Gdzie znaleść info o starcie nowych schitcoinów tak żeby na początku kupić?
Postautor: karolnomad » sobota, 24 kwietnia 2021, 10:23
karolnomad
Postautor: Mizaru » sobota, 24 kwietnia 2021, 12:33
Mizaru
Postautor: anagamidev » sobota, 24 kwietnia 2021, 12:55
anagamidev
Postautor: BitJanusz » sobota, 24 kwietnia 2021, 13:17
BitJanusz
Postautor: anagamidev » sobota, 24 kwietnia 2021, 13:22
Ktoś złośliwy i shortujący powiedziałby, że straciłeś mnóstwo okazji
anagamidev
Postautor: BitJanusz » sobota, 24 kwietnia 2021, 13:24
Nie gram na dźwigni na altachanagamidev pisze: ↑ sobota, 24 kwietnia 2021, 13:22Ktoś złośliwy i shortujący powiedziałby, że straciłeś mnóstwo okazji
jak dla mnie to jest spora szansa że już po hossie na altach i teraz na luzie można poczekać na powrót do atrakcyjnych poziomów.anagamidev pisze: ↑ sobota, 24 kwietnia 2021, 13:22No cóż, hossa trwa, a wiele coin'ów od dołków zrobiło kilkadziesiąt procent
BitJanusz
Postautor: anagamidev » sobota, 24 kwietnia 2021, 13:35
anagamidev
Postautor: BitJanusz » sobota, 24 kwietnia 2021, 13:36
Ogromne. Zarabianie na spot podczas korekty to gra przeciwko trendowi.anagamidev pisze: ↑ sobota, 24 kwietnia 2021, 13:35a czy to ma znaczenie czy już po?
BitJanusz
Postautor: anagamidev » sobota, 24 kwietnia 2021, 13:47
anagamidev
Postautor: BitJanusz » sobota, 24 kwietnia 2021, 13:52
Holder nie umie sprzedać. Przehodlowuje górki i trzyma ze stratą 80% od topu.anagamidev pisze: ↑ sobota, 24 kwietnia 2021, 13:47HODL'er zawsze wygrywa
BitJanusz
Postautor: anagamidev » sobota, 24 kwietnia 2021, 13:54
anagamidev
Postautor: mxxm977 » sobota, 24 kwietnia 2021, 13:56
To był sarkazm, tak? Czy te kilka procent uważasz za "pompę"?anagamidev pisze: ↑ sobota, 24 kwietnia 2021, 13:35LTC ależ pompa
mxxm977
Postautor: BitJanusz » sobota, 24 kwietnia 2021, 13:58
A ja nie. Chciałbym wiedzieć to, co wiem dziś, tylko w 2013 roku. Niestety, dowiedziałem się o bitku w 2017,już lata po największych bańkach i moje umiejętności wtedy były poniżej krytyki.anagamidev pisze: ↑ sobota, 24 kwietnia 2021, 13:54@BitJanusz chciałbym być tym HODL'erem, który kupił 10BTC na 1.2k$ czy na 20k$ i trzyma do dziś
BitJanusz
Postautor: mxxm977 » sobota, 24 kwietnia 2021, 14:06
Przez chwilę próbowałem mieć więcej kryptowalut, żęby trafić więcej procentów. I owszem, w momencie gdy wszystko rośnie to można z tego wyciągnąć fajne (uśrednione zyski). Gorzej jak niektóre rosną, inne spadają. Wtedy po prostu ciężko jest ogarnąć żeby sprzedać w odpowiednim momencie i zrealizować zysk.BitJanusz pisze: ↑ sobota, 24 kwietnia 2021, 13:58@mxxm977 anagami już taki jest, jak byś był milionerem tak jak on i wrzucał po 5 tysięcy złotych z olbrzymiej puli posiadanych środków to też prędzej czy później doczekałbyś się pompy. Problem w tym, że procentowo dla nie-milionera wkładanie takich % w shitcoiny da parę złotych profitu albo parędziesiąt po kilku miesiącach uśredniania, czyli śmiech na sali, a jak zaryzykujesz wieksze kwoty, to istnieje spora szansa, że siądzie Ci psychika i wyprzedasz się na dołku.
