Dyskusja na temat kursu BTC

Twoim zdaniem kurs do 10 sierpnia znajdzie się w przedziale

Czas głosowania minął niedziela, 3 sierpnia 2025, 20:16

<100k$
5
9%
100-120k$
20
36%
>120k$
30
55%

Liczba głosów: 55
Dyskutant
Reputacja: 64
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Dyskusja na temat kursu BTC dla POCZĄTKUJĄCYCH (2018)

Postautor: kadexor » wtorek, 29 stycznia 2019, 09:41

...
Ostatnio zmieniony środa, 2 lipca 2025, 17:29 przez kadexor, łącznie zmieniany 1 raz.

Moderator
Awatar użytkownika
Reputacja: 4404
Reputacja postu: 
0

Postautor: kozaki_wiesi » wtorek, 29 stycznia 2019, 09:52

kadexor pisze: wtorek, 29 stycznia 2019, 09:41000$ absolutnego minimum jeżeli chodzi o aktualny popyt na BTC, nie do przebicia
Nie ma na rynkach poziomów nie do przebicia. Tak jak w hossie kurs może urosnąć grubo ponad oczekiwania i rozsądek ("bańka") tak w bessie wahadło może się wychylić w drugą stronę do poziomów, o których się filozofom nie śniło.
"Wszystko mija, nawet najdłuższa żmija"
S.J. Lec

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 14360
Reputacja postu: 
1

Postautor: ergorg » wtorek, 29 stycznia 2019, 09:54

Dovakhiin pisze: wtorek, 29 stycznia 2019, 09:28czemu musimy te 1200 odwiedzac?
kadexor pisze: wtorek, 29 stycznia 2019, 09:41Niektórym się widzę 1200$ marzy
Wróćcie wstecz w tym wątku choćby o pół roku, to samo niektórzy pisali o 3k$. Nie piszę, że 1200$ jest pewne, ale wszystko jest możliwe. :P

Co do spadającego wolumenu, na pewno szykuje nam się większy ruch w którąś stronę:

https://bingx.com/partner/ERGORG/ - alternatywa dla bybit jak wyłączą we wrześniu

Dyskutant
Reputacja: 64
Reputacja postu: 
8

Postautor: kadexor » wtorek, 29 stycznia 2019, 10:03

...
Ostatnio zmieniony środa, 2 lipca 2025, 17:29 przez kadexor, łącznie zmieniany 2 razy.

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 7104
Reputacja postu: 
1

Postautor: anagamidev » wtorek, 29 stycznia 2019, 10:04

@kozaki_wiesi dokładnie tak, dlatego najleży podejść do tego zdroworosądkowo, dobry czas na akumulację, aczkolwiek na jakieś szpilki w dół też warto być przygotowanym i wyłapać co się da. Dołki na BTC zawsze to były szpilki, które trwały zaledwie kilka godzin, długoterminowy inwestor raczej nie liczy na takiego farta, a przynajmnej nie jest to dla niego decydujące wydarzenie :D

Warto też wziąć pod uwagę, że te wszytkiie Craigi Wrighty, Very i inne grubasy, mają wielemilionowe majątki. A takich grubasów jest pewnie całkiem dużo, część z nich jest bogata dzięki BTC. Ale oni, żeby utrzymać ten stan rzeczy, muszą okupić BTC znowu i napompować kolejną bańkę, przywrócić płynność na giełdach i sprzedać dopiero zakumulowane BTC. Jednocześnie sporo osób wierzy w BTC i każda bańka ma więcej bagholderów. Nie jest trudno wytrzpać teraz ludzi z BTC, dlatego oni teraz sieją FUD jaki BTC jest zły. Ja raczej starałbym się wykorzystać ten fakt :D
Ostatnio zmieniony wtorek, 29 stycznia 2019, 10:18 przez anagamidev, łącznie zmieniany 1 raz.
BTC 122k$ soon! & 288k$ by 2026|Golden rule - BTFD|LTC 5k$ soon! & LISK 1kPLN soon!|SVG Image@Anagamidev
HODL on for dear life! | Never sell lower than you buy, buy more, average!
Liftoff, liftoff, liftoff :D

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
3

Postautor: ergorg » wtorek, 29 stycznia 2019, 10:16

Ten wątek zaczyna przypominać mi powoli wątek liska. Czytając niektóre posty, aż mi się nie chce wierzyć, że ich autorzy trzymają jakieś $ na czarną godzinę, bo wydźwięk jest taki jakby byli zapakowani po uszy już przy 6k$. Skończcie naganiać!

