Chia - proof of space and time
-
Strona 5 z 111
- Przejdź do strony:
- Poprzednia
- 1
- …
- 3
- 4
- 5
- 6
- 7
- …
- 111
- Następna
fetek
- Początkujący
- Reputacja: 7
Postautor: caralooh_pl » sobota, 1 maja 2021, 13:36
Dodano po 8 minutach 31 sekundach:czester1994 pisze: ↑ środa, 28 kwietnia 2021, 16:49Ja średnio zrozumiałem co on tam mówi na filmie bo nie miałem rosyjskiego, wzorowałem się na tym co robi. A jeśli chodzi o to jak wykorzystałem już zrobione ploty to po prostu podczas konfigurowania minera wskazałem lokalizację już istniejących plotow które zdążyłem utworzyć za pomocą oficjalnego oprogramowania chia. Myślałem że wywali jakiś error ale miner pokazuje że mam tyle TB plotów, na stronie to samo. Dopiero jestem w trakcie tworzenia plotow za pomocą plottera z hpool. Czytając wpisy na reddicie ludzie z dystansem podchodzą do tego poola. Pewnie dlatego że trzeba niestety podać prywatny klucz i seed. Ja zaryzykowałem bo przy tej ilości plotów które aktualnie posiadam farmienie solo nie ma sensu. Jeśli pool się zawinie z moimi monetami do 3 maja to dużej straty nie będzie bo i tak do tego czasu bym niczego solo nie ukopał. No i jeszcze do wypłaty podałem inny adres niż ten który mam przypisany do seeda który podałem podczas konfiguracji minera
Na reddit pisali,że nie trzeba plotować na hpool. Ploty są " kompatybilne" .Co lepsze pisali,że farming może odbywać się na oryginalnym chia jak i na hpoll równocześnie.czester1994 pisze: ↑ środa, 28 kwietnia 2021, 16:49Ja średnio zrozumiałem co on tam mówi na filmie bo nie miałem rosyjskiego, wzorowałem się na tym co robi. A jeśli chodzi o to jak wykorzystałem już zrobione ploty to po prostu podczas konfigurowania minera wskazałem lokalizację już istniejących plotow które zdążyłem utworzyć za pomocą oficjalnego oprogramowania chia. Myślałem że wywali jakiś error ale miner pokazuje że mam tyle TB plotów, na stronie to samo.
Ja narazie nie wiem jak dodać same ploty ,tak że farmiło. Dodałem w programie , ale na stronie nic się nie pokazuje....
caralooh_pl
- Weteran
- Reputacja: 486
Postautor: fetek » sobota, 1 maja 2021, 14:08
to już szwindel wszech czasów... ja czekam na oficjalne wsparcie ze strony sieci i cenę.caralooh_pl pisze: ↑ sobota, 1 maja 2021, 13:45na hpoll równocześnie.
dyski leżakują i czekają, ceny 12-14 tb minium +100zł
fetek
- Początkujący
Postautor: caralooh_pl » sobota, 1 maja 2021, 14:27
Jak de facto chciałem tylko z kumplem spróbować. Potem dostrzegłem w tym większą szansę. Okazało się po paru dniach,że do sensownego plotowania potrzebujemy 3x1TB ssd. Niestety 6core to też mało. No i finalnie trzeba było miec 32gb. No i kilku tysi zrobiło się prawie 2x tyle....
Dopiero teraz zaczęło śmigac. Mielismy poczekac w sumie do wejscia na gielde, ale przed wczoraj w krk kupilem 8tb za 800zł, a po 24h te same dyski kosztują już 1100. Dysków w normalnych cenach juz zaczyna brakowac.
Okazuje się też ,że wystarczą zwykłe dyski a nie do pracy ciągłej.Kupno Wd red było błędem, ale 450pln za 4tb, takze tragedii nie ma.
Jak minig nie wypali to sprzedam najwyzej dyski... Po 50 plotach ssd już nie są pierwszej świeżości ^^ A gdzie tam zaplotować 80tb.....
caralooh_pl
- Początkujący
- Reputacja: 39
Postautor: czester1994 » sobota, 1 maja 2021, 14:37
czester1994
- Początkujący
Postautor: caralooh_pl » sobota, 1 maja 2021, 14:57
Zrobiłem to co rusek kazałczester1994 pisze: ↑ sobota, 1 maja 2021, 14:37Do czego dodać same ploty? Do programu od hpool? Korzystasz z wersji z GUI czy sama konsola?