mxxm977
Postautor: anagamidev » sobota, 24 kwietnia 2021, 14:10
Otóż właśnie nie, przykładowo wrzuciłbyś w takiego DOGE tysiączka w sumie przez 2-3 lata bessy i coś tam uśrednił i dzisiaj byłoby to 100kPLN i już ma fajny kapitał na obracanie
anagamidev pisze: ↑ sobota, 26 października 2019, 20:15 Kolejna porcja spamu niestety
@Wymazywanie no strasznie masz wąskie horyzontyNo gra długoterminowa jest taka, że kupujesz kiedy jest tanio i sprzedajesz kiedy jest drogo, a inwestycja może ciągną się długimi miesiącami i latami
Dodatkowo nie każdy gra takim samym kapitałem jak Ty
Np. jeśli ktoś gra na jakimś shitcoin'ie kapitałem rzędu kilku stówek czy kilku tysięcy to dla niego bawienie się w jakieś 14% w trzy miesiące jest bezsensu(z 1000PLN zrobić 140PLN to lepiej już iść do pracy, czy dorywczo czymś się zająć), to jest zupełnie inna gra, bo małym kapitałem można wyłapać więcej falek i ładnie uśrednić
Np. ja grając na jakimś shicie kapitałem wartości kilku stówek(większym kapitałem gram tylko na BTC, ewentualnie tych większych shitach typu ETH czy LTC czy XRP) uśredniam sobie kilka dni, kilka tygodni po dużych spadkach, kiedy widzę, że już jest jakieś mocne wybicie 50%, to sprzedaję wszystko albo część i wyciągam swój kapitał mają darmowe coin'y na long term, które teraz na bessie mają śmiesznej wartości, ale w kontekście ich ATH mogę kiedyś dać fajny zysk
Czyli niewiele ryzykując mam regularnie jakiś zysk, który może być zwielokrotniony w przypadku kolejnej hossy
I np. na takim wybiciu 20-50%, ja w tym momencie zwykle ceny uśrednione tak, że mam 100-300% zysku, czyli np. wychodzi mi jakaś cena 1PLN, a cena aktualna jest 3PLN i wtedy sprzedaję, albo połowę, albo część i jeśli idzie do góry to już te resztki wyprzedaje
Czyli zwykle to wychodzi kilka stówek/tysiaczków
No i później czekam na jakąś korektę mocniejszą
No i jako, że robię tak na kilku shit'ach, to zawsze coś się dzieje i zawsze mam jakieś fajne okazje
Czasem właśnie na bessie coś wybija na 50-100% bez powodu gdzie sobie sprzedaję, a później widać tylko takie szpilki na 4h czy 1d
Gdzie w zasadzie już mam coiny za friko
I mogę niejako uśredniać od początku
Dodatkowo np. jeśli ktoś widzi w Lisku potencjał na ceny 100PLN+, to powiedzmy, może sobie kupić za 100kPLN na długi termin i po prostu sobie czekaćDruga osoba może zamiast wchodzić all in na jednym poziomie, to może po prostu zdroworozsądkowo stwierdzić, że jest tanio i kupować sobie co 1PLN spadku za 10kPLN, dzięki temu będzie miała lepszą średnią i np. licząc też na 100PLN może mieć dużo lepszy zysk
No i jest trzecia osoba grindziarz, który nie chce wchodzić all in i woli sobie uśredniać bezpiecznie dozując kapitał do aktualnej sytuacji na rynku
Czyli trochę kupić trochę sprzedać i robiąc tak x razy po pewnym czasie ma średnie ceny bliskie 0 albo nawet poniżej i jest taka osoba jest gotowa do spadku do 0.01PLN
Z tym, że gdyby odbiło od razu na 10PLN, to ostatecznie taka osoba, która weszła all in na 10PLN w przypadku faktycznej bańki do 100PLN może mieć 1MPLN, nie robiąc nic, nie marnując czasu, a z kolei Ci dwaj pozostali mogą np. zarobić dużo mniej - gdyż oni weszli tylko za część kapitału i liczyli na większe przeceny
Z kolei może być też tak, że osoba jakaś zacznie piramidować w górę i uśredniać w górę, czyli w przypadku 100PLN może mieć średnią nawet 50PLN i będzie zmierzała do 100PLN, gdzie może nastąpić jakaś korekta i taka osoba mimo, że gra z trendem, jest cały czas na plus może spanikować i wyprzedać się na stracie, po spadku np. do 60 PLN
