Górnictwo na pingwinie

Weteran
Posty: 1361
Rejestracja: 19 grudnia 2010
Reputacja: 4
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Górnictwo na pingwinie

Postautor: Prze_koles » środa, 25 maja 2011, 22:07

Jestem na windowsie już 3ci dzień i szlag mnie zaczyna trafiać powoli, więc w trosce o własne nerwy muszę jak najszybciej wrócić na Ubuntu. Na windzie mam Afterburnera i AMD GPU clock tool. Jakie programy do OC są na Ubuntu? Lepsze SDK 2.1 czy 2.4? Będę używać minera Phoenix (phatk) na karcie HD 5870.

Dyskutant
Awatar użytkownika
Posty: 241
Rejestracja: 22 lutego 2011
Reputacja: 0
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC
Lokalizacja: Dolnośląskie, Polska

Re: Górnictwo na pingwinie

Postautor: M4v3R » środa, 25 maja 2011, 23:07

Z tego co wiem najlepiej działa 2.1, chociaż mnie osobiście działa tylko 2.2, inne nie wykrywają kart nie wiedzieć czemu. Do overclockingu jest fajny program: AMDOverdriveCtrl. Trzeba go uruchamić dla każdego GPU osobno, w linii komend dodajemy "-i NR_KARTY".
Bitalo - bezpieczniejsza giełda i portfel Bitcoin.

Dyskutant
Posty: 221
Rejestracja: 13 maja 2011
Reputacja: 0
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Re: Górnictwo na pingwinie

Postautor: Ronin » czwartek, 26 maja 2011, 20:29

A czy ktoś próbował miningu na wirtualnej maszynie linuxowej? Czy coś takiego będzie porównywalnie wydajne do normalnej instalacji?
Bitcoin Prices - Bitcoin Exchange Rates | Bitcoin Links - Bitcoin Directory

Dyskutant
Posty: 167
Rejestracja: 25 maja 2011
Reputacja: 4
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Re: Górnictwo na pingwinie

Postautor: Cezary » czwartek, 26 maja 2011, 20:35

Na wirtualnej to najwyżej sobie tylko prockiem policzysz...

Dyskutant
Posty: 221
Rejestracja: 13 maja 2011
Reputacja: 0
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Re: Górnictwo na pingwinie

Postautor: Ronin » czwartek, 26 maja 2011, 21:02

Czyli kart nie wykrywa? Liczyłem, że wirtualizacja jest na tyle przeprowadzona, że można skutecznie symulować zwykły mining na odrębnej instalce. Takie rozwiązanie byłoby szczególnie dobre biorąc pod uwagę LinuxCoina, gdzie wszystko jest gotowe do odpalenia.
Bitcoin Prices - Bitcoin Exchange Rates | Bitcoin Links - Bitcoin Directory

Weteran
Posty: 1361
Rejestracja: 19 grudnia 2010
Reputacja: 4
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Re: Górnictwo na pingwinie

Postautor: Prze_koles » czwartek, 26 maja 2011, 21:03

A Linuxcoina nie można z LiveCD? Miałoby to jakiś wpływ na szybkość?

Początkujący
Posty: 35
Rejestracja: 13 maja 2011
Reputacja: 0
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Re: Górnictwo na pingwinie

Postautor: juni8 » czwartek, 26 maja 2011, 21:05

Ronin pisze:Czyli kart nie wykrywa? Liczyłem, że wirtualizacja jest na tyle przeprowadzona, że można skutecznie symulować zwykły mining na odrębnej instalce. Takie rozwiązanie byłoby szczególnie dobre biorąc pod uwagę LinuxCoina, gdzie wszystko jest gotowe do odpalenia.
Wirtualizacja to nic innego jak emulator. Karte oczywiście emuluje ale jakąś podstawową bez obsługi 3d itp..
Obrazek

Dyskutant
Posty: 221
Rejestracja: 13 maja 2011
Reputacja: 0
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Re: Górnictwo na pingwinie

Postautor: Ronin » czwartek, 26 maja 2011, 21:27

Można, tylko, że ja także korzystam z komputera i potrzebuję kilku istotnych aplikacji windowsowych. Ale jestem pewien, że w Linuxie dałoby się jeszcze poprawić szybkość Mhash/s. Stąd przyszło mi na myśl, odpalenie minera w tle na witrualnej maszynce z Ubuntu, albo LinuxCoinem. Jeszcze spróbuje przetesować ten wariant. Tego typu wirtualki i tak się przydadzą do innych zastosowań.
Bitcoin Prices - Bitcoin Exchange Rates | Bitcoin Links - Bitcoin Directory

Gaduła
Posty: 426
Rejestracja: 1 maja 2011
Reputacja: 17
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Re: Górnictwo na pingwinie

Postautor: severson » czwartek, 26 maja 2011, 22:58

A jakbyś odwrócił i windowsa odpalił wirtualnie?

