Dyskusja na temat kursu BTC

Twoim zdaniem kurs do 10 sierpnia znajdzie się w przedziale

Czas głosowania minął niedziela, 3 sierpnia 2025, 20:16

<100k$
5
9%
100-120k$
20
36%
>120k$
30
55%

Liczba głosów: 55
Weteran
Reputacja: 2281
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Postautor: adiqq » sobota, 8 stycznia 2022, 10:41

bitup pisze: sobota, 8 stycznia 2022, 10:29a tu od razu agresja
gdzie ty widzisz agresję? Fakty pozostaną faktami, nawet jeśli są niewygodne dla kogoś....

Wielokrotnie pisałem, że mnie spadki nie bola tak bardzo jak zdecydowaną większość...nicehash-ethash dalej zapewnia prawie 500% zysku z minuty na minutę, z godziny na godzinę, z dnia na dzień :lol:
HiveOS https://hiveos.farm?ref=121257
Nie chce subskrypcji na bzdurne teorie spiskowe !
Nie mam zamiaru dyskutować z "krypto-czubami" !
Tylko trzecie oko i otwarta czakra prawdę ci powie !

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 1009
Reputacja postu: 
10

Postautor: Majkos » sobota, 8 stycznia 2022, 10:43

Chciałem napisać wiecej - ale nie chce rozpętać gown. burzy . Zweryfikujcie wszyscy informacje odnośnie tego ostatniego procesu bo żyjecie w mroku :D ;) :mrgreen:

Aha społeczność super i jako projekt tez super i mega się rozwija, ale nie popadajmy w spoleczna toksyczność . Projekty są dla ludzi i mam nadzieje będą wykorzystane po naszej stronie dla słusznych celów a takie kampanie sądowe pokazują tylko zachowania ze starego świata i starą naturę ludzi.
Ostatnio zmieniony sobota, 8 stycznia 2022, 10:50 przez Majkos, łącznie zmieniany 2 razy.
"Na rynku jak masz racje to masz kase, proste " . R.Zaorski

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 3501
Reputacja postu: 
11

Postautor: shinya56 » sobota, 8 stycznia 2022, 10:49

shinya56 pisze: poniedziałek, 3 stycznia 2022, 13:26@socjolog2008
Tobie to by się chyba przydały wakacje od forum. Zaczynasz pie...ić tak jak kilka lat temu, a cena za Bitcoina zawsze jest wyższa, niż co Ty przewidujesz.
Po co tak pisać bezsensu ?

@socjolog2008
Wybacz za to. Jednak drugiej stronie przydałyby się wakacje.
Te Twoje 500$ zresetowałby rynek i ustawił kilka osób co w drugą stronę pie....ą o cenach z kosmosu i wiecznie będą uśredniać.

Dobrze, że rynek krypto dojrzewa i nie jest już tak łatwo jak wcześniej. To samo z siebie zrobi selekcję i zweryfikuje tych co są tak pewni siebie.

Weteran
Reputacja: 9063
Reputacja postu: 
3

Postautor: socjolog2008 » sobota, 8 stycznia 2022, 10:58

Majkos pisze: sobota, 8 stycznia 2022, 10:43Projekty są dla ludzi i mam nadzieje będą wykorzystane po naszej stronie dla słusznych celów

Do prób walki z bangsterką oraz do budowy prawdziwego p2p electronic cash system. Żeby nie było tak kolorowo BTC jest dominatorem i zarządzającym rynkiem crypto. Jeszcze jest.
shinya56 pisze: sobota, 8 stycznia 2022, 10:49Te Twoje 500$ zresetowałby rynek i ustawił kilka osób co w drugą stronę pie....ą o cenach z kosmosu i wiecznie będą uśredniać.

