Przekazanie BTC na portfel Electrum - problem

Początkujący
Reputacja: -1
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Postautor: Pączek » środa, 25 listopada 2020, 13:22

Witam Państwa

Jakiś czas temu stworzyłem sobie na blockchainie swój adres gdzie przelałem BTC. Teraz w jakiś sposób chciałem przekazać te BTC znajdujące się na tym adresie na portfel. Zgodnie z poradami na niniejszym forum zainstalowałem portfel Electrum. Tworząc portfel na samym początku zaznaczyłem opcje import klucza i podałem klucz prywatny do mojego adresu na blockchainie. Po utworzeniu portfela wygląda na to, że Electrum wykryło mój adres publiczny na podstawie wpisania klucza prywatnego z blockchaina i na tym koniec. Program w ogóle nie chce się połączyć z serwerem, program nie zaimportował żadnych BTC z blockchaina. Próbowałem coś grzebać w tym programie zgodnie z instrukcjami i nic się nie dzieje bez żadnych efektów. Czy ktoś mi może pomóc z problemem w jaki sposób mogę uzyskać w portfelu Electrum moje pieniądze znajdujące się na blockchainie?

Bardzo Zły Moderator
Awatar użytkownika
Reputacja: 2683
Reputacja postu: 
0

Postautor: rav3n_pl » środa, 25 listopada 2020, 14:09

Electrum używając pojedynczego priva może jedynie zobić "sweep" do swojego portfela.
Jakie dane chcesz podać do Electrum? Klucz prywatny? Seed? xpriv?

Może prościej założyć normalnie nowy portfel w Electrum i zrobić przelew "z blockchaina"?
Piffko: PLC/BTC 1Rav3nkMayCijuhzcYemMiPYsvcaiwHni
BIP39 Mnemonik z talii kart
Bitcoin Core 0.29
Linki do YT, TT, LI i reszty

Początkujący
Reputacja postu: 
0

Postautor: Pączek » środa, 25 listopada 2020, 18:12

Na wstępie chciałem podziękować za odpowiedź i za zainteresowanie.
Posiadam jedynie klucz prywatny i publiczny do mojego adresu blockchain, więc mogę podać tylko klucz. Mam wersję polską i nie widzę opcji sweep w całym programie. Po prostu na samym początku po instalacji Electrum wybierając bodajże rodzaj konta wybrałem konto importowane czy jakoś tak podając od razu klucz prywatny.
Jeżeli teraz utworzyłbym nowy portfel w Electrum i następnie bym próbował zaimportować przedmiotowy klucz, to czy w związku z tym, że zaimportowałem już w jakiś sposób ten adres (klucz publiczny blockchaina widnieje już w Electrum z dopiskiem "receiving"), to czy nie popieprzy się coś?
Dlaczego program nie łączy się z żadnym serwerem?
Czy może mnie Pan poinstruować w związku z tym co najlepiej zrobić i jak to zrobić aby nie zafiksować się na tym?

Dodano po 11 minutach 4 sekundach:
Chciałbym jeszcze dodać, że nie za bardzo wiem jak mogę zrobić przelew wychodzący z blokchaina na portfel. Ja na blockchainie nie mam żadnego portfela mam tylko wgląd do stanu konta BTC wpisując mój klucz publiczny. Nie widzę żadnej opcji przelewu wychodzącego. Z tego co widzę to mogę przekazać btc ale tylko na adres blockchain. Jeżeli jest taka opcja to prosiłbym o wyjaśnienie.

