czy podłączenie GPU do pci-express x1 zamiast x16 pogarsza osiągi koparki?

Początkujący
Reputacja: 0
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Postautor: Adaszko1997 » wtorek, 4 lutego 2020, 20:05

witam. koledzy mam pytanie jeśli podłącze karty riserem do złacza pci-express x1 2.0 to stracę na wydajności kart. czy jest jakaś możliwość podłączenia kart do złącza 16x czy da to jakąś różnice (karta 8gb3.0 , riser3.0, pci 2.0) :D

Początkujący
Reputacja: 113
Reputacja postu: 
0

koparka

Postautor: ttbit » wtorek, 4 lutego 2020, 21:45

Normalny, mały riser z kablem USB i tak jest max. 1x a więc go nie obchodzi, w co go wepniesz, czy w port 1, 4 czy 16x. Nie tracisz żadnej wydajności. Podpinaj śmiało :)

Początkujący
Reputacja: 0
Reputacja postu: 
0

koparka

Postautor: Adaszko1997 » środa, 5 lutego 2020, 10:29

A jeśli port jest pci-e 2.0 a port pci-e 3.0 będzie różnica?

Początkujący
Reputacja: 4
Reputacja postu: 
0

koparka

Postautor: max62 » środa, 5 lutego 2020, 16:18

Nie, to nie ma znaczenia.

Wygadany
Reputacja: 111
Reputacja postu: 
0

Postautor: gofer » środa, 5 lutego 2020, 18:00

Kiedyś była różnica z/bez risera. Z riserem karta była mniej wydajna. Nie znacząco ale jednak.

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 479
Reputacja postu: 
0
Napiwki: 1AqwNEzAp5GE46jebmZYqvq3tXt19iChJN

Postautor: powered » środa, 5 lutego 2020, 18:33

gofer pisze: środa, 5 lutego 2020, 18:00Kiedyś była różnica z/bez risera. Z riserem karta była mniej wydajna. Nie znacząco ale jednak.
Nie było tak. Przepustowość łącza pci-e 1x jest ogromna w stosunku do małego transferu danych jaki generowany jest podczas miningu.
Kiedyś stosowało się risery tasiemkowe. Gdy taki riser był zbyt długi to powstawały błędy w transferze, które nie były zauważane przez górnika. Podobna sytuacja może być obecnie, gdy karta jest za bardzo podkręcona, miner może pokazywać prawidłowe wysokie hashrate ale górnik nie widzi lub nie sprawdza tego że karta wali błędami i w konsekwencji karta wysyła mniej shares do kopalni lub wysyła błędne dane.

Moderator
Reputacja: 5811
Reputacja postu: 
0

Postautor: koparki » środa, 5 lutego 2020, 18:45

@powered w praktyce miałeś taki trefny kabel usb3.0 albo riser? a jesli tak to co to było ? kabel czy wkładka do pci-e a może riser?
---

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 479
Reputacja postu: 
0
Napiwki: 1AqwNEzAp5GE46jebmZYqvq3tXt19iChJN

Postautor: powered » środa, 5 lutego 2020, 19:05

@koparki Z riserami USB nie zauważyłem tego problemu. One albo działają, albo nie działają. Problem był kiedyś (za czasów BTC) gdy sztukowałem risery taśmowe (a te risery były tylko przedłużaczem) to wtedy działy się różne rzeczy. Gdy karta lub komputer zawieszał się, to problem można było szybko zdiagnozować. Ale jak karta pracowała normalnie i powstawały błędy których początkowo nie zaważałem to mogły minąć dni lub tygodnie zanim doszedłem do wniosku w czym jest problem, albo że w ogóle jest jakiś problem o którym dotąd nie wiedziałem :) I wymiana risera czasem poprawiła wydajność.

Weteran
Reputacja: 2281
Reputacja postu: 
0

Postautor: adiqq » środa, 5 lutego 2020, 19:19

powered pisze: środa, 5 lutego 2020, 18:33Kiedyś stosowało się risery tasiemkowe. Gdy taki riser był zbyt długi to powstawały błędy w transferze, które nie były zauważane przez górnika.

dokładnie tak. Od czasu riserów które są stosowane obecnie, ubyło sporo problemów.
Teraz błędne dane są powodowane chyba przede wszystim przez zbyt mocne OC.

Dodano po 1 minucie 7 sekundach:
powered pisze: środa, 5 lutego 2020, 19:05@koparki Z riserami USB nie zauważyłem tego problemu. One albo działają, albo nie działają.

Ja mam takie same doświadczenia. Jak któraś karta mi non stop wywala (np. ciągły reboot), to winny jest najczęściej riser. Po wymianie wszystko chodzi ok. Jak sprzęt docieralem i szukałem optymalnych nastaw, to takie sytuacje miały co jakiś czas miejsce. Od jakiegoś czasu - odpukać....

Wróć do „Sprzęt (hardware) do miningu”