Giełdy Custodial vs Non- Custodial

Początkujący
Awatar użytkownika
Reputacja: 2
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Postautor: Kryptotrajder » czwartek, 30 stycznia 2020, 13:51

Decentralizacja jest kluczową ideą technologii blockchain. Pomimo ciągłych udoskonaleń i tworzeniu nowych zabezpieczeń, wciąż ma pewne przeszkody związane z kwestiami bezpieczeństwa.

Każda osoba, która nie trzyma swoich coinów na giełdzie, a zamiast tego na portfelu, obawia się utraty swoich prywatnych kluczy. Po zgubieniu, klucze nie mogą zostać przywrócone,a użytkownik traci dostęp do wszystkich swoich środków, które były na nim zgromadzone.

Z drugiej strony, jeśli trzymasz swoje pieniądze/środki/coiny na giełdzie, nie masz dostępu do swoich kluczy prywatnych. Portfel pozostaje pod pełną kontrolą giełdy oraz ludzi, którzy nią zarządzają.

Portfele w których użytkownik nie ma dostępu do kluczy prywatnych nazywane są "Custodial"

Efektami takich rozwiązań są masowe utraty środków w przypadku ataku hakerskiego na daną giełdę oraz manipulacje rynkowe(Giełda ma dostęp do coinów trzymanych przez swoich użytkowników, dzięki czemu może wpływać na cene i manipulować rynkiem).

Portfele custodial?
Portfele custodial to usługi i giełdy, które nie zapewniają dostępu do kluczy prywatnych. Główną zaletą portfeli custodial jest to, że możesz przywrócić dostęp do swojego konta na wypadek utraty hasła. Niestety, minusem jest możliwość utraty środków w przypadku zamrożenia, upadku giełdy, ataku hakierskiego itp.

Portfele Non-custodial
Portfele non-custodial zapewniają pełną kontrolę nad swoimi funduszami. Właściciel portfela jako jedyny ma dostęp do swoich kluczy prywatnych, oraz środków zgromadzonych na portfelu. Twoje środki są bezpieczne, ale ten system też pewną wadę. Jeśli utracisz dostęp do swojego portfela(zgubisz hasła logowania, usuniesz aplikacje do logowania z telefonu itp) już nigdy go nie odzyskasz.

Obecnie 90% o ile nie więcej giełd, są oparte na technologii Custodial, czego efekt każdy zapewne zna. W mojej opinii giełdy typu Binance, Bitbay, Bitmex itp. które ciągle są, lub mogą zostać okradzione, oraz nie potrafią zapewnić ochrony danych użytkowników przejdą do lamusa.

Na ich miejsce pojawi się konkurencja, która stosuje technologie non-custodial i daje zapewnia pełne(chyba) bezpieczeństwo.

Jakie jest wasze zdanie? Z jakich giełd korzystacie? Zapraszam do dyskusji :)

Orator
Awatar użytkownika
Reputacja: 403
Reputacja postu: 
0
Napiwki: https://tippin.me/@lordfervi
Napiwki: https://www.zapread.com/user/fervi

Postautor: fervi » czwartek, 30 stycznia 2020, 13:55

Ja korzystam z Binance. Nie dlatego, że lubię, a dlatego, że FUNDS ARE SAFU (a dokładniej po prostu sprzedaje shitcoiny, kupuję Bitcoiny).
Fixedfloat jako kantor

Osobiście jestem zwolennikiem Bisq, ale tak nie w pełni go rozumiem, może za głupi jestem. Sam bym parę ofert dał na shitcoiny, "by były". Ale z czym to się wiąże i tak dalej to nie wiem.

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 1663
Reputacja postu: 
0

Postautor: maky » czwartek, 30 stycznia 2020, 14:12

Kryptotrajder pisze: czwartek, 30 stycznia 2020, 13:51Na ich miejsce pojawi się konkurencja, która stosuje technologie non-custodial i daje zapewnia pełne(chyba) bezpieczeństwo.
Zdecentralizowane giełdy już istnieją ale nie dają tej szybkości i płynności co giełdy scentralizowane. IMHO oba rodzaje będą istnieć równolegle chyba, że ktoś wymyśli jakieś rozwiązanie pośrednie, np giełda i użytkownik i arbiter w mechaniźmie 2 z 3: handel odbywa się normalnie a okresowo dokonuje się przesunięcia środków.
Bądź zmianą, którą prag­niesz uj­rzeć w świecie.

