Podobnym przykładem w świecie krypto może być namecoin

Postautor: benq » niedziela, 9 czerwca 2019, 17:31
benq
Postautor: ShadowOfHarbringer » niedziela, 9 czerwca 2019, 19:52
ShadowOfHarbringer
Postautor: maxi82 » niedziela, 9 czerwca 2019, 21:30
ShadowOfHarbringer pisze: ↑ niedziela, 9 czerwca 2019, 19:52Betamax miał maksymalną długość filmu 60 minut bez możliwości przedłużenia i większych kaset
maxi82
Postautor: ShadowOfHarbringer » niedziela, 9 czerwca 2019, 22:29
ShadowOfHarbringer
Postautor: wamak » poniedziałek, 10 czerwca 2019, 00:46
wamak
Postautor: qertoip » poniedziałek, 10 czerwca 2019, 15:23
qertoip
Postautor: maky » poniedziałek, 10 czerwca 2019, 17:38
I to jest clue. Głosują ludzie. A dla ludzi liczy się wygląd kandydata. BTC jest otrzaskany i znany i to jest zaleta dla ulicy. O większości innych nie słyszeli. Ulica decyduje co jest na fali.
maky
Postautor: RuckenFetard » poniedziałek, 10 czerwca 2019, 18:47
Troch zawiało butą i pogardą dla tej reszty miernoty która coś tworzy w innych projektach , ale pewnie wy geniusze tak macie....qertoip pisze: ↑ poniedziałek, 10 czerwca 2019, 15:23Bitcoin ma (daleko) najlepszych programistów - kryptologów. To jest zupełnie inna liga. Wszyscy najlepsi specjaliści pracują przy Bitcoinie. Hackers only work with hackers - efekt kuli śnieżnej. Nieliczni pozostali eksperci przy Monero, Zcash, rzadziej Ethereum. Dalej to już incydentalne przypadki.
.
RuckenFetard
Postautor: benq » poniedziałek, 10 czerwca 2019, 19:04
Po części na pewno masz rację - statystyka również przemawia na korzyść bita - największa społeczność, także najłatwiej o geniuszy w jej szeregach. Ale stwierdzenie że "wszyscy najlepsi pracują przy Bitcoinie" to już mocne nadużycie.qertoip pisze: ↑ poniedziałek, 10 czerwca 2019, 15:23Bitcoin ma (daleko) najlepszych programistów - kryptologów. To jest zupełnie inna liga. Wszyscy najlepsi specjaliści pracują przy Bitcoinie. Hackers only work with hackers - efekt kuli śnieżnej. Nieliczni pozostali eksperci przy Monero, Zcash, rzadziej Ethereum. Dalej to już incydentalne przypadki.
Skoro doszło do rozłamu środowiska eksperckiego Bitcoina, to znaczy, że część ekspertów wybrała ścieżkę BTC, a część drogę BCH. To Twoja mocno subiektywna opinia, że najlepsi zostali z BTC.qertoip pisze: ↑ poniedziałek, 10 czerwca 2019, 15:23Bitcoin ma (daleko) najbardziej konserwatywnych, twardogłowych i zafiksowanych na bezpieczeństwie, niezawodności i decentralizacji programistów. Dlatego doszło do schizmy i powstał BCH - bo środowisko eksperckie Bitcoina było nieugięte i twardo pozostało przy tym, co według nich gwarantowało największą decentralizację systemu w przyszłości.
Ok, macie rację, BTC w tej chwili dominuje, tak jak pisałem ostatnio - nie jestem zaślepionym debilem, żeby wypierać fakty. Moc sieci jest największa, decentralizacja lepsza niż w LTC, popularność prawdopodobnie większa, niż wszystkie pozostałe krypto razem, społeczność najliczniejsza - bezdyskusyjnie.
benq
Postautor: maky » poniedziałek, 10 czerwca 2019, 19:53
To niestety jest niemożliwe choć byłoby świetne dla "zwykłego Kowalskiego". Jeden limitowany żeton, który kupujesz razem z miliardami innych ludzi a kiedy czegoś potrzebujesz to sprzedajesz. Bajka. Tylko bajki są bajkami i nie mają nic wspólnego z rzeczywistością.
