Dyskusja na temat kursu BTC
-
Strona 2165 z 4707
- Przejdź do strony:
- Poprzednia
- 1
- …
- 2163
- 2164
- 2165
- 2166
- 2167
- …
- 4707
- Następna
- Początkujący
- Reputacja: 34

Postautor: Kryptodiusz » poniedziałek, 13 stycznia 2020, 21:16
Kryptodiusz
- Weteran
- Reputacja: 11355

Postautor: Wymazywanie » poniedziałek, 13 stycznia 2020, 21:36
Wymazywanie
- Moderator
- Reputacja: 3879

Postautor: Bit-els » poniedziałek, 13 stycznia 2020, 21:48
Bit-els
- Weteran

Postautor: Wymazywanie » poniedziałek, 13 stycznia 2020, 23:15
Miałem BTC na godzinę dziś za część, ale wyszedłem i czekam, nadal nie ma żadnej decyzji ale jest ciągnięcie dziwnego fragmentu jaki opisuję na początku posta.
Wymazywanie
- Moderator
- Reputacja: 3879

Postautor: Bit-els » poniedziałek, 13 stycznia 2020, 23:20
Bit-els
- Weteran

Postautor: Wymazywanie » poniedziałek, 13 stycznia 2020, 23:31
Wspinanie VS pasywne przebicie lt bokiem z tendencją do spadku.
Wymazywanie
- Weteran
- Reputacja: 14360

Postautor: ergorg » poniedziałek, 13 stycznia 2020, 23:45
Patrząc historycznie na BTC wziąłbym jeszcze pod uwagę tę czerwoną linię. Pamiętam, że często wybijało LT od dołka po czym odbijało na liniach podobnych do tej:Wymazywanie pisze: ↑ poniedziałek, 13 stycznia 2020, 23:31Może pomińmy czy to symetryczny czy wzrostowy, ale lepiej patrzeć na lokalną lt? Jeśli to symetryk, to wyszło juz z niego doło-bokiem niestety.

P.S. jestem byczo nastawiony, nawet 9k$+ w tym tygodniu.
ergorg
Eth
- Początkujący
- Reputacja: 209

Postautor: donkeszyn » wtorek, 14 stycznia 2020, 00:24
Czyli tu się zgadzamy a jeżeli tak jest jak napisałeś to rozpatrywanie i pisanie o figurach staje sie zbędne i niepotrzebne bo nic nie wnosi do przyszłej ceny.Wymazywanie pisze: ↑ poniedziałek, 13 stycznia 2020, 16:30Odnośnie sprawdzalności kontynuacji figur, to jest tylko i wyłącznie statystyka i jak masz przy czymś rozkład kontynuacji typu 50/50 czy 60/40 to nie oczekuj niczego więcej niż niepewność, która po prostu jest.
Tylko to nam nic nie daje bo to nie szale niepewnosci ma przechylac na nasza korzyść tylko cenę a na cenę wpływa nijak.Wymazywanie pisze: ↑ poniedziałek, 13 stycznia 2020, 16:30w niektórych przypadkach niemal losowa kontynuacja nie sprawia, że dostrzeganie figur jest bezużyteczne. Nawet przy losowej kontynuacji odpowiednie wyczucie i wiedza potrafią przechylić szalę niepewności nieco trochę na naszą korzyść
Chyba że chcesz mi powiedzieć że taki widziany trójkąt ma za zadanie poklepać cię po plecach i umocnić w przekonaniu że dobrze robisz.
Idąc dalej tym tokiem rozumowania spekulujesz cenę i figurę. Cenę z założenia że dobrze rokujesz i zakladasz pozycje oraz figurę, którą oceniasz na wzrostową lub spadkową ale jak sam napisałeś jest to 50/50
Nie mniej spekulujesz tą figurę aby przechylic szalę niepewnosci

Dość destruktywne podejście poniewaz mozesz dobrze założyć kierunek ceny dobrze ją wyczuć (cos co trwa przez krótką chwile ale sie pojawia w głowie jako zlepek różnych czynników) jednak przez dostrzeżenie figury możesz zmienić swoje założenie i umocnic sie w przekonaniu ze nalezy grac inaczej. Uprzedzić się nieświadomie (cos co trwa przez, krótką chwile ale sie pojawia w głowie jako zlepek róznych czynników) własnie przez dostrzeżenie tej danej figury.
Nie wiem czy to w miare jasno opisałem.
Taki przykład. Obecnie mamy dosc wysoką cenę i ta pierwsza mysl o podjęciu decyzji mogła byc dobra czyli zeby odpalac short jednak zarysowana figura trójkąta zwyżkującego mogla rozbic ta mysl i mogles sie uprzedzić że należało by zagrać longa. Doprowadza to do sytuacji kiedy zaczynasz sie wahać i nie podejmujesz żadnego działania lub gożej odpalasz longa po czym rynek faktycznie idzie w dół.
Robisz to nawet teraz. Rozkladasz figurę na czyniki pierwsze i analizujesz jej uformowanie się zamiast analizować czysto spekulacyjnie cenę. To bez sensu.
Nie wiem ja to pisze jako swierzak ty tu jestes wyjadaczem ale logiki to to nie trzyma.
donkeszyn
- Weteran

Postautor: Wymazywanie » wtorek, 14 stycznia 2020, 00:44
Wykres jest graficznym przedstawieniem cen i ich zmienności, cen z różnych czasów. Jeśli ktoś ma z tym problem, nie powinien w ogóle włączać wykresu, ale patrzeć tylko na cenę i to nie na wykresie. Taka osoba plotłaby raczej trzy po trzy do czasu aż by sobie nie wyobraziła cen w różnym czasie i ich zmienności albo tego nie narysowała lub włączyła wykres. Tak działają nasze mózgi i bardzo dobrze, ze tak działają. Zaorski, choć mówił wiele ciekawych rzeczy o psychologii spekulacji, plótł potem wiele bzdur własnie o cenie i analizie sugerując jakoby tylko samą cenę analizował. Otóż tego nie robił, analizował wykres czyli przedstawienie zmienności ceny. Do tego tez służy analiza techniczna. Do analizowania zmienności ceny przedstawionej głównie graficznie na wykresie.
Ponownie: nie ma różnicy między analizowanie ceny i jej zmienności, dynamiki a analizowaniem oscylacji na wykresie układającej się w jakąś figurę lub nieudolnie podobnej do jakiejś figury jak teraz. To jakby analizować rysunek i wzór na to, co przedstawia czy liczbę, która go wyraża.donkeszyn pisze: ↑ wtorek, 14 stycznia 2020, 00:24Taki przykład. Obecnie mamy dosc wysoką cenę i ta pierwsza mysl o podjęciu decyzji mogła byc dobra czyli zeby odpalac short jednak zarysowana figura trójkąta zwyżkującego mogla rozbic ta mysl i mogles sie uprzedzić że należało by zagrać longa. Doprowadza to do sytuacji kiedy zaczynasz sie wahać i nie podejmujesz żadnego działania lub gożej odpalasz longa po czym rynek faktycznie idzie w dół.
Robisz to nawet teraz. Rozkladasz figurę na czyniki pierwsze i analizujesz jej uformowanie się zamiast analizować czysto spekulacyjnie cenę. To bez sensu.
Pisałem, że obecny kształt wykresu można podciągnąć pod krzywy trójkąt ale to bardzo krzywo wygląda i dziwnie, i wygląda na podciągnięcie po korekcie wzrostu do pewnego poziomu i trzymanie tam ceny w czymś jakby konsolidacji, co nie pasuje mi do typowego trójkąta wzrostowego, stąd mam wątpliwości co do tego, czy jest to pułapka.
Określiłem okolice ceny 8000 i 8200$ jako potencjalnie ważne do zajęcia pozycji i kontynuowania impulsu lub zaczęcia większej korekty. Zauważ, że nie bazuje kompletnie na żadnej figurze, no może nieco na tym dziwnym fragmencie jako konsolidacji. Ale wypieram raczej widzenie tego jako trójkąt wzrostowy zwracając uwagę na to, co nie pasuje do typowego trójkąta. A z tej informacji wstrzymuję się nieco z decyzja, bo kształt wygląda mi na celowo podciągnięty i trzymany a nie na "naturalny" wzrostowy czy symetryczny trójkąt.
Nie wiem czy mam rację i normalne będzie, jeśli nie. Ale zauważ jak wiele informacji nowych tu przemycam, bazując właśnie nie na zgodności kształtu świeczek ze znaną klasyczną figurą, ale właśnie na niezgodności kształtu z figurą. Gdyby to był regularny trójkąt byłoby łatwiej objąć stanowisko, dużo łatwiej.
Wnioskuję, że dość możliwe, że to jednak pułapka (która może zanegować wyraźny impuls pow. 8200), ale też bez większego przekonania, przyjmę co będzie i może zagram. Zauważ, że nie ma tu w takim moim zgadywaniu bezmyślnego dopasowania do znanego schematu, a raczej poddanie w wątpliwość tego co narysowano w ostatnich dniach. Jest to raczej twórcze podejście, nie wiem czy słuszne, czas pokaże.
PS. Można tu też by i diamenta się doszukiwać w dniach 10-13.01, ale raczej bym odpuścił, nie jest to potrzebne do niczego.
Wymazywanie
- Początkujący

Postautor: donkeszyn » wtorek, 14 stycznia 2020, 00:59
Rozumiem co chcesz mi powiedziec.
Owszem wykres sam w sobie pomaga ale tylko i wyłącznie obrazuje a przynajmniej powinien obrazować cene historycznie na podstawie ktorej mozemy wyciaganc jakies wnioski, jakies przedziały cenowe. Taki wykres jest pomocny figura juz niekoniecznie.
prędzej opisał bym obecna sytuacje z tego co widac na wykresie tak:
Generalnie ze względu na poczatek tygodnia widział bym obecna dystrybucję większych graczy i pozostawienie weak-handów. Odczekanie wiekszych graczy na spadek do 7600 odkupienie taniej i z tamtego poziomu wybicie w górę ponad 8200 zeby pod koniec tygodnia zdecydowanie odbic sie od uformowanego obecnie poziomu i leciec wyzej. Takie cos rysował @prap0n wspominał tez wczesniej @Vetz i takie rozwiązanie miesci sie w skali tygodniowej i ma wiecej sensu niz cisniecie na siłe tej tygodniowej swiecy w górę juz teraz.
donkeszyn
- Weteran

Postautor: Wymazywanie » wtorek, 14 stycznia 2020, 01:10
Figury czyli kształty wykresu o rozpoznawalnej i powtarzalnej strukturze mogą, ale nie musza być pomocne. To w dużej mierze od Ciebie zależy czy i co z nimi zrobisz. Nic nie musisz robić, ale nie twierdź, że się nie da, gdy Tobie nie idzie.
Nie widzę żadnego związku, to zgadywanie bez podstaw. Początek tygodnia + dowolne zdanie jako jego przyczyna. Gdzie tu uzasadnienie, że tak działa początek tygodnia? To chyba tylko wyobrażenie?
Dodano po 2 minutach 22 sekundach:
Znasz jakiś grubasów? Skąd wiesz co robią, jak grają, co myślą? To co robisz to wymyślanie bajki bez podstaw.

Wymazywanie
- Wygadany
- Reputacja: 919

Postautor: zeroBTC » wtorek, 14 stycznia 2020, 01:14
@donkeszyn
....nie zapominaj , że to co ma sens dla "planktonu" jest pokarmem dla wielorybów

PS
ja mocno i do fulla załadowywany od od 2 syczenia na 7077 $
obecnie bez SL i na razie mi to lootto
dobranoc
zeroBTC
- Początkujący

Postautor: donkeszyn » wtorek, 14 stycznia 2020, 01:28
- rozumiem twoje założenie jezeli uwazasz ze to ci pomaga to ok.Wymazywanie pisze: ↑ wtorek, 14 stycznia 2020, 00:44Ponownie: nie ma różnicy między analizowanie ceny i jej zmienności, dynamiki a analizowaniem oscylacji na wykresie układającej się w jakąś figurę lub nieudolnie podobnej do jakiejś figury jak teraz. To jakby analizować rysunek i wzór na to, co przedstawia czy liczbę, która go wyraża.
Jka bys na to nie mówił to:
Po czym to:Wymazywanie pisze: ↑ wtorek, 14 stycznia 2020, 00:44Pisałem, że obecny kształt wykresu można podciągnąć pod krzywy trójkąt ale to bardzo krzywo wygląda i dziwnie,.... co nie pasuje mi do typowego trójkąta wzrostowego, stąd mam wątpliwości co do tego, czy jest to pułapka.
Finalnie to:Wymazywanie pisze: ↑ wtorek, 14 stycznia 2020, 00:44Zauważ, że nie bazuje kompletnie na żadnej figurze, no może nieco na tym dziwnym fragmencie jako konsolidacji.
no i jeszcze to:Wymazywanie pisze: ↑ wtorek, 14 stycznia 2020, 00:44zwracając uwagę na to, co nie pasuje do typowego trójkąta. A z tej informacji wstrzymuję się nieco z decyzja, bo kształt wygląda mi na celowo podciągnięty i trzymany a nie na "naturalny" wzrostowy czy symetryczny trójkąt.
O tóż jak zauważam to bazujeszWymazywanie pisze: ↑ wtorek, 14 stycznia 2020, 00:44nie na zgodności kształtu świeczek ze znaną klasyczną figurą, ale właśnie na niezgodności kształtu z figurą. Gdyby to był regularny trójkąt byłoby łatwiej objąć stanowisko, dużo łatwiej.

Dodano po 3 minutach 31 sekundach:
To jest wlasnie SPEKULACJA. Ty spekulujesz figurami ja spekuluje ze obecnie cena jest niezdecydowana wysoka i ze takie niezdecydowanie moze przelozyc sie na spadek nizej zeby tam nabrac rozpedu.Wymazywanie pisze: ↑ wtorek, 14 stycznia 2020, 01:10 Generalnie ze względu na poczatek tygodnia widział bym obecna dystrybucję większych graczy i pozostawienie weak-handów.
Nie widzę żadnego związku, to zgadywanie bez podstaw. Początek tygodnia + dowolne zdanie jako jego przyczyna. Gdzie tu uzasadnienie, że tak działa początek tygodnia? To chyba tylko wyobrażenie?
donkeszyn
- Weteran

Postautor: Wymazywanie » wtorek, 14 stycznia 2020, 01:34
Nie zgodzę się. Spekulacja musi mieć większą podstawę niż wyobrażenie co robi grubas czy subiektywne stwierdzenie, że jest drogo lub tanio. Wyobrażanie sobie różnych rzeczy bez podstaw w celu uzasadnienia jakiegoś wniosku co do cen to amatorszczyzna. Dlaczego? Bo mogę "uzasadnić" tak dowolnie wyobrażona myśl dowolnie dobranymi innymi myślami, nawet nie obserwacjami ale kompletnym widzimisię.
To nie jest żadne rozumowanie typu przesłanka i wnioski, ale bardziej wypełnienie ankiety:
Wzrośnie/spadnie*, bo ...**
*wybierz jedno
**wpisz cokolwiek

Dodano po 2 minutach 30 sekundach:
Wysoka/niska cena bez punktu odniesienia niewiele mówi. Subiektywny ogląd ceny jest złudny. Chcąc umocować myśl, że wysoka/niska najłatwiej byłoby obrać układ odniesienia na wykresie, którego tak nie chcesz czytać.

Wymazywanie
- Weteran
- Reputacja: 2772

Postautor: amneziahaze » wtorek, 14 stycznia 2020, 01:35
amneziahaze
- Weteran
- Reputacja: 9063
Postautor: socjolog2008 » wtorek, 14 stycznia 2020, 02:19

Dodano po 42 minutach 8 sekundach:
@prop0n widzisz jeszcze przebicie tego poprzedniego top 8463

socjolog2008
- Weteran
- Reputacja: 4878

Postautor: prap0n » wtorek, 14 stycznia 2020, 02:24
Widze, az do 87xx przynajmniej.. jak wspomnialem w ostatnim poscie , a potem bedziemy obserwowac co sie wydarzy.
Nie wiem juz teraz, czy nie bedzie wczesniej czyszczenia breakout traderow z falszywym wybiciem topu

Chociaz juz mula 4 dni wiec moglo by cos sie ruszyc na powazniej i mogliby pominac te korekty.
prap0n
- Weteran
- Reputacja: 642
masonbtc
- Gaduła
- Reputacja: 1493

Postautor: Vetz » wtorek, 14 stycznia 2020, 05:33
liczyłem na mocne wybicie od 18, gdzie zrobilismy 3 punkt na lokalnej LT trendu, ktora byla dolna linia pennant'a, kurs cofnal sie, ale ponownie zatrzymal na tej lini i polecial w chuj wysoko.Vetz pisze: ↑ poniedziałek, 13 stycznia 2020, 17:00 Na 15 min w kluczowym momencie pennant'a scianki w ASK'ach na 10 BTCwg. ma jesli zejdziemy na 8,09 mozemy kierowac sie do zanegowania GC na 1D, ale czuje, ze to trap i zaraz po wyjsciu dolem wybijemy wysoko w gore odbijajac sie od lokalnej LT wzrostowego robiac 3 decyzyjny punkt wybijajacy LT spadkowa od czerwca. Dla koniecznosci kontynuowania wzrostow powinnismy z tego miejsca wybic 8,91 to nam otworzy po raz kolejny droge do LT spadkowej wg. ma

RSI jest stosunkowo wysoko, ale ciut sily na wzrosty jeszcze ma, nawet na 4h docelowo na ten moment zmierzamy, ku 9,07 wg. ma To by bylo odpowiednie miejsce na zawrcenie i testowanie LT spadkowej od gory. Spadek ponizej 8,45 moze zmienic charakter lokalny tego ruchu
Vetz
-
Strona 2165 z 4707
- Przejdź do strony:
- Poprzednia
- 1
- …
- 2163
- 2164
- 2165
- 2166
- 2167