Dyskusja na temat kursu BTC

Twoim zdaniem kurs do 10 sierpnia znajdzie się w przedziale

Czas głosowania minął niedziela, 3 sierpnia 2025, 20:16

<100k$
5
9%
100-120k$
20
36%
>120k$
30
55%

Liczba głosów: 55
Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 14360
Reputacja postu: 
7
Napiwki za post: 0 BTC

Dyskusja na temat kursu BTC dla POCZĄTKUJĄCYCH (2018)

Postautor: ergorg » piątek, 5 kwietnia 2019, 19:35

Post będzie o altach, ale ma moim zdaniem to one mogą pociągnąć BTC za sobą:

Na BCH mamy dalej miejsce na wzrosty, 410$ widzę jako kolejny target.

Na ETH teoretycznie wzrosty dopiero mogą się zacząć:

Jesteśmy przy górnym ograniczeniu podobnego trójkąta jak na BTC, a wiadomo co BTC zrobił na początku tygodnia. :)

DASH - 149$ a może i 167$:

O LTC to nie ma co nawet pisać, bo jest niezniszczalny, tam kolejny target to 110$

Kwestia teraz czy alty pociągną BTC, czy BTC pociągnie alty, czy np double top sprawi, że zaczniemy wszędzie spadki. Na ten moment na ww altach na mniejszych interwałach widzę bycze flagi etc.

Dodano po 7 minutach 10 sekundach:
bitloteiros pisze: piątek, 5 kwietnia 2019, 19:21Jest lokalny uptrend.
W końcu ktoś się ze mną zgodził. :D
bitloteiros pisze: piątek, 5 kwietnia 2019, 19:21Bardziej pasują beartrapy niż bulltrapy dopóki się nie zakończy.
Dokładnie, obecne wzrosty mają sprawić, że każdy shorciarz 3x się zastanowi zanim otworzy kolejnego. Kiedy już i oni zwątpią w spadki, dopiero wtedy będzie czas na shortowanie.
https://bingx.com/partner/ERGORG/ - alternatywa dla bybit jak wyłączą we wrześniu

Wygadany
Reputacja: 367
Reputacja postu: 
0

Postautor: ognos » piątek, 5 kwietnia 2019, 20:06

Pleasek89 nie masz racji, policzyłem halvingi i okresy -13miesiecy przed nimi, żeby miec porównanie do dnia dzisiejszego i przyszlego halvingu i:

Ostatni halving "tracił" wolumenu dziennego na giełdach 2,31%, a onchain 0,75%. Teraz halving by "tracił" ... 2,35% na giełdach i 0,63% onchain. Po tamtej "stracie" była bańka, a po tej już nie może? Przecież wartości są bardzo zbliżone. A co do halvingu z 50/25 to tam też skok wartosci miedzy halvingami 50/25 a 25/12,5 był 65x, a analogicznie między 25/12,5 i 12,5/6,25 jest skromniejsze 20x (w porównaniu halving -13 miesiecy). Dynamika słabnie podobnie jak zmniejszają się halvingi, ale to nie oznacza, że np. nie może być wzrostów bo ta wartość jest "pomijalna".

Jeszcze co do okresów między halvingiem a 13 miesiacami przed halvingiem to ceny do halvingu rosly srednio 2,8x i wolumen rósł 1,8x (srednie wartosci). Skoro dynamika spada z halvingu na halving to obstawiałbym teraz mniejsze mnożniki, np. cena 2x co dałoby w maju 2020 cene 10k$.

Ciekawy wykres - http://charts.woobull.com/bitcoin-network-momentum/
Wolumen onchain - https://www.blockchain.com/pl/charts/es ... mespan=all
Wolumen giełd - https://www.tradingview.com/symbols/BLX/

Początkujący
Awatar użytkownika
Reputacja: 257
Reputacja postu: 
0

Postautor: CounterStrike » piątek, 5 kwietnia 2019, 20:23

W związku z ożywioną dyskusją na temat halvingu zapraszam do kolejnej ankiety
Ostatnio zmieniony piątek, 5 kwietnia 2019, 20:25 przez CounterStrike, łącznie zmieniany 1 raz.