maky
Postautor: akos » wtorek, 11 czerwca 2019, 01:03
W istocie definicja store of value (SoV) jest właśnie szeroka i obejmuje po prostu wszystko co można zachować i odzyskać w nie gorszej jakości i co jest w stanie przenieść wartość w przyszłość:
akos
Postautor: akos » wtorek, 11 czerwca 2019, 01:03
A kto tak twierdził? Whitepaper wyraża się dość ogólnikowo o możliwościach funkcjonalnych jako przesyle p2p środków w postaci elektronicznej. Natomiast sam fundament BTC, w szczególności deflacyjność, niepodrabialność i unikalność (rzecz jasna sama kopia kodu to nie skopiowanie danej kryptowaluty, o jej wartości stanowi działająca sieć) nadają wyżej opisane cechy tezauryzacyjne. Zatem czy to się komuś podoba czy nie i czy ktoś to zakładał jako główną cechę czy nie, bycie SoV jest własnością BTC tak długo jak długo będzie on istniał w kształcie w jakim został zaprojektowany. Co najwyżej można dyskutować czy te najistotniejsze cechy fundamentalne zostaną zachowane i jak utrzyma się sieć.
Jak już wspomniałem po 1) jest to Twoje kryterium subiektywne a po 2) praktycznie eliminuje fiaty jako tradycyjne SoV (patrz poprzedni post).
Ciekawe, bo to są akurat argumenty za byciem SoV lepszym niż jakiekolwiek inne krypto.benq pisze: ↑ poniedziałek, 10 czerwca 2019, 19:04Moc sieci jest największa, decentralizacja lepsza niż w LTC, popularność prawdopodobnie większa, niż wszystkie pozostałe krypto razem, społeczność najliczniejsza - bezdyskusyjnie.
To są wyłącznie argumenty za tym, że BTC w tej chwili przebija inne krypto (no, z wyjątkiem tego, że przelewy są droższe i wolniejsze, szczególik )
Tematem dyskusji było to, czy BTC jest store of value.
W jednej chwili to możemy oberwać rozbłyskiem gamma, który zakończyłby te rozmowy
Jeszcze wojna albo po prostu pożar o który nietrudno lub wybudowanie zakładu przemysłowego w sąsiedztwie, potencjalnych czynników negatywnych do obniżenia ceny nieruchomości nawet do 0 jest sporo. Tylko nie pisz, że możesz ubezpieczyć ten SoV... fiatami, bo to nie jest argument za byciem trwalszym SoVbenq pisze: ↑ niedziela, 9 czerwca 2019, 16:32Nieruchomości - tutaj też sprawa wygląda inaczej. Ryzyko, że nieruchomości, które chcę pozostawić mojej rodzinie po mojej śmierci zupełnie stracą na wartości, znikną bez śladu, czy zostaną z dnia na dzień zastąpione inną technologią jest znikome - jeśli nie buduje bez zezwolenia i ubezpieczenia na terenie zalewowym.
Przecież zdanie
akos
Postautor: akos » wtorek, 11 czerwca 2019, 03:34
akos
Postautor: maky » wtorek, 11 czerwca 2019, 07:56
maky
Postautor: qertoip » wtorek, 11 czerwca 2019, 08:56
qertoip
Postautor: mecenas » wtorek, 11 czerwca 2019, 08:58
Idę o zakład, że bitek padnie pierwszy.
mecenas
Postautor: Harmony » wtorek, 11 czerwca 2019, 16:29
Pozostaje jeszcze kwestia który Bitcoin
Harmony
Postautor: wamak » wtorek, 11 czerwca 2019, 17:32
Odchodząc od tematu pozwoliłem sobie na mocno uproszczone wyliczenie, ile dolarów wart byłby 1 BTC, gdyby był tak samo popularnym nośnikiem wartości, jak złoto.akos pisze: ↑ wtorek, 11 czerwca 2019, 01:03Jeśli weźmiesz całe złoto świata, powstanie sześcian o krawędzi 20 metrów. Sześcian ten byłby wart ok. 7 bilionów dolarów, to zapewne ok. 1/3 wartości wszystkich akcji giełdowych w USA. Za 7 bilionów dolarów mógłbyś kupić całą ziemię rolną w Stanach Zjednoczonych i około 7 ExxonMobile i jeszcze bilion zostanie ci w kieszeni. Gdyby ktoś zaoferował mi ten sześcian złota... nazwijcie mnie szalonym, ale wolę wziąć ziemię rolną i 7x ExxonMobile.
wamak
Postautor: benq » wtorek, 11 czerwca 2019, 21:22
akos pisze: ↑ wtorek, 11 czerwca 2019, 01:03przewidywalność jest cechą subiektywną, gdyż zależy od przewidującego i jego umiejętności oraz zrozumienia aktywa
t) z faktu, że aktywo A istnieje przez czas Ta dłuższy niż czas Tb przez który istnieje aktywo B nie wynika, że przewidzenie ruchu ceny A jest łatwiejsze niż B w dowolnym okresie Ty liczonym od daty predykcji
Właśnie o to mi chodziło, co sam tu zauważyłeś.