Zmierzamy ku minimum DB. Jeśli będziemy mieć dołek dołków to jestem przekonany, że wszyscy będą wiedzieć, że to ten moment.
https://bingx.com/partner/ERGORG/ - alternatywa dla bybit jak wyłączą we wrześniu

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 7104
Reputacja postu: 
3

Postautor: anagamidev » wtorek, 29 stycznia 2019, 10:21

@ergorg ja z kolei mam wrażenie, że większość tutaj nie ma prawie w ogóle BTC, kiszą FIAT'y i naganiają na spadki, bo chcą kupić jak najniżej, albo po prostu są to na grubych shortach. Ci co wierzą we wzrosty to nieliczna gruba, aczkolwiek najbardziej aktywna. Zazwyczaj ktoś kto widzi w BTC i tej techonologi olbrzymi potencjał nie obraża się na cenę i nie znika z giełdy czy pozbywa się tak drogocennego aktywa, proste :D
BTC 122k$ soon! & 288k$ by 2026|Golden rule - BTFD|LTC 5k$ soon! & LISK 1kPLN soon!|SVG Image@Anagamidev
HODL on for dear life! | Never sell lower than you buy, buy more, average!
Liftoff, liftoff, liftoff :D

Początkujący
Reputacja: 14
Reputacja postu: 
0

Postautor: JohnnyFontane » wtorek, 29 stycznia 2019, 10:24

Z ciekawosci zapytsm - do ilu musi jeszcze zjechać według Was żeby spadło totalnie czyli, żeby i grubsy też się wyprzedaly? A moze juz sie wyprzedaly to w takim razie co trzyma kurs tak długo w takich wartościach?

Wygadany
Awatar użytkownika
Reputacja: 584
Reputacja postu: 
1

Postautor: CRXEE8 » wtorek, 29 stycznia 2019, 10:25

ergorg pisze: wtorek, 29 stycznia 2019, 10:16Jeśli będziemy mieć dołek dołków to jestem przekonany, że wszyscy będą wiedzieć, że to ten moment.

Obudźcie mnie wtedy poprzez wywołanie, zapadam w hibernację i jak ci "wszyscy" to potwierdzą to wale long x100 i wtedy żyć i nie umierać

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
1

Postautor: ergorg » wtorek, 29 stycznia 2019, 10:30

@anagamidev, a bierzesz pod uwagę fakt, że przy ostatniej bańce wszyscy którzy mieli się zapakować, zapakowali się? Większość straciła (przede wszystkim Grażyny i Janusze wchodzący przy 20k$ bo im somsiod powiedział) no i wszyscy są obrażeni na BTC.

W sumie zrobiłbym uliczną ankietę, czy ludzie w PL są jeszcze skłonni zainwestować w BTC, ludzie którzy kupili rok temu, albo Ci którym się to nie udało wtedy.

anagamidev pisze: wtorek, 29 stycznia 2019, 10:21 większość tutaj nie ma prawie w ogóle BTC, kiszą FIAT'y i naganiają na spadki, bo chcą kupić jak najniżej

Chyba każdy chce kupić taniej. :P A już najbardziej wierzę w to, że komuś udało się nakłonić tutaj innego użytkownika na sprzedaż. Szczególnie takich fanatyków jak Ty. :D

P.S.
Ciekawe co się dzieje z wizardem, może jak on się pojawi to wróci hossa. :D

Dodano po 1 minucie 46 sekundach:
CRXEE8 pisze: wtorek, 29 stycznia 2019, 10:25Obudźcie mnie wtedy poprzez wywołanie, zapadam w hibernację i jak ci "wszyscy" to potwierdzą to wale long x100 i wtedy żyć i nie umierać
Nie ma sprawy. :D