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 6831
Reputacja postu: 
6

Postautor: BitJanusz » piątek, 5 kwietnia 2019, 20:57

ergorg pisze: piątek, 5 kwietnia 2019, 19:35Dokładnie, obecne wzrosty mają sprawić, że każdy shorciarz 3x się zastanowi zanim otworzy kolejnego. Kiedy już i oni zwątpią w spadki, dopiero wtedy będzie czas na shortowanie.
OK, ale kto teraz pisze o spadkach ? :mrgreen: jak przeglądam twittera, reddity, to tam praktycznie każdy ziutek już chce kolor lambo wybierać. Inna sprawa, że gros piszących tam to NEETs z "hodlowanym" 0.01 BTC od 20k $, kupionym za kieszonkowe od babci, oczywiście, ale przekrój przez ten tłum jednoznacznie wskazuje euforię. Otwieram twitter typowego dżona naganiacza i tam same muny i hossy. Dlatego uważam, że obszar 5400+ może być właśnie ciekawym miejscem na shorta, bo przecież już tylko będzie rosło ;)

A LTC mnie stale zastanawia - nikt nie zaatakował tych wszystkich grubych longów i nie wyleszczył fomowców? co się dzieje, do diaska :mrgreen:

trochę się nad tym zastanowiłem w wolnej chwili i w sumie być może mój plan jest zbyt skromny targetowo (a nie ma sensu fixować się na tym, że przebicie 0,618 musi oznaczać spadek), bo wyobrażałem sobie powolne wzrosty do 4800, mulenie i ostatnią histeryczną dzidę, a nie zrobienie tego w godzinę. Skoro zostało to zrobione w godzinę, to może i zakres jest niedoszacowany.

Na szczęście nie mam obecnie żadnego shorta i sprzedałem tylko trochę BTC po 5227 więc jest miejce na improwizację.

@ergorg a co sądzisz o bearish gartley na ETH/USD? chociaż w sumie trochę proporcje się nie zgadzają więc raczej nie.

za to pasuje bat.

Obrazek

Obrazek

wzrost BTC do 5400-5800$ właśnie pozwoli na wbicie prawilnego zakresu bata na eth, w zależności od wzrostu ETH/BTC ofc. Hm.

edit: taki chyba lepszy. Może troche za wąski rozstaw...
Pomogłem? Tipuj! Chciwy Janusz ucieszy się z każdego grosza.
LTC: LPRbb7aQyrfqMTXP8Q9GBJNUeSPxAdMssM

Moderator
Awatar użytkownika
Reputacja: 4404
Reputacja postu: 
1

Postautor: kozaki_wiesi » piątek, 5 kwietnia 2019, 21:30

bitloteiros pisze: piątek, 5 kwietnia 2019, 16:06. Dlatego wg mnie twierdzący że następny halving to "non event" bardzo się mylą. Podaż/inflacja/łorewa nowych monet zmniejszy się o połowę

Nie zgodzę się. Pierwszy halving zbił inflację z 30 na 15 procent. Przyszłoroczny zbije z 3,5 na jakieś 1,8. Halving to fetysz bez realnego znaczenia
"Wszystko mija, nawet najdłuższa żmija"
S.J. Lec

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 14360
Reputacja postu: 
0

Postautor: ergorg » piątek, 5 kwietnia 2019, 21:39

BitJanusz pisze: piątek, 5 kwietnia 2019, 20:57OK, ale kto teraz pisze o spadkach ? :mrgreen: jak przeglądam twittera, reddity, to tam praktycznie każdy ziutek już chce kolor lambo wybierać. Inna sprawa, że gros piszących tam to NEETs z "hodlowanym" 0.01 BTC od 20k $
Jak pisałem, nie przeglądam mediów, pisanie a granie to dwie różne rzeczy. Shorty cały czas ktoś otwiera tak samo jak longi. :)
https://bingx.com/partner/ERGORG/ - alternatywa dla bybit jak wyłączą we wrześniu

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 7104
Reputacja postu: 
2

Postautor: anagamidev » piątek, 5 kwietnia 2019, 23:56

socjolog2008 pisze: piątek, 5 kwietnia 2019, 18:51BEAR 461 dni : BULL 44 dni
No zwykle bull market trwa dużej, szczególnie dojrzałych rynkach, podobno teraz na BTC jest dużo profesjonalnych trader'ów, więc jeszcze pewnie z 800 dni bullmarketu :D
BTC 122k$ soon! & 288k$ by 2026|Golden rule - BTFD|LTC 5k$ soon! & LISK 1kPLN soon!|SVG Image@Anagamidev
HODL on for dear life! | Never sell lower than you buy, buy more, average!
Liftoff, liftoff, liftoff :D

