Dwie karty graficzne

Początkujący
Reputacja: 0
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Dwie karty graficzne

Postautor: damien » wtorek, 9 lutego 2021, 21:49

Hej , od miesiąca kopie ethereum na RTX 3070 i wszystko było by dobrze gdybym nie postanowił kupić drugiej karty graficznej. Padło na RTX 3080 , podpiąłem pod drugi slot zainstalowałem sterowniki i działało to przez dwa dni na zasilaczu 750W do momentu aż przyślą mi większej mocy.

Windows przestał je nagle wykrywać uruchamia się tylko na chwilę , widzę pulpit i ekran gaśnie - mam już zasilacz 1250W . Karty obydwie sprawne bo osobno działają. Podłączone to mam przez Display Port do RTX 3080 a drugą kartę na PCie x16 lub przez risera i zawsze to samo. Aktualizowałem windows i sterowniki , podejrzewałem że płyta główna może nie obsługiwać dwóch kart ( MSI 550 Mortar ) ale na początku przecież działało.

Proszę o pomoc bo mnie krew zaleje w biały dzień.

Początkujący
Reputacja: 1
Reputacja postu: 
0

Dwie karty graficzne

Postautor: Masteratom » środa, 10 lutego 2021, 11:12

Jak dobrze zrozumiałem zainstalowałeś dwa serowniki. Zobacz sterownik Wersja:461.40 WHQL obsługuje te dwie karty graficzne. Moja rada jest taka wywal jeszcze raz wszystkie sterowniki do kart graficznych jakie zainstalowałeś. Następnie wyczyść system z pozostałych śmieci jakie zostały. Zainstaluj tylko jeden sterownik i sprawdź wtedy.
Faktycznie bardzo słaby ten zasilacz był na początku.

Początkujący
Reputacja: 3
Reputacja postu: 
0

Dwie karty graficzne

Postautor: czester » środa, 10 lutego 2021, 19:07

To brzmi troche jak sciema -
damien pisze: wtorek, 9 lutego 2021, 21:49Windows przestał je nagle wykrywać uruchamia się tylko na chwilę , widzę pulpit i ekran gaśnie

Skoro uruchamia sie do pulpitu to znaczy ze widzi przynajmniej jedna karte. Co dalej to jest loteria. Być moze przelacza sie na druga karte albo na drugi ekran. Windows potrafi rozne dziwne rzeczy wymyslic. Sprobuj po uruchomieniu czyli po zniknieciu na czarnym ekranie zmienic wyswietlanie WINDOWS+P strzalka w dol ENTER moze sie przelaczy albo fizycznie zmienic wtyczke monitora na inna karte.

Początkujący
Reputacja: 0
Reputacja postu: 
0

Dwie karty graficzne

Postautor: damien » środa, 10 lutego 2021, 22:49

Dziękuje za odpowiedź. Póki co pomogło wykasowanie wszystkich sterowników i zainstalowanie najnowszego sterownika Nvidia z monitorem podpiętym do MSI RTX 3070 później monitor mogłem przepiąć już do RTX 3080 i zainstalować również ją poprzez skanowanie w poszukiwaniu zmian w sprzęcie w menedżerze urządzeń inaczej nie chciał się nawet uruchomić. Wygląda na to , że ta karta koniecznie musi mieć podłączony monitor w momencie jej instalacji. Kupiłem wtyczkę emulator monitora , jutro będzie to potestuje , póki co jakoś to działa.

Początkujący
Reputacja: 1
Reputacja postu: 
0
Napiwki: BTC: 1387teu1BeJLVfofn8tn3fWrLarzQH

Dwie karty graficzne

Postautor: maf2 » sobota, 13 lutego 2021, 09:40

Windows - tu pewnie leży problem :mrgreen: Dobra rada jak coś idzie robić na linuxie rób to na linuxie .

Wróć do „Przedszkole”