Chia - proof of space and time

Początkujący
Reputacja: 0
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Postautor: Crypto_69 » środa, 2 czerwca 2021, 19:07

Putas pisze: środa, 2 czerwca 2021, 16:25Poczekaj na zsynchronizowanie portfela, bo to jest co innego niż działki.
Też tak miałem.

Prorok jaki, czy co... :shock: ;) Dosłownie kwadrans temu się pokazało, dzięki za info

Początkujący
Reputacja: 14
Reputacja postu: 
0

Postautor: arturz » środa, 2 czerwca 2021, 20:43

No i jak? Czekacie nadal z plotowaniem na poole?
Obrazek

Początkujący
Reputacja postu: 
0

Postautor: rafaello288 » środa, 2 czerwca 2021, 20:50

Czekam. Dwa tygodnie wytrzymam potem nie wiem,zatrzymałem plotowanie 4 dni temu przy 345 działkach

Początkujący
Reputacja postu: 
0

Postautor: arturz » środa, 2 czerwca 2021, 20:54

rafaello288 pisze: środa, 2 czerwca 2021, 20:50Czekam. Dwa tygodnie wytrzymam potem nie wiem,zatrzymałem plotowanie 4 dni temu przy 345 działkach

Ale to co? Liczysz że przez dwa tygodnie coś się zmieni?

Początkujący
Reputacja postu: 
0

Postautor: rafaello288 » środa, 2 czerwca 2021, 21:04

arturz pisze: środa, 2 czerwca 2021, 20:54Ale to co? Liczysz że przez dwa tygodnie coś się zmieni?

Być może ale chyba jest jakiś problem ze nie mogą wydać szybko basenów skoro zapowiadali się na 17 Maja... Ogólnie to chyba plan był taki żeby farmić solo dość długo ale hpool zepsuł sprawę twórcom i teraz muszą na szybko robić... No zobaczymy czy w czerwcu ruszy coś

Początkujący
Reputacja: 1
Reputacja postu: 
0

Postautor: darekm811 » środa, 2 czerwca 2021, 21:32

jak tak dalej pójdzie to faktycznie na nowa chia ich wyprzedzi :D :D

Dodano po 1 minucie 21 sekundach:
a tak na poważnie która giełdę polecacie do XCH. Gate.io czy OKEX?

Początkujący
Reputacja postu: 
0

Postautor: Malkox » środa, 2 czerwca 2021, 21:48

arturz pisze: środa, 2 czerwca 2021, 20:54Ale to co? Liczysz że przez dwa tygodnie coś się zmieni?
https://ecochia.io/ tu piszą, że już farmią w testnecie jako oficjalny pool.

Początkujący
Reputacja postu: 
0

Postautor: arturz » środa, 2 czerwca 2021, 21:55

Malkox pisze: środa, 2 czerwca 2021, 21:48https://ecochia.io/ tu piszą, że już farmią w testnecie jako oficjalny pool

How will my netspace be verified?
The pool every 5 minutes will request the current amount of storage participating in the network from your miner.
No i na tym polegną tak samo jak hpool.

Początkujący
Reputacja postu: 
0

Postautor: Malkox » środa, 2 czerwca 2021, 21:57

arturz pisze: środa, 2 czerwca 2021, 21:55No i na tym polegną tak samo jak hpool.
co masz na myśli ?

Początkujący
Reputacja postu: 
0

Postautor: arturz » środa, 2 czerwca 2021, 22:04

Malkox pisze: środa, 2 czerwca 2021, 21:57co masz na myśli?

Bo jest to miejsce na nadużycia - raportujesz więcej niż masz, pool wypłaca Ci więcej a zarabia z faktycznego netspace. Bez tego jak to jest zrobione w oficjalnych poolach nie widzę tego.

Weteran
Reputacja: 486
Reputacja postu: 
0

Postautor: fetek » środa, 2 czerwca 2021, 22:39

rafaello288 pisze: środa, 2 czerwca 2021, 21:04Być może ale chyba jest jakiś problem ze nie mogą wydać szybko basenów skoro zapowiadali się na 17 Maja... Ogólnie to chyba plan był taki żeby farmić solo dość długo ale hpool zepsuł sprawę twórcom i teraz muszą na szybko robić... No zobaczymy czy w czerwcu ruszy coś
sami zj.... nikt im niczego nie popsuł. Pamiętaj że facet już stworzył jedną crypto i doskonale wiem czym to się je.
arturz pisze: środa, 2 czerwca 2021, 22:04Bo jest to miejsce na nadużycia - raportujesz więcej niż masz, pool wypłaca Ci więcej a zarabia z faktycznego netspace. Bez tego jak to jest zrobione w oficjalnych poolach nie widzę tego.
już Ty się o nich nie bój.

około 90% coinów to gówno nie mające sensownego zastosowania a mimo to wszystko się kręci. Nie wiem co żeście sobie wymyślili na początku wywalając nie wiadomo ile kasy, to nie czas że sprzęt się zwraca w pół roku.

