48,3 jesli wzrosty beda kontynuowane to decyzyjne beda poziomy od 45,5 do 47,0 jezeli rynek dotrze do tych poziomow i nie rozbuduje sie jaka glebsza korekta wybiegajaca poza techniczny zasieg to mozemy wykonac pelny impuls wzrostowy w skali 1W, ktory mimo wszystko nie wybija ATH

w strukturze lokalnej wazny poziom do obrony to 43,15-43 gdzie mamy poziom podtrzymujacy impuls wg ma o ile w 15min widze pewnosc w testowaniu tych poziomow o tyle w 1h mozemy wyciagac cene juz od 43,3 - 2h mulenia w tych rejonach i test oporu na 44,5 po wybiciu 43,8

jesli BTC ma sie spierdzielic to wydaje mi sie, ze pociagnac go moze zalamanie na indexach czyli po tescie tej zoltej

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 7104
Reputacja postu: 
2

Postautor: anagamidev » poniedziałek, 7 lutego 2022, 18:17

Wszelkie korekty odwołane aż do ATH ; ) :D Pociąg crypto nabiera pędu :D Ciuch-ciuch :D

Spoiler:
Na razie wygląda na to, że jesteśmy oficjalnie już w awareness phase, instytucje co raz śmielej otwarcie wchodzą już w crypto :D BTC 10M$ to kwestia czasu :D 5-10 lat i pyknie :D
BTC 122k$ soon! & 288k$ by 2026|Golden rule - BTFD|LTC 5k$ soon! & LISK 1kPLN soon!|SVG Image@Anagamidev
HODL on for dear life! | Never sell lower than you buy, buy more, average!
Liftoff, liftoff, liftoff :D

Admin
Awatar użytkownika
Reputacja: 5211
Reputacja postu: 
3

Postautor: Bitmar » poniedziałek, 7 lutego 2022, 18:28

Warto jeszcze dodać, że Tesla potwierdziła, że dalej siedzi w krytpo. https://www.cnbc.com/2022/02/07/tesla-h ... -2021.html

Wróć do „Przedszkole”