Weteran
Posty: 1361
Rejestracja: 19 grudnia 2010
Reputacja: 4
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Re: Górnictwo na pingwinie

Postautor: Prze_koles » sobota, 28 maja 2011, 00:26

Niestety AMDOverdriveCtrl mi nie działa, segmentation fault. Nie mam pojęcia jaka jest przyczyna.

EDIT: Poradziłem sobie z aticonfig. Niestety maksymalnie mogłem zejść z pamięcią do 900MHz, a to jest niedopuszczalne. Poza tym jak miner idzie to pulpit się zacina, więc póki co zostanę na windowsie jednak.

Początkujący
Posty: 36
Rejestracja: 23 maja 2011
Reputacja: 0
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Re: Górnictwo na pingwinie

Postautor: zerth » niedziela, 29 maja 2011, 18:46

Jakie masz problemy na windowsie? U mnie jest piekielnie niestabilny. Sterowniki co kilka godzin się wywalają. Przynajmniej raz dziennie cały komp wisi.
Obrazek

Rozmowny
Posty: 59
Rejestracja: 28 maja 2011
Reputacja: 0
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Re: Górnictwo na pingwinie

Postautor: hamczu » piątek, 10 czerwca 2011, 18:30

piszę tutaj bo nie chcę zaczynać nowego tematu.
Z góry zaznaczam, że jestem początkującym użytkownikiem Linuxa.
Otóż mam kartę 6950 (a właściwie 4) i chciałbym zmienić ich częstotliwość
jeśli chodzi o rdzeń to nie ma problemu - zakres zapisany w BIOSie jest spory: 500-950
natomiast jeśli chodzi o pamięci to jest to tylko 1250-1350
a ja oczywiście chciałbym zmniejszyć ich częstotliwość do 300

Wydaje mi się, że da się obejść ustawienia BIOSu, bo np. takim programem jak
AMD GPU Clock Tool mogłem sobie ustawiać częstotliwości dowolnie.

Czy jest jakiś sposób na zrobienie tego pod Linuxem?
Google Chrome Mining Monitor
Pomogłem? 1Nc7xtahZWXALJ56xsCLHcuxqyTEDWaEk

Weteran
Posty: 1361
Rejestracja: 19 grudnia 2010
Reputacja: 4
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Re: Górnictwo na pingwinie

Postautor: Prze_koles » piątek, 10 czerwca 2011, 18:39

Pod linuxem spróbuj program AMDOverdriveCtrl, a jak Ci nie działa, to trzeba flashować BIOS każdej karty w Windowsie (wszystkie programy masz w tym dziale)


Gaduła
Posty: 304
Rejestracja: 6 czerwca 2011
Reputacja: 0
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Re: Górnictwo na pingwinie

Postautor: LordNET » piątek, 10 czerwca 2011, 19:12

A co zrobic jak poclbm widzi tylko jedna karte a dolozylem nastepna? (ubuntu 11.4)

SHV
Gaduła
Awatar użytkownika
Posty: 352
Rejestracja: 16 maja 2011
Reputacja: 0
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Re: Górnictwo na pingwinie

Postautor: SHV » piątek, 10 czerwca 2011, 19:27

Kod: Zaznacz cały

/etc/init.d/gdm stop
dpkg-reconfigure xserver-xorg
Takie coś chyba pomoże ale nie jestem pewien czy to wszystko co trzeba wklepać, nie pamiętam. I chyba wcześniej trzeba się zalogować przez sudo su. Po tych komendach chyba też reboot. Miałem podobny problem i jakoś sobie poradziłem.

