Temat jest następujący...pół roku temu robiłem gruntowny research pod kontem kupna altów na średnio-dlugo terminowe trzymanie.
Część z tego co kupiłem okazało się kompletnym niewypałem,ale znalazły się też i perełki. Zauważyłem pewną zależność - najlepsze wyniki mialem na coinach które były w TOP50, ewentualnie TOP100.
W listopadzie'19, po sporych przecenach kupiłem HT,XTZ,LINK,HEDG,ENJ - zrealizowałem zyski, to co z tych coinów zostawiłem, to jest czysty zysk - oczywiście, liczę na więcej.
Te niżej pozycjonowane w CMC(poza TOP100) wypadały jednak już gorzej, jeśli chodzi o mid-term. Ale jestem otwarty - może znajdzie się ktoś chętny i przedstawi swoje propozycje z krótkim uzasadnieniem. Może uda się wspólnie znaleźć coś ciekawego - ciekawego z różnych powodów, ale najważniejsze, żeby docelowo był zysk.
Jako jedno z kryteriów brałem poziomy cenowe za ostatni rok.
Zgodnie z zasadą, że lepiej zainwestować w coś, co dało 100% zysku za ostatni rok, niż coś co spadło o 50% i z powodu niskiej ceny może być atrakcyjne w zakupie.(tak przeczytałem w jednej mądrej książce o inwestowaniu na giełdzie)
Dodano po 18 minutach 48 sekundach:
W pierwotnej wersji tej analizy, brałem pod uwagę coiny z CMC aż do 250 pozycji. Teraz już wiem, że lepiej ograniczyć się do 100, jak są przesłanki, to można trochę tę granicę naciągnąć.
To była dobra lekcja, te poniżej CMC100 grałem lekko i straty były niewielkie, w pewnym momenie zamknąłem wszystkie pozycje, tak te zyskowne jak i stratne i wyszedłem na nich na minimalny minus. Natomiast te z TOP100 na sporym plusie. Wystarczy zresztą sprawdzić wykresy coinów o których pisałem wyżej.....
W te coiny chce wejść niewielkimi kwotami - 1-3% budżetu, trzymać je chcę długo, ale obserwuję kursy/wykresy i jest możliwość szybkiego sprzedawania, nie nastawiam się ślepo na długo HODL.
na teraz mam kilka kandydatów:
ENJ - tutaj nie chcę się rozpisywać,chcę powiększyć pozycję, oczywiście czekam na korektę.
WAV - tutaj jesteśmy po małej korekcie, w okolicy lokalnego dołka, to może być dobra okazja na wejście...
SEELE - podoba mi się wykres,mam wrażenie, że zaczniemy lecieć up
DX - przeczucie i trochę sentyment

NRG - granie typowo pod wykres.
REN - granie pod wykres. Bardzo mi się podoba...
RCN - j.w.