Koparka podsumowanie

Początkujący
Reputacja: 0
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Koparka podsumowanie

Postautor: Ajaf » piątek, 31 grudnia 2021, 17:58

Witam, postanowiłem wraz z kuzynem zbudować koparke i rozpocząć kolejny etap z kryptowalutami, a dokładnie - budowa koparki.

Od jakiegoś czasu przeglądałem różne wątki, dużo czytałem jak i analizowałem. Nie jestem swiezakiem jeżeli chodzi o składanie pc - mam ich wiele na swoim koncie. Były to głównie sprzęty do gier. Koparka to całkowicie coś innego dlatego postanowiłem doradzić się was fachowców, a tak naprawdę to prosić was o pomoc w analizie sprzętu który wybrałem. Sprzęt który wybrałem nie opierał się tylko i wyłącznie na tym co bym chciał, ale co mogę też kupić. Przykładowo karta graficzna taka a nie inna bo mam do niej dostęp i mogę kupić ich większą ilość.

Stelaża nie zamieszczam bo sam będę go robił opierając się na tym co dowiedziałem się w sieci.

Sprzet:
AMD Ryzen 3 1200 af
MSI B450 Gaming Plus Max
Radeon RX 6600 XT
Riser 009S GOLD
Qoltec Zasilacz ATX 1600W | 80 Plus Gold
Kingston FIURY 8GB 3200MHz CL16
Patriot 120GB 2,5"" SATA SSD BURST

Koparka będzie składała się z 6 kart.

Proszę o doradztwo czy z czymś nie przesadziłem w jedną czy druga stronę. Czy nie zapomniałem o czymś itd. Z góry bardzo dziękuję.

Weteran
Reputacja: 2281
Reputacja postu: 
0

Koparka podsumowanie

Postautor: adiqq » piątek, 31 grudnia 2021, 18:38

ja osobiście preferuję HiveOS - więć wystarczy pendrive zamiast SATA, 4gb RAM w supełności wystarczy do HiveOS.
Preferuję też mobo na LGA 1151 - ale to w dużej mierze kwestia przyzwyczajenia - wszystko zależy co i za ile można kupić.
Tak samo jest i z kartami graficznymi.
HiveOS https://hiveos.farm?ref=121257
Nie chce subskrypcji na bzdurne teorie spiskowe !
Nie mam zamiaru dyskutować z "krypto-czubami" !
Tylko trzecie oko i otwarta czakra prawdę ci powie !

Początkujący
Reputacja: 0
Reputacja postu: 
0

Koparka podsumowanie

Postautor: Ajaf » piątek, 31 grudnia 2021, 19:15

A widzisz, byłem pewny że potrzebuję postawić Windowsa żeby dopiero na nim zainstalować te oprogramowanie. Rozumiem, że to jest oddzielny "system"? Tak widziałem, że zestawy głównie 4GB posiadały, ale postanowiłem dać coś więcej jak i procek również wydaje się troszkę lepszy? Może takie zboczenie z gier :) jak coś minimum wymagało x to zawsze robiło się mocniejszy :P

A co do sterowników na kartę która podałem? Standardowe będą ok czy są jakieś dostępne tutoriale na podniesienie ich?

Weteran
Reputacja: 2281
Reputacja postu: 
0

Koparka podsumowanie

Postautor: adiqq » piątek, 31 grudnia 2021, 19:34

Ajaf pisze: piątek, 31 grudnia 2021, 19:15jak coś minimum wymagało x to zawsze robiło się mocniejszy
Jak stawiasz na windzie, to faktycznie dobrze mieć trochę szybszy proc i więcej ramu, system wtedy stabilniej chodzi - ale pod Hive wystarczy zwykły celek 3900 lub 3930 i 4gb ram. I najzwyklejsze mobo, które obsłuży 6 GPU.

Dodano po 56 sekundach:
jak sciągniesz obraz do zrobienia dysku sytemowego HiveOS - to tam w pakiecie masz wszystkie sterowniki do AMD i NV

Dodano po 1 minucie 38 sekundach:
jak sterowniki z obrazu który będziesz miał będą coś nie halo, to ściągasz inną wersję obrazu i robisz nowy system. Bardzo szybko to idzie. W przypadku sterów do NV można to zrobić upgrade lub downgrade sterowników z poziomu shela.

Dodano po 1 minucie 2 sekundach:
https://hiveos.farm/install/
HiveOS https://hiveos.farm?ref=121257
Nie chce subskrypcji na bzdurne teorie spiskowe !
Nie mam zamiaru dyskutować z "krypto-czubami" !
Tylko trzecie oko i otwarta czakra prawdę ci powie !

Wróć do „Kopanie GPU”