Spoko ,dziękuje. Niekoniecznie zresetuje. Wyrzuci na margines oszukańcze praktyki (Tether) oraz pozwoli rozwinąć skrzydła wielu szczególnie dobrym projektom ,a jest ich wiele. Ewolucja to nie jest trwanie przy pra dziadku bo najstarszy ,pierwszy i najmądrzejszy na wieki. Zaprzepaścili potencjał i sprzedali się spekulacji ,a że się nic nie dzieje w projekcie to analizują mądre głowy i do mnie to trafia
xp_analyst pisze: środa, 5 stycznia 2022, 19:44Wy chyba nie czytacie comitów na githubie, że wierzycie w te bajki.
Połowa tych zatwierdzeń to zmiana wersji, literówki w nazwie czy zastępowanie zmiennej jakimś zerowym argumentem z list : a -> b[0]
czysta kosmetyka

Spekuła to jedno a technologia dla której lata temu tu wielu przybyło to zupełnie co innego. Kibicuje wielu projektom prześmiewczo nazywanych altcoins i na pewno nie trafia do mnie Blockstream czy Micro Strategy
Co nie zmienia faktu że od 41.4k$ mam L x20 :mrgreen:
Spoiler:
grając na tdxp.app gdzie mnożę i zbieram BSV bo mnie interesuje posiadanie długofalowo
WIG20toTHEmoon https://www.gpw.pl

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
0

Postautor: shinya56 » sobota, 8 stycznia 2022, 11:11

Dominacja odbiła. Większe szanse mamy na drugą opcje.

Dlatego jest jeszcze spora szansa na zrobienie 70k - 90k $, żeby ubrać ludzi i wtedy Bitcoin zalicza hard reset.

Obrazek

Wrzucam wykres użytkownika @RevWolt

Obrazek

shinya56 pisze: poniedziałek, 3 stycznia 2022, 20:46 Co z tą dominacją ? Odbije czy zleci <39 % ?
MACD histogram + linie na interwale 1T pokazują przecięcie w dół co by oznaczało gwałtowny spadek. Może nawet kwestia tygodnia-dwóch.

A to oznacza alt sezon ? Przy tak nijakim Bitcoinie alty ładnie się trzymają na obecną chwile. Niektóre sporo rosną.

Może faktycznie koniec wzrostów na Bitcoinie, który mógł skończyć swój cykl i teraz wchodzimy w okres 4-12 tygodni ostrego alt sezonu.

Nie wiem jak to interpretować.

Obrazek

Druga opcja której obecnie trzymam się.
1. Potrójne dno.
2. Lekkie odbicie na dominacji.
3. Bitcoin robi 75k-80k $.
4. Alt sezon
5. Cykl kończy się Q2-Q3.

Obrazek
Ostatnio zmieniony sobota, 8 stycznia 2022, 11:23 przez shinya56, łącznie zmieniany 1 raz.

Początkujący
Reputacja: 41
Reputacja postu: 
0

Postautor: emescool » sobota, 8 stycznia 2022, 11:22

Lord_Bafford pisze: sobota, 8 stycznia 2022, 06:18 Powtórzę się, że mamy za sobą 6 dniówek na czerwono. Od dwóch lat tak nie było. Powinno odreagować. Ale zaczynam powoli mieć wątpliwości czy zbiorą na to siły. Byłem bliski przekonania, że z nową dniówką pomielą godzinę, dwie i pójdzie mocno do góry, a to stoi jak kożuch na mleku. No ale zobaczymy, tu potrzeba dobrego nastroju od jakiegoś grubasa, aby dał iskrę na wzrosty.
No pasowało by teraz odreagować w górę, ale długo terminowo może być już dziura. Nie poleci od razu w otchłań. Trzeba zmarnować czas znowu.

*Koniku co mnie obchodzi 4 jak to korekcyjny ruch gdy w tym scenariuszu patrze na impuls piecio falowy w 5. Mimo wszystko da rade ABC znaleźć w tej 4, bez naciągania.