Weteran
Reputacja: 11213
Reputacja postu: 
1

Postautor: ekonokomik » sobota, 6 kwietnia 2019, 00:17

BitJanusz pisze: piątek, 5 kwietnia 2019, 18:27Zauważyłem, że jak dotąd żadna bessa nie zakończyła się bez double bottom. Ani ta na 32$, ani ta na 280$, ani goxowa. Wszystkie miały retest dołka. Tylko ta nasza nie miała.

Naciągasz. Pokaż mi proszę DB po bańce wiosennej 2013. Był dołek na początku lipca na poziomie $60 i tyle.
Dołka tuż po pęknięciu liczyć nie można, a pik na przełomie września/października to była chwilowa panika po zamknięciu SR. Oba te zdarzenia były zbyt odległe w czasie by je zaliczyć do dołka bessy.

Weteran
Reputacja: 642
Reputacja postu: 
1

Postautor: masonbtc » sobota, 6 kwietnia 2019, 01:11

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 7104
Reputacja postu: 
3

Postautor: anagamidev » sobota, 6 kwietnia 2019, 01:12

Przeglądając wykres dostrzegłem pewną analogię :D

BTC 122k$ soon! & 288k$ by 2026|Golden rule - BTFD|LTC 5k$ soon! & LISK 1kPLN soon!|SVG Image@Anagamidev
HODL on for dear life! | Never sell lower than you buy, buy more, average!
Liftoff, liftoff, liftoff :D

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 6831
Reputacja postu: 
0

Postautor: BitJanusz » sobota, 6 kwietnia 2019, 08:32

ekonokomik pisze: sobota, 6 kwietnia 2019, 00:17a pik na przełomie września/października to była chwilowa panika po zamknięciu SR
Czemu Twoim zdaniem nie możemy tego uwzględnić?
Pomogłem? Tipuj! Chciwy Janusz ucieszy się z każdego grosza.
LTC: LPRbb7aQyrfqMTXP8Q9GBJNUeSPxAdMssM

Początkujący
Reputacja: 143
Reputacja postu: 
0

Postautor: pabblo_pl » sobota, 6 kwietnia 2019, 09:14

@BitJanusz
W przełożeniu na dziś to musiał by paść Bitfinex i Theater.
W tedy były konkretne powody i panika z tym związana.

Weteran
Reputacja: 11213
Reputacja postu: 
0

Postautor: ekonokomik » sobota, 6 kwietnia 2019, 09:25

BitJanusz pisze: sobota, 6 kwietnia 2019, 08:32
ekonokomik pisze: sobota, 6 kwietnia 2019, 00:17a pik na przełomie września/października to była chwilowa panika po zamknięciu SR
Czemu Twoim zdaniem nie możemy tego uwzględnić?
Bo aby coś uznać za część figury nie liczy się tylko dotknięty poziom, ale też "styl" dojścia do niego.
Obejrzyj sobie ten pik w powiększeniu. To był klasyczny "panic crash". Niespodziewane zaburzenie naturalnego trendu. Kilka dni później kurs wrócił jakby nigdy nic do swojego normalnego trendu, tak, że gdyby zasłonić te kilka dni po zamknięciu SR to nikt by nie odgadł, że w tym miejscu było coś takiego.
Oczywiście, to się zdarzyło i zostawiło ślad na psychice graczy ;) ale nie było częścią żadnej szerszej figury. Nie mogło być, bo te się tworzą i rysują naturalnie tygodniami.

Weteran
Reputacja: 1369
Reputacja postu: 
17

Postautor: sha256 » sobota, 6 kwietnia 2019, 09:53

bitloteiros pisze: piątek, 5 kwietnia 2019, 15:02

Ostatnio rzadko rozpisuję się, bo i czasu niewiele. Ale kiedy pisałem określiłem poziomy w ok. 4400$ jako takie, po których przekroczeniu będziemy mogli mówić o rozpoczęciu rynku byka. Moim zdaniem z początkową fazą takiego rynku mamy do czynienia. To dopiero początek.

