Indywidualna interpretacja podatkowa

Regulamin forum
1. Dział tylko do odczytu dla żółtodziobów
Gaduła
Reputacja: 28
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Indywidualna interpretacja podatkowa

Postautor: doooku » wtorek, 28 maja 2013, 14:24

W związku z wieloma niejasnościami odnośnie rozliczania dochodów z BTC, propononuję przygotowanie forumowego wniosku o indywidualną interpretację podatkową.
http://msp.money.pl/wiadomosci/prawo/ar ... 44046.html

Założenie jest takie że w ramach forum przygotujemy tekst wniosku i instrukcję, a każdy potem będzie miał możliwość zgłoszenia wniosku o interpretację w swoim US (pamiętajcie, odpowiedź na wniosek o interpretację jest wiążąca tylko dla osoby która go złożyła).

Najpierw potrzebujemy biura księgowego które w profesjonalny sposób przygotuje wniosek o interpretację i podeprze go odpowiednimi ustępami ustaw z prawa podatkowego. (US ma do wyboru dwie odpowiedzi , TAK - pana/pani rozumienie jest prawidłowe, NIE - nie ma pan/pani racji, bo ...). Niestety negatywna odpowiedź zazwyczaj nie mówi wprost jakie jest poprawne rozumienie ustawy. Dobre przygotowanie jednolitego tekstu jest ważne również z tego względu że US są leniwe i podpierają się interpretacjami wystawionymi przez inne US wcześniej.

W szczególności interesuje mnie interpretacja przepisów dla osoby fizycznej (przypadek sprzedaży przez kantor polski i zagraniczny).

Jeżeli jesteście w stanie polecić zaufane biuro księgowe, orientujące się w polskim prawie i tamatyce BTC proszę o PM albo odpowiedź w tym temacie. Przydałaby się też jakaś zrzutka, przygotowanie takiego wniosku przez duże biuro księgowe pewnie będzie kosztować kilka tys. PLN.

EDIT:
Proszę nie podjemować dyskusji o naszym systemie podatkowym. Jest jaki jest i nie zmienimy go z dnia na dzień.
Ostatnio zmieniony wtorek, 28 maja 2013, 15:50 przez doooku, łącznie zmieniany 1 raz.

Bardzo Zły Moderator
Awatar użytkownika
Reputacja: 2683
Reputacja postu: 
0

Re: Indywidualna interpretacja podatkowa

Postautor: rav3n_pl » wtorek, 28 maja 2013, 14:45

Ot i pełny etatyzm i socjalizm w pełnej krasie. Wszystko zależy od widzimisię pani w okienku... I żeby było ciekawiej to każda z tych pań ma rację i żadna nie może być pociągnięta do odpowiedzialności za zniszczenie komuś dorobku życia...
Robię zrzutkę na atomicę żeby Warszawę zrównać podczas obrad...
Piffko: PLC/BTC 1Rav3nkMayCijuhzcYemMiPYsvcaiwHni
BIP39 Mnemonik z talii kart
Bitcoin Core 0.29
Linki do YT, TT, LI i reszty

Dyskutant
Awatar użytkownika
Reputacja: 0
Reputacja postu: 
0

Postautor: RussianYeti » wtorek, 28 maja 2013, 15:29

Dokładnie tak jak mówisz. Brak jakiejkolwiek odpowiedzialności urzędników za swoje decyzje. Nie pojmuje jak to się jeszcze może trzymać.

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 2731
Reputacja postu: 
0

Postautor: domator » wtorek, 28 maja 2013, 15:53

Ja jestem ogolnie zainteresowany tematem tylko o co chcesz pytac? BTC ma wiele plaszczyzn i nie wiem czym jestes zainteresowany? Czym jest BTC? Czy ma VAT? Czy jest towarem czy usluga? Czy sie go importuje i placi clo? Jak placic podatek dochopdowy od kopania? Handlowania?
Pytan jest 100 a we wniosku jesli wogole maja go sensownie rozpatrzec - warto zawrzec jedno!

P.

Dyskutant
Awatar użytkownika
Reputacja: 214
Reputacja postu: 
0

Postautor: ducatus » wtorek, 28 maja 2013, 15:54

I właśnie dlatego cieszę się, że moje "centrum życiowych interesów" nie znajduje się już między Bugiem i Odrą, bo by mnie szlag trafił... =)
Współczuję wam...