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 6831
Reputacja postu: 
6

Postautor: BitJanusz » sobota, 8 stycznia 2022, 11:28

adiqq pisze: sobota, 8 stycznia 2022, 09:51Czy ktoś ze starszych stażem kolegów, mógłby przypomnieć, kiedy oficjalnie odtrąbiono pęknięcie poprzedniej bańki? tzn kiedy pojawiały się pierwsze głosy, że toto pęklo?
około 12k po spadku z 20k pojawiły się pierwsze głosy, że bańka pękła

po spadku do 6k niemniej szykowano się na dalsze wzrosty

Dopiero 6->3k sprawiło, że większość widziała przyszłość w czarnych barwach

Ja mogę jeszcze przypomnieć moją byczą prognozę sprzed miesiąca-dwóch, nic nie modyfikowałem:

Gdybym miał bawić się w niedźwiedzia to nadal byłoby to gra pod zejście do 14k
Pomogłem? Tipuj! Chciwy Janusz ucieszy się z każdego grosza.
LTC: LPRbb7aQyrfqMTXP8Q9GBJNUeSPxAdMssM

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 1009
Reputacja postu: 
0

Postautor: Majkos » sobota, 8 stycznia 2022, 11:31

@BitJanusz Pamiętną żelazna podłoga na 6k :evil:

A czy nie uważasz ze powinniśmy przetestować 30k ubić tam podłogę i zejść niżej jak w tym 2018 i wtedy ruszyć na halving i po nowe ath .

"Na rynku jak masz racje to masz kase, proste " . R.Zaorski

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
10

Postautor: BitJanusz » sobota, 8 stycznia 2022, 11:37

Majkos pisze: sobota, 8 stycznia 2022, 11:31 Pamiętną żelazna podłoga na 6k
Ja doskonale pamiętam, niedźwiedzie były tu wtedy obśmiewane i atakowane, bo przecież już spadło i będzie tylko rosnąć.

Tak jak ja chyba samotnie tu walczyłem w 2020 z durnym i szkodliwym poglądem, że zrobimy bańkę powtarzając jeden do jednego % wzrostów, a nawet konkretne fale z bańki na 20k :roll:

Oczywiście nie obrażając osób, które na to grały, bo często robione były naprawdę fajne i ciekawe merytorycznie analizy, dla mnie jednak wszystko rozbijało się o fundament, tzn. że bitek nic nie musi i zrobienie czegoś raz (albo nawet dwa razy) nie oznacza automatycznie trzeciego w identycznej postaci.

Kluczowe jest zachowanie kursu longterm, moim zdaniem zarówno wzrost do >100k jak i spadek do 14k pozostają w grze i oba będą zgodne z tym, co bitcoin robił od początku powstania - nie powinny niepokoić.

14k byłoby mega okazją na buy, 120k (po dzisiejszych cenach) na sell

Wykres wygląda dość tajemniczo na ten moment bo bitek nigdy nie zostawił nas z ~double topem na szczycie bańki, realizacja double top to własnie ok 14k, to jest też dół rogalika (z grubsza) rysowanego od powstania, super silny support - no idealny cel na pęknięcie bani jeśli taki scenariusz się zrealizuje

ale to może nie być DT (chociaż w logu wygląda na DT) a obecna faza może być akumulacją po już sporych przecież spadkach, <40k będziemy znów 50% od ATH

Weteran
Reputacja postu: 
4

Postautor: adiqq » sobota, 8 stycznia 2022, 11:42

BitJanusz pisze: sobota, 8 stycznia 2022, 11:28około 12k po spadku z 20k pojawiły się pierwsze głosy, że bańka pękła

po spadku do 6k niemniej szykowano się na dalsze wzrosty

Dopiero 6->3k sprawiło, że większość widziała przyszłość w czarnych barwach
Czyli teraz w sumie jest podobnie, prawda? (pomijam socjologowanie ;))
Teraz jesteśmy w podobny momencie w %, jak wtedy przy spadku z 20 na 12....
Nie da się ukryć - a przynajmniej ja to widzę nawet w swoich rozmowach - że ciągle przesuwa się w doł granicę wyjscia. Niedawno ktoś mówił, że jak 44k, to wcyhodzi all. Potem slyszałem o 42k$. Teraz już napomyka się - coraz bardziej nieśmiało o 40-39k$. A niektórzy to piszą, że nawet zejście niżej niewiele zmieni, tylko cały proces rozciągnie w czasie :lol:
No coż....zrealizowałem w końcu sporą część zysków z miningu. O kosztach pisałem nie raz w innych wątkach (mniejszy zysk, niż mógłby być, ale to było świadome ryzyko) - ale i tak część zostawiłem. Dalej uważam, że warto zaryzykować - teraz już jestem całkiem spokojny, jak zabezpieczyłem wszystko co miałem zaplanowane ;)

