Dyskusja na temat kursu BTC
-
Strona 1479 z 4707
- Przejdź do strony:
- Poprzednia
- 1
- …
- 1477
- 1478
- 1479
- 1480
- 1481
- …
- 4707
- Następna
- Weteran
- Reputacja: 14360

Dyskusja na temat kursu BTC dla POCZĄTKUJĄCYCH (2018)
Postautor: ergorg » środa, 20 marca 2019, 19:09
Mtgox.com
ergorg
- Początkujący
- Reputacja: 12
Postautor: max33 » środa, 20 marca 2019, 19:12

max33
- Weteran
- Reputacja: 11213
Postautor: ekonokomik » środa, 20 marca 2019, 19:25

ekonokomik
- Weteran
- Reputacja: 3501

Postautor: shinya56 » środa, 20 marca 2019, 20:02
shinya56
- Początkujący
- Reputacja: 109
Postautor: wloczykij78 » środa, 20 marca 2019, 20:30
Co do aktualnej sytuacji - boczniakujemy, a spadkowa niebezpiecznie blisko jak to już ktoś niedawno zauważył. Aktualnie część środków wycofałem coby koszyczki nadstawić.
wloczykij78
- Początkujący
- Reputacja: 24
Postautor: Mclub » środa, 20 marca 2019, 21:13
Mclub
- Wygadany
- Reputacja: 495
Postautor: 1235674 » środa, 20 marca 2019, 21:16
Kapitulacja była taka mocna, że do tej pory nie zdołano zrobić retestu tak mocnego poziomu, jakim było 6k. Moim zdaniem to po części zasługa finexa i usdt fud. Podczas tych największych spadków usdt wypuszczono chyba 100k btc na rynek, przy cenie 7-8k, które potem zrobiło tą kapitulacje.
Co do wolumenu, w 2018 wchodziły regulacje, więc jest inny.
1235674
- Weteran
- Reputacja: 9063
Postautor: socjolog2008 » środa, 20 marca 2019, 21:20

Więcej powiem jak USD dalej tak będzie dostawał po łbie jak dziś, szanse na up wzrastają..
socjolog2008
- Weteran
- Reputacja: 6831

Postautor: BitJanusz » środa, 20 marca 2019, 21:33

Polecam posty zacietrzewionych byków z września 2018 dla otrzeźwienia

W sumie to bardziej pytanie do permabulli: czy coś oprócz wiary (o tej dyskutować nie chcę, bo o wierze w koniec spadków pisano wiele od... bo ja wiem, 16k?) mówi wam, że padł dołek? jeśli coś technicznego, to co konkretnie was przekonuje?
LTC: LPRbb7aQyrfqMTXP8Q9GBJNUeSPxAdMssM
BitJanusz
- Początkujący
- Reputacja: 31
Postautor: vulcs1 » środa, 20 marca 2019, 21:40
My nie, ale kowalscy ze szczytów 2017 tak. wszyscy moi znajomi którzy zaczęli pakować się w grudniu, już się wyprzedali. spadek z 6k na 3k to była panika, teraz mamy trend boczny między 3-4,5k/5k max i za jakieś pół roku powolne wzrosty i formowanie nowej bańki.
piszesz to w taki sposób jakby to było coś super mega hiper łatwego. jest ponad 2k altów i traf tu w taki który zrobi +100%anagamidev pisze: ↑ środa, 20 marca 2019, 12:53 Ostatnio można było spokojnie wrzucić parę tysiaków PLN, kupić BTC za te 4k$ nieszczęsne, później wrzucić w alta i zarobić te 100-200%. Ostatecznie mieć BTC za 0$
vulcs1
- Weteran
- Reputacja: 9063
Postautor: socjolog2008 » środa, 20 marca 2019, 21:47
Dodatkowo, co nie jest bez znaczenia, co mnie przekona - możliwość karmienia Niedźwiedzi orzeszkami przy pomocy BTC i LN (może wtedy to będzie to) bo na razie to się k..a kaczki nażrą tylko : ,były jeszcze kurczaki były, ale nie wytrzymały tego psychicznie przy spadku z 6k i padły jak muchy

pa. jestem zacietrzewiony a nie zatrzetrzewiony na punkcie ceny BTC. Racja @hornet
socjolog2008
- Wygadany
- Reputacja: 584