Początkujący
Reputacja postu: 
0

Postautor: arturz » środa, 2 czerwca 2021, 22:47

fetek pisze: środa, 2 czerwca 2021, 22:39już Ty się o nich nie bój.

około 90% coinów to gówno nie mające sensownego zastosowania a mimo to wszystko się kręci. Nie wiem co żeście sobie wymyślili na początku wywalając nie wiadomo ile kasy, to nie czas że sprzęt się zwraca w pół roku

Już Ty się o mnie nie bój i niech Cię dupa nie boli, zwróci się to się zwróci, nie to nie, kredytu na to nie brałem 8-)

Weteran
Reputacja postu: 
0

Postautor: fetek » środa, 2 czerwca 2021, 23:09

arturz pisze: środa, 2 czerwca 2021, 22:47 Już Ty się o mnie nie bój i niech Cię dupa nie boli, zwróci się to się zwróci, nie to nie, kredytu na to nie brałem 8-)
nie przypominam sobie bym wyraził choć odrobinę troski o Twoją osobę

za to wkurza mnie marudzenie starych baba (liczba mnoga), którym ciasto nie wyszło. Budowanie głupich teorii, zwalanie na innych itd. Najgłupsze co może być to łudzenie się że poole ot tak powstaną, to jest fizycznie niemożliwe.

Co niektórzy niech rozumieją że to nie jest odosobniony przypadek a nawet super popularne poole w najlepszych coinach walą górników jak leci.

Początkujący
Reputacja postu: 
0

Postautor: arturz » środa, 2 czerwca 2021, 23:35

fetek pisze: środa, 2 czerwca 2021, 23:09nie przypominam sobie bym wyraził choć odrobinę troski o Twoją osobę
Nie wiem co żeście sobie wymyślili na początku wywalając nie wiadomo ile kasy
fetek pisze: środa, 2 czerwca 2021, 23:09 za to wkurza mnie marudzenie starych baba (liczba mnoga), którym ciasto nie wyszło. Budowanie głupich teorii, zwalanie na innych itd. Najgłupsze co może być to łudzenie się że poole ot tak powstaną, to jest fizycznie niemożliwe.

No to przecież o tym samym mówię. A na reddicie to już w ogóle komedia...

Początkujący
Reputacja: 33
Reputacja postu: 
0

Postautor: lokuss » czwartek, 3 czerwca 2021, 03:21

Szczerze mówiąc po mojemu wprowadzenie pooli za dużo nie zmieni, podejrzewam że specjalnie zwlekają, żeby "turystom" mało powierzchniowym dawać nadal nadzieję. Sieć na pewno mocno pierdnie i osłabnie w momencie wprowadzenia oficjalnych rozwiązań. Pózniej jeszcze raz pierdnie i osłabnie kiedy do turystów dojdzie że nie zarobią takie śrubki, że szkoda zachodu. Na pewno rozrost bardzo spowolni wtedy i nastąpi pierwszy poważny test CHIA. Za pewnie mocno pierdolnie kurs.
Ja nadal mocno liczę na uśmiech szczęścia solo.
Tymczasem kolejne zestawy qnapa i innych kombinowanych historii zaczynają mnie denerwować, szczerze mówiąc zaczynam myśleć nad porządnym serwerem na racku i dokładaniem szuflad.
Ma ktoś może praktykę w tym? Co najbardziej by się opłacało? I żeby można z czasem szuflad po sufit zapakować :)

A i jeszcze kolejna sprawa
Jak tam się u Was Panowie dyski zachowują?
U mnie jeden wd red pro 18tb padł po 1,5tygodnia, dziękuję swojej przezorności że nie łasiłem się na taniochę i od naszego dystrybutora po wyższej cenie kupuję, gwarancję mam przynajmniej od ręki, cały proces wymiany zajął tydzień, niestety 100 plotów, które tam miałem poszły w piach.
Do plotowania poszedłem w większą ilość m2 1tb, na każdym ustawiam max 1 w pierwszej fazie. Dyski 2tb na pewno lepsze, ale muszą więcej plotów robić równocześnie, moim zdaniem bardziej dostają po pupie