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
1

Postautor: shinya56 » sobota, 8 stycznia 2022, 11:43

mxxm977 pisze: sobota, 8 stycznia 2022, 01:26 Wartość rozważań sądzę, że niewielka (dlatego wszystko leci w spoiler) ale chciałem się odnieść i napisać kilka przemyśleń do ostatnich postów.
Spoiler:
@shinya56 @ergorg
Wybaczcie, że sprowokowałem taką burzliwą dyskuję. Nie miałem tego na celu.

Co do uśredniania, przez większość czasu byłem zwolennikiem cięcia strat (posty sprzed kilku miesięcy, przyznane plusy itd). Ba! Moim hura optymistycznym znajomym cały czas za przykład dawałem LISKa, którego trzeba będzie uśredniać długi czas, żeby przyniósł profit. Już bardziej sensowne uważałem uśrednianie w górę. W jakiejś książce czytałem, że "jak w ogóle mogę oczekiwać zysków skoro pozbywam się tego co przynosi mi zysk, a kupuję to co przynosi stratę".
Z resztą, ile razy tutaj pisałem, że przecież proponowana strategia uśredniania w dół jest sensowna o ile "wiemy", że coś odbije i "wiemy" gdzie będzie dołek. Przykład, który wielokrotnie się tutaj przewija, o tym, że jak spadnie cena ze 100 dolarów do 10 dolarów to wystarczy kupić za tyle samo i jak cena wzrośnie do jedynie 20$ (pomijam fakt, że jest to 100% XD ) to jesteśmy już na zero. Genialne! Tylko, że jak cena spadnie do 1$ to co wtedy? Kolejne uśrednienie? Taki scenariusz ma sens, jeżeli wiemy gdzie dokładnie jest dołek. Ale skoro magicznym trafem wiemy gdzie jest dołek to czy nie lepiej sprzedać i odkupić dokładnie tam?

Przez cały czas ustawiałem SL'e na spot po -5/-8/-10%. Po dosłownie kilkudziesięciu wybitych za pomocą knota (rekord to wybicie SL'a na DOT o 0.03 USDT, a następne odbicie) zacząłem je zwiększać. Efekt dokładnie taki sam, tyle, że straty większe. Takie timingi giełdowe kończyły się tym, że wybijało mi SL'a, potem zaczynało iść w górę- mieliśmy nastrój "jak przebijemy X to polecimy wyżej". Przebijaliśmy i od razu spadki. I tak w kółko.

To co piszą niektórzy gloryfikując granie na dźwigni w porównaniu do spot- przede wszystkim, że na takim bujaniu można zarobić- z pewnością, ale tez można znacznie szybciej stracić. Nie wiem nawet jak to jest możliwe, że skupując krypto po znacznie niższej cenie niż 68.2k (to był ostatni z zakupów za FIAT) jestem około -30% do depozytu, jednocześnie mając na uwadze, że BTC od topa zrobił jakieś -40%. Niewątpliwie nie jestem dobrym daytraderem, a dotknięcie dźwigni skończyłoby się u mnie szybką katastrofą.
Kupno i HODL w tych samym momentach, w których kupiłem byłoby dla mnie znacznie bardziej opłacalne- nawet nie chcę liczyć jak bardzo ale dodam, że większe paczki kupowałem w maju i listopadzie- obydwie kilka godzin przed spadkami.

Po spadkach majowych sprzedałem w okolicach 35k bo mieliśmy już lecieć na jeszcze większe minusy. Gdy wróciłem do rynku okazało się, że jesteśmy już w okolicach 55-60k, wszedłem częściowo, ale czekałem na większe wejście. Miało być przebicie ATH, a zaraz później lot do gwiazd bo nie ma żadnych oporów... :D
Teraz postanowiłem, że nie zrobię znowu tego błędu... i coraz bardziej zastanawiam się czy to co robię nie jest błędem. -30% to już nie jest mała strata :!:
...