Oczywiście, ale jak sam dalej zauważasz, wydarzenia dzieją się na przełomie przynajmniej dekad, nie w rok.
Moim zdaniem wyjątkowo słaby argument.akos pisze: ↑ wtorek, 11 czerwca 2019, 01:03Według legendarnego inwestora "złoto nie ma wartości użytkowej", a jego wartość rynkowa wynika tylko z faktu, że "ktoś ma nadzieję, że ktoś inny zapłaci za to więcej w przyszłości".
Jeśli weźmiesz całe złoto świata, powstanie sześcian o krawędzi 20 metrów. Sześcian ten byłby wart ok. 7 bilionów dolarów, to zapewne ok. 1/3 wartości wszystkich akcji giełdowych w USA. Za 7 bilionów dolarów mógłbyś kupić całą ziemię rolną w Stanach Zjednoczonych i około 7 ExxonMobile i jeszcze bilion zostanie ci w kieszeni. Gdyby ktoś zaoferował mi ten sześcian złota... nazwijcie mnie szalonym, ale wolę wziąć ziemię rolną i 7x ExxonMobile.
No, ale nawet paper wallet trzeba gdzieś trzymać. Wiem, można go dyskretnie przechować w przeróżnych skrytkach. Podobnie jak złoto, bo nawet dość zamożny obywatel raczej nie będzie miał potrzeby przewozić swojego złota pociągiem - kilogramowa sztabka to ponad $42,000 - przypominam, że wymiary takiej kilówki to ok. 10x5x1 cm = mieści się w dłoni.akos pisze: ↑ wtorek, 11 czerwca 2019, 01:03Dodatkowy bonus w porównaniu do złota (i nie tylko, dotyczy też nieruchomości, starych samochodów, dzieł sztuki, starodruków itd.), to brak kosztów samego przechowywania BTC o ile ktoś nie utrzymuje pełnego węzła. W przypadku złota na upartego też można bez sejfu czy opłaconej skrytki w banku, ale to już jest bardzo ryzykowne a ryzyko to wszak czynnik nie sprzyjający byciu SoV
W złocie więcej niż w bicie (BTC) - positive.akos pisze: ↑ wtorek, 11 czerwca 2019, 01:03Poza tym, jak to się mówi, "put your money where your mouth is". Jeśli dajesz słowo harcerza, że masz więcej majątku w fizycznym złocie niż w bitku / krypto, to przynajmniej jesteś szczery, w przeciwnym razie uprawiasz jedynie sofistykę, w którą chyba sam do końca nie wierzysz
No weś, rozbłysk gamma nie przytrafił się w odrobinkę dłuższym okresie, niż historia BTC.
Ty to wiesz, ale przypominam tym, którzy nie pamiętają - taka sytuacja już miała miejsce!
To zupełnie inne argumenty, paper wallet może spłonąć razem z domem, trezor może zostać skradziony, a brain wallet może zostać wymuszony przy pomocy wiertarki.
Oczywiście, dlatego taka inwestycja wymaga dobrego researchu, który pozwoli zminimalizować to ryzyko do akceptowalnego minimum.
benq
Postautor: akos » czwartek, 13 czerwca 2019, 02:14
To daleko idąca nadinterpretacja mojej wypowiedzi. Podałem tylko kilka przypadków z brzegu fundamentalnego zachwiania stabilności fiatów i nie wszystkie dotyczyły "upadku" ani nie szacowałem żadnych prawdopodobieństw. Nie twierdziłem też, że dotyczy to każdej waluty fiat. Chciałem tylko zwrócić uwagę, że jeśli fiaty są uznawane za SoV, czyli "predictable" (co wynika z definicji) mimo wielu wywrotek, to i w tym fundamentalnym podażowym aspekcie BTC jest jak na razie mocno "predictable" skoro reguły inflacji nie zostały złamane w całym okresie jego istnienia. W przypadku bitcoina to co się może wydarzyć niespodziewanie to zgubienie kluczy czyli zmniejszenie podaży, ale to akurat wpływa na wartość pozostałych monet dodatnio.