Nie wiem czy przyjrzeliście się wykresowi, który wrzucił @bitloteiros . Jest to wykres Petera Brandta, którego nie sposób nie szanować chociażby za to, że przetrwał kilkadziesiąt lat na rynku zaczynając od tradowania towarami w ubiegłym wieku.

Jakie są potencjalne implikacje takiego rozwoju wypadków jaki został przedstawiony na wykresie?

Ten rynek byka będzie bardzo dynamiczny. Wzrosty mogą być praktycznie pionowe szczególnie po przebiciu oporu na poziomie ATH. Możemy osiągnąć niebotyczną wycenę BTC na poziomie setek tysięcy $. To nie znaczy, ze będzie rosło cały czas. Korekty będą krótkie i bardzo gwałtowne. Co więcej to i wzrosty mogą nam się skończyć szybciej niż wielu zakłada. Ten rynek byka może być paraliżujący do tego stopnia, że wielu wytrawnych inwestorów nie sprzeda w odpowiednim momencie i zostanie zamkniętych w pułapce chciwości.
Jak tutaj zachowają się alty? Wiele z nich przyniesie znacznie większe procentowe zyski niż sam BTC. Moim zdaniem BCH czy LTC oraz kilka innych altów mogą pokazać naprawdę dobry wynik.

Co jest jeszcze ciekawe na wykresie? To, że po dołku w 2015 roku w styczniu nastąpił test dołka w drugiej połowie roku. Tutaj też możemy mieć z podobnym zachowaniem kursu do czynienia ale przebieg krzywej, która nie powinna być złamana na stałe wymusza to, że moim zdaniem taki ruch będzie trudny do zrealizowania szczególnie jeśli chodzi o głębokość korekty. Po nim będziemy mówić o rozwinięciu prawdziwych wzrostów gdzie poziomy rzędu kilku-, kilkunastu tysięcy $ będą marzeniem wielu inwestorów. Zakładając taki poziom wzrostów wszystko poniżej ATH to jest tanio. To wszystko pod warunkiem respektowania przez kurs pokazanej krzywej.

Początkujący
Reputacja: 18
Reputacja postu: 
1

Postautor: Olsp » sobota, 6 kwietnia 2019, 10:30

Przepraszam, że nie w temacie, ale wam również nie działa wykres na bitoinwisdom?

Początkujący
Reputacja: 506
Reputacja postu: 
35

Postautor: coss_takiego » sobota, 6 kwietnia 2019, 10:32

Zebrało mi się trochę przemyśleń, dotyczących całego rynku krypto. Zacznę od kilku altów. Praktycznie większość szorowała/szoruje niewiele nad zerem. Nie wiele jest tam miejsca na spadki. Wygląda na to, że bessa dobiegła końca, tzn. po ostrych szczytach były ostre zjazdy, a potem stopniowe wypłaszczenie, które jest kluczowe, by móc podejrzewać odwrócenie trendu. Było płasko przez wystarczająco długi czas, by każdy mógł obkupić się w tyle ile chciał. Kto zrezygnował to oddał.

Obecnie widzę solidne podstawy, by rozpocząć powolne wznoszenie.

Jeśli chodzi o sytuację na BTC, mieliśmy wystarczająco długą bessę, która zniosła kurs o ponad 80%. Za kapitulację można uznać zjazd z 6k do 3k USD. Było 4 miesiące akumulacji z malejącym wolumenem. Obecnie dostaliśmy silny impuls odwrócenia trendu w postaci ostrej dzidy na dużym wolumenie, potwierdzającej zakończenie bessy. Po to akumulacja na poziomie 3-4k USD trwała tyle, żeby już więcej tam nie powrócić, bo po co? Żeby pozwolić wejść tym, co nie wierzyli, nie zdążyli? Albo zjechać jeszcze niżej, żeby każdy na spokojnie wszedł większym kapitałem? No raczej nie. Kto miał się obkupić to się obkupił. Obecną sytuację na wykresie widzę mniej więcej tak:

Powolne drapanie się w górę i pokonywanie kolejnych oporów. Miejsca by zamykać longi, na kolejnych górkach zakładać shorty, a potem stracić obecny zysk z longów na shortach, bo jednak dalej w górę.