Postautor: CRXEE8 » środa, 20 marca 2019, 21:53
permabullem może nie jestem ale się wypowiem czemu 3100$ to mógł być dołek którego już nie zobaczymy. Jak zwykle trzeba spojrzeć na wyższe interwały i niezwykle ważną średnią kroczącą 200 na tygodniowych.
obecnie na poziomie około 3450$ (finex) i ciągle rośnie

najlepszym przykładem jak ważny jest to poziom pokazuje wykres S&P

CRXEE8
- Weteran
- Reputacja: 3501

Postautor: shinya56 » środa, 20 marca 2019, 22:18
shinya56
- Weteran
- Reputacja: 4002

Postautor: bitloteiros » środa, 20 marca 2019, 22:33
Nie wiem czy padł dołek ale widzę sporo byczych sygnałów. O niektórych pisałem wcześniej, tu następny:

bitloteiros
- Weteran
- Reputacja: 3903

Postautor: fusywszklanejkuli » środa, 20 marca 2019, 22:39
Podejrzewam, że pytanie było retoryczne, ale pociągnę temat. Wierzysz, że istnieje jakiekolwiek techniczne kryterium, pozwalające to rozstrzygnąć już w takiej fazie bessy jak teraz? Tak mogą uważać chyba tylko ortodoksyjni elliottowcy, gannowcy lub wyznawcy astrologii finansowej czy innej ezoteryki. Wszystkim innym rynek musi dopiero wiarygodnie udowodnić (a i to może okazać się zmyłką w rodzaju elliottowskiej fali B), że ma wielką ochotę przeć w górę, jak np. od października 2015 do kwietnia 2016. Gdybyśmy to zastosowali do obecnej sytuacji, mogłoby się zacząć wyjściem górą z budowanego właśnie trójkąta zwyżkującego, połączonym ze wzrostem wolumenu przy impulsach, a następnie kilkutygodniowym bądź kilkumiesięcznym, zależnie od dynamiki wzrostu, utrzymaniem wyższych poziomów. Najlepiej gdyby dodatkowo napływały pozytywne informacje.
A swoją drogą, jak myślisz, będzie tak teraz przy wyjściu górą? Ja raczej sądzę, że bez akompaniamentu pozytywnego newsa przy lub niedługo po sforsowaniu oporu trójkąta - pamiętajmy o lekcji z listopada 2018, kiedy bomba newsowa z półświatka Bitcoin Cash zadecydowała moim zdaniem o charakterze spadku - skończy się jakimś marniutkim bezwolumenowym wzrościkiem, będzie dobrze jak o wysokość trójkąta (ok. $1200), i stopniowym powrotem do marazmu; sukcesem już byłaby łaskawa korekta nieschodząca zbyt nisko.
fusywszklanejkuli
- Weteran
- Reputacja: 6831

Postautor: BitJanusz » środa, 20 marca 2019, 22:56

Podoba mi się odpowiedź @CRXEE8 - rzeczywiście można w ten sposób wypatrywać dołka. Ja akurat MA nie stosuje, z prostego powdu, że jest dużo strategii opierających się na różnych MA i jeszcze na dodatek inaczej to wygląda w różnych skalach, do tego wiele traderów ma swoje własne MA które "lepiej działają na krypto" i robi się z tego taka mnogość opcji, że kręci się w głowie

Pomysł @bitloteiros - hmm, gram w sumie pod (z grubsza) podobny schemat, a mój strach przed fraktalem powoli mija (głównie z uwagi na byczo wyglądające 4h), ale dla mnie to figura pod (obecnie!) odbicie do 5k, a nie pod odwrócenie trendu.
skoro nie dostałem świeczki kapitulacji i mogę jej równie dobrze nie dostać, to pozostaje mi grać pod formacje na 4h, licząc, że dojedziemy do targetu, a w hossę uwierzę dopiero, gdy padnie na dłużej 6900$ stamp.

i żaden pociąg mi nie odjedzie, poza rynkiem będę całością kapitału tylko na odcinku 5200 - 5700$, potem rozważę częściowe wejście.

