Dyskusja na temat kursu BTC

Twoim zdaniem kurs do 10 sierpnia znajdzie się w przedziale

Czas głosowania minął niedziela, 3 sierpnia 2025, 20:16

<100k$
5
9%
100-120k$
20
36%
>120k$
30
55%

Liczba głosów: 55
Początkujący
Reputacja: 882
Reputacja postu: 
1
Napiwki za post: 0 BTC

Postautor: jondoexxx » wtorek, 26 listopada 2019, 12:56

@donkeszyn No i pięknie, teraz przesuń SL na bezstratną pozycję i ręce pod tyłek.

Za 3min zamykają 4H, stąd ta przepychanka góra dół :) aczkolwiek nic pięknego w tej świecy nie ma. Raczej na dalszy spadek wskazuje. Jedynie 1H ładnie wygląda.

Początkujący
Awatar użytkownika
Reputacja: 209
Reputacja postu: 
0

Postautor: donkeszyn » wtorek, 26 listopada 2019, 13:01

niem a SL - ale jzu zmykam bo to dalej moze nie poleciec. Koniec

Kurde jeszcze poszlo :) no nic jest ok Greed tez jest zły.

Wskoczyłem w szorta 7170 tak na wszelki - gdyby to podbicie mialo okazac sie zmyłka.
BTW Binance do DT sie nie nadaje dzien w dzien wywala mi przy przelaczanie 5-15-1h-4h przy wiekszych ruchach i na ekranie mam rozsypane swiece i order booka - jednym slowem nie polecam.

ok 7131 off bo sie cos przebic nie moze na 5m ;/ ta swieca na 1h bałagani i nie ma co tego grac teraz.
Generalnie rozpykał bym jeszcze od 13:45 7130 longa ale to to trzeba pilnowac - milej zabawy czas do pracy :)

longa bo to tak wyglada moimi oczami

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 1765
Reputacja postu: 
1

Postautor: Dovakhiin » wtorek, 26 listopada 2019, 15:18

Ltc niesmialo moze z czasem wskazac kierunek :)

Początkujący
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
0

Postautor: donkeszyn » wtorek, 26 listopada 2019, 17:00

W pore wyszedlem do pracy widze :) uwalil bym longiem.

Okolice 6700-7300 pomieli pomieli i odbije do góry.
Analizujac rózne interwały na wykresie taki uklad jak teraz na 6h - 12h zawsze odbija do góry...
Mówisz LTC/BTC? czyli zaraz tam beda spadki :)

Bitek mógł by teraz spasc juz na te 6900 i odbic korci mnie na shorta przy 7100

Początkujący
Reputacja: 10
Reputacja postu: 
0

Postautor: lukastob » wtorek, 26 listopada 2019, 17:06

donkeszyn pisze: wtorek, 26 listopada 2019, 13:01BTW Binance do DT sie nie nadaje dzien w dzien wywala mi przy przelaczanie 5-15-1h-4h przy wiekszych ruchach i na ekranie mam rozsypane swiece i order booka - jednym slowem nie polecam.

A co byś polecił z dobrą aplikacją mobilną ?

Początkujący
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
0

Postautor: donkeszyn » wtorek, 26 listopada 2019, 17:31

lukastob pisze: wtorek, 26 listopada 2019, 17:06A co byś polecił z dobrą aplikacją mobilną ?
Ze mnie niedzielny gracz - traktuje to bardziej jako kontrolowana forme hazardu
Do DT aplikacja mobilna ? Nie widze tego.
Tak poza apka to Bitmex działa chyba najpłynniej. Kaleczy oczy wygladem ale nie to tu sie liczy.
primexbt.com ma apke i wyglad ale tam jest levar na sztywno x100

Sam szukam czegos wygodnego.
Na chwile obecna wrócil bym na Bitmexa ale tam wyplata dlugo trwa jest nie wygodna i zanim sie zrealizuje to wracasz do gry z ta kasa co nie jest dobre.

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 1009
Reputacja postu: 
1

Postautor: Majkos » wtorek, 26 listopada 2019, 19:29

Dlugo nie sluchalem tego goscia dzis dostalem powiadomienie a tu taka predykcja.

https://www.youtube.com/watch?v=gZUlEBMPpL8&t=909s

Oczywiscie wrzucam jako ciekawostke.