Owszem, ale spójrz, że to jest zarazem bycza przesłanka. O złocie, jak zauważyłeś, słyszał każdy, trudno więc oczekiwać, że pojawią się jacyś nowi inwestorzy z grubymi portfelami, którzy odkryją złoto i podbiją popyt. Co innego z BTC, na każdej kolejnej hossie poszerza się grono zainteresowanych i potencjalnych inwestorów, których własności fundamentalne kryptowalut przyciągną.
Zastosowania przemysłowe to niewielki procent bieżącego popytu a zastosowania inne niż elektronika to niewielki procent zastosowań przemysłowych. Ponadto ta gałąź popytu jest w trendzie spadkowym. Przemysł stale poszukuje tańszych zamienników.
To nie jest słaby argument tylko jak napisałem subiektywny. Po prostu z punktu widzenia Buffetta to co najpewniej przenosi wartość w przyszłość to biznes, który wytwarza coś przydatnego podczas gdy cena świecidełek takich jak złoto zależy w dużej mierze od euforii lub strachu inwestorów. W tradycyjnie pojmowanym inwestowaniu czyli wykupieniu znaczących udziałów w przedsiębiorstwie, którego wartość rynkowa jest niedoszacowana a potencjał rozwoju wysoki, lokalne wahania cen akcji tego przedsiębiorstwa nie mają dla inwestora większego znaczenia, ponieważ i tak kosi zyski z dywidendy i może to robić przez dekady. Taka jest właśnie strategia Buffetta i jest typowym "hodlerem" akcji, które kupuje w zamyśle "na zawsze". Oczywiście nie każdy może sobie na taki rodzaj inwestycji pozwolić, bo trzeba mieć do tego przede wszystkim dużą wiedzę i wyczucie, ale "słabe" to na pewno nie jest o czym świadczą jego wynikibenq pisze: ↑ wtorek, 11 czerwca 2019, 21:22Moim zdaniem wyjątkowo słaby argument.
Gdyby w jednej chwili sprzedać wszystkie nieruchomości w Londynie po cenach rynkowych, to zapewne można by za to wykupić 3/4 Afryki lub kilka innych europejskich krajów, czemu ci głupi Anglicy na to nie wpadli, znowu byliby imperium
Przede wszystkim ja nie oceniam żadnych prawdopodobieństw ani nie oceniam nawet jednoznacznie co jest lepszym SoV a jedynie:
Przede wszystkim znów wróćmy do podstawy podstaw całego tego ustrojstwa. Fork to nie bug tylko feature. I to ficzer kluczowy i fundamentalny. Dzięki temu nierozwiązywalne konflikty w demokratycznym środowisku mogą zostać zakończone a ostatecznie wygrywa lepsza gałąź lub obie znajdują swoje zastosowania.benq pisze: ↑ wtorek, 11 czerwca 2019, 21:22Hmm, w świecie krypto przez te 10 lat wydarzyło się już tak wiele złego. Zasada "dziel i rządź" kwitnie w środowisku, forki (choć mniejszościowe) rozwadniają projekt, wprowadzają ferment wśród potencjalnych zainteresowanych.
Ponadto, czy przykładowo Monero nie zapewnia przesyłu wartości peer-to-peer zabezpieczonych kryptografią, nie wymagającą fizycznego przechowywania?
Ja nie przesadzam, po prostu stwierdzam oczywistą oczywistość, że BTC jest w przechowaniu tańszy, wygodniejszy i bezpieczniejszy. Przechowanie 10 milionów jest tak samo poręczne jak przechowanie 10 tysięcy a przewiezienie ich przez granicę nie stanowi problemu.
akos
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości
Polskie Forum Bitcoin skupia miłośników Bitcoina w Polsce. Tu możesz zadać pytania odnośnie Bitoina lub podyskutować na ciekawe tematy.
Treści na tym forum mają charakter wyłącznie informacyjno-edukacyjny, a posty są wyrazem osobistych poglądów ich autorów. Treśći na forum ani w całości ani w części nie stanowią "rekomendacji" w rozumieniu przepisów Rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 19 października 2005 r. w sprawie informacji stanowiących rekomendacje dotyczące instrumentów finansowych, lub ich emitentów (Dz.U. z 2005 r. Nr 206, poz. 1715).