Wygadany
Reputacja: 367
Reputacja postu: 
2

Postautor: ognos » wtorek, 29 stycznia 2019, 10:32

Obrazek

Weteran
Reputacja: 9063
Reputacja postu: 
1

Postautor: socjolog2008 » wtorek, 29 stycznia 2019, 10:35

@anagamidev opcji jest znacznie więcej niż mam/nie mam. Można kopać i posiadać - wykorzystywać do long/short (nic nie musisz kupować), można stawiać long/short kompletnie pomijając crypto - Forex. Opcji jest na prawdę sporo. Nie znamy jednego składnika tej zagadki, jaki wolumen napędza ruchy na crypto na Forexach i na konktraktach, nie wiemy co się dzieje na rynku po za oficjalnymi giełdami. Nie wiemy co robią kopalnie ze swoimi Bitkami, czy je wywalają żeby utrzymać infrastrukturę, czy wykorzystują do short/long. Wielu rzeczy tu nie wiadomo. Czy wolumen jest prawdziwy na giełdach crypto - w jakim stopniu ? (Ile tu ludzi. a ile botów ustawianych przez ludzi (z jakimi intencjami). Dobrze jest brać rzeczywistość taką jaka jest. Bit to świetna technologia, ale niesamowicie spompowana w 2017 i to nie koniecznie był popyt (Tether popyt raczej) i tak jak największym shorciarzom nie śniło się i połamali sobie paluszki na tym rajdzie w 2017, tak 2018 już na pewno, a 2019 bardzo prawdopodobnie może zaskoczyć mocno longowców. Niemożliwe staje się możliwe tylko w crypto. Dolar czy funt nagle na 8 zł nie wyskoczy, a tu może się sporo wydarzyć :mrgreen: Dzisiaj głosowanie nad Brexit bliżej 20:30, rynki latają jak głupie, waluty fixują, złoto. Ja jak zmrużę oczy to widzę i 800$ z lutego 2017, ale i odbicie na 6k. Po czasie ocenimy, jak zwykle.
WIG20toTHEmoon https://www.gpw.pl

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 6831
Reputacja postu: 
2

Postautor: BitJanusz » wtorek, 29 stycznia 2019, 12:45

Z cyklu luźne przemyślenia i trochę OT: zauważyłem niepokojącą tendencję (dla tych, którzy jej ulegają) do ignorowania trójkątów zniżkujących jako formacji niedźwiedzich (66% szansy wyjścia w dół).

Tutaj przykład - LOOM/BTC:
► Pokaż Spoiler
Jak widać, można rozpatrywać pennant bądź trójkąt zniżkujący (raczej pennant, ale zobaczymy) i wtedy można się spodziewać spadku do ok. 700 sat. A tymczasem na tradingview jest co najmniej kilkanaście pronoz pod rząd z ostatnich dni, autorzy namiętnie udowadniają, że czeka nas krecha w górę do poziomów 2k sat. Hm.

Jeśli rzeczywiście mój listopadowy dowcip, że pojawi się kolejny trójkąt zniżkujący będzie miał zastosowanie, to spodziewam się kierunku 1900$ wbrew zrozpaczonej gromadce byków. Być może dopiero stamtąd będzie zrobione dno i "moje słynne" 0,618, które wówczas wypadnie na 4700$ ;)

Tutaj proponowany scenariusz "superniedźwiedzi".

Obrazek

Tu warto jednak zauważyć, że dla mnie to mniej prawdopodobny scenariusz. Za bardziej prawdopodobne uważam, odpowiednio: wyckoffowa akumulacja z dnem w okolicach silnego supportu ~2900-3000$ oraz potencjalny uptrend +/- z poziomów na których się obecnie znajdujemy - wbrew pozorom :)

Do tego, nawet przy scenariuszu super-bear widziałbym jednak tymczasową zawrotkę w okolicach 3000-3100$ i odbicie od tworzącego się, górnego ramienia trójkąta znizkującego (powinno wypaść na ok. 3500-3700$, zależy, jak szybko tam kurs trafi).
Pomogłem? Tipuj! Chciwy Janusz ucieszy się z każdego grosza.
LTC: LPRbb7aQyrfqMTXP8Q9GBJNUeSPxAdMssM

Moderator
Awatar użytkownika
Reputacja: 4404
Reputacja postu: 
1

Postautor: kozaki_wiesi » wtorek, 29 stycznia 2019, 13:49

BitJanusz pisze: wtorek, 29 stycznia 2019, 12:45 wyckoffowa akumulacja z dnem w okolicach silnego supportu ~2900-3000$ o
To także poziom jaki obstawiał @new06 jako najbardziej prawdopodobny dołek bessy. Swoją drogą dobrze by było gdyby odezwał się i dał znać jak widzi obecną sytuację.
"Wszystko mija, nawet najdłuższa żmija"
S.J. Lec

