Dyskusja na temat kursu BTC

Twoim zdaniem kurs do 10 sierpnia znajdzie się w przedziale

Czas głosowania minął niedziela, 3 sierpnia 2025, 20:16

<100k$
5
9%
100-120k$
20
36%
>120k$
30
55%

Liczba głosów: 55
Weteran
Reputacja: 646
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Postautor: zomos2 » środa, 19 maja 2021, 21:24

@lekarz Gość staje się coraz mniej legit a firma powinna podpaść pod manipulacje rynkami :)

Weteran
Reputacja: 9063
Reputacja postu: 
0

Postautor: socjolog2008 » środa, 19 maja 2021, 21:30

Jako ciekawostkę powiem wam że może niekoniecznie btc następne dni cokolwiek sensownego zrobi i będzie się teraz po odbiciu 9k od dołka bujać 1-2k ale popatrzcie co porobili z niektórymi instrumentami BULL na altach /tak jest inny wzór i związany bardziej z dynamiką niż cenę (chociaż też). Wchodzę w kilka BULL po przecenach nawet do -93% po dzisiejszym dniu ,to da więcej zarobić niż longi klasyczne /zakładam stagnacje btc i odbijanie altów tym samym zbijając dominację dalej btc/ grillujemy dziada 8-)
WIG20toTHEmoon https://www.gpw.pl

Orator
Awatar użytkownika
Reputacja: 4807
Reputacja postu: 
1

Postautor: mesrotten » środa, 19 maja 2021, 21:36

Którego potworka wybieramy?

Obrazek

Obrazek

Czy mamy marzec w maju? Pewnie wielu pod to zagra... czyli db za kilka dni i później równomierne wzrosty z przyspieszeniem za kilka miesięcy/miesiąc.

Co może pójść inaczej przy scenariuszu pro wzrostowym? Pogłębimy dołek albo zaczniemy lecieć nieustannie w górę już stąd :|

Jeśli mamy akumulować to wypadałoby utrzymać dołek i robić hl'e przez min. miesiąc, np. w ramach takiego kanału.

Aktualni może się zdarzyć dosłownie wszystko. Wykres wygląda jakby bania pękła czy... ma tak wyglądać ? ;)

Obrazek

Początkujący
Awatar użytkownika
Reputacja: 28
Reputacja postu: 
0

Postautor: AdamC » środa, 19 maja 2021, 21:49

mesrotten pisze: Aktualni może się zdarzyć dosłownie wszystko. Wykres wygląda jakby bania pękła czy... ma tak wyglądać ?
Świetny przykład tego, jak irracjonalny jest ten rynek. Rozsądek mówi, że to koniec bańki, wykresy są jednoznaczne, ale i tak większość wieszczy dalsze wzrosty, a jakiejś dużej paniki nie widać.
Na meczach Premier League Skrill reklamuje u siebie możliwość handlu krypto, dzisiejszy finał Pucharu Włoch jest sponsorowany przez giełdę krypto. Takich newsów nie tylko ze świata sportu jest ostatnio multum, wydawać by się mogło, że zabawa dopiero się zaczyna. Gdzie w tym wszystkim logika?

Początkujący
Reputacja: 0
Reputacja postu: 
0

Postautor: smjnns123 » środa, 19 maja 2021, 21:50

Czy wie ktoś gdzie na glassnode kliknąć aby zobaczyć czy wieloryby skupują? Bo wydaje mi się że te dane są tylko w płatnej wersji... Może ma ktoś do niej dostęp i chce się podzielić wykresem? :D

Admin
Awatar użytkownika
Reputacja: 5211
Reputacja postu: 
8

Postautor: Bitmar » środa, 19 maja 2021, 21:50

socjolog2008 pisze: środa, 19 maja 2021, 19:41@Bitmar masz szanse wyjść na zero lub teraz nawet mały + ze swojego wejścia totalnego nie zmarnuj tej szansy póki jeszcze czas
Nie wykonuje się takich operacji tego samego dnia co paniczna wyprzedaż. Dzisiaj panuje strach, że poleci do piekła a jutro zaczną się wątpliwości i strach czy "za nisko nie sprzedałem". Ludzie muszą się z tym przespać.
W ciągu 1-3 dni powinno teoretycznie być fibo 0.618 co daje ok. 51k i to nie będzie jeszcze docelowy punkt tego odbicia które teoretycznie może dojść i do 55k-57k, na oko w ciągu 2-3 tygodni, ale jeśli ktoś zamierza się ewakuować to lepiej nie przesadzać i nie kierować się chciwością.