Bardzo Zły Moderator
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
0

Postautor: rav3n_pl » środa, 25 listopada 2020, 18:29

@Pączek Gdy piszesz "blockchain" myślałem że używasz webowego "blockchain.com", w sumie dobrze, że nie.
Electrum powinien łączyć się bez żadnego problemu w ciągu kilku/nastu sekund od włączenia.
Po naciśnięciu piłeczki w dolnym rogu aplikacji powinno pojawić się takie okienko. To samo z menu narzędzia/sieć.
electrum.jpg
Aktualna wersja to 4.0.5, pobieramy TYLKO ze strony https://electrum.org/#download

Importując klucz prywatny do nowego portfela (Electrum na to pozwala, mamy wtedy tylko adresy jakie zaimportujemy) musimy podać TYP adresu, żeby wygenerował odpowiedni (nie widać tego w kluczu prywatnym).
electrum2.jpg
Wszystko zależy od tego, co chcesz dalej zrobić z środkami na adresie.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Bitcoin Core 0.29

Początkujący
Reputacja postu: 
0

Postautor: Pączek » czwartek, 26 listopada 2020, 10:33

Nie wiem dlaczego, ale nie mam uprawnień do odebrania załączonych przez Ciebie zdjęć.
Chciałem dalej te pieniądze przelać na giełdę
Nadal nie mogę uzyskać połączenia z serwerem, program jest nie połączony mimo, że wybrałem opcję aby łączył się automatycznie.
W takim razie sugerujesz abym usunął to konto importowane i założył nowy portfel na electrum i spróbował zaimportować klucze prywatne jeszcze raz?

Dodano po 1 minucie 47 sekundach:
Dobra w porządku, dostęp do zdjęć już mam.

Dodano po 6 minutach 14 sekundach:
Nie wiem o co chodzi z typem adresu i gdzie go podać. Kilka razy próbowałem już zaimportować ten klucz prywatny i nic z tego. Electrum nawet nie chce połączyć się z internetem. Mam najnowszą wersję pobraną z oryginalnej strony.

Dodano po 2 minutach 5 sekundach:
Może masz informację w takim razie czy jest możliwość zaimportowania takiego klucza prywatnego bezpośrednio z blockchaina na mycelium mobile bo tam też próbowałem to zrobić ale nie widziałem żadnych opcji?

Bardzo Zły Moderator
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
0

Postautor: rav3n_pl » czwartek, 26 listopada 2020, 14:41

@Pączek Wydawało mi się że help jest jednoznaczny...
Odpalasz Electrum, nowy portfel, mam już klucze prywatne i w okienku wpisujesz klucz prywatny z odpowiednim przedrostkiem (jak pokazuje help), czyli:
- jeżeli twój adres zaczyna się na "1" podajesz: p2pkh:klucz-prywatny
- jeżeli twój adres zaczyna się na "3" podajesz: p2wpkh-p2sh:klucz-prywatny
- jeżeli twój adres zaczyna się na "bc1" to podajesz: p2wpkh:klucz-prywatny

Tak, jeden klucz prywatny daje nam 3 różne adresy.
I wszystkie są poprawne.
I wszystkich możesz używać.

Prawdopodobnie firewall blokuje ci Electruma, bo innego wyjaśnienia nie widzę.
Bitcoin Core 0.29

Początkujący
Reputacja postu: 
0

Postautor: Pączek » piątek, 27 listopada 2020, 10:46

Udało mi się połączyć w końcu Electrum z siecią z innego kompa.
Stworzyłem nowy portfel. Następnie w zakładce bodajże portfel mam opcje klucze prywatne. Z kluczy prywatnych otwiera mi się kolejna zakładka gdzie mam Opróżnij i Eksport. W "Opróżnij" wpisuję klucz prywatny z tym wstępem zgodnie z instrukcją i nic. Pojawia się komunikat "No inputs found".
Kilkukrotnie wpisywałem ten klucz i jest to samo.
Jak mogę zaimportować z tego blockchaina te bitcoiny? Może są jakieś inne sposoby?