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 1765
Reputacja postu: 
0

Postautor: Dovakhiin » wtorek, 29 stycznia 2019, 14:18

Po dzisiejszym i wczorajszym dniu wizja 1 z przodu oddala mi sie po przeczytaniu postow :mrgreen: zbyt duzo juz negatywnycj emocji i zyczeniowych poziomow :mrgreen:

Chyba pomalutku czas na odwrot majac 3 z przodu :mrgreen:

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 6831
Reputacja postu: 
2

Postautor: BitJanusz » wtorek, 29 stycznia 2019, 14:24

Dovakhiin pisze: wtorek, 29 stycznia 2019, 14:18Po dzisiejszym i wczorajszym dniu wizja 1 z przodu oddala mi sie po przeczytaniu postow :mrgreen:

gdzieś to już czytałem.. czasem nie przy 6k? :mrgreen:

nie jestem fanem kontrarianizmu rynkowego - mamy downtrend, więc najbardziej prawdopodobne są tylko korekty spadków, a następnie dalsze spadki ;)

Stosując tę zasadę można się było niczym @prap0n nieźle dorobić na całym downtrendzie. ;)
Pomogłem? Tipuj! Chciwy Janusz ucieszy się z każdego grosza.
LTC: LPRbb7aQyrfqMTXP8Q9GBJNUeSPxAdMssM

Wygadany
Reputacja: 495
Reputacja postu: 
1

Postautor: 1235674 » wtorek, 29 stycznia 2019, 14:33

@BitJanusz
Na tym forum raczej nie sprawdzają się nastroje użytkowników. Pamiętam, jak przy 5500 pisałem, że sytuacja jest tragiczna, a co niektórzy śmiali się, że to już "ten moment" i wchodzą all in :D

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 1765
Reputacja postu: 
2

Postautor: Dovakhiin » wtorek, 29 stycznia 2019, 14:37

@BitJanusz
Nie od dzis wiadomo ze pojecie logiki i prawdopodobienstwa na rynku kryptowalut sa bardzo zludne i bardziej pulapką anizeli szansa :mrgreen:

Juz od dawien dawna trabie ze emocje tu wezma gore.. jeden enter na buy pod wplywem chwili i emocji, ktorej ni cholery nie zmierzysz AT czy prawdopodobienstwem czy nawet ulamkiem logiki :mrgreen:

Emocje uzytkownikow (odnosnie swiata) mowia wiele.. i kazdy scenariusz jest mozliwy.. rownie dobrze moze juz teraz poleciec i zanegowac double bottom i poziomy "must be" (ponizej 2000) :)

Ostatnie pinbary dotykajace dolnego ograniczenia powodowaly lekki up i rownie lekka konsolidacje. (Na mniejszych interwalach)

Ostatnio zmieniony wtorek, 29 stycznia 2019, 14:44 przez Dovakhiin, łącznie zmieniany 2 razy.

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
3

Postautor: ergorg » wtorek, 29 stycznia 2019, 14:43

Dovakhiin pisze: wtorek, 29 stycznia 2019, 14:37jeden enter na buy pod wplywem chwili i emocji, ktorej ni cholery nie zmierzysz AT czy prawdopodobienstwem czy nawet ulamkiem logiki

No pewnie, jeśli jakieś smart money mają pchnąć kurs do góry, to pewno to będzie jakiś na*ebany pionek z jakiejś instytucji któremu przez przypadek kliknie się BUY MARKET i tak rozpoczniemy hossę. :mrgreen:

---

Na razie emocji na wykresie kompletnie nie widać. <ziew>

Początkujący
Awatar użytkownika
Reputacja: 490
Reputacja postu: 
1

Postautor: Drobniak » wtorek, 29 stycznia 2019, 14:51

osobliwy_nick pisze: wtorek, 29 stycznia 2019, 06:16To nie jest takie proste i, jeśli coś grasz to chyba o tym wiesz. Oczywiście w oparciu o price action można zbudować jakąś strategię, ale można też nie zbudować niczego.
Proste nie proste, zależy jak dla kogo i kiedy. Fakt, może trochę się rozpędziłem z tym "Czy to takie trudne[...]". Ale jak dla mnie w tym przypadku akurat spadkiem śmierdziało od zamknięcia dziennej 26.01. A rozegrać to już można było różnie. Jedna zmyłka mogła wprowadzić w błąd, popsuć trochę koncepcję i była to wykupiona dzida dnia kolejnego po której można było pomyśleć, że będzie atak na LT. No i był(27.01 15:35 UTC+1), z tym, że w pewnym momencie brakło "mocy" i bezczelnie to wykorzystałem :mrgreen:
osobliwy_nick pisze: wtorek, 29 stycznia 2019, 06:16Patrząc na Twój wykres ciekawi mnie gdzie zarobiłeś, bo widzę tam filetową linię oporu. Następnie kurs robi świecę, która zamyka się nad nią. Zastanawiamy się, więc, zgodnie ze wskazówkami, czy nie otworzyć longa - i otwieramy. Po czym kurs zawraca i spada poniżej całego lokalnego trendu. Serio, nie widzę na tym rysunku gdzie tam była okazja do zarobienia - i to chyba wiele mówi też o tym jak metody, które proponujesz mogą być zdradliwe lub subiektywne.
Tej fioletowej to nie powinno być już na wykresie. Na bieżąco usuwam kreski i rysuje inne, tak żeby był porządek i tylko to co jest potrzebne na dany moment. Co do longa to nie była wskazówka i to co pisałem dotyczyło oporu jasnopomarańczowego na 3500$ z poprzedniego posta. Głównie chodziło mi o to, że spadek uderzył w opór, przebił go, zawrócił i nie wiadomo było co będzie dalej. Jeśli nie mogę być pewny czy ruch będzie kontynuowany, czy pójdzie odbicie to zamykam pozycję i tyle. Co do longa napisałem, że trzeba się nad nim zastanowić a nie, że go trzeba otworzyć, w momencie kiedy to pisałem, sam już bym nie podjął się jego otworzenia, a że byłem krok do przodu w dobrym miejscu o dobrym czasie więc to zrobiłem. Ustawiłem bezstratnego SL który się zamknął i tyle. Mogłem zgarnąć 50% z tej pozycji nawet, nie zgarnąłem, trudno. Przedstawiałem sposób myślenia i gry, nie porady co ma ktoś zrobić tu i teraz. Ogólnie też jeśli ktoś czyta moje posty to musi zwrócić uwagę, że gram obecnie na dźwigni x100 i mam plan grać z jej pomocą dalej, to też ma wpływ na to jak patrzę na rynek i ruchy na nim.

Pytasz gdzie zarobiłem i zwracasz uwagę na fioletową linię u mnie i że nie było tam okazji zarobić. Nic mylnego(przy odpowiedniej dźwigni oczywiście). Jeśli już uczepiłeś się tamtego rejonu, mimo że nie tam zarobiłem i nie grałem bo to była noc, to proszę bardzo prosty sposób jak nawet niepolecaną metodą prze ze mnie(bardzo ryzykowną) można było tam zarobić. Posłużę się wykresem Bitmexa bo tam się przerzuciłem i przy okazji muszę pochwalić tą giełdę za respektowanie AT.

Gra pod przebicie pierwszej LT przerywanej pomarańczowej - może wystarczyła by dźwignia x25 żeby cokolwiek zarobić - otwierasz longa, świeca rośnie 2,8% i zawraca, zysk zależy od tego jak szybko reagujesz bo wszystko dzieje się w ciągu 5 minut. Świeca 1h zamyka się z zyskiem dla Ciebie. Widząc knot w tym miejscu i taką dynamikę bez kontynuacji ruchu zamykał bym pozycję w pośpiechu. Maksymalnie przy 0.5% na plusie powinieneś się zorientować, że druga LT pomarańczowa ciągła została odrzucona. Dodatkowo jak byś otworzył shorta to od tamtego momentu nie było miejsca które zmusiło by Cię do zamknięcia go ze stratą. Dało się zarobić? Dało.

A jeśli chodzi o moje 350% to otworzyłem pozycję na dźwigni x100 o 22:00 na 3547$, przed pójściem spać widząc boczniaka na 3538$ ustawiłem SL na 3538.5$ i obudziłem się rano z miłą niespodzianką w postaci fajnego zysku. Zamkniąłem po 9 rano na 3420$ i po chwili otworzyłem longa na 3415$ o którym pisałem że świeci się 30% na zielono.

To, że Ty nie zauważyłeś okazji do zarobienia, nie oznacza, że jej nie było :P

Wróć do „Przedszkole”