LTC: LPRbb7aQyrfqMTXP8Q9GBJNUeSPxAdMssM
BitJanusz
- Weteran
- Reputacja: 4002

Postautor: bitloteiros » środa, 20 marca 2019, 23:30
Ale jakiego trendu odwrócenie? Patrząc w skali 1W i wyżej szczególnie w log to mamy nieustanny trend wzrostowy ze zdrowymi korektami, hossa niemal od dekady

A tak na poważnie to sama cena 6900, 8500 czy 10k dla mnie nic nie znaczy. Trzymam się tego co kiedyś napisałem - przebicie i utrzymanie 38,2 fibo (obecnie ok 9,5k) historycznie chyba za każdym razem było początkiem nowej hossy przechodzącej w parabolę a kończącej się ath na poziomie kilkukrotnie wyższym niż poprzednie. Im niżej dołek tym niższy poziom od którego będzie można zakładać skafander tudemuna

bitloteiros
snajper
- Weteran
- Reputacja: 1765

Postautor: Dovakhiin » środa, 20 marca 2019, 23:41

Obecnie tez jest kilka pod rzad i podobnie ustawiaja sie.. takze czekam na duza swiece z knotem do gory.. wtedy zadna korekta mnie nie zegnie

Takze nie zdziwie sie jak 5 z przodu na weekendzie zobaczymy..
Dovakhiin
- Weteran
- Reputacja: 11355

