Dyskusja na temat kursu BTC

Twoim zdaniem kurs do 10 sierpnia znajdzie się w przedziale

Czas głosowania minął niedziela, 3 sierpnia 2025, 20:16

<100k$
5
9%
100-120k$
20
36%
>120k$
30
55%

Liczba głosów: 55
Moderator
Awatar użytkownika
Reputacja: 4404
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Postautor: kozaki_wiesi » sobota, 8 lutego 2020, 16:58

l3sny pisze: sobota, 8 lutego 2020, 16:50Sprawa wygląda na rozstrzygniętą

@l3sny mam z Twoją predykcją jeden problem - zbyt wiele osob ją widzi i pod nią zagra.
"Wszystko mija, nawet najdłuższa żmija"
S.J. Lec

Początkujący
Reputacja: 86
Reputacja postu: 
1

Postautor: mikusiek » sobota, 8 lutego 2020, 17:08

kozaki_wiesi pisze: sobota, 8 lutego 2020, 16:58@l3sny mam z Twoją predykcją jeden problem - zbyt wiele osob ją widzi i pod nią zagra.

i co to ma do rzeczy? to nie jest tak, ze zbiera sie kolko wielorybow przy okraglym stole co tydzien i sobie dywaguja hmmmm ta pompka do 10k jest tak oczywista, ze nie mozemy tego zrobic, trzeba KONIECZNIE dumpnac, bo kazdy pod to gra.

moze kazdy gra pod sell na 10500. co z tego? wieloryby przypompuja wtedy do 14k. madrzejsi beda miec wyjebane i cieszyc sie z zysku, ale reszta poleci za fomo, bo przeciez urosnie tudemun, musi skoro 14k i top z czerwca przebity.

z reszta, co sie w tej chwili mialoby stac? dump na 8,7? po morning starze na 1M? w obecnych nastrojach przedhalvingowych? wykupia ci to wszystko w 3 dni i wrociloby pod 10k, oczywiscie ze strata dla walenia. jedyna opcja na shorta jaka widze to probowanie jeszcze podjazdow pod te 8,9 az inwestorzy dostana raka i powolny, kroczek po kroczku zjazd w dol i okazywanie totalnego braku zainteresowania aktywem. a potem szpila w gore/dol w/e

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 14360
Reputacja postu: 
0

Postautor: ergorg » sobota, 8 lutego 2020, 17:19

l3sny pisze: sobota, 8 lutego 2020, 16:50Sprawa wygląda na rozstrzygniętą, teraz w kżdej chwili moze nastąpić skok dobrze powyżej 10k. za 10 dni nas†pi przecięcie 50MDA od dolu z 200MDA. Trudno o bardziej byczy sygnał
Zgadzam się, aczkolwiek imho z dniem w którym padnie GC, rozpoczniemy większą korektę.
https://bingx.com/partner/ERGORG/ - alternatywa dla bybit jak wyłączą we wrześniu

Początkujący
Reputacja: 109
Reputacja postu: 
0

Postautor: wloczykij78 » sobota, 8 lutego 2020, 17:21

Weteran
Reputacja: 11213
Reputacja postu: 
1

Postautor: ekonokomik » sobota, 8 lutego 2020, 17:23

@mikusiek mogę Ci pokazać książkowe morning stary, które kosztowały mnie naprawdę spore pieniądze :D

Ale ogólnie się zgadzam. Nie rozumiem, czemu @kozaki_wiesi jesteś nieufny bo jakiś kierunek "widzą wszyscy". Przecież jeśli tak jest, to tym łatwiej i taniej można kurs pchnąć w tym właśnie kierunku.

BTW. Ja akurat wciąż mam wątpliwości co do kierunku up w najbliższych dniach :D Obstawiałem bardzo zieloną wiosnę, ale oczekiwałem najpierw solidniejszej korekty w pierwszej połowie lutego.

Eth
Orator
Awatar użytkownika
Reputacja: 397
Reputacja postu: 
0

Postautor: Eth » sobota, 8 lutego 2020, 17:25

ergorg pisze: sobota, 8 lutego 2020, 17:19
l3sny pisze: sobota, 8 lutego 2020, 16:50Sprawa wygląda na rozstrzygniętą, teraz w kżdej chwili moze nastąpić skok dobrze powyżej 10k. za 10 dni nas†pi przecięcie 50MDA od dolu z 200MDA. Trudno o bardziej byczy sygnał
Zgadzam się, aczkolwiek imho z dniem w którym padnie GC, rozpoczniemy większą korektę.
Odnoszę wrażenie, że w przeszłości już tak było. Jak mityczny punkt był osiągany, następował konkretny zrzut i zmiana trendu. Następnie wkupowanie na dołkach "bo przecież wzrośnie" i winda do piekła.