Graczy z ostatnich miesięcy podzieliłbym na kilka kategorii:

1. Ci którzy czekali na 1-2k USD, nie weszli dużym kapitałem, obecnie czekają aż spadnie i nie wierzą, że to daleko zajedzie, nie kupią też po tej cenie, bo już im się wydaje, że jest drogo, bo cena skoczyła i ciężko się wchodzi po wyższych cenach, odleszczeni.
2. Ci którzy weszli za część kapitału i teraz widzą dodatnie saldo i ucieszeni oddają, bo już chcą znowu odkupić za 3k i tak w kółko, co zrobią jak kurs urośnie? To samo co gracze z pkt. 1
3. Ci którzy skupowali i uśredniali na bessie. Co zrobią? Gdy wyjdą z dużego minusa na mniejszy, oddadzą, ucieszeni, że nie stracili aż tak dużo.
4. Ci którzy weszli w okolicach ATH za oszczędności życia, oni albo oddali po drodze i już nigdy w to nie wejdą, albo trzymają na śmierć i życie, oddadzą jak wyjdą chociaż troszkę na plus.
5. Ci którzy weszli za sporą część kapitału i częścią aktywnie grają, a część zatrzymają na hodl, bo wierzą w kolejną bańkę.
6. Aktywni trejderzy, którzy są trudną kategorią do opisania, bo można by ich podzielić na kolejne 10 kategorii co najmniej, ale grali, grają i będą grali w różnych kierunkach z różnymi efektami.
7. Insiderzy, którzy wiedzą co robią, ale my nie wiemy, a także nowi inwestorzy.

Pewnie można by jeszcze całą masę innych przypadków rozpatrzeć, jednak wymieniłem, te które wydają mi się najistotniejsze.

Z logicznego punktu widzenia, po takiej bessie, która trwała długo i akumulacji, bez sensu byłoby znieść teraz ten cały wystrzał i lecieć na kolejne low. Ktoś (mityczni „oni”) kto (którzy) zasponsorował/(li) ten ruch, myślę, że ma/(mają) wystarczającą ilość kapitału by nie pozwolić na zbicie kursu, ale zrobić reakumulację, a potem kolejny wystrzał. Po tej bessie to już większość zapomniała, że kurs może tylko rosnąć i wcale nie musi robić kolejnych LL. Kurs wyszedł z trójkąta zwyżkującego górą, zrealizował jego zasięg. Po takim wystrzale spodziewam się raczej reakumulacji i odebrania słabym rączkom coinów. Jak oddzadzą to potem albo będą odkupować drożej, albo wcale. Po 4 miesięcznej akumulacji grubi nie wyprzedadzą się w kilka dni, myślę, że zysk 25% to też nie jest szczyt możliwości BTC, który pokazał w przeszłości, że może rosnąć o tysiące %. Machina może ruszać.

Ciekawy jest dla mnie pewien fragment wykresu (chyba jeszcze nikt nie wrzucał):

Niby nic takiego, był tam podobny trójkąt zwyżkujący, ale widać jak to się skończyło, liczę na pewien rodzaj powtórki.

Post jest bardzo bullish, ale przypominam sobie, jak ludzie w okolicach szczytu bańki 2017 mówili tym co siedzieli od lat, że przecież wystarczyło trzymać przez kilka lat i nic nie robić, a przecież wcale nie jest to takie proste. Być może teraz znowu jest ten moment, że lepiej kupić i zapomnieć na kilka lat, niż kombinować i wyprzedać się, bo urosło „już” kilkadziesiąt %, a potem pluć sobie w brodę i słuchać od przyszłych żółtodziobów tego samego. Moim zdaniem wiosna nadeszła, nie tylko w kalendarzu. Bessa nie będzie trwać w nieskończoność. Fazę rynku z cyklu „dlaczego to gówno rośnie” uważam za rozpoczętą. A jeśli jestem w błędzie, to cóż, na ujemne ceny nie przejdziemy, a dokupić zawsze można, gorzej jak pociąg odjedzie.

