Pleasek89 pisze: ↑ środa, 16 grudnia 2020, 23:46Ile takich reguł Bitcoin złamał w ciągu ostatnich 2-3 miesięcy?
Żadnej. Wszystko co się wydarzyło było obarczone prawdopodobieństwem dwucyfrowym.
Pleasek89 pisze: ↑ środa, 16 grudnia 2020, 23:46Napisałeś na jakimkolwiek wątku trejderskim, że longujesz rynek to mieli cię za szaleńca.
Ciekawe, ja miałem odwrotne poczucie czytając nasze forum: że wszyscy są spokojni, zero emocji, rośnie bo powinno. Pod ATH prawie wszyscy czekali na przebicie ATH jak na oczywistą oczywistość.
Pleasek89 pisze: ↑ środa, 16 grudnia 2020, 23:46Schemat z 2017r. typu WYBICIE - KOREKTA O 30-40% - WYBICIE - KOREKTA - GRUDZIEN 2021r. BTC po 100k+ - WSZYSCY ZARABIĄ MILION ZŁ - KURTYNA się moim zdaniem nie powtórzy.
Czyli "tym razem będzie inaczej?"
Dzięki, dawno tego nie słyszałem.
A nie sądzisz, że mamy właśnie ewidentny odpowiednik pierwszych wybić z poprzedniej bańki? Np. czerwiec 2016.
Każda kolejna bańka jest trochę inna od poprzedniej. To normalne, rynek dojrzewa, zmienia się kontekst.
Ale pewne reguły obowiązują zawsze. Np. taka, że po wzrostach zawsze są korekty. A ich dotkliwość i długość jest proporcjonalna do dynamiki wzrostów.
Spójrz na wykres RSI 1W. Przez 8 lat był piłą a teraz nagle się wypłaszczy na poziomie 85?
Aha, wtedy w 2016 i 17 mało kto "zarobił milion", bo ludzie byli równie niepewni sytuacji co dzisiaj czy w czasie poprzednich baniek. Schemat, który opisałeś było widać dopiero PO zakończeniu bańki, nie w jej trakcie. Każada kolejna korekta o 30 czy 40% mogła wydawać się tą ostatnią.
Pleasek89 pisze: ↑ środa, 16 grudnia 2020, 23:22Czuję, że na dniach nowym zbawicielem-bohaterem forum stanie się narracja "robimy finalny pump po czym oczywisty dump hehehe czekam z koszyczkiem na 16-18k hehehe".
Dokładnie tak jak napisałeś

Mamy końcową pompę wybicia ostatnich miesięcy. Korekta pędząca "kupiła" Ci jeszcze parę kilo USD i parę dni wzrostów. Masz jaja, korzystaj. Ale pamiętaj, że nie ten zarabia kto ma longa, tylko ten, kto go w odpowiednim momencie zamknie i zabierze zysk.
Piszesz, że zamkniesz longa gdy poczujesz że zmiania się sentyment. Nie czujesz dziś tej "euforii ostatnich dni"? Czego Ci brakuje?
Ja przyznaję się do niedoszacowania (choć nie nazwałbym tego błędem). ze względów osobistych sprzedałem niżej (po średniej cenie $17K5 ). To i tak było sporo wyżej niż mój poziom TP z marca. Ale gdybym miał teraz BTC to bezapelacyjnie rozłożyłbym sprzedaż między 22 a 27K.
Ty jaki masz poziom wyjścia?
Pleasek89 pisze: ↑ środa, 16 grudnia 2020, 23:22Jak tam 13-14k? Wszyscy obkupieni? Pięknie się tutaj grupka klepała po pleckach, no bo w końcu korekta o 30-40% jest nieunikniona
Pleasek89 pisze: ↑ środa, 16 grudnia 2020, 23:22"hehehe czekam z koszyczkiem na 16-18k hehehe".
Niżej

Może przyjmiesz niewielki zakład? Że korekta całego wzrostu ostatnich miesięcy w ciągu najbliższych 5 miesięcy wyniesie co najmniej 40%. Gdyby szczyt miał być teraz, oznaczałoby to spadek do $13700.
Może być na cele charytatywne.
Pleasek89 pisze: ↑ środa, 16 grudnia 2020, 23:46Czuję, że chłopaki zagrają scenariusz, który zaskoczy wszystkich.
"Chłopaki" tzn kto? Uważasz, że ktoś ręcznie steruje rynkiem BTC jako całością?
W takim razie jak możesz grać? Bo przy takim założeniu jaki ma sens czytanie wykresów, czy analizowanie fundamentów? No chyba, że wierzysz, że jesteś w stanie rozgryźć motywacje i posunięcia "chłopaków"?