Gdzie osoba akumulująca na cenach 10PLN i w dół nigdy nie będzie miała średniej wyższej niż 10PLN, a im dłużej będzie trwała bessa tym średnia będzie zmierzała do 0
Zatem kiedy wyjdzie z konsolidacji, to może się okazać, że taka osoba ma średnią bliską powiedzmy 1PLN i praktycznie byle odbicie do 10PLN może dać jej gigantyczne zyski, a w przypadku hossy, jakiegoś nowego ATH może dać wręcz zyski mierzone w ilościach lambo
Po prostu nie jesteśmy w stanie trafić idealnie w dołek all in, dodatkowo, żeby kupić idealnie w dołku, ktoś nam musi te Liski tak nisko chcieć sprzedaćCzy ta osoba ryzykuje tym, że kiedyś w przyszłości będzie musiała te Liski odkupywać przy dużo wyższych cenach kiedy trend się odwróci
Zresztą i tak za dużo tutaj piszę, bo to jest metoda na zasadzie kury znoszącej złote jaja, droga do milionów w dłuższym terminieSpoiler:Np. takie ZEN/ETH, uśredniasz sobie przez kilka tygodni i masz piękny zyskJeśli sobie rozłożysz 10kPLN na 10 kupek i np. wchodzisz z 1kPLN na 40% spadku, uśredniasz, później jak spadnie w okolice -50% to dokładasz kolejnego tysiak uśredniasz, widzisz wybicie na 50%, to wtedy dopiero sprzedajesz i masz fajny zysk, plus cały czas 8kPLN w zapasie, gdzie dodatkowo może wyszukiwać okazje na łapanie lokalnych górek i dołku chociażby na 2-5%
Dlatego ja np. zamiast ryzykować 10kPLN i tracić na stop lossach typu 5-10%, wolę wejść pozycją wielkości stop lossa i uśredniać
I co do Twojego uśredniania to chyba pisałeś, że w pewnym momencie miałeś nawet -20%, a później zarobiłeś niby 17% to wg. mnie dalej podtrzymuję, że nie rozumiesz tego rynku, nie rozumiesz jego specyfiki i nie umiesz wykorzystać jego potencjału, a także pewnej nieefektywności gdzie ceny potrafią z dnia na dzień wahnąć się drastycznie
![]()
![]()
anagamidev
Postautor: BitJanusz » sobota, 24 kwietnia 2021, 15:20
Na ogół jest tak, że jak rosną, to różne. Ale jak spadają, to wszystkie.
Psychika reaguje inaczej na straty gdy masz 100 pln, 1000 pln, sto koła, milion... przy 100 PLN możesz mieć wszystko w dupie i holdować do usranej śmierci, a mają 100% życiowych oszczędności w krypto przy większym tąpnięciu się obesrasz albo trafisz do psychiatryka.anagamidev pisze: ↑ sobota, 24 kwietnia 2021, 14:10Wg. mnie właśnie jak ktoś nie umie zrobić z 1k np. 10k to z 100k też nie zrobi 1M
BitJanusz
Postautor: kemot80 » sobota, 24 kwietnia 2021, 15:43
kemot80
Postautor: KryptoBanita » sobota, 24 kwietnia 2021, 15:50
Są jeszcze Niebieskie Ptaki, które zawsze mają w dupie wahania, bo wiedzą, że mieć w dupie wszystko, to zawsze więcej niż nie mieć w dupie niczego
KryptoBanita
Postautor: anagamidev » sobota, 24 kwietnia 2021, 17:55
anagamidev
Postautor: DjVegas98 » sobota, 24 kwietnia 2021, 18:38
DjVegas98
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 7 gości
Polskie Forum Bitcoin skupia miłośników Bitcoina w Polsce. Tu możesz zadać pytania odnośnie Bitoina lub podyskutować na ciekawe tematy.
Treści na tym forum mają charakter wyłącznie informacyjno-edukacyjny, a posty są wyrazem osobistych poglądów ich autorów. Treśći na forum ani w całości ani w części nie stanowią "rekomendacji" w rozumieniu przepisów Rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 19 października 2005 r. w sprawie informacji stanowiących rekomendacje dotyczące instrumentów finansowych, lub ich emitentów (Dz.U. z 2005 r. Nr 206, poz. 1715).