KURSYBTC - kursy BTC przeliczone na PLN/USD/EUR + alarmy; vultr.com - serwery pod masternody

Weteran
Reputacja: 775
Reputacja postu: 
0

Postautor: redbog » czwartek, 30 stycznia 2020, 14:30

fervi pisze: czwartek, 30 stycznia 2020, 13:55Osobiście jestem zwolennikiem Bisq, ale tak nie w pełni go rozumiem, może za głupi jestem. Sam bym parę ofert dał na shitcoiny, "by były". Ale z czym to się wiąże i tak dalej to nie wiem.
Ja rozumiałem bisqa do póki stosował escrow 2z3 co wymagało arbitra który nie mógł ukraść środków ale rozstrzygał spory.

Teraz w bisq jest escrow 2z2 co było by lepszym rozwiązaniem ale wszystko rozbija się o szczegóły. Tez nie rozumiem jak to dokładnie działa w bisqu ale raczej nie działa tak jak bym ja to wyobrażał i chciał:

Czyli żeby 2 strony wpłaciły depozyty na wspólny adres 2z2 i tylko 2 strony miały nad tym kontrole co by dawało pewien stopień bezpieczeństwa. Obie strony by musiały później jakoś się dogadać bo inaczej środki 2 stron były by zamrożone. Oszustwo nie miało by sensu bo w takim przypadku obie strony wyszły by na tym stratne (jedna bardziej, druga mniej ale obie strony na stracie).

Istniało by tez ryzyka straty np. w przypadku gdy komuś mało zależy na swoich pieniądzach, jest gotowy stracić swoje żebyś ty stracił tez, ryzyko jakiś wariatów, ryzyko pomyłek bo pomyłka drugiej strony oznacza tez twoja stratę, ryzyko nagłej śmierci, albo jakiś ciężkich przypadków zdrowotnych drugiej strony.

Mimo tego sądzę ze taki escrow 2z2 mógł by działać dobrze i dla mnie byłby bardzo przydatny. Niestety escrow 2z2 w bisq chyba i tak ma jakiegoś arbitra czego na razie nie rozumiem.
Ostatnio zmieniony czwartek, 30 stycznia 2020, 17:54 przez redbog, łącznie zmieniany 2 razy.

Początkujący
Reputacja: 113
Reputacja postu: 
0

Postautor: ttbit » czwartek, 30 stycznia 2020, 14:35

Witam na forum :)

Jedną ze znanych mi giełd non-custodial jest Shapeshift. Nawet założyłem tam konto i rozglądnąłem się, ale niestety nie wspierają Firefoksa z portfelami sprzętowymi, tylko Chrome (nie używam tej przeglądarki). Tak więc może poczekam, aż to ogarną, a w międzyczasie używam "normalnych" giełd typu custodial.
Kryptotrajder pisze: Obecnie 90% o ile nie więcej giełd, są oparte na technologii Custodial, czego efekt każdy zapewne zna. W mojej opinii giełdy typu Binance, Bitbay, Bitmex itp. które ciągle są, lub mogą zostać okradzione, oraz nie potrafią zapewnić ochrony danych użytkowników przejdą do lamusa.
Z tym się nie zgodzę. Co przeszkadza wyżej wspomnianym giełdom, aby się zreformować i zaimplementować te technologie? W crypto nic nie stoi w miejscu, Binance ze swoimi miliardami na R&D jest w stanie ogarnąć to i pobić inne startupy we wdrożeniu non-custodial wallets w giełdach na większą skalę.

Weteran
Reputacja: 775
Reputacja postu: 
0

Postautor: redbog » czwartek, 30 stycznia 2020, 14:49

ttbit pisze: czwartek, 30 stycznia 2020, 14:35Jedną ze znanych mi giełd non-custodial jest Shapeshift.
Jesteś pewny ze Shapeshift jest non-custodial? Dawniej chyba był custodial jeśli dobrze pamiętam coś się zmieniło?