Gaduła
Reputacja postu: 
0

Postautor: doooku » wtorek, 28 maja 2013, 16:20

domator pisze:Ja jestem ogolnie zainteresowany tematem tylko o co chcesz pytac? BTC ma wiele plaszczyzn i nie wiem czym jestes zainteresowany? Czym jest BTC? Czy ma VAT? Czy jest towarem czy usluga? Czy sie go importuje i placi clo? Jak placic podatek dochopdowy od kopania? Handlowania?
Pytan jest 100 a we wniosku jesli wogole maja go sensownie rozpatrzec - warto zawrzec jedno!

P.
W szczególności chodzi mi o potwierdzenie że wystarczy że zapłacę 19% podatek od wpływu na moje konto i to starczy. Niestety nie jest pewien czy moje rozumowanie jest poprawne więc przydałaby się najpierw interpretacja buira księgowego.

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
0

Postautor: domator » wtorek, 28 maja 2013, 16:33

Ale to nie jest pytanie do US.
Od wplywu? Jak kupujesz na MTGOX i sprtzedajesz na bitcurex i masz wplyw 10.000 a zysk 100 pln to chcesz placic 1(% od WPLYWU?
P.

Dyskutant
Reputacja: 2
Reputacja postu: 
0

Postautor: Skarpi » wtorek, 28 maja 2013, 16:37

Jak prawdziwy Francuz :)

Gaduła
Reputacja postu: 
0

Postautor: doooku » wtorek, 28 maja 2013, 17:00

domator pisze:Ale to nie jest pytanie do US.
Od wplywu? Jak kupujesz na MTGOX i sprtzedajesz na bitcurex i masz wplyw 10.000 a zysk 100 pln to chcesz placic 1(% od WPLYWU?
P.
Nie, mam bitcoiny skądś (mining, handel face2face, inne moje sprawy), sprzedaje je kantorze i przelewam kasę na moje konto. Dopóki nie mam wpływu na klasyczne konto walutowe to US nic do mnie nie ma i nic ode mnie chce.

Systuacja jest analogiczna do przedmiotów z gier. Dopóki masz swój super fajny miecz w Diablo3 to US nic nie obchodzi. Chcą od ciebie kasę dopiero gdy go sprzedasz za PLN albo inną walutę.

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
0

Postautor: domator » wtorek, 28 maja 2013, 17:14

To ja ci odpowiem bez US. Musisz zaplacic 19%.
Myslalem ze to bardziej powazna inicjatywa majaca na celu wyjasnienie czym jest BTC w swietle polskiego prawa.

Dyskutant
Reputacja: 3
Reputacja postu: 
0

Postautor: 11111111 » wtorek, 28 maja 2013, 17:37

Za komuny mieliśmy socjalizm, dzisiaj neosocjalizm - coś znacznie gorszego - bo to zamordyzm podatkowy.
Na dodatek ludzie mają tak wyprane mózgi, że sami się proszą o podatki...
Ciekaw jestem co by się stało gdyby nastała solidarność wśród Polaków i wszyscy skrzyknęliby się, że od nowego roku nie płacimy podatku dochodowego. Wszystkich zamknęliby do więzienia?

Jedyny podatek, który powinien być (i jest) przymusowy dla Kowalskiego to VAT - zresztą i tak za wysoki w naszym tubylczym kraju.

Czarna Owca
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
0

Postautor: servantes » wtorek, 28 maja 2013, 17:50

Nie jestem księgowym i nie pracuje w US ale ci odpowiem i masz to od razu i za darmo.

Sprzedaż btc nie rożni się niczym niż sprzedaż usługi przy pomocy sieci Interent. Jeżeli jesteś osobą fizyczną i zrobisz to, w dużym uproszczeniu raz na rok i z tytułu z tej sprzedaży nie wpłynie ci na konto więcej 500tys zł (orientacyjnie) to wpiszesz to do PIT-a to rubryki 'inne źródła i zapłacisz podatek wg skali podatkowej.

