Podawanie ceny mtgox na Bitomacie

Początkujący
Awatar użytkownika
Reputacja: 0
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Podawanie ceny mtgox na Bitomacie

Postautor: bitomat_pl » środa, 15 czerwca 2011, 10:26

Frozen pisze:Wspominałem kilka dni temu o kwestii podawania ceny z MtGoxa na Bitomacie, ale niestety nie wypowiedziałeś się w tej kwestii, tak więc proszę o jakiś feedback.
Chodziło mi o to, że podawanie ceny z MtGoxa to automatycznie powiązywanie się z tym co się tam dzieje. Bitomat wtedy nie jest osobnym rynkiem z polską walutą, lecz po prostu małpim rynkiem, który reaguje z nieznacznym opóźnieniem bezmyślnie kopiując to co się tam dzieje. Dowodów nie trzeba daleko szukać i popatrzec na oba kursy w przeciągu ostatnich dni. Na dodatek dzisiaj kurs nie są podawane i jaki efekt? Bitomat zachowuje się zupełnie nieadekwatnie do MtGoxa. Żyje własnym życiem i moim zdaniem tak powinno być. Zreszta w ostatnich dniach widać, że coraz więcej osób pyta o MtGoxa, bo chce uciekać z Bitomatu ze względu właśnie na brak jego samodzielności - po porstu na bitomacie ludzie przez to pokazywanie ceny reagują bezmyślnie. Tam w górę, to u nas jazda w górę, tam z dół, to jazda w dół. A dzisiejszy poranek jest świetnym dowodem na to, że niepodawanie cen z MtGoxa powoduje, że Bitomat potrafi być samodzielny.
Możemy zrobić eksperyment i zwinąć porównanie do mtgoxa na jakiś czas.
https://bitomat.pl Kupuj i sprzedawaj Bitcoiny za złotówki

Wygadany
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
0

Re: Kantor BTC / PLN -- Potrzebni testerzy

Postautor: KiLeRrosS » środa, 15 czerwca 2011, 11:10

Moim zdaniem, kurs konkurencyjnego mtgoxa na stronie bitomatu to błąd. Jeśli jest taka opcja i część osób się zgodzi - usuń to info.
Powyższy post wyraża opinię autora w dniu dzisiejszym. Autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podania przyczyny.
Obrazek

Obrazek Piszę poprawnie po polsku.

Rozmowny
Reputacja postu: 
0

Postautor: Frozen » środa, 15 czerwca 2011, 12:30

Warto jeszcze jedno dodać - na początku będzie duża różnica między MtGoxem a bitomatem, bo ludzie muszą się przyzwyczaić, ale potem bitomat zacznie działać na poważnie.

No i oczywiście też jestem za okresem próbnym bez MtGoxa.

Początkujący
Reputacja: 16
Reputacja postu: 
0

Postautor: Infinum » środa, 15 czerwca 2011, 12:34

Frozen pisze:Warto jeszcze jedno dodać - na początku będzie duża różnica między MtGoxem a bitomatem, bo ludzie muszą się przyzwyczaić, ale potem bitomat zacznie działać na poważnie.

No i oczywiście też jestem za okresem próbnym bez MtGoxa.
A Ja nie rozumiem dlaczego miałoby nie być tej informacji.

Dla mnie osobiście ta informacja jest użyteczna - jak ktoś chce to może nie patrzeć, w czym problem?

Weteran
Reputacja: 4
Reputacja postu: 
0

Postautor: Prze_koles » środa, 15 czerwca 2011, 12:35

A ja mówię, że nic to nie da :) Ale można zrobić eksperyment i usunąć.

Rozmowny
Reputacja postu: 
0

Postautor: Frozen » środa, 15 czerwca 2011, 13:34

Być może faktycznie to nic nie da, niemniej ja jestem za tym by sprawdzić. Przywrócić można zawsze i bez problemu.

Orator
Awatar użytkownika
Reputacja: 2
Reputacja postu: 
0

Postautor: Kimono » środa, 15 czerwca 2011, 14:29

A co, robisz jakiś duży arbitraż, że chcesz, aby nie były związane? :-)

Moim zdaniem, jako użytkownika, też to jest głupie. Głowa do góry i nie przejmować się konkurencją. A najlepiej czym prędzej otworzyć się na inne gałęzie przesyłu, zwłaszcza z zagranicy i uczynić PLN najczęściej używaną do handlu z BTC walutą :-).
Every decent man is ashamed of the government he lives under.
H. L. Mencken

Obrazek
18CkxM3HfPsJkUgfi4xfXo8k8iE5HwXtEo
Rozkręćmy razem konspiracyjny biznes bitcoinowy: VxFvhUFU@jabber.org (przez pidgin-otr i Tor)

