Chia - proof of space and time
-
Strona 58 z 111
- Przejdź do strony:
- Poprzednia
- 1
- …
- 56
- 57
- 58
- 59
- 60
- …
- 111
- Następna
- Początkujący
- Reputacja: 7
Postautor: Łukasz1992 » wtorek, 25 maja 2021, 15:09
Łukasz1992
- Początkujący
- Reputacja: 7
Postautor: caralooh_pl » wtorek, 25 maja 2021, 15:25
Po co wypłacasz coś co jest na dnie ?Łukasz1992 pisze: ↑ wtorek, 25 maja 2021, 15:09już wypłacone j
caralooh_pl
- Weteran
- Reputacja: 486
Postautor: fetek » wtorek, 25 maja 2021, 15:57
bo niedługo przebije się przez muł a tak chociaż coś jest...caralooh_pl pisze: ↑ wtorek, 25 maja 2021, 15:25 Po co wypłacasz coś co jest na dnie ?
niestety waluta została zaprojektowana tak by farmerzy dostawali ochłapyŁukasz1992 pisze: ↑ wtorek, 25 maja 2021, 15:09Mam 150 działek i za 15 dni uzbierało 600zł, już wypłacone ja tam wole jeść małą łyżką cały czas niż dużą parę razy.
fetek
- Weteran
- Reputacja: 360

Postautor: tonyxxl » wtorek, 25 maja 2021, 16:07
a widziałeś już konsensus na nowym chia pool??? Jak wyjdzie to pogadamy. Na razie chińczyki jada na nieoficjalnym sofcie to sobie zgarniają większość, bedzie konkurencja na poolach to będzie lepszy podział i zyskowność.
tonyxxl
- Weteran
Postautor: fetek » wtorek, 25 maja 2021, 16:21
Farmers receive 1/8th of XCH rewards plus transaction fees, while the pool receives 7/8th of XCH rewards.
fetek
- Początkujący
- Reputacja: 0
Postautor: giovanii » wtorek, 25 maja 2021, 16:47
Mam, dwie kolejki niezależne z opóźnieniem 90min. Czyli do półtora godziny odpalają mi się dwie nowe działki. Jedna kolejka 16 plotów dziennie robi. Dwie razem 32 ploty.wizardking76 pisze: ↑ poniedziałek, 24 maja 2021, 18:38
jak 36 działek ? wychodzi 32 działki jeśli co 1,5h, ile wychodzi na 1 działkę czasu ?
Tak to wygląda:
https://zapodaj.net/7402ba9f9812e.png.html
i tu jak ustawiam kolejkę:
https://zapodaj.net/fc2ea2341f8e5.png.html
Po zmianie RAM-u na PC4-28800 i dołożeniu radiatora na drugi dysk, druga kolejka zaczęła znacznie szybciej plotować. Może uda się ustawić druga kolejkę na 80 minut. Pierwsza kolejka plotuje bez zmian.
Płyta główna dla dwóch slotów M.2 pracuje w standardzie PCIe 4.0. To chyba najważniejsze na co trzeba zwrócić uwagę przy zakupie maszyny do plotowania i wybrać płytę na chipsecie: AMD X570
giovanii
- Początkujący
- Reputacja: 1
Postautor: Denikson » wtorek, 25 maja 2021, 17:31
Denikson
- Początkujący
- Reputacja: 14
Postautor: arturz » wtorek, 25 maja 2021, 17:34
No i co myślisz, że tak będą działały oficjalne poole?

"For Chia pools, the farmer that wins the block gets 0.25 XCH, and the remaining 1.75 XCH is split among the rest of the pool, minus the pool fee. Pool farmers will receive a cut of the 1.75 XCH equal to their farm’s percentage of the pool netspace."
Czyli dostajesz 1.75 / twój udział w pooli + 0.25 jeśli wyfarmiłeś blok.
Na pewno nie. Wszystkim by się miejsce skończyło w tym samym czasie?

arturz
ElFi
- Weteran
- Reputacja: 360

Postautor: tonyxxl » wtorek, 25 maja 2021, 19:01
chyba nie załapałeś...
Jak trafisz TY blok na poolu to dostaniesz 1/8 z tego bloku plus całe fee + normalnie udziały.
Dlatego tak jest żebyś nie podpiął plotów pod kilka pooli i nie wyłudzał wielokrotnych nagród na różnych poolach albo nie zatrzymał całej nagrody dla siebie. Do tego jeszcze miały właśnie dojść osobne private key dla każdego poola.
Ale to była propozycja/zarys tego protokołu z 2020 roku, póki co pooling protocol jest w "development" i nie wiemy jaki bedzie ostateczny konsensus. Dowiemy się jak wyjdzie, albo zaraz przed.
Także spokojnie, trzeba czekać.
tonyxxl
arturz
- Początkujący
Postautor: rafaello288 » wtorek, 25 maja 2021, 19:40
rafaello288
- Początkujący
Postautor: egz3 » wtorek, 25 maja 2021, 20:01
U mnie tez dalej wisi na auditingpacifico79 pisze: ↑ wtorek, 25 maja 2021, 06:46Dalej Auditingegz3 pisze: ↑ poniedziałek, 24 maja 2021, 20:43Dzięki bardzo myślałem ze tylko mnie dotyczy to oczekiwanie, tez do nich napisałem na serwis żeby ruszyli 4 litery. Swoją droga niezły musza mieć ruch ze postanowili w taki sposób zmniejszyć szybkość przyrostu sieci... ale to dobry znak na przyszłość. A ile czekasz już z ciekawości ? Dasz. I znać jak zmieni się na succesful ? Odwdzięczę się tym samympacifico79 pisze: ↑ poniedziałek, 24 maja 2021, 20:33
Mam ten sam problem. Ktoś mi tu pisał że teraz nie ma automatycznego zatwierdzania i musi taki mały chińczyk podejść i nacisnąć guziczek żeby status się zmienił. Wiec nie pozostało nic jak tylko czekać.
Napisałem tam maila, może coś odpowiedzą.![]()
Pozdrawiam serdecznie

Komuś po wprowadzeniu nowej weryfikacji udało się przeskoczyć auditing ?
2. To nie jest tak czasem ze koparka online czyli hpoolowi się nie spieszy bo „kopiemy’’ dla nich ?
3. Koparka będąc offline dostanie audyt ?
Pozdrawiam