Nawet teraz mamy dwa całkowicie różne podejścia. Jedni mówią, żeby wyjść, żeby nie stracić wszystkiego i chociaż trochę przyciąć tę i tak już sporą stratę. Drudzy, żeby czekać, uśredniać lub po prostu HODLować... ale przecież początkowo mieliśmy odbić znacznie wyżej przy 60k. Potem przy 53k. Potem przy 48. 42k. Teraz mówimy o 38 czy nawet 2X tysiącach, a już dzisiaj pierwsze teksty o 10k :D No i wiadomo, 500$ ;) Czyli widzę, że teraz będziemy się tak licytować kto da mniej i kto w końcu trafi? :D
Ale jeżeli takie spadki są realnie w grze to chyba lepiej byłoby wyjść, żeby uchronić się przed kolejnym -50%. Z drugiej, jeżeli podłoga, z której mamy odbić o jakiś sensowniejszy poziom niż +10% jest już w zasięgu wzroku to warto poczekać.
Odniosę się jeszcze do tego i kończę temat.

Właśnie po to jest forum, żeby dyskutować. Nikt się nie obraża.

Przecież to jest logiczne, że do stratnych pozycji się nie dokłada, tylko trzeba je minimalizować. Dokłada się do zyskownych, żeby zmaksymalizować zysk.
Jak Wam dom będzie się palił to też będziecie dokładać do ognia ? Tak to wygląda przy uśrednianiu strat. Pozycje stratne tnie się jak najszybciej.

Co do wybijania pozycji. SPOT plus stop-loss na kapitale. Wtedy można manualnie zamykać pozycje. Często jest tak, że wybija pozycje i cena zawraca.
My jesteśmy ze stratą i bez pozycji.

Dlatego profesjonaliści grają za 3-5% całego kapitału.
Ostatnio zmieniony sobota, 8 stycznia 2022, 12:37 przez shinya56, łącznie zmieniany 5 razy.

Weteran
Reputacja postu: 
0

Postautor: adiqq » sobota, 8 stycznia 2022, 11:43

BitJanusz pisze: sobota, 8 stycznia 2022, 11:37Kluczowe jest zachowanie kursu longterm, moim zdaniem zarówno wzrost do >100k jak i spadek do 14k pozostają w grze i oba będą zgodne z tym, co bitcoin robił od początku powstania - nie powinny niepokoić.
Dlatego jestem przygotowany i na jeden i na drugi scenariusz.
Licz na najlepsze, ale spodziewaj się najgorszego ;)

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
0

Postautor: BitJanusz » sobota, 8 stycznia 2022, 11:44

W sumie to jesteśmy w dość nowym momencie, bo najbliżej od początku nam było do bańki na 1000$, niż tej na 20k$, ale kurs zachował się inaczej po drugiej nodze, o coś takiego

Obrazek

Być może zachował się właśnie inaczej, bo zabrakło bota willy'ego

i wtedy też by się tak zachował, gdyby nie ściema goxa

teraz mamy "naturalną drogę" :mrgreen:

Dodano po 10 minutach 23 sekundach:
Gdyby na okres goxa spojrzeć w ten sposób?

Być może wtedy dostalibyśmy coś a la olbrzymi trójkąt zwyżkujący bez ściemnionej części.

Dlatego rysując ten niebieski zygzak założyłem, że możemy dostać coś takiego w byczym scenariuszu obecnie, tj. kurs będzie poruszał się od 30k do 70k przez następny okres.