Jeżeli sprzedaż BTC będzie się odbywać w sposób ciągły, wtedy jest domniemanie prowadzenia działalności gospodarczej i masz obowiązek ją rozpocząć. Czy to będzie osobiście wykonywana DG, czy będzie to udział w spółce, nie ma znaczenia. Następnie wybierasz sposób opodatkowania (ryczałt odpada) i decydujesz się, czy jesteś VATowcem (do 150tys netto rocznie).

Jeżeli nie jesteś VATowcem, to do limitu nie masz obowiązku 'doliczania' VAT.

Stając się VATowcem naliczasz podatek VAT zgodnie z ustawą. Niestety podraża to Twoje usługi o 23%, co w praktyce czyni nie opłacalnym jeżeli postanowisz sprzedawać BTC.

To jest bardzo duży skrót. Przypomnę, że BTC nie jest pieniądzem ani walutą.

I tu mała dygresja do firmy bitcurex (kantor Bitcurex to potoczne określenie, które nie ma nic wspólnego ze kantorem)

Bitcurex działa jak pośrednik, który oferuje oprogramowanie umożliwiające kupno-sprzedaż BTC pomiędzy zarejestrowanymi użytkownikami. Dla jasności nie jest to ŻADNA giełda ani Forex.
Bitcurex nie jest stroną transakcji.
Interesująco się robi, kiedy kupujący i sprzedający BTC nie są osobami fizycznymi.
Sprzedający nie będący osobą fizyczną ma obowiązek wystawić fakturę albo paragon fiskalny. Pomijam, czy dana firma to faktycznie robi (mimo obowiązku), ale jeżeli tak, to w jaki sposób rejestruje sprzedaż ;-). Skoro kupujący "jest anonimowy" (bitcurex nie udostępnia danych pomiędzy handlującymi, czyli kupiec A nie wie od jakich sprzedających B,C,D, itp kupuje). Jak rejestrować sprzedaż ?

Kto zna odpowiedz na to pytanie zapewne rozumie dlaczego w EU do tej pory nie powstał żaden porządny odpowiednik Bitcurexa.
Ostatnio zmieniony wtorek, 28 maja 2013, 18:11 przez servantes, łącznie zmieniany 2 razy.

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
0

Postautor: domator » wtorek, 28 maja 2013, 18:02

BTC nie jest rowniez usluga. Na tym polega fundamentalne pytanie do US - czym jest BTC. Jakby wreszcie stwierdzili czym jest BTC to reszta ustalen to pestka.

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 652
Reputacja postu: 
0

Postautor: l3sny » wtorek, 28 maja 2013, 18:11

BTC jest z pewnoscią czymś, co się nadaje do opodatkowania. Pytanie powinno brzmiec m.zd. czy i kiedy powstaje obowiązek podatkowy osoby zajmującej sie wydobyciem BTC.
“U.S. Empire will either lose Ukraine to Russia, or fail to win Taiwan from China — or both”

Всем похуй

Czarna Owca
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
0

Postautor: servantes » wtorek, 28 maja 2013, 18:12

domator pisze:BTC nie jest rowniez usluga. Na tym polega fundamentalne pytanie do US - czym jest BTC. Jakby wreszcie stwierdzili czym jest BTC to reszta ustalen to pestka.
Możesz podać źródło tej informacji ?

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
0

Postautor: domator » wtorek, 28 maja 2013, 18:20

Zrodlo ze nie jest usluga w rozumieniu polskiego prawa? Jasne. Nigdzie nie jest napisane ze jest usluga.
Odpowiem rowniez tak: jesli jest usluga to wszyscy kupujacy/sprzedajacy BTC na bitcurexie powinni wystawiac (przy sprzedazy uslugi) i otrzymywac (przy kupnie uslugi) umowy zlecenia lub (jesli prowadza dzialalnosc) wystawiac faktury (z VAT!).
Wiec wracam jak maniak do podstawowego hasla: dopoki nie bedzimy wiedziec jak polski system prawno/fiskalny widzi BTC mozemy jedynie "rozpoznawac walka" czyli probowac i obserwowac.

BTW: sytuacja np. kopacza jest dosc jasna bez wzgledu na to czym jest BTC - 19% dochodowego powinno zalatwic sprawe. Ale juz taka gielda? kantor (bo to co innego)? Albo osobnik spekulujacy?