Postautor: Wymazywanie » czwartek, 21 marca 2019, 02:26

Jeśli grasz od czasów zarejestrowania, to nie byłeś przy żadnej zmianie trendu na BTC oprócz z hossy na bessę, więc nie byłeś świadkiem końca bessy na BTC nigdy. Dopasowujesz na siłę to co było kiedyś, do tego co jest teraz. Historia się nigdy nie powtarza 1:1, za to jest trochę podobnie i trochę różnie. Już sam fakt długiego trzymania supportu na poziomie pierwszego dołka pęknięcia po bańce (czyli 6000$, -70% od ATH) tyle czasu w ramach dużego trójkąta spadkowego, jest pewnym novum w pękaniu baniek BTC. Zamiast szukać na siłę fraktali z d... (co jest zmorą tego wątku, bo łatwo znaleźć mnóstwo podobnych fragmentów, których kontynuacja będzie niemal losowa), zbadaj może lepiej linie trendu spadkową, którą albo już dotykamy albo przebiliśmy, zależnie od rysowania. Ona prędzej czy później będzie przebita, bo jest spadkowa a cena nie dąży do 0 jak sugeruje samozwańczy geniusz-ekspert z innego wątku.
Z innej beczki - kiedyś podłapałeś Wyckoffa i było szpanowanie terminami, teraz go nie rysujesz. Ja choć nie znam Wyckoffa z łatwością widzę tu pewną możliwość akumulacji, która w sposób naturalny rozgrywa się od jakiegoś czasu gdy określiliśmy ramiona trójkąta symetrycznego wpadającego lekko we wzrostowy. Podejrzewam, że znając Wyckoffa zdecydowanie można tu dostrzec możliwość organizowania się świeczek w podobny do tego co opisuje kształt.
Są inne znaki tego, że jest jakaś szansa zrobić coś ciekawszego niż powielenie schematu. Pomijam zachowanie altów, bo je każdy zna (np. LTC wróciło do ceny jaka miało gdy BTC był po 6k$!), również widać od początku lutego nieco inny rodzaj korekt po lokalnych impulsach wzrostowych. Mamy więcej korekt małych, płaskich niż wcześniej (oczywiście mam świadomość super szybkiej korekty z końca lutego, która pokazała dwie rzeczy: raz, że trójkąt został już ostatecznie określony, dwa, że wyjście z niego górą było wstrzymane, czyli że albo brak chęci inwestowania we wczesne wyjście albo/i chęć zakupu większej ilości monet w cenach w trójkącie).
Odnośnie nastrojów, nie ma co liczyć na powtórzenie takiego stopnia rezygnacji i depresji i niewiary jakie było po 2013 (czyli w 2014 i 2015) czy 2011 po pierwszej bańce. To już jest kompletnie inne stadium rynku. Nie jesteśmy jeszcze rynkiem dojrzałym, ale na pewno dużo dojrzalszym niż wtedy. Czekanie na nastroje jak po Goxie jest daremne. Tu już nie będzie takiego pogrzebu, nawet jakby cena spadła jeszcze o znaczny %. Trzeba mieć to na uwadze. Nie rozumiem jak można oczekiwać po BTC w 2019 by powodował tak silnie depresyjne nastroje jak po upadku Goxa czy wcześniej. To daremne, rynek jest już inny, jest tu nas dużo więcej i BTC z każdym kolejnym rokiem ma coraz większą renomę i markę.
Nie wiem czy zmieściłbym się w 10 punktach jakbym miał wymienić wszystkie mniejsze i większe sygnały mówiące o możliwości wykonania konkretniejszego odbicia, dodam jeszcze jako trop zbadanie ostatnich 1w i 1d.
Oczywiście bardzo łatwo znaleźć również wątki za dalszym spadkiem w obrębie trójkąta i byłby on bardzo typowy. Jest to tak typowe i łatwe do zauważenia, że każdy leszcz to widzi, bo już widział wcześniej. Czy jednak sposobem do tego jest robienie 5 zielonych 1w wręcz pilnowanych by były małe (a na początku zajechanie zbyt szybkiej dużej 1w i zrobienie dużego knota)?
Zatem pytanie od @BitJanusz o argumenty że dołek już był jest trochę słabym pytaniem, które odbija inne ważniejsze: czy są warunki do wykonania konkretniejszego wybicia? Czy trend spadkowy sprawia wrażenie wyczerpanego? Czy pojawiają się sygnały innego zachowania się rynku w pewnych szczegółach, których oczywiście masy przygotowane i czekające na dalszy spadek nie mogą dojrzeć? Pytanie o dołek jest słabe - dołek się zawsze sam znajdzie i górka, spekulant powinien się raczej skupić nie na dołku czy górce ale na widzeniu odpowiednio wcześnie możliwości jakiegoś ruchu. Tu trzeba trochę kreatywnego myślenia i wyczucia, a nie "nie widzę tego czy tamtego" plus polewka że byki się rozpanoszyły. Problem w tym, że nie ma żadnego FOMO ani euforii - rodzaj tego wzrostu wygląda na kontrolowany czy stopowany. Wg mnie szansa jest, ale będzie ona realizowana w rozciągnięty i kontrolowany sposób. Gdyby taka nie była, leszcze widzący spadki by się zapakowały za łatwo.
Jesteśmy w bardzo ważnym obszarze, w kontekście sLT od lutego oraz kształtu trójkąta po spadku od 6k$. Nie mówię że wzrośnie bo nie wiem, ale apeluję nie lekceważyć tego co się dzieje na wykresie, nawet jeśli wymaga to kreatywnego myślenia a nie szukania fraktali i dupereli prawie do niczego nieprzydatnych. Jest niepowtarzalna okazja wykazać się (samemu dla siebie), bo tego typu rejony jak teraz na wykresie to często miejsca, które mogą zadecydować o trendzie na najbliższe tygodnie i miesiące.
Dodano po 10 minutach 40 sekundach:
PS. Nie wiem czy dobrze czytałem, że kontrakty CBE i te drugie CBOE zamknięte, zostają tylko otwarte do maksymalnie czerwca te z Chicago. To dobra wiadomość czy zła? Dla większości intuicyjnie pewnie zła. Było czasem powoływanie się tu na wpływ kontraktów, terminów zamknięcia na ruchy ceny na BTC. Reakcja na wykresie na informacje o zamknięciu

Dla mnie to dobra wiadomość. Oznacza chyba, że nie mieli popytu, bo przecież robią to dla kasy, a ona jest z prowizji i pewnie z nietrafności klientów (jeśli to zakład typu klient-broker). Popyt na takich papierach pochodnych jest dla mnie złudny tzn. pozornie ważny (oczywiście sprzyja foreksyzacji tego rynku, ale nie jest ona dla mnie celem). Prawdziwy (w sensie: ważny) popyt to popyt na "fizyczne" BTC i trzymanie ich pod swoją kontrolą. To w sposób naturalny równoważy podaż oraz realizuje idee za którą stoi BTC (czyli mieć coś naprawdę swojego, od czego każdy się może odpierfiufiufiu..