Bardzo Zły Moderator
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
0

Postautor: rav3n_pl » piątek, 27 listopada 2020, 11:02

@Pączek
Pączek pisze: piątek, 27 listopada 2020, 10:46 "No inputs found".
Oznacza, że pod adresem z danego klucza prywatnego nie ma środków.
Czy sprawdziłeś jaki adres powstaje z tego klucza i czy są na nim jakieś środki?
"Opróżnij" spowoduje przesłanie wszystkich znalezionych środków na portfel który założyłeś
Bitcoin Core 0.29

Początkujący
Reputacja postu: 
0

Postautor: Pączek » piątek, 27 listopada 2020, 14:36

Przy pierwszym podejściu kiedy Electrum mi się nie chciało połączyć z internetem i kiedy nie tworzyłem nowego portfela tylko od orazu zaimportowałem klucz prywatny, wówczas program automatycznie wykrył mój klucz publiczny, który się pokrywał z rzeczywistością tylko nie widziałem żadnych pieniędzy bo nie miałem połączenia z siecią.
Teraz kiedy stworzyłem nowy portfel to już nie mam takiej opcji.
Czy jest jakiś sposób zweryfikowania poprawności klucza prywatnego? Na blockchainie mogę wpisać tylko klucz publiczny.

Dodano po 1 godzinie 43 minutach 31 sekundach:
Zdaję relację jak to wyszło

Po założeniu nowego portfela w Electrum nie udało mi się zaimportować klucza prywatnego z mojego bloku btc. Cały czas wyświetlał się komunikat "No outputs found"
Po raz kolejny spróbowałem import klucza bez zakładania konta po reinstalacji programu Electrum i odziwo udało się zaimportować z mojego adresu część BTC. Jednak powstał kolejny problem.
Na moim adresie BTC kwota BTC jest podzielona na dwie części a Electrum zaimportowało mi tylko jedną część posiadanej kwoty. Klucz prywatny mam tylko jeden bo więcej nie otrzymałem.
W takim razie w jaki sposób mam pobrać drugą część kwoty z mojego adresu BTC na Electrum?

Orator
Awatar użytkownika
Reputacja: 403
Reputacja postu: 
0
Napiwki: https://tippin.me/@lordfervi
Napiwki: https://www.zapread.com/user/fervi

Postautor: fervi » piątek, 27 listopada 2020, 16:16

Masz adres Bitcoinowy? Jak możesz to podaj i powiedz ile Electrum widzi

Początkujący
Reputacja postu: 
0

Postautor: Pączek » piątek, 27 listopada 2020, 16:25

Powiem szczerze że mam lekkie obawy podając ten adres. Może najpierw spróbuje uszczegółowić sytuację.
Utworzyłem sobie kiedyś adres bitcoin i zapisałem sobie klucz publiczny i prywatny.
Następnie przekazałem na ten adres pewną kwotę załóżmy niech to będzie 0,008 BTC
Przekazując na ten adres powyższą kwotę nie wiem dlaczego ale na bloku kwota ta została podzielona na dwie części, każda widniejąca pod innym kluczem publicznym. Jeden klucz to ten główny, który wygenerowany został przy tworzeniu adresu a drugi to jakiś inny.
Ale kiedy wpisuje klucz publiczny wygenerowany podczas tworzenia adresu to wyskakuje mi cała kwota tylko tyle że podzielona na dwie części pod różnymi kluczami.
Etirium wykrywa tylko jedną część kwoty która widnieje na adresie pod kluczem publicznym wygenerowanym podczas tworzeniu adresu. Drugiej części kwoty nie wykrywa w ogóle.

Początkujący
Reputacja: 149
Reputacja postu: 
0

Postautor: Dar0 » piątek, 27 listopada 2020, 16:33

Pączek pisze: piątek, 27 listopada 2020, 16:25 Utworzyłem sobie kiedyś adres bitcoin i zapisałem sobie klucz publiczny i prywatny.
Jak? Na czym? Jakim programem?
Pączek pisze: piątek, 27 listopada 2020, 16:25Przekazując na ten adres powyższą kwotę nie wiem dlaczego ale na bloku kwota ta została podzielona na dwie części, każda widniejąca pod innym kluczem publicznym. Jeden klucz to ten główny, który wygenerowany został przy tworzeniu adresu a drugi to jakiś inny.
Dziwne to i zagmatwane.
Jak, z czego i jakim sposobem wysłałeś te btc na ten wcześniej utworzony adres?

Początkujący
Reputacja postu: 
0

Postautor: Pączek » piątek, 27 listopada 2020, 17:07

o ile dobrze pamiętam znalazłem gdzieś w sieci taki programik bitadres.org czy jakoś tak. Machając myszką tworzyłeś swój własny adres i potem program generował klucz publiczny i prywatny do tego adresu.
Po utworzeniu tego adresu przelałem na niego kwotę BTC z portfela mobilnego w ramach testu czy to w ogóle działa.
Kwota się przelała no ale co z tego jak teraz mam problem żeby te pieniądze wyciągnąć z powrotem.
No i w tym momencie jak wchodzę na ten adres btc to ta kwota którą kiedyś przelałem została podzielona na dwie części a Ethirium wykrywa tylko jedną część tej kwoty.

Początkujący
Reputacja: 386
Reputacja postu: 
0
Napiwki: LaJyKiGrGR82QJH9NRU5N2XqDsGxsjfSuW

Postautor: zdzicho2000 » piątek, 27 listopada 2020, 19:16

Jakie "ethirium" skoro piszesz o btc?

Zesweepuj klucz prywatny portfelem mobilnym, tylko zapisz sobie najpierw seed tego portfela. Mycelium, Coinomi

Orator
Awatar użytkownika
Reputacja: 403
Reputacja postu: 
0
Napiwki: https://tippin.me/@lordfervi
Napiwki: https://www.zapread.com/user/fervi

Postautor: fervi » piątek, 27 listopada 2020, 21:16

@Pączek
Być może źle pomyślałeś o reszcie.

https://blockstream.info/
Wklej tu adres swój (w sensie ten co zaczyna się od 1, 3 lub bc1) i się dowiesz ile jest.

W skrócie jak działa system reszt

Robiąc transakcję mając (przykładowo) 100zł i chcąc robisz 50zł to w Bitcoinie wygląda tak, że:
Dzielisz te 100zł na 2x 50zł
Jedna transakcja idzie tam gdzie chcesz
Druga, tzw "reszta" idzie na inny twój adres (jeśli giełda wypłacała to idzie na inny adres giełdy).

Może myślałeś, że masz 2 transakcje, a faktycznie masz 1 z dwoma "wyjściami" (a drugie należy do kogoś innego, czyli tego od którego kupiłeś Bitcoina)

Początkujący
Reputacja: 149
Reputacja postu: 
0

Postautor: Dar0 » piątek, 27 listopada 2020, 21:35

Pączek pisze: piątek, 27 listopada 2020, 17:07o ile dobrze pamiętam znalazłem gdzieś w sieci taki programik bitadres.org czy jakoś tak. Machając myszką tworzyłeś swój własny adres i potem program generował klucz publiczny i prywatny do tego adresu.
https://www.bitaddress.org/bitaddress.o ... aa194.html

Wygenerował tobie adres i klucz prywatny.

Zainstaluj https://electrum.org/#download , utwórz portfel i zrób kopie zapasową seeda na kartkę, użyj opcji wallet -> private keys -> sweep i podaj klucz prywatny w takiej formule "p2pkh:TwojKluczPrywatny"

Wcześniej możesz sprawdzić cala historie portfela w dowolnym eksploratorze wpisując swój adres (nie priv key) np:
https://blockchair.com/bitcoin
https://blockstream.info/

Dodano po 3 minutach 5 sekundach:
@Pączek Jak nie są to jakieś bajońskie sumy i nie masz tajemnic to daj tu adres to zaraz zweryfikujemy co ty tam namieszałeś.

Wróć do „Bitcoin”