Moderator
Reputacja: 5811
Reputacja postu: 
0

Postautor: koparki » sobota, 8 lutego 2020, 17:53

kozaki_wiesi pisze: sobota, 8 lutego 2020, 16:58mam z Twoją predykcją jeden problem - zbyt wiele osob ją widzi i pod nią zagra.
Zerknij na wykres np. 30min binance . Wszystko az do górki z 6-go lutego było idealnie wg trendu. Potem były 4 fiaska przebicia górki a mimo to została podjęta kolejna próba obecnie. Wwiercamy się właśnie w opory 10k. Zerknij na wykres w skali 4h , na datę 19-sty stycznia , to jest możliwy scenariusz jesli ma być inaczej niż myślą "wszyscy"
---

Początkujący
Reputacja: 18
Reputacja postu: 
0

Postautor: Anapanasati » sobota, 8 lutego 2020, 18:06

Spoiler:
Może jeszcze taki scenariusz jeśli przebijemy ostatni szczyt na 13.7k$, czyli pompa do 17k-18k$ i dopiero piekło, czyli byczo i niedźwiedzio :D Z tym że, po halvingu inflacja na BTC będzie taka jak na złocie, więc BTC może się kapitalizacją zbliżyć do złota :D Przy 21M BTC i cenie ok. 400k$ kapitalizacje zrównałyby się :D Więc może być właśnie taki scenariusz rozgrywany, że dopiero robimy falę B, tam dojdzie do pęknięcia, mocny zjazdy wyleszczenie, reakumulacja po halvingu i wtedy już pompa do 288k$ :D
Spoiler:
Spoiler:
Spoiler:
Tymczasem na 1h być może jakiś trójkąt zwyżkujący, bycza chorągiewka :D Może się rozstrzygnie co nieco :D
Ostatnio zmieniony sobota, 8 lutego 2020, 18:32 przez Anapanasati, łącznie zmieniany 3 razy.

Weteran
Reputacja: 2281
Reputacja postu: 
1

Postautor: adiqq » sobota, 8 lutego 2020, 18:17

BitJanusz pisze: sobota, 8 lutego 2020, 15:04Jak grasz za kilkaset zł to szczerze mówiąc nie ma większego znaczenia, czy zrealizujesz zysk, czy nie, już lepiej poluj na te moonshoty

Chyba, że trenujesz grę pod większą kasę. To wtedy graj najlepiej, jak umiesz.

napiszę w sumie, bo to jednak ma znaczenie. Coś zysków zrealizowałem - jak pisałem. Na teraz mam w grze 3,5k$, do tego tego około 60% papierowego zysku na dzień dzisiejszy.
Tak, staram się grać najlepiej jak umiem, zyski w większośći reinwestuję. Wszystko mam zapisane w excelu, pozycje początkowe,zysk/strata, % itd. Tak, można to potraktować jako trening pod większą kasę ;)

Co może być istotne, mam też trochę sprzętu miningowego, do tego tani prąd, więc w ten sposób cały czas stopniowo powiększam inwestycję. Wydobywam zwykle ETH/ETC/BTC(nicehash), ewentualnie inne cointy z największą opłacalnością. Nie są to jakieś oszałamiające moce, ale np. w sytuacji cenowej jaka teraz jest pomiędzy ETH/ETC/BTC mam bardzo tani dopływ środków do gry. I w pewien sposób zmniejsza mi to ewentualne ryzyko, bo np. koszt wykopania 1ETC to u mnie poniżej 5$, więc na starcie jest duży bufor.

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 6831
Reputacja postu: 
5

Postautor: BitJanusz » sobota, 8 lutego 2020, 19:04

l3sny pisze: sobota, 8 lutego 2020, 16:50za 10 dni nas†pi przecięcie 50MDA od dolu z 200MDA. Trudno o bardziej byczy sygnał
wszystkie GC z "nowoczesnej" historii BTC:

dwie kompletne ściemy (lokalne górki tuż przed spadkami - czyli to, co sugeruje @ergorg ) oraz jedna udana.

33% skuteczności.

Tak jak pisał @fusywszklanejkuli nie bardzo wiem, w czym magia tego sygnału - widać, że potrafi często prowadzić na manowce ;) dwukrotnie kupno w momencie jego wystąpienia de facto oznaczało kupno szczytu lokalnej górki.

Czy masz na myśli sygnał longtermowo - na zasadzie, że nadchodzący rok zapowiada się dobrze, czy coś w tym stylu?

Bo patrząc na przykłady z przeszłości to nie interpretowałbym tego jako sygnał kupna...

Tak samo jak DC występowały w lokalnych dołkach parę razy i to tuż przed poważną (+50%) zmianą trendu.
Pomogłem? Tipuj! Chciwy Janusz ucieszy się z każdego grosza.
LTC: LPRbb7aQyrfqMTXP8Q9GBJNUeSPxAdMssM

Eth
Orator
Awatar użytkownika
Reputacja: 397
Reputacja postu: 
0

Postautor: Eth » sobota, 8 lutego 2020, 19:08

Drugi GC, to połowiczna ściema na wyleszczenie. Później rozpoczynała się jednak wycieczka na górę.