Zgodnie z zasadą dywersyfikacji całego posiadanego kapitału na tym rynku dużego ryzyka lokuję obecnie 15% wszystkiego co mam, więc mam ogromny komfort psychiczny, bo wiem, że jeśli spadnie to ryzyko będzie mniejsze, więc większą część kapitału będę mógł spokojnie przenosić na taki rynek.

Drukuję sobie ten post i wieszam na ścianie, być może za jakiś czas będę miał okazję do niego powrócić, albo uznam go za całkowitą porażkę. Czas pokaże 8-)

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 1389
Reputacja postu: 
0

Postautor: DjVegas98 » sobota, 6 kwietnia 2019, 10:35

Najmniejszy wolumen oraz zmienność od początku wybicia. Czyżby to zwiastun chwilowej przesiadki na większość altów? :D

Weteran
Reputacja: 2238
Reputacja postu: 
2

Postautor: miso20 » sobota, 6 kwietnia 2019, 10:41

kozaki_wiesi pisze: piątek, 5 kwietnia 2019, 21:30
bitloteiros pisze: piątek, 5 kwietnia 2019, 16:06. Dlatego wg mnie twierdzący że następny halving to "non event" bardzo się mylą. Podaż/inflacja/łorewa nowych monet zmniejszy się o połowę

Nie zgodzę się. Pierwszy halving zbił inflację z 30 na 15 procent. Przyszłoroczny zbije z 3,5 na jakieś 1,8. Halving to fetysz bez realnego znaczenia
To nie ma znaczenia - ograniczona zostanie dzienna podaż o 50%. Coiny już wydobyte są już rozdystrybuowane. Halving wpływa na coiny dopiero mające się pojawić na rynku. Dzisiaj żebyś mógł utrzymać cenę na tym samym poziomie musisz skupić 1800BTC dziennie, po halvingu już tylko 900BTC. Teoretycznie żeby cena była ta sama wystarczy już dwa razy mniejszy skup. Przy tym samym skupie cena już będzie szybciej rosnąć niż przed halvingiem.

Procentowy stosunek infalncji nie ma znaczenia, bo spadek z 30 na 15 był wtedy, gdy na rynku było 10, albo i 100 razy mniej osób (nie znam dokładnych statystyk). Po prostu liczba użytkowników cały czas się zwiększa, a monety już wydobywane są w większości zdejmowane z rynku.

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 4720
Reputacja postu: 
38

Postautor: new06 » sobota, 6 kwietnia 2019, 11:46

sha256 pisze: sobota, 6 kwietnia 2019, 09:53Jakie są potencjalne implikacje takiego rozwoju wypadków jaki został przedstawiony na wykresie?

Ten rynek byka będzie bardzo dynamiczny. Wzrosty mogą być praktycznie pionowe szczególnie po przebiciu oporu na poziomie ATH. Możemy osiągnąć niebotyczną wycenę BTC na poziomie setek tysięcy $. To nie znaczy, ze będzie rosło cały czas. Korekty będą krótkie i bardzo gwałtowne. Co więcej to i wzrosty mogą nam się skończyć szybciej niż wielu zakłada. Ten rynek byka może być paraliżujący (...)
Skąd takie wnioski? Na podstawie świecy z 02.04 wnioskujesz o kształcie całej hossy (której przyjścia jesteś pewien)?

sha256 pisze: sobota, 6 kwietnia 2019, 09:53krzywej, która nie powinna być złamana na stałe
Osobiście uważam, że ta krzywa jest narysowana przez Brandta trochę z przymrużeniem oka. Nie ma sensu postrzegać jej jako "żelazną" predykcję. Na bazie kilkunastu świeczek tygodniowych nie można przewidzieć jak będzie wyglądał wykres za rok, czy dwa. Oczywiście w dołku pogoxowym, jeśli ktoś spodziewał się hossy, to też mógł rysować krzywe jak te na niebiesko (ofc trochę przesadziłem) gdzie na podstawie kształtu jednej podfali przewiduje się cały ruch wyższego rzędu.

Obrazek

Dla mnie cały czas najbardziej miarodajnym scenariuszem jest krzywa logarytmiczna jak ta, którą niedawno wrzucałem.

