Kopanie na własną reke? [p2pool]

Rozmowny
Reputacja: 0
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Kopanie na własną reke? [p2pool]

Postautor: stimax » poniedziałek, 20 maja 2013, 18:48

Witajcie,

Z gory przepraszam za zalozenie nowego tematu (pewnie w nieodpowiednim dziale) ale mam kilka pytan z roznych dzialow, a nie udalo mi sie znalesc konkretnych odpowiedzi. A wiec do rzeczy:

1. Przypomne iż chodzi o Litecoin.

2. Jako iż jestem poczatkujacy, a mam mozliwosc zlozenia kilku koparek wpadlem na pomysl by kopac na wlasna reke, wiec zainteresowalem sie softem "p2pool".
Znalazlem poradnik: https://forum.litecoin.net/index.php?topic=1930.0 i zaczelem dzialac.
Jednak mam kilka pytan odnosnie tego poradnika.
a) Odpalam:

Kod: Zaznacz cały

./lightcoind &
b) Kolejno odpalam:

screen -d -m -S ltcp2pool ~/p2pool/run_p2pool.py --net litecoin --address ADRES_GDZIE_MAJA_TRAFIAC_LTC --give-author 0 LOGIN HASLO
W tym momencie jesli dobrze zrozumialem mam juz gotowe oprogramowanie.
c) Kolejno dla testow na innej maszynie uruchamiam:

minerd --url http://xxx.xxx.xxx.xxx:9327

I wszystko ladnie dziala, tak mi sie przynajmniej wydaje.

A teraz czas na kilka pytan:
Czy warto kopac w ten sposob na wlasna reke?
W przypadku cgminer`a wymagany jest login i haslo, z tego co wyczytalem w sieci to w takim przypadku obojetnie co wpisz to powinno zadzialac tak?

Modów proszę o wyrozumiałość.

pm7
Weteran
Reputacja: 969
Reputacja postu: 
0

Re: Kopanie na własną reke? [p2pool]

Postautor: pm7 » poniedziałek, 20 maja 2013, 19:06

Na CPU nie warto, chyba, że nie obchodzi Cię koszt prądu.
login/hasło niewymagane, choć zalecane.
Jeżeli login minera jest prawidłowym adresem Litecoin, wypłata pójdzie do niego, a nie do adresu p2poola.

Dyskutant
Reputacja postu: 
0

Postautor: antekh » poniedziałek, 20 maja 2013, 19:08

Jeśli chodzi o początkujących to zdecydowanie odradzam bawienie się na swoim p2poolu, jesli chcesz to możesz podpiąć się do jakiegoś istniejącego p2poola - lista przewija się na forum / google, część użytkowników ma też swoje nody, więc możesz się do nich podłączyć z zazwyczaj fee 0.5% - 1%.

Polecam Ci spróbowanie najpierw kopania w zwykłej kopalni, jeśli chodz i o LTC to chyba najbardziej polecany jest wemineltc, w ciągu 10 minut zaczniesz kopać i nie zniechęcisz się na początku.

pm7
Weteran
Reputacja postu: 
0

Postautor: pm7 » poniedziałek, 20 maja 2013, 19:15

antekh pisze:Jeśli chodzi o początkujących to zdecydowanie odradzam bawienie się na swoim p2poolu, jesli chcesz to możesz podpiąć się do jakiegoś istniejącego p2poola - lista przewija się na forum / google, część użytkowników ma też swoje nody, więc możesz się do nich podłączyć z zazwyczaj fee 0.5% - 1%.
Dlaczego?
antekh pisze:Polecam Ci spróbowanie najpierw kopania w zwykłej kopalni, jeśli chodz i o LTC to chyba najbardziej polecany jest wemineltc, w ciągu 10 minut zaczniesz kopać i nie zniechęcisz się na początku.
Pytanie, czy na CPU w kilka dni wykopie dość by przekroczyć minimum wypłaty.

Dyskutant
Reputacja postu: 
0

Postautor: antekh » poniedziałek, 20 maja 2013, 19:54

pm7 pisze:
antekh pisze:Jeśli chodzi o początkujących to zdecydowanie odradzam bawienie się na swoim p2poolu, jesli chcesz to możesz podpiąć się do jakiegoś istniejącego p2poola - lista przewija się na forum / google, część użytkowników ma też swoje nody, więc możesz się do nich podłączyć z zazwyczaj fee 0.5% - 1%.
Dlaczego?
Pytasz dlaczego kopanie w zwykłej kopalni jest prostsze niż w p2poolu?
Jak dla mnie to sprawa zawsze była oczywista, przede wszystkim jak już wspomniałem, kopać możesz zacząć w ciągu kilku minut, nie trzeba ściągać dodatkowego softu, istalować go, ściągać blockchaina, i blockchaina z p2poola, nie martwisz się DOA, i opóźnieniami. IMO p2pool da całkiem sensowne zyski dla bardziej zaawansowanych osób, które mogą to wszystko sobie ogarnąć i dzięki temu że będą na p2poolu moga pewnie zarobić dodatkowe 5%. Jednak mimo wszystko dla osób początkujących / z małą moca nie ma to sensu.
pm7 pisze:
antekh pisze:Polecam Ci spróbowanie najpierw kopania w zwykłej kopalni, jeśli chodz i o LTC to chyba najbardziej polecany jest wemineltc, w ciągu 10 minut zaczniesz kopać i nie zniechęcisz się na początku.
Pytanie, czy na CPU w kilka dni wykopie dość by przekroczyć minimum wypłaty.