Początkujący
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
0

Postautor: donkeszyn » wtorek, 26 listopada 2019, 21:02

Zadna nowosc juz to rozpykałem w tamtym tygodniu :)
Moze to nie głupia koncepcja. Ciekawa była by sytuacja przy 3k kiedy cena wskazywała by na mega atrakcyjna a tu ciagle wyprzedaz wielorybów az do spodu :)
donkeszyn pisze: niedziela, 24 listopada 2019, 23:58 to zalezy jak do tego podchodzić ;) ciagła proca czy koretka ? I ponawiam pytanie jak BTC zachowa sie w czasach recesji?

Weteran
Reputacja: 9063
Reputacja postu: 
5

Postautor: socjolog2008 » wtorek, 26 listopada 2019, 21:53

Ale jest i dziś pozytywny news dla wirtualnych walorów/ transakcji elektronicznych. Drukarze papierków z tradycjami zaczynają mieć kłopoty ;)
https://tvn24bis.pl/ze-swiata,75/de-la- ... 88525.html
WIG20toTHEmoon https://www.gpw.pl

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 1765
Reputacja postu: 
1

Postautor: Dovakhiin » wtorek, 26 listopada 2019, 21:59

@socjolog2008
+ tak jak pisalem ltc niesmialo pomalutku up.. lada moment eth :mrgreen:

Jutro sroda zaraz weekend i ponowne wzrosty :)
Btw twoj pivx ladnie dzisiaj :mrgreen:

Wygadany
Awatar użytkownika
Reputacja: 919
Reputacja postu: 
0

Postautor: zeroBTC » wtorek, 26 listopada 2019, 22:07

donkeszyn pisze: wtorek, 26 listopada 2019, 21:02 Ciekawa była by sytuacja przy 3k kiedy cena wskazywała by na mega atrakcyjna a tu ciagle wyprzedaz wielorybów az do spodu
@donkeszyn

że tak nieśmiało zapytam

:arrow: jak byś Ty był wielorybem i mógł ojebać na 10k - 14k - 17k ,
to rozumiem , że jednak wołał byś zdecydowanie mieć 5 - 7 - 10 razy mniej $$

:mrgreen: :mrgreen:

Początkujący
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
0

Postautor: donkeszyn » wtorek, 26 listopada 2019, 22:53

@zeroBTC

Poczytaj tutaj zrozumiesz. https://www.gpw.pl/pub/files/PDF/inne/SGGW_2.pdf

a dlatego do spodu bo jak najwiekszy przyrost % był wlasnie od 0.016 - 1000 tak teraz to odwróć - oczywiscie takiego czegos nie zobaczymy ale 1000$ jest w zasiegu.
Chyba ze ja to zle rozumiem to prosił bym o wyjasnienie

Kolejna sprawa, było tu na forum poruszane jak działa system likwidacji na Bitmex
Ze jak jestes przy kasie odpalasz pozycje np. 2mln x 10 w innym miejscu sterujesz rynkiem zeby zgolic sobie ta pozycje na bitmexie i kiedy broker zamyka ci SL zaczyna pozybywac sie tego co ci zabral po kursie do momentu az nie sprzeda.
Bez wzgledu na cene, co powoduje jazde w odwrotnym kierunku. Ty juz wtedy jestes gotowy z przeciwstawna pozycja x 50 np i wychodzisz po calej akcji na + ale musza zaistniec ku temu odpowiednie warunki.

Co jak wieloryby nabywaja BTC odpala Futursy i spuszcza nagromadzone bity na przeciwstanej?

Moge bardzo chaotycznie brzmiec bo to nie moj swiat ale łącze pewne fakty na logike wiec prosil bym experta w dziedzinie zeby sie wypowiedzial w tym temacie było by miło.
Ostatnio zmieniony środa, 27 listopada 2019, 00:28 przez donkeszyn, łącznie zmieniany 2 razy.