Weteran
Reputacja: 642
Reputacja postu: 
0

Postautor: masonbtc » sobota, 8 lutego 2020, 19:25

dlatego nie należy opierać swojej gry tylko na jednym wskaźniku :P

Orator
Awatar użytkownika
Reputacja: 4807
Reputacja postu: 
3

Postautor: mesrotten » sobota, 8 lutego 2020, 19:28

Fajnie byłoby już dziś zobaczyć rozwiązanie w postaci wyjścia górą, ale ważniejsze jest zamknięcie świecy tygodniowej w co najmniej obecnym kształcie. Więc mogę czekać NAWET i do jutra ;) Jeśli tydzień zamkniemy m/w tak jak teraz to obstawiam, że kolejny powinien przynieść spore wzrosty, natomiast jeśli do końca weekendu wystrzelimy na ok. 10.3 to w kolejnych dniach raczej widziałbym korektę widoczną na 1W.

Obrazek

Obrazek

Początkujący
Reputacja: 59
Reputacja postu: 
0

Postautor: Bit.wizz » sobota, 8 lutego 2020, 20:01

Bit.wizz
Początkujący
Reputacja postu: 0
Dyskusja na temat kursu BTC dla POCZĄTKUJĄCYCH (2018)

Postniedziela, 6 stycznia 2019, 16:55

Kupić teraz czy jak spadnie jeszcze z 500 USD to żadna różnica na longa. Za rok obecne "niskie" poziomy na BTC będą miłym wspomnieniem.

Przypominam jak pisałem początkiem ubiegłego roku, a gdzie jesteśmy obecnie na BTC :!:

Weteran
Reputacja: 642
Reputacja postu: 
0

Postautor: masonbtc » sobota, 8 lutego 2020, 20:30

no wyrocznia po prostu

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
0

Postautor: BitJanusz » sobota, 8 lutego 2020, 20:36

@Eth

Przed tą wycieczką masz -40%. GC wystąpił ok. 320$ a potem cena zwaliła się poniżej 200$.

To tak, jakby po GC cena teraz spadła do 6000$ :roll:

Co więcej, zaraz potem masz DC (na samym dołku) i kolejny GC którego już z litości nie zaznaczyłem - wystąpił przy (prawie) 500$, dokładnie na szczycie ruchu, tuż przed korektą do 300$.

Jak chcesz kupić górkę i sprzedać dołek, to rzeczywiście idealny.

Sygnał marzeń, murwa kać.

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 652
Reputacja postu: 
0

Postautor: l3sny » sobota, 8 lutego 2020, 20:42

@BitJanusz pominąłeś jeden GC na jesień 2016 o ile pamiętam. To daje co najmniej 50/50%
“U.S. Empire will either lose Ukraine to Russia, or fail to win Taiwan from China — or both”

Всем похуй

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
0

Postautor: BitJanusz » sobota, 8 lutego 2020, 20:44

@l3sny

masz na myśli ten?
BitJanusz pisze: sobota, 8 lutego 2020, 20:36Co więcej, zaraz potem masz DC (na samym dołku) i kolejny GC którego już z litości nie zaznaczyłem - wystąpił przy (prawie) 500$, dokładnie na szczycie ruchu, tuż przed korektą do 300$.
bo to była kolejna ściema :(

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 652
Reputacja postu: 
0

Postautor: l3sny » sobota, 8 lutego 2020, 20:54

@BitJanusz Co za negatywne nastawienie... jeśli się mylę to byłoby to bardzo dziwne, bo niby dlaczego rynek miałby nie zareagować na taki silny byczy sygnał?
“U.S. Empire will either lose Ukraine to Russia, or fail to win Taiwan from China — or both”

Всем похуй

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
3

Postautor: BitJanusz » sobota, 8 lutego 2020, 21:02

l3sny pisze: sobota, 8 lutego 2020, 20:54bo niby dlaczego rynek miałby nie zareagować na taki silny byczy sygnał?
No dałem przecież w poprzednich postach przykłady łącznie trzech GC, które wystąpiły dokładnie na lokalnej górce przed silnymi spadkami (dwa po -40%, jeden nawet więcej - ten pierwszy wystąpił dokładnie przed dużym downtrendem...) i widzę tylko jeden (tj. ten z 2019), który wystąpił w ramach silnego ruchu. :)

Nie żebym się czepiał, ale historycznie patrząc to mamy trzy wiodące na manowce GC umiejscowione paskudnie na samej górce ruchu i tylko jeden dobry, dlatego kwestionuję fajność tego sygnału :)

mnie osobiście bardziej przekona HH na większym interwale (przebicie 10300$) oraz zdecydowane odstawienie 0,618 na daily (10900$).

Wróć do „Przedszkole”