Najbardziej znane gieldy non-custodial to:
https://bisq.network/ od niedawna escrow 2z2 którego jeszcze w szczegółach nie rozumiem, dawniej korzystał z escrow 2z3. Bisq oprócz non-custodial jest jeszcze zdecentralizowana giełdą oparta o p2p.

https://www.hodlhodl.com/ giełda non-custodial z escrow 2z3 ale scentralizowana.

Początkujący
Reputacja postu: 
0

Postautor: ttbit » czwartek, 30 stycznia 2020, 16:01

Tak, Shapeshift prowadzona przez Erika Voorhesa, jest non-custodial: https://cointelegraph.com/news/shapeshi ... re-wallets
Voorhees told Cointelegraph:

“Non-custodial means that a user doesn’t have to trust someone else with their funds. It means they stay in control of their private keys, and thus they are fully in control of their crypto. Usually, people sacrifice user experience or functionality in order to achieve control of their keys, but we built ShapeShift to make it easy and convenient to hold and interact with digital assets from a standard web-browser.”
Tak więc nawet fajnie, bo to dosyć popularna giełda, może nabiorą więcej użytkowników dzięki temu. Dla mnie niestety odpadła, bo stwierdzili, że nie obsługują Firefoksa, tylko Chrome. Tak trudno im ogarnąć kod pod portfele sprzętowe, aby działały w każdej przeglądarce?

Orator
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
0

Postautor: fervi » czwartek, 30 stycznia 2020, 16:49

ttbit pisze: czwartek, 30 stycznia 2020, 16:01Dla mnie niestety odpadła, bo stwierdzili, że nie obsługują Firefoksa, tylko Chrome. Tak trudno im ogarnąć kod pod portfele sprzętowe, aby działały w każdej przeglądarce?
Tak, tylko Chrome umożliwia taką opcję. Przeglądarki nie powinny mieć dostępu do urządzeń USB, ale Chrome nagina bezpieczeństwo dla wygody. Pewnie Firefox pójdzie również tą ścieżką

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
0

Postautor: maky » czwartek, 30 stycznia 2020, 17:18

fervi pisze: czwartek, 30 stycznia 2020, 16:49Tak, tylko Chrome umożliwia taką opcję. Przeglądarki nie powinny mieć dostępu do urządzeń USB, ale Chrome nagina bezpieczeństwo dla wygody. Pewnie Firefox pójdzie również tą ścieżką
Chodzi o dostęp do portfeli sprzętowych?
Jeśli tak to jak robi to FF -> Metamask -> Ledger/Trezor?

Dodano po 19 sekundach:
Dobra, same ETH.

KURSYBTC - kursy BTC przeliczone na PLN/USD/EUR + alarmy; vultr.com - serwery pod masternody

Orator
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
0

Postautor: fervi » czwartek, 30 stycznia 2020, 17:18

maky pisze: czwartek, 30 stycznia 2020, 17:17 Jeśli tak to jak robi to FF -> Metamask -> Ledger/Trezor?
Mi się wydaje, że nie robi. Sam mam Chrome do tego, bo na Firefox nie znalazłem tej opcji (ale może jest)

Początkujący
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
0

Postautor: Kryptotrajder » czwartek, 30 stycznia 2020, 20:27

maky pisze: czwartek, 30 stycznia 2020, 14:12 IMHO oba rodzaje będą istnieć równolegle chyba, że ktoś wymyśli jakieś rozwiązanie pośrednie, np giełda i użytkownik i arbiter w mechaniźmie 2 z 3: handel odbywa się normalnie a okresowo dokonuje się przesunięcia środków.

Tak sie składa, że korzystam z giełdy, która ma dokładnie taki system jaki opisałeś XD, ale nie będę tutaj spamił, także jak jesteś zainteresowany to wal na priv!

fervi pisze: czwartek, 30 stycznia 2020, 13:55Ja korzystam z Binance. Nie dlatego, że lubię, a dlatego, że FUNDS ARE SAFU (a dokładniej po prostu sprzedaje shitcoiny, kupuję Bitcoiny).
Fixedfloat jako kantor

Osobiście jestem zwolennikiem Bisq, ale tak nie w pełni go rozumiem, może za głupi jestem. Sam bym parę ofert dał na shitcoiny, "by były". Ale z czym to się wiąże i tak dalej to nie wiem.