Idealny obszar wyjścia jak ktoś chce już uciekać to pole jasno niebieskie od 0.618 do 0.786 fibo. Dobry obszar to ciemno zielono-niebieskie piętro niżej. Oczywiście to tylko teoria, a praktyka jak zawsze idzie swoimi drogami :)
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 4002
Reputacja postu: 
7

Postautor: bitloteiros » środa, 19 maja 2021, 21:51

Taaak, nam tu na forum bearmarket się zaczął a ci wypłacają z giełd co skupili. No ciekawe :roll:

BTC 201x - mBTC 202x - satoshi 20xx

Admin
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
3

Postautor: Bitmar » środa, 19 maja 2021, 21:51

A tu w ramach czystej ciekawostki jak to wyglądało na tamtej bańce.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Gaduła
Reputacja: 182
Reputacja postu: 
2

Postautor: scryptominer » środa, 19 maja 2021, 21:53

@mesrotten

Nie, żebym się czepiał, ale porównywanie skali 1W do 1D (różnica 7krotna) to trochę szukanie analogii na siłę aby tylko wykres nam się ładnie pokrywał - a nuż coś trafię (pierwsze dwa wykresy od góry) :)

Aby nie był to całkiem OT w tym temacie - przetrzepanie solidne, z dużymi likwidacjami, tak emocjonującego (dla wielu) spadku w tej hossie jeszcze nie było. Choć starsi użytkownicy na pewno podobne akcje pamiętają ;)

Początkujący
Reputacja: 154
Reputacja postu: 
23

Postautor: Appogeum » środa, 19 maja 2021, 21:56

jesli utrzymaja charakter ruchu i nie straca momentum, wybicie 40,5 potwierdzi impuls, zasieg takiego impulsu lokalnego korygujacego to docelowo 42 na 45 mamy RZ jest to tez zasieg skorygowania spadkow - poki co lokalnie "maksymalny"

zanegowanie powyzszego ruchu po przebiciu 35,05
zanegowanie nie wykluczy ruchu korygujacego dla dzisiejszych spadkow, jednak bedzie ono slabsze

kluczowe bedzie zamkniecie 1W i 1M, trzeba tez pamietac o poziomie, ktory moze zanegowac obecna formacje spadkowa w 1M lub ja potwierdzic, wg mierzen z zalozeniem, ze dzisiejsza 1D bedzie z C 38+ rynek powinien hodlerom dac szanse na ewakuacje na poziomach 51-53 w przypadku potwierdzenia formacji na 1M

Admin
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
1

Postautor: Bitmar » środa, 19 maja 2021, 22:02

@bitloteiros Możesz wkleić "Net Transfer Volume from/to Exchanges - All Exchanges" w rozdziale godzinowej z dzisiaj? Ja niestety nie mam konta professional.

Weteran
Reputacja: 646
Reputacja postu: 
1

Postautor: zomos2 » środa, 19 maja 2021, 22:09

@Appogeum Te "świece" tygodniowe czy miesięczne nie mają sensu :). Trend ma. Przykro mi. Już ważniejsze są daty od kontraktu do kontraktu czy zdarzenie do zdarzenia...

Orator
Awatar użytkownika
Reputacja: 4807
Reputacja postu: 
2

Postautor: mesrotten » środa, 19 maja 2021, 22:17

scryptominer pisze: środa, 19 maja 2021, 21:53 @mesrotten

Nie, żebym się czepiał, ale porównywanie skali 1W do 1D (różnica 7krotna) to trochę szukanie analogii na siłę aby tylko wykres nam się ładnie pokrywał - a nuż coś trafię (pierwsze dwa wykresy od góry) :)

Aby nie był to całkiem OT w tym temacie - przetrzepanie solidne, z dużymi likwidacjami, tak emocjonującego (dla wielu) spadku w tej hossie jeszcze nie było. Choć starsi użytkownicy na pewno podobne akcje pamiętają ;)

Tak. Chciałem pokazać analogię na siłę :D Zresztą nie ma tu jakiejś filozofii bo z jednego może wyjść drugie.. db, konsolka, up, lh, zjazd, ll, koniec bani.. ot, takie rysuneczki na pobudzenie wyobraźni ;) co do interwałów to akurat są to jedynie wycinki prostych struktur, więc imo bez znaczenia.

Co do aktualnych oporów to mamy 40 i 42 przy lt spadkowej, jeśli nie weźmiemy jej za pierwszym razem to liczę na hl w okolicach 33-35.

Obrazek

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 7104
Reputacja postu: 
0

Postautor: anagamidev » środa, 19 maja 2021, 22:38

Małe porównanko :D
BTC 122k$ soon! & 288k$ by 2026|Golden rule - BTFD|LTC 5k$ soon! & LISK 1kPLN soon!|SVG Image@Anagamidev
HODL on for dear life! | Never sell lower than you buy, buy more, average!
Liftoff, liftoff, liftoff :D

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 14360
Reputacja postu: 
7

Postautor: ergorg » środa, 19 maja 2021, 22:43

Formacja Tesli:

Obrazek
https://bingx.com/partner/ERGORG/ - alternatywa dla bybit jak wyłączą we wrześniu

Weteran
Reputacja: 9063
Reputacja postu: 
1

Postautor: socjolog2008 » środa, 19 maja 2021, 22:43

@Bitmar ta ankieta powyżej - czy byłbyś skłonny udostępnić nicki osób głosujących na spadki pkt 3 i 4 szczególnie. Z datą kliknięcia ;)
@anagamidev na wykresie są loty i pipsy ale nie ma fundamentalnych różnic - między innymi takiej przepaści jak 2017 via 2021 /Himalaje różnic tych okresów ideologicznie /a to walor jednak Idei ;)
Ostatnio zmieniony środa, 19 maja 2021, 22:52 przez socjolog2008, łącznie zmieniany 1 raz.
WIG20toTHEmoon https://www.gpw.pl

Początkujący
Reputacja: 7
Reputacja postu: 
3

Postautor: EasyDoor » środa, 19 maja 2021, 22:49

@socjolog2008 ja zagłosowałem na opcję nr 4 :D

Gaduła
Awatar użytkownika
Reputacja: 1112
Reputacja postu: 
2

Postautor: Arcymistrz1990 » środa, 19 maja 2021, 22:54

Cały dzień byłem zajęty swoimi obowiązkami, a więc nie obserwowałem bardzo szczegółowo spadków. Chciałbym jednak teraz skrytykować samego siebie.
Arcymistrz1990 pisze: wtorek, 18 maja 2021, 23:54 8 lutego przebijaliśmy ath na bardzo dużym wolumenie. Później w zielonej strefie wolumen dwa razy bronił ceny przed spadkami. Najpierw w okresie od 22 do 28 lutego. Następnie w okresie od 22 do 26 kwietnia. W tej chwili znowu charakterystyczne mielenie w strefie o podwyższonej wartości transakcji.
Obrazek
Aktywacja wzrostów powinna nastąpić w ciągu 24h po wybiciu małego kanału spadkowego. Bardziej bym się martwił w tej chwili o to czy mamy jakiekolwiek szanse w strefie czerwonej.
Obrazek
Nie wierzę w to, że ktoś uznawał za istotnie prawdopodobny scenariusz z takim zasięgiem spadków w tak krótkim czasie. Tego nie dało się przewidzieć. Jednak podejmowane przeze mnie decyzje były błędne pod względem metodologicznym. Uważam, że miałem bardzo dobre oznaczenia, a mimo to nie skorzystałem z nich prawidłowo.
Kupowałem dwa razy - najpierw BTC za 44k USD a ETH za 3,3k USD. Później BTC za 39k USD, a ETH za 2,9k USD. Dlaczego? Bo widziałem wiele globalnych przewag wzrostowych i niestety doszło myślenie życzeniowe, że przewagi wzrostowe doprowadzą do wybicia lokalnych przewag spadkowych.
Zamiast poczekać na jakaś oznakę słabości trendu spadkowego (wybicie małego kanału) to apriori przyjąłem, że wzrostowe wybiją spadkowe. Sugerowałem się rosnacym wolumenem - jednak odchylenia wartości transakcji nie były znacząco wyższe. Trend spadkowy cały czas pokazywał siłę i zakupy na poziomach w ok 42k USD były niezasadne, a potem nie miałem juz kapitału żeby kupować w ok. 30k USD.

Pytanie do tych, którzy piszą o wyjściu na R2N. Jak rozróżnić R2N od potencjalnej kontynuacji hossy?

Początkujący
Reputacja: -7
Reputacja postu: 
0

Postautor: wykopek7 » środa, 19 maja 2021, 23:00

miso20 pisze: środa, 19 maja 2021, 19:48Jak to nie uczestniczyła? A ty myślisz, że nie jesteś ulicą? Bo ja wiem, że nią jestem. I 99.5% z tych którzy tu zaglądają to ulica. W zasadzie o ulicy mówi tylko ulica, a wieloryby mają z tego polewkę xd.

Ty chyba mówisz o ulicy jako o ludziach z dużo mniejszym budżetem na handel w porównaniu do wielorybów.

Miałem raczej na myśli mentalną ulice. Wchodzącą blisko górki albo na niej i potem płaczącej w 'sprawie dla ortopedy' że CEO bitcoina ich oszukał. IMO oni dopiero powoli zaczną wchodzić na jesień wraz z przebiciem 100k.

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 14360
Reputacja postu: 
0

Postautor: ergorg » środa, 19 maja 2021, 23:04

wykopek7 pisze: środa, 19 maja 2021, 23:00hodzącą blisko górki albo na niej i potem płaczącej w 'sprawie dla ortopedy' że CEO bitcoina ich oszukał.
Tacy jak ten?

Spoiler:
Tak, to fejk :lol:
https://bingx.com/partner/ERGORG/ - alternatywa dla bybit jak wyłączą we wrześniu

Wróć do „Przedszkole”