Nie zauważyłem żeby OP wspomiał o kopaniu na CPU, poza tym że używa minerd a nie np. cgminera. Wydaje się że w przypadku kopania PPS (np. notroll) można całkiem szybko uzbierać sobie odpowiednią ilość LTC żeby wypłacić.

Rozmowny
Reputacja postu: 
0

Postautor: stimax » poniedziałek, 20 maja 2013, 20:12

Oczywiscie chodzi o kopanie GPU, CPU jest tylko dla testow. Pytam poniewaz mam mozliwosc zlozenia kopalni ok 5000 kH/s (lacznie). Czyli podsumowując na początek najlepiej podlaczyc się do jakiegos poola na poczatku i odzalowac te 1%.

pm7
Weteran
Reputacja postu: 
0

Postautor: pm7 » poniedziałek, 20 maja 2013, 20:27

antekh pisze:
pm7 pisze:
Dlaczego?
Pytasz dlaczego kopanie w zwykłej kopalni jest prostsze niż w p2poolu?
Jak dla mnie to sprawa zawsze była oczywista, przede wszystkim jak już wspomniałem, kopać możesz zacząć w ciągu kilku minut, nie trzeba ściągać dodatkowego softu, istalować go, ściągać blockchaina, i blockchaina z p2poola, nie martwisz się DOA, i opóźnieniami. IMO p2pool da całkiem sensowne zyski dla bardziej zaawansowanych osób, które mogą to wszystko sobie ogarnąć i dzięki temu że będą na p2poolu moga pewnie zarobić dodatkowe 5%. Jednak mimo wszystko dla osób początkujących / z małą moca nie ma to sensu.
Nie wiem, czy zauważyłeś, ale te kroki stimax ma już za sobą.
stimax pisze:Oczywiscie chodzi o kopanie GPU, CPU jest tylko dla testow. Pytam poniewaz mam mozliwosc zlozenia kopalni ok 5000 kH/s (lacznie). Czyli podsumowując na początek najlepiej podlaczyc się do jakiegos poola na poczatku i odzalowac te 1%.
Przy tej mocy p2pool będzie bardzo dobry (tylko, przy kopaniu Litecoina możesz cierpieć z powodu fee).

Dyskutant
Reputacja postu: 
0

Postautor: antekh » poniedziałek, 20 maja 2013, 20:43

@pm7 Jasne, jeśli stimaxowi wszystko śmiga to jak najbardziej ma to sens.

5000 KHs to już dość znaczna moc, więc może opłacać się skonfigurowanie p2poola, jednak chyba wymaga to większego pilnowania niż wrzucenie ich do jakiejś porządniej kopalni.
@stimax jeśli działasz długoterminowo to zawsze najlepiej poznać obie możliwość i samemu zobaczyć i zdecydować z gdzie będzie Ci się najlepiej kopało.

Rozmowny
Reputacja postu: 
0

Postautor: stimax » poniedziałek, 20 maja 2013, 20:50

@UPx2

Mozesz cos wiecej rozwinac: Przy kopaniu Litecoina możesz cierpieć z powodu fee?
I jeszcze jedno pytanie w statystykach p2pool mam: "Shares 0 total (0 orphaned, 0 dead) Efficiency: ???" Mimo iz dla testow kilka koparek CPU jest podlaczonych, cos zle zrobilem? Czy to dla tego iz koparki sa podlaczone z BYLE JAKIM HASLEM I LOGINEM tak LTC trafialy na adres pool`a?

@UP
Dopiero zaczynam i chcialem sie poradzic, duzo informacji staram sie poszukac sam jednak, najcenniejsze sa rady osob z doswiadczeniem ;)

pm7
Weteran
Reputacja postu: 
0

Postautor: pm7 » poniedziałek, 20 maja 2013, 20:56

1. Z litecoina p2pool przychodzą małe kwoty w dużych ilościach i jeżeli nie odczekasz program zażąda dołączenia opłaty na rzecz sieci, nawet 25% tego co wykopiesz.
Ja próbuję to ominąć przez zmodyfikowanego klienta, ale sieć nie ma ochoty przepuścić mojej transakcji, czekam aż sam rozbiję blok, co wiadomo, może trochę zająć.
2. Shares 0 total (0 orphaned, 0 dead) - jak najbardziej w porządku, to się zmieni jak wyślesz pierwszy share (im większa moc tym szybciej, na CPU może to kilka dni zająć)

Warto przeczytać cały wątek o p2pool na tym forum.