Uruchomiłem hpool minera i dodałem katalogi gdzie mam ploty.Pojawiło się też : mining
W zakładce "online miner" niby widnieje pc z dodanym 19,8 TB, ale w zakładce online plot nie ma nic...
caralooh_pl
- Początkujący
Postautor: czester1994 » sobota, 1 maja 2021, 15:26
czester1994
- Początkujący
Postautor: caralooh_pl » sobota, 1 maja 2021, 15:56
Tak...czester1994 pisze: ↑ sobota, 1 maja 2021, 15:26A w minerze od hpool (tym graficznym) masz napisane ile plotów wykryto? Chodzi mi o ilość sztuk, nie objętość
Zgasiłem jeszcze oryginalny program. Poczekam tą 1 h i będę myślał dalej.
Btw, podobno hpool wypłaca tylko 50%.....a drugie 50% to prowizja ;/
Lipa.... or not.
Pojawiły się online ploty po 2h dopiero.... Zobaczymy ile będzie xch/day
Przydało by się plotować w apce chia, a farmić na chinolu.... Bo za farmienie w 2 na raz można dostać bana.
caralooh_pl
- Początkujący
- Reputacja: 33
Postautor: lokuss » sobota, 1 maja 2021, 17:43

Dobra Pany, mam plan nawalić jednego desktopa po korek dyskami 18 TB do ciężkich prac serwerowych. Problem jak wiadomo w ilości czasu na wystruganie plotów. Znalazłem poradniczek i powiem szczerze, że dziś zaczynam produkcję plotów na wielu urządzeniach jednocześnie. Plan jest taki, żeby na dawcach kroić jak najszybciej ploty ssd-ssd przenośny a na byku biorcy wklejać ploty na osiołki robocze hdd enterprise. W teorii i filmikach wszystko ładnie wygląda, martwi mnie jednak skuteczność kopiowania i przyjęcia się plotów fabrykowanych na innym sprzęcie. Jeśli ma ktoś już hurtową produkcję plotów opanowaną proszę o info czy w dobrą uliczkę skręciłem

Oczywiście urządzenia "dawcy" będą produkować ploty pod docelowym portfelem etc. Znalazłem info że dodawać max 5GB Ramu/plot i max 4 wątki. Robienie plotów parallel ponoć też jest mało efektywne, lepiej kolejki o różnych nazwach robić i tak polecą równocześnie. Mam nadzieję w przyszłości wykorzystam te ploty w poolach