Orator
Awatar użytkownika
Reputacja: 4807
Reputacja postu: 
20

Postautor: mesrotten » sobota, 8 stycznia 2022, 12:03

@KubaKoń

Spoiler:
ObrazekObrazekObrazek

Początkujący
Reputacja: 47
Reputacja postu: 
0

Postautor: szarosc » sobota, 8 stycznia 2022, 12:12

adiqq pisze: sobota, 8 stycznia 2022, 11:42Teraz jesteśmy w podobny momencie w %, jak wtedy przy spadku z 20 na 12....

taka roznica ze wtedy to spadlo w 6 dni i odregowalo na 17 w ciągu kolejnych 2 tygodni

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 14360
Reputacja postu: 
6

Postautor: ergorg » sobota, 8 stycznia 2022, 12:14

@mesrotten, niezły wał zrobili z tym Netflowem, zaraz wejdziemy znowu na czerwono na 1D a kurs zamiast 10k czy 20k wyżej jest 10k niżej. :lol:

Dodano po 1 minucie 50 sekundach:
@adiqq, parę razy próbowałem już analizować jak obecny wykres ma się do pękania bani z 2018 roku i wtedy dość szybko ludzie już byli świadomi, że jest po zawodach ale mimo to i tak podłoga na 6k$ oszukała wielu. Niestety wtedy była całkiem inna dynamika.

---

Jak dla mnie koniec zabawy jest coraz pewniejszy a jedyne na co sam czekam to odreagowanie spadków i podbicie na 55-60k$. W 2022 prawdopodobnie lepiej trzymać USD czy inne stable. Nie mogę się doczekać podniesienia stóp procentowych w USA. Drukarka już dawno nie pracuje, El dorado się skończyło.

Z drugiej strony HS który jakiś czas temu wrzucałem (wtedy jeszcze potencjalny i bardziej w formie żartu) staję się coraz bardziej rzeczywistością:

Ostatnio zmieniony sobota, 8 stycznia 2022, 12:20 przez ergorg, łącznie zmieniany 1 raz.
https://bingx.com/partner/ERGORG/ - alternatywa dla bybit jak wyłączą we wrześniu

Weteran
Reputacja postu: 
2

Postautor: adiqq » sobota, 8 stycznia 2022, 12:18

@szarosc - i dlatego tak trudno zaakceptować, że to już może być koniec, bo przecież tym razem jest inaczej. Większość ma w głowie jak "powinna" wyglądać bańka i nie dopuszcza do siebie , że to że coś się kilka razy powtórzyło w przeszłości wcale nie oznacza, że tak będzie i następnym razem. Od dawna pisze o tym @BitJanusz
Tak, wiele razy był wyśmiewany z tego powodu.
Zafksowanie się na jakichs schematach, współczynnikach, guru z YT - czy czym tam jeszcze przy jednoczesnym wyłączeniu myślenia, to przepisa na katastrofę...

Dodano po 38 sekundach:
@ergorg - rozumiem, dynamika i czasookresy....tzn wydaje mi się że rozumiem ;)

Eth
Orator
Awatar użytkownika
Reputacja: 397
Reputacja postu: 
1

Postautor: Eth » sobota, 8 stycznia 2022, 12:23

@ergorg Gorzej jak odreagowania nie będzie ;)

Gaduła
Awatar użytkownika
Reputacja: 2566
Reputacja postu: 
0

Postautor: KubaKoń » sobota, 8 stycznia 2022, 12:25

Dziękuję @mesrotten!!!!

Co do Twojego wątku śledzenia max pain na wygaśnięciu kontraktów to podobno dziś to poziom 41.7k. Jutro 43k. Ten wątek z pewnością warto śledzić i analizować co też zacząłeś robić (szacuneczek). Sam jestem ciekaw czy kurs powędruje po poziomach, które wyznaczyłeś.

Początkujący
Reputacja: 7
Reputacja postu: 
1

Postautor: Fall095 » sobota, 8 stycznia 2022, 12:30

Ależ ten BTC leci. Już na 500$, a za chwilę czytam, że teraz to już 70000$. Granie na takich rozpiętościach musi dawać miliony w krótkim czasie. Myślenie życzeniowe i brak realizacji zysków to największy killer traderów i inwestorów. Zrozumienie tych dwóch prostych zasad kosztowało mnie w przeszłości mnóstwo pieniędzy.

Wróć do „Przedszkole”