Rozmowny
Reputacja postu: 
0

Postautor: stimax » poniedziałek, 20 maja 2013, 20:58

Ok, dziękuje za odpowiedzi i pomoc, jestem mile zaskoczony spolecznoscia "kopaczy", zazwyczaj nikt nie chce sie dzielic wiedza :)

pm7
Weteran
Reputacja postu: 
0

Postautor: pm7 » poniedziałek, 20 maja 2013, 22:21

Czasami tylko jesteśmy zdenerwowani na dziesiątego co zamiast przejrzeć forum każe sobie podać koparkę na tacy :D

Rozmowny
Reputacja postu: 
0

Postautor: stimax » wtorek, 21 maja 2013, 14:43

Mam jeszcze jedno pytanie, chcialem sprawdzic jak to wyglada z grafikami, znalazlem stara grafike (nie wazne ile kH/s), jednak mam pytanie, w statusie p2pool nie wzrasta liczba kH/s po dodaniu koparki z grafika, a sam progrgramik pokazuje mi to:

http://i.imgur.com/dYNrtdY.png

Proszę o podpowiedz czy to normalne zachowanie, czy przeoczylem cos z ustawieniami, dodam iż programik jest ustawiony z wartosciami domyslnymi (cgminer)

Bardzo Zły Moderator
Awatar użytkownika
Reputacja: 2683
Reputacja postu: 
0

Postautor: rav3n_pl » wtorek, 21 maja 2013, 14:46

Nie wiem co to za GPU, ale podniesienie intensity z 2 na np 9 coś powinno dać.
Masz tu dopiero 1 zaakceptowany share o mocy 2 więc jakiś "pik" na wykresie musi być (pod nazwą minera).
Pod P2pool BTC musisz trafić obecnie share >1600 żeby coś zarobić, z tą mocą odradzam...
No chyba że się nie podłączasz do całego poola tylko robisz swój izolowany.
Piffko: PLC/BTC 1Rav3nkMayCijuhzcYemMiPYsvcaiwHni
BIP39 Mnemonik z talii kart
Bitcoin Core 0.29
Linki do YT, TT, LI i reszty

Dyskutant
Reputacja: 17
Reputacja postu: 
0

Postautor: BoBi » wtorek, 21 maja 2013, 14:58

Chyba nie ustawiles ze masz kopac scrypt, bo predkosc w Mh/s
Tez mam wlasnego noda p2pool, http://bobi.websignum.pl:9332
1BE79zjtUN3pP7kQofSo33Tvhp2akJRX4B Na datki :)

Rozmowny
Reputacja postu: 
0

Postautor: stimax » wtorek, 21 maja 2013, 16:10

@UP

Faktycznie miales racje, brakowalo, dla testow to wyglada tak:

cgminer --scrypt -o http://XXXXXX.:9327 -u Username.1 -p 12345

bez dodatkowych ustawien, chodzi mi tylko o same testy p2pool`a bo o nim caly czas mowa.

Bardzo Zły Moderator
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
0

Postautor: rav3n_pl » wtorek, 21 maja 2013, 16:31

Dokładnie.
Zaznaczam tylko, że kopanie w P2pool to nie jest "na własną rękę" tylko w poolu :)
Ponadto odpalając litecoind i p2pool na tej samej maszynie i userze nie musisz podawać danych RPC bo są one odczytywane z konfiga w katalogu litecoina.
Warto zajrzeć do logu p2poola czy nic złego się nie dzieje, np

tail -f p2pool/data/litecoin/log 
Bitcoin Core 0.29

Dyskutant
Reputacja: 17
Reputacja postu: 
0

Postautor: BoBi » wtorek, 21 maja 2013, 18:02

Daj moze adres swojego noda p2pool
Tez mam wlasnego noda p2pool, http://bobi.websignum.pl:9332
1BE79zjtUN3pP7kQofSo33Tvhp2akJRX4B Na datki :)

Rozmowny
Reputacja postu: 
0

Postautor: stimax » piątek, 24 maja 2013, 12:09

Panowie ze wszystkim sobie poradzialem, jednak docelowo pojawił się problem, na win 7 x64, nie moge uruchomic cgminer, a mianowicie odpalajac cgminer.exe wszystko pieknie dziala, jednak jak utworze plik .bat to stoi na Cgiminer start ...., a niestety nie udalo mi sie znalesc nigdzie w cgminerze jak zmienic na scrypt procz konfiguracji w .bat

Bardzo Zły Moderator
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
0

Postautor: rav3n_pl » piątek, 24 maja 2013, 12:20

cgminera możesz konfigurować albo przez wiesz poleceń albo przez plik konfiguracyjny.
Żeby zrobić "domyślny" konfig pod scrypt:
cgminer --scrypt -o pool:port -u user -p pass
i jak się odpali wciskasz "S" "W" i podajesz nazwę np. ltc.conf
potem edytujesz sobie plik ltc.conf
a później odpalasz
cgminer -c ltc.conf
Bitcoin Core 0.29

Wróć do „Mining”