Czarna Owca
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
0

Postautor: servantes » wtorek, 28 maja 2013, 18:25

W przypadku kopania BTC sprawa od strony podatkowej jest trudniejsza. Wytworzenie BTC odbywa się w ściśle określony sposób i przy pomocy ustandaryzowanych urządzeń. BTC po wytworzeniu może być przesyłany w sieci Internet. O ile trudno stwierdzić gdzie (w jakim kraju czy na jakim terytorium) BTC został 'wykopany" o tyle zamiana BTC na dowolną walutę może rodzić obowiązek podatkowy.

Dlatego też górnicy mogą mieć spore trudności przy zaliczeniu do kosztów uzyskania przychodów takich rachunków jak energia elektryczna. Może istnieć również problem w udowodnieniu, że "wykopało" się osobiście BTC.

Czarna Owca
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
0

Postautor: servantes » wtorek, 28 maja 2013, 18:29

domator pisze:Zrodlo ze nie jest usluga w rozumieniu polskiego prawa? Jasne. Nigdzie nie jest napisane ze jest usluga.
Odpowiem rowniez tak: jesli jest usluga to wszyscy kupujacy/sprzedajacy BTC na bitcurexie powinni wystawiac (przy sprzedazy uslugi) i otrzymywac (przy kupnie uslugi) umowy zlecenia lub (jesli prowadza dzialalnosc) wystawiac faktury (z VAT!).
Wiec wracam jak maniak do podstawowego hasla: dopoki nie bedzimy wiedziec jak polski system prawno/fiskalny widzi BTC mozemy jedynie "rozpoznawac walka" czyli probowac i obserwowac.

BTW: sytuacja np. kopacza jest dosc jasna bez wzgledu na to czym jest BTC - 19% dochodowego powinno zalatwic sprawe. Ale juz taka gielda? kantor (bo to co innego)? Albo osobnik spekulujacy?

Mylisz się we wszystkich kwestiach.
1. nie wszyscy kupujący i sprzedający, ale tylko ci, którzy handlują BTC w rozumieniu ustawy o DG.
2. co ma do tego umowa zlecenie ?
3. nie wszyscy muszą być VATowcami.
4. polski system prawno/fiskalny jest opisany miedzy innymi w Konstytucji RP i ustawach. Poczytaj.
5. sytuacje kopacza właśnie opisałem powyżej. W przypadku kopacza musi być DG i VAT, jeżeli jest VATowcem.
6. kto to jest osobnik spekulujący ? Co rozumiesz pod znaczeniem słowa spekulant ?

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
0

Postautor: domator » wtorek, 28 maja 2013, 18:33

AD 6 - osobnik spekulujacy to ktos kto kupuje taniej niz sprzedaje. Na jednej lub wielu gieldach. Pamietaj ze z gieldy PW w Warszawie jak kupuejsz tanio i sprzedajesz drogo to dostajesz PIT (dokladnie z biura maklerskiego) i placisz podatek. A z bitcurexa co dostajesz? :-)
reasumujac: dobrze. ja sie zgadzam. myle sie. nie podejmuje dyskusji :-)

Czarna Owca
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
0

Postautor: servantes » wtorek, 28 maja 2013, 18:46

domator pisze:AD 6 - osobnik spekulujacy to ktos kto kupuje taniej niz sprzedaje. Na jednej lub wielu gieldach. Pamietaj ze z gieldy PW w Warszawie jak kupuejsz tanio i sprzedajesz drogo to dostajesz PIT (dokladnie z biura maklerskiego) i placisz podatek. A z bitcurexa co dostajesz? :-)
reasumujac: dobrze. ja sie zgadzam. myle sie. nie podejmuje dyskusji :-)
Bitcurex działa podobnie jak np. allegro. Umożliwia zamieranie transakcji kupna sprzedaży pomiędzy zarejestrowanymi użytkownikami.

Obowiązek podatkowy ciąży na stronach transakcji, nie na allegro.

Allegro nie wysyła nikomu PITa !

PITa z biura maklerskiego (nie z giełdy PW) otrzymujesz, jeżeli osiągasz przychód/stratę. To jest opisane w ustawie o PIT.

Offtopic
Co do słowa spekulant, to ma znaczenie silnie pejoratywne, co pozostało nam po PRLu. Gra na giełdzie ma umożliwić osiągnięcie zysku, prawda ? To nie jest nic nagannego ?

Wróć do „Rozważania ekonomiczne”