lokuss
- Początkujący
Postautor: czester1994 » sobota, 1 maja 2021, 18:25
caralooh_pl pisze: ↑ sobota, 1 maja 2021, 15:56Przydało by się plotować w apce chia, a farmić na chinolu.... Bo za farmienie w 2 na raz można dostać bana
A czemu nie chcesz plotować za pomocą tej chińskiej aplikacji? Ja nie mam z nią żadnych problemów
czester1994
- Początkujący
Postautor: caralooh_pl » sobota, 1 maja 2021, 18:50
Bo sobie dodaje 2 ploty co 2h i mi śmiga elegancko(w sumie 6).Możesz też dać kolejkę.czester1994 pisze: ↑ sobota, 1 maja 2021, 18:25A czemu nie chcesz plotować za pomocą tej chińskiej aplikacji? Ja nie mam z nią żadnych problemów
Zrobiłem teraz sobie CHIA_PLOT i CHIA FARM.
Po skończonych plotach przerzucam do chia_farm i farmie na chinskiej apce.
caralooh_pl
- Początkujący
Postautor: czester1994 » sobota, 1 maja 2021, 19:29
caralooh_pl pisze: ↑ sobota, 1 maja 2021, 18:50Bo sobie dodaje 2 ploty co 2h i mi śmiga elegancko(w sumie 6).Możesz też dać kolejkę.
Ja zrezygnowałem z tworzenia plotów w chia właśnie z tego względu że klient mógłby się gryźć z chińskim klientem nawet po wyłączeniu upnp dla oficjalnego programu chia. W chińskim ploterze też jest możliwość ustawienia sobie aby co jakiś czas startowało tworzenie plotów ale wymaga to edytowania pliku bat i dopisania tam kilku komend
czester1994
- Początkujący
- Reputacja: 33
Postautor: lokuss » sobota, 1 maja 2021, 21:44
jakie masz dyski kolego, że tak szybko ploty skręcasz?caralooh_pl pisze: ↑ sobota, 1 maja 2021, 18:50Bo sobie dodaje 2 ploty co 2h i mi śmiga elegancko(w sumie 6).Możesz też dać kolejkę.
lokuss
- Weteran
Postautor: fetek » sobota, 1 maja 2021, 22:00
WD red to zwykły dysk, każdy dysk zajedzie ekologiczny zjazd głowic.caralooh_pl pisze: ↑ sobota, 1 maja 2021, 14:27 Okazuje się też ,że wystarczą zwykłe dyski a nie do pracy ciągłej.Kupno Wd red było błędem, ale 450pln za 4tb, takze tragedii nie ma.
po co aż 3 ? 1tb SSD na 16gb ramu oczywiście mówimy tu o WD black , samsung 970-80pro i lepszych. Cokolwiek gorszej nie ma racji bytu.caralooh_pl pisze: ↑ sobota, 1 maja 2021, 14:27Okazało się po paru dniach,że do sensownego plotowania potrzebujemy 3x1TB ssd
Nie 5 tylko 6750MiB (dla K32)a 4 wątki są optymalne, wszystko masz na stornie chia. również to jak w PS zoptymalizować opóźnienia i przyspieszyć plotowanie.
6 plotów jednoczenie to już mocny sprzęt musi być, można dodać kolejki (liczba mnoga) nie musisz co jakiś czas kolejnych odpalać ręcznie.caralooh_pl pisze: ↑ sobota, 1 maja 2021, 18:50 Bo sobie dodaje 2 ploty co 2h i mi śmiga elegancko(w sumie 6).Możesz też dać kolejkę.
fetek
- Początkujący
Postautor: caralooh_pl » niedziela, 2 maja 2021, 00:26
Zacząłem plotować do innego katalogu niż farmie. Jak na razie wszystko działa. Oczywiście po stworzeniu plota przenoszę go do katalogu farming.czester1994 pisze: ↑ sobota, 1 maja 2021, 19:29Ja zrezygnowałem z tworzenia plotów w chia właśnie z tego względu że klient mógłby się gryźć z chińskim klientem nawet po wyłączeniu upnp dla oficjalnego programu chia. W chińskim ploterze też jest możliwość ustawienia sobie aby co jakiś czas startowało tworzenie plotów ale wymaga to edytowania pliku bat i dopisania tam kilku komend
Obie apki chodzą równocześnie bez problemu. So far so good.
3x samsung 980 1TB. Odpalam po 2 na raz. Staram się robić ok 1,5-2h przerwy między parami gdyż przy ok .30% następuje bardzo mocny zapis i zauważyłem ,że zatyka się szyna gdy mam włączone powyżej 3.
Miałem na początku 1 dysk 1TB, ale plotowanie 2 równocześnie to strata czasu. Dokupiłem kolejny dysk a potem kolejny. Plotuje w sumię dwa na jednym dysku. Do 6 plotów dokupiłem ramu(w sumie 32GB) i zmieniłem na ryzen 7 2700x. Niestety ryzen 6r/12w okazał się ok 25% wolniejszy.
Używki można kupić (jeszcze) po taniości. Czasem trzeba zaryzykować

caralooh_pl
- Weteran
Postautor: fetek » niedziela, 2 maja 2021, 20:02
mogłeś kupić 2*980 PRO + odpowiednie kolejki i robisz 3 per SSD.caralooh_pl pisze: ↑ niedziela, 2 maja 2021, 00:26Miałem na początku 1 dysk 1TB, ale plotowanie 2 równocześnie to strata czasu. Dokupiłem kolejny dysk a potem kolejny. Plotuje w sumię dwa na jednym dysku.
poszukaj 3700x + dobre chłodzenie, powinien dać radę z 6 plotami.caralooh_pl pisze: ↑ niedziela, 2 maja 2021, 00:26zmieniłem na ryzen 7 2700x.
Dodano po 1 minucie 29 sekundach:
Przy M2 obłuskiwanym przez mostek mogą występować takie kwiatkicaralooh_pl pisze: ↑ niedziela, 2 maja 2021, 00:2630% następuje bardzo mocny zapis i zauważyłem ,że zatyka się szyna gdy mam włączone powyżej 3.
fetek
- Początkujący
Postautor: Łukasz1992 » niedziela, 2 maja 2021, 23:12
Łukasz1992
fetek
- Początkujący
- Reputacja: 1
Postautor: artur5236 » poniedziałek, 3 maja 2021, 13:27
artur5236