Dyskusja na temat kursu BTC

Twoim zdaniem kurs do 10 sierpnia znajdzie się w przedziale

Czas głosowania minął niedziela, 3 sierpnia 2025, 20:16

<100k$
5
9%
100-120k$
20
36%
>120k$
30
55%

Liczba głosów: 55
Początkujący
Reputacja: 303
Reputacja postu: 
1
Napiwki za post: 0 BTC

Postautor: szajsiwo » niedziela, 23 maja 2021, 16:15

kacperek pisze: niedziela, 23 maja 2021, 15:57 PS zastanawiam się kiedy w końcu nastąpi jakiś konkret strzał w górę, bo rynek obecnie krwawi tak że szok.
poprzewijaj trochę wcześniej i poczytaj jak chłopaki opowiadają bajeczki o RTN

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 3869
Reputacja postu: 
3

Postautor: Pleasek89 » niedziela, 23 maja 2021, 16:16

FlyingAtom pisze: niedziela, 23 maja 2021, 15:45 Holderzy bardzo mocno się wysprzedawali od 20.000$
Ci co kupili BTC po 10.000$ albo już sprzedali, albo trzymają bardzo małą część portfela.
Ci co kupili BTC po 20.000$ albo już sprzedali, albo trzymają bardzo małą część portfela.
Ci co kupili BTC po 30.000$ (wcześniej nie na ostatniej korekcie) cześć sprzedał część jeszcze wierzy w większe wzrosty.
Na ostatniej dużej korekcie bardzo dużo osób zrobiło zakupy -40% 38800$ historycznie ciężko było nie zarobić przy takiej korekcie, jak kupili to pewnie większość trzyma jeszcze.
Ci co kupili na korekcie ostatniej niżej między 30.000 a 35.000$ oddali już większość btc w cenie 38000/40000$. 20/30% w 1/3 dni dobry zarobek.
ATH było około 64500$, rynek wygląda na "wystraszony", widzę bardzo dużą ścianę podażową między 50.000 a 60.000$ gdyby cena doszła do takiej wartości.
Wszystkie pochodne doge i inne scamcoiny które zostały "nadmuchane" nie ma już szans by urosły, ktoś kto "zaprawił" tym użytkowników musiałby zaprawić na poziomie 5% może max 10% całej kapitalizacji by opłacało mu się pompować znowu tego samego coina, lepiej zrobić nowego, byłoby to już dużo trudniejsze w tej fazie rynku gdzie większość nowych doznała "szoku" jak kupili i spadło 30/40/50%, poparzone ręce już unikają ruch
Pytanie jest proste - jeśli bańka pękła i wszyscy sprzedali to kto ma spuszczać cenę niżej?

Początkujący
Reputacja: 69
Reputacja postu: 
1

Postautor: t12t12 » niedziela, 23 maja 2021, 16:16

@Pleasek89 na rezerwach giełd jest ponad 2.5 miliona BTC. Jest czym spuszczać cene :D

Obserwując tylko Netflow giełd, można odnieść wrażenie że koniec korekty niedługo.
Wczoraj był dzien kiedy więcej BTC wyszło z giełd niż weszło na.
Trzeba zobaczyć jutro podsumowanie za dzisiejszy dzień.

Gaduła
Awatar użytkownika
Reputacja: 1112
Reputacja postu: 
4

Postautor: Arcymistrz1990 » niedziela, 23 maja 2021, 16:22

Wyznaczyłem strefy o równych odległościach na wykresie dominacji BTC, które stanowią jednocześnie wsparcia i opory. Ku mojemu zdziwieniu ATH w 2017 roku było zrobione na dokładnie takim samym poziomie dominacji jak tegoroczny szczyt. Jednak w poprzednim cyklu zrobiliśmy niższy dołek w dominacji niż ostatnio. Obecnie znajdujemy się w strefie żółtej, w której historycznie przebywaliśmy w okresie od grudnia 2017 do lipca 2018. Biorąc pod uwagę jednak długoterminową tendencję spadkową dominacji BTC, uważam, że pęknięcie bańki i koniec cyklu nastąpi w strefie czerwonej.

Obecnie za najbardziej prawdopodobny oceniam scenariusz bańki dwufalowej (gratulacje dla tych, którzy przewidywali taki scenariusz na początku roku, ja osobiście byłem zwolennikiem paternu 2017, który już został zanegowany). Jednak aby w ogóle rozważać kwestie dalszych wzrostów musimy imo niepogłębiając znacząco (najlepiej wcale) dołka z 19 maja, wybić najbardziej agresywną przewagę spadkową czyli poniższą tendencje. To w tej chwili jest kluczowe.