Rozmowny
Posty: 59
Rejestracja: 28 maja 2011
Reputacja: 0
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Re: Górnictwo na pingwinie

Postautor: hamczu » piątek, 10 czerwca 2011, 20:02

Prze_koles pisze:Pod linuxem spróbuj program AMDOverdriveCtrl, a jak Ci nie działa, to trzeba flashować BIOS każdej karty w Windowsie (wszystkie programy masz w tym dziale)
uruchomiłem ten program, wszystko fajnie, ustawiłem pamięci tak jak chciałem, daje SET, ok, ok - no i pamięci dalej na 1250 idą :/
w programie mam w profilu High ustawione pamięci na 300, a jak włączę poclbm to i tak on je ustawia na 1250.
coś źle robię ?
jeśli to jakoś zadziała to jak mam uruchomić ten program żeby kontrolować drugą i kolejne karty?

EDIT:
aaa już kumam - teraz dopiero mogę ustawić przez aticonfig setclocks :) qmam :D
thx!

EDIT2:
zmieniłem przez "setclocks", ale niestety dalej mi pokazuje, że mam 1250 częstotliwość (wyświetlam przez aticonfig --odgc) :/
Google Chrome Mining Monitor
Pomogłem? 1Nc7xtahZWXALJ56xsCLHcuxqyTEDWaEk

Weteran
Posty: 1361
Rejestracja: 19 grudnia 2010
Reputacja: 4
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Re: Górnictwo na pingwinie

Postautor: Prze_koles » piątek, 10 czerwca 2011, 20:22

Na początku musisz dać polecenie

Kod: Zaznacz cały

aficonfig --adapter=all --initial
i zresetować kompa.
Potem dla każdej karty polecenie

Kod: Zaznacz cały

aticonfig --adapter=X --od-enable
A następnie ustawiasz clocks poleceniem:
aticonfig --adapter=all --odsc=X,Y
gdzie X to taktowanie procesora, a Y pamięci

Żeby ustawić fan speed:

Kod: Zaznacz cały

DISPLAY=:0   aticonfig --pplib-cmd "set fanspeed 0 100"
100 - zamień to na tyle procent ile uważasz, będzie to fanspeed pierwszej karty. Jeśli chcesz ustawić fanspeed drugiej karty (i kolejnych):

Kod: Zaznacz cały

DISPLAY=:0.1  aticonfig --pplib-cmd "set fanspeed 0 100"
Aby zobaczyć fan speed danej karty, wpisz w terminalu:
DISPLAY=:X aticonfig --pplib-cmd "get fanspeed 0"
PS Podaj co ci zwraca aticonfig --odgc po użyciu AMDOverdriveCtrl. Jeżeli zmniejszyłeś clock range, to dalej powinno już pójść gładko.

Rozmowny
Posty: 59
Rejestracja: 28 maja 2011
Reputacja: 0
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Re: Górnictwo na pingwinie

Postautor: hamczu » piątek, 10 czerwca 2011, 21:14

Prze_koles pisze: PS Podaj co ci zwraca aticonfig --odgc po użyciu AMDOverdriveCtrl. Jeżeli zmniejszyłeś clock range, to dalej powinno już pójść gładko.
aticonfig --odgc pokazuje że zakres się zmienił - to jest ok
nawet jak później robię "setclocks" to wtedy ta 1 karta jak której zmieniłem zakres
odpowiada OK, a te inne (niezmienione) nie zgadzają się na taki zakres ;)
no ale właśnie mimo że się zmienia, to "aticonfig --odgc" pokazuje że current clock dalej jest 1250
jedynie zmienia się "current peak" na 300 ;)
Google Chrome Mining Monitor
Pomogłem? 1Nc7xtahZWXALJ56xsCLHcuxqyTEDWaEk

Weteran
Posty: 1361
Rejestracja: 19 grudnia 2010
Reputacja: 4
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Re: Górnictwo na pingwinie

Postautor: Prze_koles » piątek, 10 czerwca 2011, 21:32

Spróbój zrobić tak jak ci napisałem, otworzyć jeden terminal dla każdej karty, i wpisz
w terminalu 1: export DISPLAY=:0
w terminalu 2: export DISPLAY=:0.1
w terminalu 3: export DISPLAY=:0.2
w terminalu 4: export DISPLAY=:0.3
I wtedy spróbój zmienić clocks. Podaj jeszcze jakim poleceniem zmieniasz te clocki i jaki błąd ci wyskakuje. Bo o ile pamiętam to clocki się zmieniało podobnym poleceniem co fan speed, więc musisz otworzyć terminal dla każdej karty.

Wróć do „Ogólnie o miningu”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości