W zec pomijajac zrozumienie dzialania wg mnie najwiekszym problemem jest to ze nie da sie oszacowac czy nie dodrukowano w jakis sposob wiecej monet. W Bitcoinie wszystko jest przejrzyste a tu mamy Z adresy i nie wiemy ile na nich sie znajduje. Kilka miesiecy temu bylo glosno o wykrytej luce ktora moglaby zostac uzyta to wytwarzania nowych coinow. I ciezko by bylo to wykryc przez nature projektu, dopoki nie bylyby wyplacane na adresy T byloby to niemozliwe. Jednak na ta chwile gieldy obsluguja jedynie adresy T tak wiec przy masowej sprzedazy mysle ze by wyszlo na jaw ze jest wiecej monet w obiegu niz powinno byc. Ideologicznie fajny projekt, prywatnosc jest jego zaleta ale nie jest idealny. Spekulacyjnie na minus inflacja bo jest jak w btc a projek ma ok 2,5roku wiec jest na poziomie btc z 2011r i inflacja jest teraz na poziomie kilkudziesieciu % rocznie (chyba ok 30-40 teraz ale to trzebaby dokladnie policzyc) niedlugo wchodza chyba nowe koparki ktore jeszcze "pogorsza" sprawe (kopanie zec stanie sie jeszcze bardziej oplacalne przez co bedzie mozna go zrzucac jeszcze nizej a i tak z zyskiem) na plus to ze jest hegemonem w hashrate w swoim algorytmie przez co atak 51% jest praktycznie niemozliwy, czego niestety nie mozna powiedziec w tym momencie o bch czy sv.
Dodano po 27 minutach 15 sekundach:
Na ta chwile przepustowosc onchain w zec to ok 8-10mb/10min (limit bloku 2mb bloki co 2-2.5min) co jest rezultatem duzo leszym niz w btc. Jednak tx ukryte z tego co wiem waza wiecej niz normalne i przepustowosc w prywatnych tx nie jest juz 8 czy 10x wieksza tylko ze 3-4 jak dobrze kojarzę.
@ShadowOfHarbringer nie wiem jaki Zooko ma poglad na wielkosc limitu bloku ale cos kiedys czytalem ze w przyszlosci jezeli chodzi o skalowalnosc tez beda szli raczej w kierunku czegos na wzor LN. Ja nie uwazam osobiscie LN za cos zlego ale jedynie do mikrotx przy jednoczesnym podnoszeniu limitu bloku w razie potrzeby. Niech tx onchain kosztuja max kilkanascie centow, a optymalnie ok kilku, jak popularnosc roznie to podnosimy limit. Albo jakas plynna autoregulacja. Trzymanie sie malego limitu bloku albo nawet pomysly jego zmniejszenia to dzialanie na szkode projektu. YT i inne ma tyle miejsca ze kazdy za darmo moze wrzucic fim w 4k a dla globalej sieci platnosci to jest niewykonalne? Ja wiem ze blockchain czym wiecej takich kopii ma tym lepiej ale twarde trzymanie 1mb/10min to przesada. A zmniejszenie to czysta glupota badz chec jeszcze wiekszego ograniczenia projektu. Chyba kazdy sie ze mna tu zgodzi...
Dodano po 15 minutach 49 sekundach:
Jeszcze jedno co mi chodzi po glowie odnosnie ze to ze Vitalik chwali sie ze dzieki zk-snarks (technologi zec) jest w stanie zwiekszyc skanowalosc eth do ok 500tps jak dobrze kojarze. Zastanawia mnie to bardzo, skoro mozna tego uzyc w eth zo tak znacznego zwiekszenia przepustowosci to czemu w zcash ma nie byc takiej przepustowosci. Pozatym ta technologie testuje tez u siebie JPM chodz nie lubie bankow strasznie jednak cos to znaczy. Co do technologi LN w zec ma sie to zwac BOLT i tx beda w niej takze anonimowe, dla zainteresowanych
https://cryptobriefing.com/lightning-ne ... -solution/ Ale ok, juz zaprzestaje bo offtopu troche poszlo
Dodano po 1 minucie 55 sekundach:
Ps. Zeby nie bylo ze namawiam, bo tak nie jest zec nie mam prawie wcale w tym momencie, chcialem tylko ppdzielic sie tym co wiem
...idioci sie nie rodza, idiotow kreuja media...