Początkujący
Reputacja: 10
Reputacja postu: 
5

Postautor: lukastob » środa, 27 listopada 2019, 00:16

@donkeszyn z tej prezentacji moją uwagę zwróciły dwa cytaty sprzeczne na mój gust:

„Jeśli kiedykolwiek odczuwasz potrzebę szukania czyjejś opinii o twojej pozycji, jest to zwykle pewny znak, że powinieneś ją
zamknąć”.

„Jeżeli ktoś jest czegoś pewny na giełdzie, to znaczy, że albo dopiero zaczyna, albo zaraz skończy”.

Czyli że im dłużej w tym siedzę tym jestem coraz mniej tego pewny a to oznacza że powinienem wyjść? A utrzymuje mnie jeszcze jedynie wiara w to, że aktywo w końcu będzie nabierać wartości bo chyba wtedy też pozycje short mają sens a nie jak to idzie wszystko do zera.

Początkujący
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
0

Postautor: donkeszyn » środa, 27 listopada 2019, 01:09

yyyy nie po to tam to umiescilem raczej dla zrozumienia kontraktów futures i tego jaka moc dla grubasów daja do zarobku na spadkach.

co do cytatów to nie wiem nie jestem psychologiem ja je rozumiem tak:

Pozycje odpalasz zgodnie ze swoim sumieniem i tym co mówi ci glowa.
Dla mnie jest to rozumiane przez szybkie polaczenie pewnych faktów, ktore mi wewnetrznie daja pewnosc podejmowania decyzji w danym zaistniałym momecie (który itak nie jest pewnikiem i musisz miec swiadomosc ze mogles popelnic blad bo czynniki wplywajace na uprzednio podjeta decyzje uległy zmianie - zamykasz/otwierasz pozycje, nie trwasz przy jednym bo to na gieldzie zeruje) + szczypta wyczucia.
To wyczycie porównał bym do np. 2 artystów malarzy. 95% ich warsztatu to wyuczona teoria i praktyka ale te 5% to talent, który masz albo nie i nigdy nie wzbijesz sie na wyzyny jak go nie posiadasz.
Mozesz byc dobry, pytanie czy to ci na gieldzie wystarczy.
Uwazam ze przy otwartej pozycji nie powinienes macic sobie w glowie zadnymi uwagami z zewnatrz. To rzecz indywidualna i nikt ci nie powie co masz zrobic bo to tak nie dziala.
Wogóle uważam ze osoba z otwrta pozycja nie powinna rozmawiac z osoba ktora nie jest na pozycji. Inne emeocje inne procesy myslowe.

Znowu jak jestes zbyt pewny siebie i uwazasz ze przewidziales do przodu co sie stanie to znaczy wlasnie ze albo zaczynasz :) albo zaraz rynek zgoli cie do zera jak nie uswiadomisz sobie w porę ze nie istnieje cos takiego jak nieomylne przewidywanie kursu. To ego z kazda wygrana bedzie w tobie narastac a rynek szybko nauczy cie pokory. Skromnosc to atut.

Nie łącz tego z analizami dlugo terminowymi, To co robi np stokarz zbierajac informacje i analizujac fundamentalnie w polaczeniu z takim fibo, ktory rozpracowuje wykresy dlugo falowo technicznie daje ci szanse podjecia wlasciwej decyzji.

Cos na zasadzie nabywasz aktywo z nastawieniem dlugo terminowym startujesz z pozycji 50/50 czyli bedzie rosło albo bedzie spadało.
Taka analiza techniczna i fundamentalna zwieksza ci szanse np do 75/25 co nie znaczy ze nie znajdziesz sie w 25% nietrafionych...

Im dłuzej w tym siedzisz tym bardziej chwytasz uprzedzenia i zaczynasz popelniac wiecej bledów bo za bardzo analizujesz. Umacniasz swoje przekonanie co do danego wyboru co prowadzi do sytuacji ze kiedy jednak dzieje sie inaczej albo wszystko wskazuje ze bedzie inaczej ty juz jestes przeswiadczony o swojej racji i nie potrafisz podejmowac racjonalnie decyzji. Daleko nie trzeba szukac.
Rano odpalilem pozycjie long weszla, potem short weszla potem sobie cos porysowalem i juz mialem schemat poczulem sie pewny ze zagrał bym short. Nie zagralem tylko dlatego ze poszedlem do pracy. Przegrał bym ta pozycje. Dlatego przerwy w DT sa wazne. Nie ma co gra na siłe.