Sprawdziłem tą giełdę i wygląda dziwnie, mega nie intuicyjnie :/. A binance to syf, mają teraz Futures + spot? No ku*** proszę was, przecież to będą takie manipulacje na rynku, że sie ludzie obsra***. Ale to temat na osobnego posta.
ttbit pisze: czwartek, 30 stycznia 2020, 14:35Jedną ze znanych mi giełd non-custodial jest Shapeshift. Nawet założyłem tam konto i rozglądnąłem się, ale niestety nie wspierają Firefoksa z portfelami sprzętowymi, tylko Chrome (nie używam tej przeglądarki). Tak więc może poczekam, aż to ogarną, a w międzyczasie używam "normalnych" giełd typu custodial.

Shapeshift nie jest non-custodial :D

Weteran
Reputacja: 680
Reputacja postu: 
0

Postautor: ikswodnal » czwartek, 30 stycznia 2020, 21:13

Kryptotrajder pisze: czwartek, 30 stycznia 2020, 20:27Tak sie składa, że korzystam z giełdy, która ma dokładnie taki system jaki opisałeś XD, ale nie będę tutaj spamił, także jak jesteś zainteresowany to wal na priv!
No nie, po co to utrzymywanie w tajemnicy dobrego i służącego wszystkim. Proszę podaj tutaj adres tej giełdy.

Początkujący
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
0

Postautor: Kryptotrajder » czwartek, 30 stycznia 2020, 21:26

ikswodnal pisze: czwartek, 30 stycznia 2020, 21:13No nie, po co to utrzymywanie w tajemnicy dobrego i służącego wszystkim. Proszę podaj tutaj adres tej giełdy.

Bo potem report i ban za reklame :D. Wygoogluj sobie BBOD exchange.
Jakbys był zainteresowany to mogę Ci podesłać refa na priv 10% zniżki na fee

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
0

Postautor: maky » piątek, 31 stycznia 2020, 08:15

Kryptotrajder pisze: czwartek, 30 stycznia 2020, 20:27ale nie będę tutaj spamił, także jak jesteś zainteresowany to wal na priv!
Jak najbardziej spamuj.

Dodano po 52 sekundach:
Kryptotrajder pisze: czwartek, 30 stycznia 2020, 21:26Bo potem report i ban za reklame
Ale temat tego dotyczy. Chyba, że to jakiś SCUM to właśnie po to trzeba pisać oficjalnie.

Początkujący
Reputacja postu: 
0

Postautor: ttbit » piątek, 31 stycznia 2020, 13:37

Kryptotrajder pisze: czwartek, 30 stycznia 2020, 20:27
ttbit pisze: czwartek, 30 stycznia 2020, 14:35Jedną ze znanych mi giełd non-custodial jest Shapeshift. Nawet założyłem tam konto i rozglądnąłem się, ale niestety nie wspierają Firefoksa z portfelami sprzętowymi, tylko Chrome (nie używam tej przeglądarki). Tak więc może poczekam, aż to ogarną, a w międzyczasie używam "normalnych" giełd typu custodial.

Shapeshift nie jest non-custodial :D
A więc twierdzisz, że Shapeshift oraz strony z newsami kłamią? :D Skąd takie informacje, że są custodial, skoro zapierają się, że nie są? Masz jakieś źródło?

Dodano po 1 godzinie 10 minutach 34 sekundach:
fervi pisze: czwartek, 30 stycznia 2020, 16:49
ttbit pisze: czwartek, 30 stycznia 2020, 16:01Dla mnie niestety odpadła, bo stwierdzili, że nie obsługują Firefoksa, tylko Chrome. Tak trudno im ogarnąć kod pod portfele sprzętowe, aby działały w każdej przeglądarce?
Tak, tylko Chrome umożliwia taką opcję. Przeglądarki nie powinny mieć dostępu do urządzeń USB, ale Chrome nagina bezpieczeństwo dla wygody. Pewnie Firefox pójdzie również tą ścieżką
Niestety nie, oficjalny Trezor Wallet (ze strony internetowej) działa znakomicie w Firefox. Wiem, bo używam. Działa na Linux, Windows etc. Pakiet Trezor Bridge, który się instaluje, wspiera trezora w normalnej komunikacji z Electrum a także z przeglądarkami. A więc jakoś to jednak ogarnęli, API od Trezora jest gotowe i działa w Fx.

