Dwa pytania:
- do której giełdy odnosić to $470? (bo ostatnio różnice są spore)
- dlaczego akurat $470?
Tzn jeśli myślisz o tym dziwacznym trójkącie, który buduje się przez ostatnie pół roku i operujesz na Bitfinex, to $470 jest w miarę zrozumiałe.
Ale myślałem, że jako inwestor long operujesz w jeszcze dłuższych skalach niż ta jedna figura.
No i z tym trójkątem to już w ogóle nie wiadomo jak go ugryźć.

Ale ostatnio sam zacząłem zakładać (po tak słabym wyjściu), że może to trójkąt niesymetryczny (z poziomym górnym ograniczeniem). Wtedy $470 miałoby sens.
Cóż, generalnie zgadzam się z Twoim ostrzeżeniem. Obecny przystanek jest w bardzo złym miejscu. Gdyby był na 3200 CNY to byłaby zupełnie inna sprawa. A tak, to albo trochę spadniemy i trójkąt się jeszcze wydłuży o kilka tygodni obijając się o poziome ograniczenie, albo kurs się załamie bardzo szybko do 2100 CNY.
Różnimy się tylko w tym, że ja raczej daję 70% na szybkie wyjście górą (bo sporo tych procentów przypada na możliwość, że jednak trójkąt był symetryczny i już wyszliśmy górą), 15% na wydłużenie trójkąta o parę tygodni i 15% na gwałtowne załamanie kursu. Żadna z tych możliwości nie ma tak małych szans aby je pominąć w kalkulacjach.