Dyskutant
Reputacja postu: 
0

Postautor: crow » środa, 15 czerwca 2011, 15:04

Usunięcie informacji o kursie Mtgox jest bardzo na rękę osobom które są dobrze zorientowane w rynku i mają dużo złotówek i dużo BTC bo pozwala to na większe wykorzystanie wahań kursu a jest równocześnie bardzo niekorzystne dla nowych osób które zaczynają zabawę z bitcoinem i które bardzo łatwo mogą teraz zostać wykorzystane. Ja rozumiem że posiadacze 20 kart graficznych bardzo chcą żeby nie pokazywać kursu bo dla nich to bez znaczenia czy będą mieli jedno okno przeglądarki otwarte czy dwa ale dla ochrony osób początkujących, wydobywających często mniej niż 0,5 btc na dobę jednak warto byłoby przywrócić ten kurs na stronce (takie osoby często nie wiedzą gdzie szukać tego mtgoxa). Jeżeli ktoś liczy że bitomat będzie niezależny to niestety ale nie ma takiej możliwości bo zawsze się znajdzie ktoś kto wyrówna kursy i przy okazji trochę zarobi :).
Wiadomo że takie początkujące osoby nie będą się wypowiadać tutaj bo wiele z nich nie słyszało nawet o tym forum a o bitomacie przeczytało w jakimś sieciowym poradniku.
1CjQBD7Qv3GRebbjD9vnJ4swtBhvFXash9

Orator
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
0

Postautor: Kimono » środa, 15 czerwca 2011, 15:13

Ale w czyim interesie dokładnie jest ta ochrona ignorantów i dlaczego Ciebie to tak bardzo interesuje? Za głupotę się cierpi, nie od dziś i bitomat.pl nie jest bynajmniej jedynym miejscem na świecie, który tę zasadę egzekwuje.
H. L. Mencken

Obrazek
Rozkręćmy razem konspiracyjny biznes bitcoinowy: VxFvhUFU@jabber.org (przez pidgin-otr i Tor)

Dyskutant
Reputacja postu: 
0

Postautor: crow » środa, 15 czerwca 2011, 15:36

To nie są ignoranci to są osoby które dopiero zaczynają przygodę z bitcoinem i jeszcze nie wiedzą wszystkiego a Ty chcesz tą niewiedzę bezwzględnie wykorzystać. Podejrzewam że masz więcej niż 1 kartę graficzną i wydobywasz bitcoiny dłużej niż parę tygodni :).
Uważam że bitcoin ma szanse powodzenia tylko wtedy gdy będzie stawał się coraz bardziej popularny a każda dołączająca osoba przyczynia się do tego, więc minimalna ochrona takich osób jest w moim zdaniem w interesie wszystkich użytkowników sieci bitcoin.

Orator
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
0

Postautor: Kimono » środa, 15 czerwca 2011, 15:44

Nie mam żadnych dedykowanych kart grafiki i niczego nie wydobywam. Nie wiem, skąd Ci to przyszło do głowy.
crow pisze:Uważam że bitcoin ma szanse powodzenia tylko wtedy gdy będzie stawał się coraz bardziej popularny a każda dołączająca osoba przyczynia się do tego, więc minimalna ochrona takich osób jest w moim zdaniem w interesie wszystkich użytkowników sieci bitcoin.
Wręcz przeciwnie. Możliwość zarobku na frajerach przyciąga ludzi do BTC. Frajerów z czasem eliminuje, zostają lepsi - to też dobrze dla BTC.
H. L. Mencken

Obrazek

Dyskutant
Reputacja postu: 
0

Postautor: crow » środa, 15 czerwca 2011, 16:03

Mamy zupełnie inne podejście do życia bo ja nie lubię wykorzystywać ludzi a w/g tego co napisałeś to nic złego zarabiać na "frajerach" więc raczej nigdy się nie zgodzimy.
W tej chwili brak kursu mtgox służy jedynie temu żeby zarabiać na osobach które nie wiedzą jak podglądać/przeliczać kurs z mtgoxa. Jeżeli komuś tak bardzo zależy na braku tej informacji to proponuję wprowadzić w ustawieniach konta wyłączenie jej wyświetlania :). Z tego co zaobserwowałem to brak kursu na stronce bitomat.pl jak na razie spowodował jedynie to że spadła ilość transakcji co raczej jest niekorzystne dla rynku BTC w Polsce.
1CjQBD7Qv3GRebbjD9vnJ4swtBhvFXash9

Orator
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
0

Postautor: Kimono » środa, 15 czerwca 2011, 16:11

Ale gdzie tu jest "wykorzystywanie", jeśli mamy równy dostęp do tych samych źródeł? Na normalnych, dużych rynkach walutowych najwięcej zarabiają ci, mający dostęp do informacji o dużych ruchach wcześniej. Bitcoin pod tym względem jest anielsko uczciwy, tu wszystko w zasadzie wiadomo - o podaży i transferach, i wszystkie narzędzia do stworzenia własnej giełdy też są publicznie dostępne.
crow pisze:Jeżeli komuś tak bardzo zależy na braku tej informacji to proponuję wprowadzić w ustawieniach konta wyłączenie jej wyświetlania :).
A czytałeś, jakie było uzasadnienie pomysłu, aby to porównanie wycofać?
Z tego co zaobserwowałem to brak kursu na stronce bitomat.pl jak na razie spowodował jedynie to że spadła ilość transakcji co raczej jest niekorzystne dla rynku BTC w Polsce.
Tutaj generalnie nie ma ruchu - oprócz tych krótkich okresów, gdzie cena wyraźnie rośnie, bardzo ciężko cokolwiek kupić. Powrót do normy, powiedziałbym.
H. L. Mencken

Obrazek

Gaduła
Reputacja: 1
Reputacja postu: 
0

Postautor: DavidPL » środa, 15 czerwca 2011, 16:19

O czym ty Kimono pierniczysz? Odnoszę wrażenie, że kto by jakich argumentów nie użył to ty i tak musisz mieć ostatnie zdanie.
A czytałeś, jakie było uzasadnienie pomysłu, aby to porównanie wycofać?
Tak, czytałem... Tylko że tam nie było żadnego uzasadnienia, tylko postulat. Uzasadnienie niby było takie, że usunięcie porównania miało by wpłynąć na usamodzielnienie się rynków Bitomatu i Mt. Gox. Tylko co to uniezależnienie według osoby który wysunęła taki postulat oznacza? Wyrównanie kursów czy rozjechanie się ich?
Tutaj generalnie nie ma ruchu - oprócz tych krótkich okresów, gdzie cena wyraźnie rośnie, bardzo ciężko cokolwiek kupić. Powrót do normy, powiedziałbym.
Jak to nie można kupić? Skąd takie wnioski? Przecież cena sprzedaży BTC w Bitomacie i w Mt. Goxie jest podobna. Jeśli uwzględni się koszty przewalutowań w Mt. Goxie to nawet wyjdzie na to, że w Bitomacie jest taniej kupić bitki. Pytanie tylko czy chcesz faktycznie je kupić, czy tylko "rozbujać rynek" żeby pospekulować.
Z idiotą się nie dyskutuje - sprowadzi Cię do swojego poziomu i pokona doświadczeniem.

Orator
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
0

Postautor: Kimono » środa, 15 czerwca 2011, 16:32

DavidPL pisze:Jak, czytałem... Tylko że tam nie było żadnego uzasadnienia, tylko postulat. Uzasadnienie niby było takie, że usunięcie porównania miało by wpłynąć na usamodzielnienie się rynków Bitomatu i Mt. Gox.
Uzasadnienia (postulatu) padły dwa:
  • możliwość usamodzielnienia się rynku (co dla osobiście mnie nie ma sensu)
  • i nie oglądanie się poddańczo na konkurencję (moje uzasadnienia).
crow natomiast ustawił sobie przeciwnika do bicia, którego jemu byłoby łatwiej wyśmiać, a który nigdy w dyskusji się nie pojawił - zasugerował, że kurs porównawczy miałby zostać usunięty, gdyż komuś wizualnie on przeszkadza. I dlatego zadałem pytanie, czy czytał uzasadnienie, gdyż jego próba wyśmiania postulatu nijak się nie miała do tego, czym on był uzasadniony.
Jak to nie można kupić? Skąd takie wnioski? Przecież cena sprzedaży BTC w Bitomacie i w Mt. Goxie jest podobna.
To jest absolutnie nieprawda. Jeśli zechcesz kupić np. za 20 tys. złotych (dajmy na to - Bitcoiny na zakup samochodu), to na Bitomacie wyjdzie Ci średnia ponad 35 dolarów za BTC.
Jeśli uwzględni się koszty przewalutowań w Mt. Goxie to nawet wyjdzie na to, że w Bitomacie jest taniej kupić bitki.
Nieprawda. 100 BTC na Mt Gox kosztuje jakieś 5470 zł, na Bitomacie około 6700 zł. Przewalutowania to z PLN na EUR i z EUR na USD to każdorazowo 2-3 %. Opłata za przelew to 5 zł. Zakupy na Bitomacie są w tej chwili zupełnie nieopłacalne, za to sprzedaż czy arbitraż - jak najbardziej.
H. L. Mencken

Obrazek

Gaduła
Reputacja postu: 
0

Postautor: DavidPL » środa, 15 czerwca 2011, 16:55

Kimono pisze:Nieprawda. 100 BTC na Mt Gox kosztuje jakieś 5470 zł, na Bitomacie około 6700 zł. Przewalutowania to z PLN na EUR i z EUR na USD to każdorazowo 2-3 %. Opłata za przelew to 5 zł. Zakupy na Bitomacie są w tej chwili zupełnie nieopłacalne, za to sprzedaż czy arbitraż - jak najbardziej.
Jeśli używamy liczb jako argumentacji, to używajmy prawdziwych. Ja się wysiliłem i policzyłem. W tym momencie aby kupić 100 BTC na Bitomacie należałoby zapłacić za nie 6113 zł. Zakładając, że na Mt. Gox kupisz 100 BTC po 19.8 USD (choć też nie mam pewności, czy uda Ci się kupić od ręki taką ilość w takiej cenie) wychodzi 5444 zł, a uwzględniając 2,5% przewalutowania i 0,65% prowizji Mt. Gox, to daje 5757 zł... I choć faktycznie masz rację, na Mt. Gox jest 6% taniej, to warto jeszcze zastanowić się, czy te 6% jest warte różnicy czasu potrzebnej na zrealizowanie zakupu w Mt. Gox a w Bitomacie.
Z idiotą się nie dyskutuje - sprowadzi Cię do swojego poziomu i pokona doświadczeniem.

Orator
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
0

Postautor: Kimono » środa, 15 czerwca 2011, 17:07

Tu nie trzeba nic liczyć, wszystko zlicza Bitcoin Charts na "Market Depth", np. tu: bitcoincharts.com/markets/bitomatPLN_depth.html (dla Bitomatu).
DavidPL pisze:(choć też nie mam pewności, czy uda Ci się kupić od ręki taką ilość w takiej cenie)
Nie lękajcie się - wystarczy wejść na Market Depth i sprawdzić.

Użyłem prawdziwych liczb, właśnie z Bitcoin Charts z chwili, gdy pisałem tamtego posta powyżej. I musisz pamiętać, że ta różnica jest tym większa, im większą operację chcesz przeprowadzić. Sugerowanie się ceną kilku najtańszych bitcoinów z Bitomatu daje ogromne złudzenie. Może dlatego tak mało osób robi arbitraż, co zresztą wcale nie musi być złe :-).
H. L. Mencken

Obrazek

Gaduła
Reputacja postu: 
0

Postautor: DavidPL » środa, 15 czerwca 2011, 17:10

Ok. Masz rację ;)

Dyskutant
Reputacja postu: 
0

Postautor: crow » środa, 15 czerwca 2011, 17:54

Kimono pisze:
DavidPL pisze:Jak, czytałem... Tylko że tam nie było żadnego uzasadnienia, tylko postulat. Uzasadnienie niby było takie, że usunięcie porównania miało by wpłynąć na usamodzielnienie się rynków Bitomatu i Mt. Gox.
Uzasadnienia (postulatu) padły dwa:
  • możliwość usamodzielnienia się rynku (co dla osobiście mnie nie ma sensu)
  • i nie oglądanie się poddańczo na konkurencję (moje uzasadnienia).
crow natomiast ustawił sobie przeciwnika do bicia, którego jemu byłoby łatwiej wyśmiać, a który nigdy w dyskusji się nie pojawił - zasugerował, że kurs porównawczy miałby zostać usunięty, gdyż komuś wizualnie on przeszkadza. I dlatego zadałem pytanie, czy czytał uzasadnienie, gdyż jego próba wyśmiania postulatu nijak się nie miała do tego, czym on był uzasadniony.
Przecież napisałem to ironicznie, nie chcę nikogo wyśmiewać ale moim zdaniem oba uzasadnienia są mocno naciągane. Przy obecnych możliwościach transferowania pieniędzy i bitcoinów zawsze znajdzie się ktoś kto będzie wyrównywał kursy bo to się bardzo opłaca a jeżeli chodzi o konkurencję na rynku to nie ma w niej nic złego.
Dla mnie jest oczywiste że osobom postulującym usunięcie kursu z mtgox najbardziej zależy na ograniczeniu dostępu do informacji, dzięki czemu będą mogły zarabiać więcej na arbitrażu.

Początkujący
Reputacja postu: 
0

Postautor: Zupa Czekoladowa » środa, 15 czerwca 2011, 18:45

Ochrona ignorantow jest w naszym wspolnym celu. Niewazne czy to sa ludzie glupi, czy poprostu niedoswiadczeni - poki korzystaja z BTC, obracaja nim, to my powinnismy zrobic co sie da aby utrzymac ich przy tej walucie.

Wróć do „Projekty związane z Bitcoin”