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 309
Reputacja postu: 
0

Postautor: wizardking76 » czwartek, 3 czerwca 2021, 10:36

lokuss pisze: czwartek, 3 czerwca 2021, 03:21Jak tam się u Was Panowie dyski zachowują?
U mnie jeden wd red pro 18tb padł po 1,5tygodnia

Red pro ma rating tylko 1mln MTBF i workload 300TB na rok ... chyba nie plotowałeś na nim bez przerwy ? dysk pod NAS to nie dysk pod datacenter. W sumie zabawne że taki dysk kosztuje tyle samo co Gold.

Dodano po 34 minutach 41 sekundach:
Jazeon pisze: poniedziałek, 31 maja 2021, 10:53Ile plotów i jak długo miałeś?

2 kompy i miałem wtedy 100 plotów ... i na tym mocnym co mam 1950x i z 20 plotów trafiłem po jakimś tygodniu,... jak to się mówi można kopać długo i nic nie wykopać lub mieć szczęście.... teraz zdarza się że się traci synchronizację

może ktoś wie czy skorzystanie z płatnego vpn pozwala chwytać natychmiast synchronizację ?

Dodano po 18 minutach 26 sekundach:
fetek pisze: niedziela, 30 maja 2021, 14:4264k, 4k to domyśla wartość.

dla odczytu randomowego w testach zawsze to 4K przy 64K wartości byłby dużo mniejsze nawet na wartościach sekwencyjnych

Weteran
Reputacja postu: 
0

Postautor: fetek » czwartek, 3 czerwca 2021, 11:37

wizardking76 pisze: czwartek, 3 czerwca 2021, 11:29 dla odczytu randomowego w testach zawsze to 4K
nie jest i nigdy nie było, większość benchmarków testuje od 0.5 do 8192 KB. Wartość 4K została przyjęta jako domyśla wielkość alokacji dla systemu NTFS , chia korzysta z bloków 64k więc używanie alokacji 4k to lekka strata wydajności.
wizardking76 pisze: czwartek, 3 czerwca 2021, 11:29 może ktoś wie czy skorzystanie z płatnego vpn pozwala chwytać natychmiast synchronizację ?
a niby co to ma zmienić ?
arturz pisze: środa, 2 czerwca 2021, 23:35 No to przecież o tym samym mówię. A na reddicie to już w ogóle komedia...
no i właśnie przez takie działania wszystko rośnie a chia spada.

Początkujący
Reputacja postu: 
0

Postautor: arturz » czwartek, 3 czerwca 2021, 12:12

fetek pisze: czwartek, 3 czerwca 2021, 11:40no i właśnie przez takie działania wszystko rośnie a chia spada.
Ja bym tym się w ogóle nie przejmował, póki co mija dopiero miesiąc. Trochę pojęczą, postękają w końcu sprzedadzą dyski i za jakiś czas się ustabilizuje ;-)

Oczywiście jest szansa, że będzie dno ale jest też szansa, że będzie kiedyś rakieta.

Weteran
Reputacja postu: 
0

Postautor: fetek » czwartek, 3 czerwca 2021, 12:19

arturz pisze: czwartek, 3 czerwca 2021, 12:12 Ja bym tym się w ogóle nie przejmował, póki co mija dopiero miesiąc. Trochę pojęczą, postękają w końcu sprzedadzą dyski i za jakiś czas się ustabilizuje ;-)
oczywiście ale przemiataj że nasz i ich wpływ na walutę jest zerowy.

Ci co narzekają na chia niech sobie popatrzą jaki cyrk odstawia ETH, oczywiście od strony górniczej.

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 309
Reputacja postu: 
0

Postautor: wizardking76 » czwartek, 3 czerwca 2021, 12:23

fetek pisze: czwartek, 3 czerwca 2021, 11:40nie jest i nigdy nie było, większość benchmarków testuje od 0.5 do 8192 KB. Wartość 4K została przyjęta jako domyśla wielkość alokacji dla systemu NTFS , chia korzysta z bloków 64k więc używanie alokacji 4k to lekka strata wydajności.

ja to pisałem w kontekście szacowania wydajności dysków....

Wróć do „Chia”