PS2. Odnośnie mniejszych ram czasowych niż 1d 1w, niefajnie jeśli zacznie się to zaokrąglać na 1-4h, bo może oznaczać początek korekty do dolnej linii trójkąta, bez próby dynamicznego wyjścia z niego.
Wymazywanie
-
Strona 1479 z 4707
- Przejdź do strony:
- Poprzednia
- 1
- …
- 1477
- 1478
- 1479
- 1480
- 1481
- …
- 4707
- Następna
- Bitcoin
- Bezpieczeństwo
- Giełdy i serwisy - zagrożenia
- Anonimowość i bezpieczeństwo w sieci
- Piramidy i scamy
- Bitcoin
- Rozwój projektu
- Twój wkład w rozwój projektu
- Przedszkole
- Pomoc techniczna
- Generowanie monet
- Pomoc
- Ogólnie o miningu
- Mining pools
- Kopacze (miners)
- Sprzęt (hardware) do miningu
- Bitcoin w mediach
- Projekty związane z Bitcoin
- Imprezy, spotkania, konferencje
- Kwestie prawne
- Ciekawostki
- Organizacje charytatywne, zbiórki, dotacje
- Programowanie i wdrożenia
- Ankiety
- Portfele bitcoin
- Dla zaawansowanych - nowi tylko czytają
- Ekonomia
- Rozważania ekonomiczne
- Ankiety ekonomiczne
- Analiza techniczna
- Tutaj zapłacisz bitcoinami
- Polska
- Świat
- Tablica ogłoszeń
- Towary
- Sprzedam
- Kupię
- Zamienię
- Udziały
- Usługi
- Wymiana walut
- Komentarze
- Nagrody
- Wymiana Face-to-Face
- Dolnośląskie
- Kujawsko-pomorskie
- Lubelskie
- Lubuskie
- Łódzkie
- Małopolskie
- Mazowieckie
- Opolskie
- Podkarpackie
- Podlaskie
- Pomorskie
- Śląskie
- Świętokrzyskie
- Warmińsko-mazurskie
- Wielkopolskie
- Zachodniopomorskie
- Cała Polska
- Szukam/dam pracę
- Boty i strategie
- Giełdy, kantory, bitomaty
- Kantory
- Bitomaty
- Inwestycje
- Metale szlachetne
- ICO
- Forki i Alternatywne kryptowaluty
- LiteCoin
- Ekonomia
- Mining
- Ustawienia i konfiguracje
- Linki
- Dogecoin
- Ekonomia
- Mining
- NameCoin
- Ekonomia
- Mining
- Pozostałe
- Scrypt
- SHA256
- Dash
- Ethereum
- ETC
- Lisk
- Bitcoin Cash
- Kopanie kryptowalut
- Kopanie GPU
- Kopanie CPU
- Kopanie ASIC/FPGA
- Kopalnie kryptowalut
- IOTA
- NEO
- Chia
- SCAMY
- Inne
- Linki
- Faucety, kraniki, gry
- Księga skarg i zażaleń
- AMA
- Strona i forum
- Administrator mówi
- Opinie, propozycje, uwagi
- Propozycje banów
- Strefa czasowa UTC+02:00
- Zmień szerokość ekranu
- Usuń ciasteczka witryny
O Polskim Forum Bitcoin
Polskie Forum Bitcoin skupia miłośników Bitcoina w Polsce. Tu możesz zadać pytania odnośnie Bitoina lub podyskutować na ciekawe tematy.
Polecamy
Treści na tym forum mają charakter wyłącznie informacyjno-edukacyjny, a posty są wyrazem osobistych poglądów ich autorów. Treśći na forum ani w całości ani w części nie stanowią "rekomendacji" w rozumieniu przepisów Rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 19 października 2005 r. w sprawie informacji stanowiących rekomendacje dotyczące instrumentów finansowych, lub ich emitentów (Dz.U. z 2005 r. Nr 206, poz. 1715).