Weteran
Reputacja: 9063
Reputacja postu: 
1

Postautor: socjolog2008 » niedziela, 23 maja 2021, 16:23

Pleasek89 pisze: niedziela, 23 maja 2021, 16:16Pytanie jest proste - jeśli bańka pękła i wszyscy sprzedali to kto ma spuszczać cenę niżej?

Olewarowane ETF na kontach Premium z obrotami 1 mln euro na przykład.
Zwykłe mają wyłączoną możliwość gry na wielu platformach Forex ,mam kilku brokerów i mam wszędzie jakieś ograniczenia. A handel na XTB na przykład nadal ma miejsce ,tylko ja nie mam
Jedynie Forex.com jeszcze nie szyfladkuje - taka podobna sytuacja jak z GameStop i wyłączaniem handlu dla wielu na różnych platformach ,pewnie przypadek ;)
Oczywiście pozostaje opcja gry zabezpieczając crypto crypto gdzie tracisz na wartości albo zabezpieczasz tetherem co jak dla mnie jak siedzenie w takiej sytuacji w pasie szahida na beczce prochu :lol:

Grubaśna akcja - tak z ciekawości na jakim poziomie macie wyznaczone swoje poziomy pęknięcia psychy i kliknięcia SELL swoich btc :?:
WIG20toTHEmoon https://www.gpw.pl

Początkujący
Reputacja: 39
Reputacja postu: 
0

Postautor: kacperek » niedziela, 23 maja 2021, 16:27

socjolog2008 pisze: niedziela, 23 maja 2021, 16:23Grubaśna akcja - tak z ciekawości na jakim poziomie macie wyznaczone swoje poziomy pęknięcia psychy i kliknięcia SELL swoich btc
Brak, najwyżej zostane z tym do końca życia ;)

Dodano po 56 sekundach:
Wow mrugnąłem i zobaczyłem mega wysoki zielony knot na m15, widzieliście to? :D

Wygadany
Reputacja: 253
Reputacja postu: 
0

Postautor: KaTa90 » niedziela, 23 maja 2021, 16:33

Bitmar pisze: niedziela, 23 maja 2021, 16:053 opcje:

1. Zaraz odbijemy i kontynuujemy odbicie z celem do 45-50k. Patrząc na kształt wykresu, jest to coraz mniej prawdopodobne, ale....
2. Zrobimy double bottom na 30k co powinno dać jeszcze większego kopa odbiciu. Powstrzymałbym się z paniczną sprzedażą. Teraz nie ma sensu. Jak ktoś już koniecznie chce ciąć straty aby odkupić niżej to myślę, że lepiej zacząć poniżej 30k, gdyż wtedy mamy dopiero potwierdzenie dalszych spadków. To jest opcja strategiczna, jak ktoś woli zaufać intuicji jego wola, może się uda.
3. Pogłębiamy dołek i robimy odbicie. Za tym wariantem przemawia to: viewtopic.php?p=702541#p702541. Jeśli ten scenariusz by się sprawdził to odbicie pewnie będzie szybkie, ostre i gwałtowne. Mało kto z was zdąży się załadować w dołku, dlatego już teraz warto porobić zlecenia. Do tego jeszcze dojdą zapchane giełdy i lagi. Binance to już całkiem może zdechnąć, dlatego zlecenia warto robić już

Patrząc na alerty i środki pieniężne jakie co kilka minut wpływają na giełdy, każda z tych opcji ma sens.
Ja już powoli skupuje pierwsze transze altów, które mocno oberwały, na BTC dalej rozstawiony :)

Początkujący
Reputacja: 60
Reputacja postu: 
0

Postautor: Jimmy4k » niedziela, 23 maja 2021, 16:33

Panika, niedowierzanie i strach. Pieknie to rozgrywaja. My tu sobie siedzimy i kminimy co dalej, banka pekla, rtn bylo a grubasy skupuja btc po taniości.
Dwie opcje:
1. Robimy +60-80% od dołka albo nawet wracamy w rejony ath (narracja typu to nie byl RTN ath soon) , pozniej kolejna zwała w te rejony = psychiczne zniszczenie wszystkich co sprzedają teraz ale sie jeszcze nie poddali, tych ktorzy wejda na odbiciu. Jak każdy kto miał odpuścić zrobi to, to wtedy przystepujemy do wzrostów.
2. Uklepujemy dno na tych poziomach przez jakis czas, nie bedzie mocnego odbicia zaczyna sie porownywanie wykresu do pekniecia bańki po 2017 i przystepujemy do wzrostów.

Luźne przemyślenia :P

Pytanie który scenariusz wychuja więcej osób, bo o to tu chodzi :twisted:

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 3501
Reputacja postu: 
1

Postautor: shinya56 » niedziela, 23 maja 2021, 16:37

socjolog2008 pisze: niedziela, 23 maja 2021, 16:23Grubaśna akcja - tak z ciekawości na jakim poziomie macie wyznaczone swoje poziomy pęknięcia psychy i kliknięcia SELL swoich btc :?:

Dla mnie jest jeszcze duży bufor bezpieczeństwa. Kwestia kiedy kto wszedł. Nie mam stresu, ktoś inny ma ciepło.

Koszą longi, za niedługo pewnie szorty i tak się żyje na giełdzie ;)

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
1

Postautor: Pleasek89 » niedziela, 23 maja 2021, 16:43

t12t12 pisze: niedziela, 23 maja 2021, 16:16 Pleasek89 na rezerwach giełd jest ponad 2.5 miliona BTC. Jest czym spuszczać cene :D
No tak, zsynchronizowany zrzut 2,5 milionów BTC przez największe giełdy przy cenie -50% od szczytu bańki, która zrobila "marne" 3x od ATH w porównaniu do x20 czy x100 przy poprzednich bańkach.

Satoshi się pewnie jeszcze obudzi, a wszystko tylko po to, żeby uwalić cenę. :D

Jak dla mnie ktoś celowo tłamsi cenę na tych poziomach jak najdłużej się da (myślę, że już to długo nie potrwa), żeby jak najwięcej panikarzy oddało BTC po przecenie -50%.
Ostatnio zmieniony niedziela, 23 maja 2021, 16:47 przez Pleasek89, łącznie zmieniany 1 raz.

Admin
Awatar użytkownika
Reputacja: 5211
Reputacja postu: 
0

Postautor: Bitmar » niedziela, 23 maja 2021, 16:45

kacperek pisze: niedziela, 23 maja 2021, 16:11Na ile szacujesz odbicie przy takim scenariuszu? Bo myślę jak poustawiać zlecenia?
Tutaj każdy powinien kierować się swoją sytuacją. Ja mam trochę bitów, dlatego dokupienie teraz nie bardzo ma dla mnie sens. Jeżeli sprawdzi się opcja nr 3 to będę w kiepskiej pozycji (bo nie będę miał kasy na zakupy). Sytuacja dalej nie byłaby tragiczna, gdyż nawet w najbardziej pesymistycznym wariancie czekam na falę B, ale szkoda byłoby przegapić szansę tanich zakupów przed tą falą. Dlatego ja rozstawiłem zlecenia poniżej 30k i to dla mnie jest najbardziej bezpieczna opcja. Bezpieczna nie znaczy najbardziej korzystna, rezygnuję z części potencjalnego zysku minimalizując ryzyko.
Jeżeli ktoś nie ma bitów wcale, może rozważyć grę pod scenariusz 2 lub czekać na 3. Jeżeli ktoś jest załadowany na full to może ciąć straty po przebiciu 30k i próbować łapać dołek (ja bym się nie odważył, za duże ryzyko!), albo czekać na falę B (trochę to potrwa 1-3 miesiące, jeśli bańka faktycznie pękła).

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
1

Postautor: Pleasek89 » niedziela, 23 maja 2021, 16:57

socjolog2008 pisze: niedziela, 23 maja 2021, 16:23 Grubaśna akcja - tak z ciekawości na jakim poziomie macie wyznaczone swoje poziomy pęknięcia psychy i kliknięcia SELL swoich btc :?:
Raczej nie ma takiej ceny, przetrwałem bessę i spadki o -85% (nawet więcej, bo trochę altów przetrzymałem), więc nie ma takiej ceny po której sensownie można sprzedać. Przy cenie poniżej 20k pakowałbym się pewnie ponownie w BTC ile kapitału udałoby się uzbierać.

Początkujący
Reputacja: 48
Reputacja postu: 
3

Postautor: Hanslik » niedziela, 23 maja 2021, 17:06

Appogeum pisze: niedziela, 23 maja 2021, 14:39ja od wczoraj czekam na to

Obserwuję Twoje posty i coś mi się wydaje, że to będzie dobre miejsce na zakupy. Z tym odbiciem do 35,8k$ też trafiłeś.
Dodatkowo za zakupami w tym miejscu przemawia fakt, że pierwsza duża zrzutka odbyła się właśnie w rejon 30,5k, gdzie mamy silne wsparcie - patrząc przez pryzmat ostatnich 6 miesięcy ten poziom testowany był już 3 razy.

Obrazek

Początkujący
Reputacja: 172
Reputacja postu: 
0

Postautor: spidersEverywhere » niedziela, 23 maja 2021, 17:15

Hanslik pisze: niedziela, 23 maja 2021, 17:06atrząc przez pryzmat ostatnich 6 miesięcy ten poziom testowany był już 3 razy
4, nie liczysz tego sprzed kilku dni.

Początkujący
Reputacja: 48
Reputacja postu: 
0

Postautor: Hanslik » niedziela, 23 maja 2021, 17:30

spidersEverywhere pisze: niedziela, 23 maja 2021, 17:154, nie liczysz tego sprzed kilku dni.

Policzyłem, ale jestem trochę niedo***any w swoich wypowiedziach i finalnie go nie uwzględniłem :D
Na wykresie go nie widać, ale tak jak kolega wyżej pisze, parę razy już odbijaliśmy się z poziomu ~~30,5k$ więc zaryzykuję, że znów się odbijemy.

Początkujący
Reputacja postu: 
0

Postautor: spidersEverywhere » niedziela, 23 maja 2021, 17:33

Hanslik pisze: niedziela, 23 maja 2021, 17:3030,5k$ więc zaryzykuję, że znów się odbijemy
też tak myślę ale liczę, że jednak tylko na chwilę by polecieć niżej ;).
Jak już lecimy w te okolice to 'podobno' jest jeszcze luka na cme w okolicy 24k, którą mogą chcieć zamknąć.

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
7

Postautor: Pleasek89 » niedziela, 23 maja 2021, 17:37

spidersEverywhere pisze: niedziela, 23 maja 2021, 17:33też tak myślę ale liczę, że jednak tylko na chwilę by polecieć niżej .
Jak już lecimy w te okolice to 'podobno' jest jeszcze luka na cme w okolicy 24k, którą mogą chcieć zamknąć.

Mamy też lukę na 9600$ i pewnie z 1-2 by się znalazły na niższych poziomach.

To wszystko jest bez znaczenia. Jedyne co ma znaczenie w tej chwili to jak długo potrwa jeszcze siedzenie na tych poziomach aż podmioty, które go wywołały zadowolą się liczbą kupionych coinów po promocji kupionych od spanikowanych inwestorów. Innymi słowy - jak wielu osobom pęknie jeszcze psychika i przestaną sprzedawać na dołku zanim pójdziemy wyżej. Jeziorko się wysuszy to napełnią go jeszcze raz.

Jak dla mnie zbyt idealny timing informacji + kursu w ostatnim czasie żebym uwierzył, że jest to cokolwiek innego niż zorganizowana akcja żeby wycisnąć z rynku jak najwięcej coinów po jak największej taniości.

Bitcoin nigdzie się nie wybiera, nie dajcie sobie wyrwać cennego waloru dla odrobiny spokoju psychicznego w najgorszym momencie na wykresie (żadna porada inwestycyjna :D )

Weteran
Reputacja: 9063
Reputacja postu: 
2

Postautor: socjolog2008 » niedziela, 23 maja 2021, 17:45

Pleasek89 pisze: niedziela, 23 maja 2021, 17:37Bitcoin nigdzie się nie wybiera, nie dajcie sobie wyrwać cennego waloru dla odrobiny spokoju psychicznego w najgorszym momencie na wykresie (żadna porada inwestycyjna )

To jest wartościowa porada. Subiektywna jest ocena sytuacji na wykresie /ceny ale rozsądna.
Popróbować jeszcze można na wybranych altach czy nawet na tym zdziadziałym btc poustawiać L do 18
albo rybka albo ..
WIG20toTHEmoon https://www.gpw.pl

Weteran
Reputacja: 3022
Reputacja postu: 
1

Postautor: pael » niedziela, 23 maja 2021, 17:53

na kolanach do elona po namaszczenie, litosci krypciarze :roll:

Początkujący
Reputacja postu: 
0

Postautor: spidersEverywhere » niedziela, 23 maja 2021, 17:58

target dla trojkata z ktorego wyszlismy i potwierdzilismy pukajac od dolu na 1h i 4h ma target na 23k. Czy moze cos krzywo rysuje?

Wróć do „Przedszkole”