Obrazek

Wydaje mi się raczej, że bardziej prawdopodobny jest scenariusz, w którym kolejne kroki (konsolidacja przed hossą, sama hossa, itd) będzie trwać dłużej, niż poprzednio, a sam szczyt będzie bardziej wypłaszczony procentowo. To wynika właśnie z tej krzywej logarytmicznej. Przy czym nie jestem nawet w 70% pewien, że będziemy mieli nowe ATH. Ewentualna hossa może też być korektą w trakcie większych spadków. Szczególnie jeżeli weźmiemy pod uwagę scenariusz z bessą na rynku akcji. Nie wiemy jak zachowa się tu BTC. Praktycznie cały żywot crypto przebiegał pod znakiem hossy na znacznie większych rynkach światowych. Natomiast jestem całkiem pewien zbliżających się wzrostów (najlepiej po teście dołka), większe odreagowanie po takich spadkach się po prostu należy.

Spoiler:
Obrazek

Nastroje zrobiły się takie, że ostry wyleszcz pasuje tu jak ulał.
coss_takiego pisze: sobota, 6 kwietnia 2019, 10:32Nie wiele jest tam miejsca na spadki.
Obrazek

Ja bym powiedział, że miejsca jeszcze trochę jest. Trzeba tylko wiedzieć na jakiej giełdzie dany alt jest praktycznie od początku swojego istnienia. Żeby nie było, to jest log, liniowa robi jeszcze większe wrażenie.

PS

W miarę zaktualizowany wykres BTC:

Obrazek

i ETH:

Obrazek

z konta:

https://twitter.com/awe_andwonder

Historycznie w dołku pogoxowym start hossy (wyjście z konsolidacji na dołku) zaczął się, gdy kurs zbliżył się do zielonej dolnej wstęgi. W momencie przebicia czerwonej wstęgi mieliśmy ostatnią falę spadkową. W aktualnej sytuacji przebiliśmy czerwoną wstęgę razem ze spadkiem z ~ 6k na ~ 3k. Jednak do zielonej jeszcze trochę nam brakuje. Nie można tu powiedzieć, że kurs musi ją dotknąć, lub zbliżyć się na konkretną odległość. Ale z perspektywy prawdopodobieństwa (ofc subiektywnego 8-) ) brakuje jeszcze kolejnej fali spadkowej lub dłuższej konsolidacji i zbliżenia się do linii pod łagodniejszym kątem. Wróżenie z ptasich odchodów, ale tyle mamy. Jak dla mnie te wykresy są jednymi z bardziej rzetelnych obecnie. ETH wygląda z kolei, jakby osiągnął dołek. Zarówno na tym wykresie, jak też wolumenowo. Jednak jeśli BTC zacznie spadać (osobiście wątpię aby czekała nas kolejna fala spadkowa z zejściem "piętro niżej", natomiast test dolnych rejonów konsolidacji jest jak najmilej widziany), to ETH pójdzie za nim. Nie mówię, że z obecnych poziomów nie zaczniemy iść w górę. Teoretycznie możemy np odbębnić tą dłuższą konsolidację w rejonach 6k. Mam jednak nadzieję, że grubi nie zrobią psikusa i przetestują 3 - 3,5k jak biali ludzie. Tym bardziej, że powinno być to dla nich finansowo bardziej opłacalne.
ergorg pisze:Masz jakies coiny?
Symbolicznie 2 stacki, około 10% kapitału.
Ostatnio zmieniony sobota, 6 kwietnia 2019, 14:41 przez new06, łącznie zmieniany 1 raz.
Brave New World

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 3799
Reputacja postu: 
2

Postautor: akos » sobota, 6 kwietnia 2019, 12:40

ekonokomik pisze: sobota, 6 kwietnia 2019, 09:25To był klasyczny "panic crash". Niespodziewane zaburzenie naturalnego trendu.
Zdefiniuj pojęcie "naturalny trend" :) Zgodnie z podstawowym założeniem analizy wykresu, AT dyskontuje wszystkie wydarzenia, więc i paniki a nawet szczególnie paniki i euforie, bo tym głównie napędzane są silne trendy (i jest to "naturalny" na giełdzie napęd ;)). Za odrzuceniem danego punktu bardziej przemawia przesłanka techniczna właśnie (np. 1 knot poza linią) niż wyjaśnienie fundamentalne czy to co stało za knotem było ważne czy nieważne.

Wróć do „Przedszkole”