Możemy zrobić eksperyment i zwinąć porównanie do mtgoxa na jakiś czas.Frozen pisze:Wspominałem kilka dni temu o kwestii podawania ceny z MtGoxa na Bitomacie, ale niestety nie wypowiedziałeś się w tej kwestii, tak więc proszę o jakiś feedback.
Chodziło mi o to, że podawanie ceny z MtGoxa to automatycznie powiązywanie się z tym co się tam dzieje. Bitomat wtedy nie jest osobnym rynkiem z polską walutą, lecz po prostu małpim rynkiem, który reaguje z nieznacznym opóźnieniem bezmyślnie kopiując to co się tam dzieje. Dowodów nie trzeba daleko szukać i popatrzec na oba kursy w przeciągu ostatnich dni. Na dodatek dzisiaj kurs nie są podawane i jaki efekt? Bitomat zachowuje się zupełnie nieadekwatnie do MtGoxa. Żyje własnym życiem i moim zdaniem tak powinno być. Zreszta w ostatnich dniach widać, że coraz więcej osób pyta o MtGoxa, bo chce uciekać z Bitomatu ze względu właśnie na brak jego samodzielności - po porstu na bitomacie ludzie przez to pokazywanie ceny reagują bezmyślnie. Tam w górę, to u nas jazda w górę, tam z dół, to jazda w dół. A dzisiejszy poranek jest świetnym dowodem na to, że niepodawanie cen z MtGoxa powoduje, że Bitomat potrafi być samodzielny.
Podawanie ceny mtgox na Bitomacie
- Początkujący
- Reputacja: 0

Podawanie ceny mtgox na Bitomacie
Postautor: bitomat_pl » środa, 15 czerwca 2011, 10:26
bitomat_pl
- Wygadany

Re: Kantor BTC / PLN -- Potrzebni testerzy
Postautor: KiLeRrosS » środa, 15 czerwca 2011, 11:10

KiLeRrosS
- Rozmowny
Postautor: Frozen » środa, 15 czerwca 2011, 12:30
No i oczywiście też jestem za okresem próbnym bez MtGoxa.
Frozen
- Początkujący
- Reputacja: 16
Postautor: Infinum » środa, 15 czerwca 2011, 12:34
A Ja nie rozumiem dlaczego miałoby nie być tej informacji.Frozen pisze:Warto jeszcze jedno dodać - na początku będzie duża różnica między MtGoxem a bitomatem, bo ludzie muszą się przyzwyczaić, ale potem bitomat zacznie działać na poważnie.
No i oczywiście też jestem za okresem próbnym bez MtGoxa.
Dla mnie osobiście ta informacja jest użyteczna - jak ktoś chce to może nie patrzeć, w czym problem?
Infinum
- Weteran
- Reputacja: 4
Postautor: Prze_koles » środa, 15 czerwca 2011, 12:35

Prze_koles
- Rozmowny
Postautor: Frozen » środa, 15 czerwca 2011, 13:34
Frozen
- Orator
- Reputacja: 2

Postautor: Kimono » środa, 15 czerwca 2011, 14:29
Moim zdaniem, jako użytkownika, też to jest głupie. Głowa do góry i nie przejmować się konkurencją. A najlepiej czym prędzej otworzyć się na inne gałęzie przesyłu, zwłaszcza z zagranicy i uczynić PLN najczęściej używaną do handlu z BTC walutą :-).
H. L. Mencken

18CkxM3HfPsJkUgfi4xfXo8k8iE5HwXtEo
Rozkręćmy razem konspiracyjny biznes bitcoinowy: VxFvhUFU@jabber.org (przez pidgin-otr i Tor)
Kimono
- Dyskutant
Postautor: crow » środa, 15 czerwca 2011, 15:04

Wiadomo że takie początkujące osoby nie będą się wypowiadać tutaj bo wiele z nich nie słyszało nawet o tym forum a o bitomacie przeczytało w jakimś sieciowym poradniku.
crow
- Orator

Postautor: Kimono » środa, 15 czerwca 2011, 15:13
H. L. Mencken

Rozkręćmy razem konspiracyjny biznes bitcoinowy: VxFvhUFU@jabber.org (przez pidgin-otr i Tor)
Kimono
- Dyskutant
Postautor: crow » środa, 15 czerwca 2011, 15:36

Uważam że bitcoin ma szanse powodzenia tylko wtedy gdy będzie stawał się coraz bardziej popularny a każda dołączająca osoba przyczynia się do tego, więc minimalna ochrona takich osób jest w moim zdaniem w interesie wszystkich użytkowników sieci bitcoin.
crow
- Orator

Postautor: Kimono » środa, 15 czerwca 2011, 15:44
Wręcz przeciwnie. Możliwość zarobku na frajerach przyciąga ludzi do BTC. Frajerów z czasem eliminuje, zostają lepsi - to też dobrze dla BTC.crow pisze:Uważam że bitcoin ma szanse powodzenia tylko wtedy gdy będzie stawał się coraz bardziej popularny a każda dołączająca osoba przyczynia się do tego, więc minimalna ochrona takich osób jest w moim zdaniem w interesie wszystkich użytkowników sieci bitcoin.
H. L. Mencken

Kimono
- Dyskutant
Postautor: crow » środa, 15 czerwca 2011, 16:03
W tej chwili brak kursu mtgox służy jedynie temu żeby zarabiać na osobach które nie wiedzą jak podglądać/przeliczać kurs z mtgoxa. Jeżeli komuś tak bardzo zależy na braku tej informacji to proponuję wprowadzić w ustawieniach konta wyłączenie jej wyświetlania

crow
- Orator

Postautor: Kimono » środa, 15 czerwca 2011, 16:11
A czytałeś, jakie było uzasadnienie pomysłu, aby to porównanie wycofać?crow pisze:Jeżeli komuś tak bardzo zależy na braku tej informacji to proponuję wprowadzić w ustawieniach konta wyłączenie jej wyświetlania.
Tutaj generalnie nie ma ruchu - oprócz tych krótkich okresów, gdzie cena wyraźnie rośnie, bardzo ciężko cokolwiek kupić. Powrót do normy, powiedziałbym.Z tego co zaobserwowałem to brak kursu na stronce bitomat.pl jak na razie spowodował jedynie to że spadła ilość transakcji co raczej jest niekorzystne dla rynku BTC w Polsce.
H. L. Mencken

Kimono
- Gaduła
- Reputacja: 1
Postautor: DavidPL » środa, 15 czerwca 2011, 16:19
Tak, czytałem... Tylko że tam nie było żadnego uzasadnienia, tylko postulat. Uzasadnienie niby było takie, że usunięcie porównania miało by wpłynąć na usamodzielnienie się rynków Bitomatu i Mt. Gox. Tylko co to uniezależnienie według osoby który wysunęła taki postulat oznacza? Wyrównanie kursów czy rozjechanie się ich?A czytałeś, jakie było uzasadnienie pomysłu, aby to porównanie wycofać?
Jak to nie można kupić? Skąd takie wnioski? Przecież cena sprzedaży BTC w Bitomacie i w Mt. Goxie jest podobna. Jeśli uwzględni się koszty przewalutowań w Mt. Goxie to nawet wyjdzie na to, że w Bitomacie jest taniej kupić bitki. Pytanie tylko czy chcesz faktycznie je kupić, czy tylko "rozbujać rynek" żeby pospekulować.Tutaj generalnie nie ma ruchu - oprócz tych krótkich okresów, gdzie cena wyraźnie rośnie, bardzo ciężko cokolwiek kupić. Powrót do normy, powiedziałbym.
DavidPL
- Orator

Postautor: Kimono » środa, 15 czerwca 2011, 16:32
Uzasadnienia (postulatu) padły dwa:DavidPL pisze:Jak, czytałem... Tylko że tam nie było żadnego uzasadnienia, tylko postulat. Uzasadnienie niby było takie, że usunięcie porównania miało by wpłynąć na usamodzielnienie się rynków Bitomatu i Mt. Gox.
- możliwość usamodzielnienia się rynku (co dla osobiście mnie nie ma sensu)
- i nie oglądanie się poddańczo na konkurencję (moje uzasadnienia).
To jest absolutnie nieprawda. Jeśli zechcesz kupić np. za 20 tys. złotych (dajmy na to - Bitcoiny na zakup samochodu), to na Bitomacie wyjdzie Ci średnia ponad 35 dolarów za BTC.Jak to nie można kupić? Skąd takie wnioski? Przecież cena sprzedaży BTC w Bitomacie i w Mt. Goxie jest podobna.
Nieprawda. 100 BTC na Mt Gox kosztuje jakieś 5470 zł, na Bitomacie około 6700 zł. Przewalutowania to z PLN na EUR i z EUR na USD to każdorazowo 2-3 %. Opłata za przelew to 5 zł. Zakupy na Bitomacie są w tej chwili zupełnie nieopłacalne, za to sprzedaż czy arbitraż - jak najbardziej.Jeśli uwzględni się koszty przewalutowań w Mt. Goxie to nawet wyjdzie na to, że w Bitomacie jest taniej kupić bitki.
H. L. Mencken