Wiara jest zludna nie ma podstaw. Nie mozna na tym budowac. Łatwo ja tez zachwiac i co wtedy.
lukastob pisze: środa, 27 listopada 2019, 00:16 że aktywo w końcu będzie nabierać wartości bo chyba wtedy też pozycje short mają sens a nie jak to idzie wszystko do zera.
Tego zdania nie kumam :)
Ostatnio zmieniony środa, 27 listopada 2019, 01:16 przez donkeszyn, łącznie zmieniany 1 raz.

Wygadany
Awatar użytkownika
Reputacja: 919
Reputacja postu: 
3

Postautor: zeroBTC » środa, 27 listopada 2019, 01:11

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 6831
Reputacja postu: 
3

Postautor: BitJanusz » środa, 27 listopada 2019, 08:32

donkeszyn pisze: środa, 27 listopada 2019, 01:09Tego zdania nie kumam
Kolega napisał, że zabicie bita nie jest w niczym interesie, w tym również misiów. Jeśli są organizowane co jakiś czas spontaniczne rajdy w górę, to przybywa narybku (albo po prostu wracają starzy) który służy jako dawcy kapitału. To jest w ogólnym interesie każdego i dlatego misie nie przesadzają, pozwalając na odpowiednie hopium.

Olbrzymia centralizacja zarówno środków (kilka % portfeli trzyma 90% bitów - około) jak i hashrate (80% Chiny) sprawia, że gdyby "ktoś chciał", to cena może naprawdę dostać po mordzie. Ale nikt nie chce, bo korzystają na tym wszyscy ;)

Bita zabić chcą tylko ci, którzy go nie mają. A oni nie mogą znacząco wpłynąć na cenę, nie licząc sytuacji póki co abstrakcyjnych typu "G8 zakazuje krypto".
Pomogłem? Tipuj! Chciwy Janusz ucieszy się z każdego grosza.
LTC: LPRbb7aQyrfqMTXP8Q9GBJNUeSPxAdMssM

Początkujący
Reputacja: 33
Reputacja postu: 
1

Postautor: adi1193 » środa, 27 listopada 2019, 08:56

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 1009
Reputacja postu: 
0

Postautor: Majkos » środa, 27 listopada 2019, 09:11

Moje AI mowi ze powinnismy niedlugo zawitac na srednio . 7500 ale nie wykluczam ze najpierw zejscie na ca 6950 .

Początkujący
Reputacja: 33
Reputacja postu: 
0

Postautor: adi1193 » środa, 27 listopada 2019, 10:11

Majkos pisze: środa, 27 listopada 2019, 09:11Moje AI mowi ze powinnismy niedlugo zawitac na srednio . 7500 ale nie wykluczam ze najpierw zejscie na ca 6950 .
Prawdopodobnie najpierw test okolicy 6k, a potem dopiero szybka jazda na 8k.

Gaduła
Awatar użytkownika
Reputacja: 1493
Reputacja postu: 
1

Postautor: Vetz » środa, 27 listopada 2019, 10:18

ja ciagle czekam na poziom w okolicach 6,2-5,6 wg. ob w tym rejonie powinno dosc do jakiegos wiekszego odbicia i byc moze kontynuacje trendu spadkowego, z tym, ze bede wchodzil w alty w zasadzie to LSK jesli spadnie do poziomow 1,8-2,0 zl
wg. ma na razie poki namy DC lecimy w dol, byc moze gdzies sie kurs wyplaszczy i wtedy cos sie zmieni
najwazniejsze dla w/w scenariusza to przebic TL czyli zleciec ponizej poprzedniego dolka, wtedy realizacja powyzszego bedzie wysoce prawdopodobna
warto obserwowac rowniez RSI
Ostatnio zmieniony środa, 27 listopada 2019, 10:29 przez Vetz, łącznie zmieniany 2 razy.

Wróć do „Przedszkole”