Shapeshift po prostu skąpi kasę i nie zamierza wspierać otwartoźródłowej przeglądarki Mozilli, tylko wspierają Chrome, na to wygląda.

Orator
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
0

Postautor: fervi » piątek, 31 stycznia 2020, 15:24

ttbit pisze: piątek, 31 stycznia 2020, 13:37 Shapeshift po prostu skąpi kasę i nie zamierza wspierać otwartoźródłowej przeglądarki Mozilli, tylko wspierają Chrome, na to wygląda.
Faktycznie widzę, że taka opcja jest. Good, good!
Kryptotrajder pisze: czwartek, 30 stycznia 2020, 20:27Sprawdziłem tą giełdę i wygląda dziwnie
I dlatego trzeba to ogarnąć porządnie.

Początkujący
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
0

Postautor: Kryptotrajder » piątek, 31 stycznia 2020, 18:23

maky pisze: piątek, 31 stycznia 2020, 08:15Ale temat tego dotyczy. Chyba, że to jakiś SCUM to właśnie po to trzeba pisać oficjalnie.

No to w takim razie, jak już napisałem - wygoogluj sobie BBOD.
System non-custodial działa na zasadzie smart-contractów, do których kluczy prywatnych ma dostęp tylko użytkownik, a środki są rozsyłane raz dziennie podczas settelmentu. Oprócz tego jedyna giełda 0 fee, itp.
ttbit pisze: czwartek, 30 stycznia 2020, 14:35Z tym się nie zgodzę. Co przeszkadza wyżej wspomnianym giełdom, aby się zreformować i zaimplementować te technologie? W crypto nic nie stoi w miejscu, Binance ze swoimi miliardami na R&D jest w stanie ogarnąć to i pobić inne startupy we wdrożeniu non-custodial wallets w giełdach na większą skalę.

No właśnie o to chodzi. Po co mają wprowadzać technologie, która zabieram im dostęp do krypto swoich użytkowników? Lepiej zostawić tak jak jest i manipulować ceną :3

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
0

Postautor: maky » piątek, 31 stycznia 2020, 20:28

Kryptotrajder pisze: piątek, 31 stycznia 2020, 18:23System non-custodial działa na zasadzie smart-contractów, do których kluczy prywatnych ma dostęp tylko użytkownik, a środki są rozsyłane raz dziennie podczas settelmentu. Oprócz tego jedyna giełda 0 fee, itp.
No patrz. Wynalazłem koło drugi raz. :)

Orator
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
0

Postautor: fervi » sobota, 1 lutego 2020, 01:09

Kryptotrajder pisze: piątek, 31 stycznia 2020, 18:23działa na zasadzie smart-contractów, do których kluczy prywatnych ma dostęp tylko użytkownik
Pod warunkiem, że ktoś przeczytał jego działanie. A z tym różnie bywa czytając "ostatnie" doniesienia z ETH (z ok. 3-6 miesięcy)

Początkujący
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
0

Postautor: Kryptotrajder » poniedziałek, 3 lutego 2020, 10:17

fervi pisze: sobota, 1 lutego 2020, 01:09Pod warunkiem, że ktoś przeczytał jego działanie. A z tym różnie bywa czytając "ostatnie" doniesienia z ETH (z ok. 3-6 miesięcy)

Z tego co widzę na ich telegramie, to dosyć sporo osob nie rozumie tej technologi. Zauważyłem, że większość ludzi bezpieczeństwo nie obchodzi. Mimo tego, że ataki są dosyć częste ostatnimi czasy i sporo ludzi straciło swój kapitał, dalej sie tym nie przejmują.

Wróć do „Bezpieczeństwo”