Kimono
- Gaduła
Postautor: DavidPL » środa, 15 czerwca 2011, 16:55
Jeśli używamy liczb jako argumentacji, to używajmy prawdziwych. Ja się wysiliłem i policzyłem. W tym momencie aby kupić 100 BTC na Bitomacie należałoby zapłacić za nie 6113 zł. Zakładając, że na Mt. Gox kupisz 100 BTC po 19.8 USD (choć też nie mam pewności, czy uda Ci się kupić od ręki taką ilość w takiej cenie) wychodzi 5444 zł, a uwzględniając 2,5% przewalutowania i 0,65% prowizji Mt. Gox, to daje 5757 zł... I choć faktycznie masz rację, na Mt. Gox jest 6% taniej, to warto jeszcze zastanowić się, czy te 6% jest warte różnicy czasu potrzebnej na zrealizowanie zakupu w Mt. Gox a w Bitomacie.Kimono pisze:Nieprawda. 100 BTC na Mt Gox kosztuje jakieś 5470 zł, na Bitomacie około 6700 zł. Przewalutowania to z PLN na EUR i z EUR na USD to każdorazowo 2-3 %. Opłata za przelew to 5 zł. Zakupy na Bitomacie są w tej chwili zupełnie nieopłacalne, za to sprzedaż czy arbitraż - jak najbardziej.
DavidPL
- Orator

Postautor: Kimono » środa, 15 czerwca 2011, 17:07
Nie lękajcie się - wystarczy wejść na Market Depth i sprawdzić.DavidPL pisze:(choć też nie mam pewności, czy uda Ci się kupić od ręki taką ilość w takiej cenie)
Użyłem prawdziwych liczb, właśnie z Bitcoin Charts z chwili, gdy pisałem tamtego posta powyżej. I musisz pamiętać, że ta różnica jest tym większa, im większą operację chcesz przeprowadzić. Sugerowanie się ceną kilku najtańszych bitcoinów z Bitomatu daje ogromne złudzenie. Może dlatego tak mało osób robi arbitraż, co zresztą wcale nie musi być złe :-).
H. L. Mencken

Kimono
- Gaduła
Postautor: DavidPL » środa, 15 czerwca 2011, 17:10

DavidPL
- Dyskutant
Postautor: crow » środa, 15 czerwca 2011, 17:54
Przecież napisałem to ironicznie, nie chcę nikogo wyśmiewać ale moim zdaniem oba uzasadnienia są mocno naciągane. Przy obecnych możliwościach transferowania pieniędzy i bitcoinów zawsze znajdzie się ktoś kto będzie wyrównywał kursy bo to się bardzo opłaca a jeżeli chodzi o konkurencję na rynku to nie ma w niej nic złego.Kimono pisze:Uzasadnienia (postulatu) padły dwa:DavidPL pisze:Jak, czytałem... Tylko że tam nie było żadnego uzasadnienia, tylko postulat. Uzasadnienie niby było takie, że usunięcie porównania miało by wpłynąć na usamodzielnienie się rynków Bitomatu i Mt. Gox.crow natomiast ustawił sobie przeciwnika do bicia, którego jemu byłoby łatwiej wyśmiać, a który nigdy w dyskusji się nie pojawił - zasugerował, że kurs porównawczy miałby zostać usunięty, gdyż komuś wizualnie on przeszkadza. I dlatego zadałem pytanie, czy czytał uzasadnienie, gdyż jego próba wyśmiania postulatu nijak się nie miała do tego, czym on był uzasadniony.
- możliwość usamodzielnienia się rynku (co dla osobiście mnie nie ma sensu)
- i nie oglądanie się poddańczo na konkurencję (moje uzasadnienia).
Dla mnie jest oczywiste że osobom postulującym usunięcie kursu z mtgox najbardziej zależy na ograniczeniu dostępu do informacji, dzięki czemu będą mogły zarabiać więcej na arbitrażu.
crow
- Początkujący
Postautor: Zupa Czekoladowa » środa, 15 czerwca 2011, 18:45
Zupa Czekoladowa
Wróć do „Projekty związane z Bitcoin”
- Bitcoin
- Bezpieczeństwo
- Giełdy i serwisy - zagrożenia
- Anonimowość i bezpieczeństwo w sieci
- Piramidy i scamy