egz3
- Początkujący
Postautor: giovanii » wtorek, 25 maja 2021, 20:03
Przydzielam tyle wątków ile maszyna ma, a system operacyjny jakoś to sobie widocznie sprawnie rozdziela.rafaello288 pisze: ↑ wtorek, 25 maja 2021, 19:40giovanii pisze: ↑ wtorek, 25 maja 2021, 16:47
Mam, dwie kolejki niezależne z opóźnieniem 90min. Czyli do półtora godziny odpalają mi się dwie nowe działki. Jedna kolejka 16 plotów dziennie
16 wątków na każdy plot masz ustawione? To chyba źle bo brakło by wątków procesora
Jak przypiszę np 4 wątki na działkę to działa o około 1/4 wolniej.
Jak się np renderuje grafikę to obciążenie jest mniej więcej stałe, a tu obciążenie procesora cały czas skacze (obliczenia , odczyt, zapis ...). Każdy plot jest dodatkowo w innej fazie pracy i ma różne zapotrzebowanie na procesor. Jak ustawisz mniej wątków na plot, to wtedy kiedy plot mógłby użyć całej mocy procesora może użyć tylko np 4 wątki co finalnie kosztuje sporo czasu.
giovanii
Amelcio
- Początkujący
Postautor: rafaello288 » wtorek, 25 maja 2021, 21:08
Aż sam spróbuję bo wszystkie poradniki mówiły o tym że tam się daje na jedną działkę czyli jak masz 14 wątków i powiedzmy 4 działki się robią w fazie pierwszej to by było zapotrzebowanie na 56 wątków... Nawet w swarn jak są gotowce to dają 2 wątki na plot a nie 4 nie mówiąc już o takiej liczbie jak u Ciebie. Ja mam ustawione 2 wątki na działkę i robię 6 w fazie pierwszej czyli 12 wątków a procesor na 16 wątków i pokazuje program że na 80 procent idzie
rafaello288
- Weteran
Postautor: fetek » wtorek, 25 maja 2021, 21:08
żadna budżetowa płyta na x570 nie ma dwóch m2 pcie 4.0, dopiero w wyższych modelach takie kwiatki.
Jak sam widzisz nikt nie napisał że chodzi o trafiony blok.2) Farmers receive 1/8th of XCH rewards plus transaction fees, while the pool receives 7/8th of XCH rewards to redistribute (minus pool fees) amongst all pool participants.
dlaczego ma zabraknąć ?rafaello288 pisze: ↑ wtorek, 25 maja 2021, 19:40 16 wątków na każdy plot masz ustawione? To chyba źle bo brakło by wątków procesora
nie operujcie wątkami tylko czasem CPU, 200% w pierwszej fazie to minimumgiovanii pisze: ↑ wtorek, 25 maja 2021, 20:03Jak się np renderuje grafikę to obciążenie jest mniej więcej stałe, a tu obciążenie procesora cały czas skacze (obliczenia , odczyt, zapis ...). Każdy plot jest dodatkowo w innej fazie pracy i ma różne zapotrzebowanie na procesor. Jak ustawisz mniej wątków na plot, to wtedy kiedy plot mógłby użyć całej mocy procesora może użyć tylko np 4 wątki co finalnie kosztuje sporo czasu.
jak widać nie rozumiesz, odpal tylko dwie i daj znać za ile dni skończy, taki test z ciekawości.
fetek
- Początkujący
- Reputacja: 9
Postautor: Amelcio » wtorek, 25 maja 2021, 21:22
Czyli na hdd jednocześnie można odpalić jeden wątek i tyle w temacie.
A ile TBW generuje stworzenie jednego plotu na ssd? I np zwykły konsumencji po ilu plotach padnie?
Amelcio
- Początkujący
Postautor: AdamoChiaCoin » wtorek, 25 maja 2021, 21:22
AdamoChiaCoin
- Weteran
Postautor: fetek » wtorek, 25 maja 2021, 21:29
Nie patrz na ile "idzie" tylko patrz ile czasu CPU jest w stanie wykorzystać pierwsza faza. Jeśli ustawisz 2 wątki a masz wolne zasoby to i tak ich nie wykorzysta i marnujesz czas. Dając 4 wątki pozwalasz zaangażować wolne zasoby i widzisz ładne 20x% wykorzystania czasu CPU, jeśli zasobów masz mniej to będzie 160, 180% ale zawsze więcej niż 100%. W przypadku 8 wątków już nie ma takiego zysku ale robiąc jednocześnie 8 działek potrafię wygospodarować do 260% czasu CPU bez większych strat w pozostałych fazach (~10%)rafaello288 pisze: ↑ wtorek, 25 maja 2021, 21:08Aż sam spróbuję bo wszystkie poradniki mówiły o tym że tam się daje na jedną działkę czyli jak masz 14 wątków i powiedzmy 4 działki się robią w fazie pierwszej to by było zapotrzebowanie na 56 wątków... Nawet w swarn jak są gotowce to dają 2 wątki na plot a nie 4 nie mówiąc już o takiej liczbie jak u Ciebie. Ja mam ustawione 2 wątki na działkę i robię 6 w fazie pierwszej czyli 12 wątków a procesor na 16 wątków i pokazuje program że na 80 procent idzie
Niestety jest to balansowanie między dyskiem a procesorem, żadnego nie opłaca się obciążać w 100%, zwłaszcza że potem HDD ma problem odbierać dane.
tak jeden, ręce opadają.. samemu ciężko ? było kilka razy i masz na stronie chia.
Trochę TBW możesz zaoszczędzić korzystając z temp2
Przejżałem w 2 minuty ale jedyne co widzę to zmianę interpretacji wyników, gdzie masz modyfikację filtrów ?AdamoChiaCoin pisze: ↑ wtorek, 25 maja 2021, 21:22Fajny dodatek do sprawdzenia działek i jednocześnie zmniejszenia czasu filtru: Włąśnie zmieniłem na 2s ciekawe czy będzie jakas róznica
fetek
-
Strona 58 z 111
- Przejdź do strony:
- Poprzednia
- 1
- …
- 56
- 57
- 58
- 59
- 60