Mordercza bessa wymęczyła inwestorów na rynku kryptowalut w 2018 r. Rok 2019 nie powinien być pod tym względem już tak trudny, ale o powrocie hossy nie ma co marzyć
Postautor: WitoldC » poniedziałek, 21 stycznia 2019, 06:30
Mordercza bessa wymęczyła inwestorów na rynku kryptowalut w 2018 r. Rok 2019 nie powinien być pod tym względem już tak trudny, ale o powrocie hossy nie ma co marzyć
WitoldC
Postautor: prap0n » poniedziałek, 21 stycznia 2019, 06:36
prap0n
Postautor: BitJanusz » poniedziałek, 21 stycznia 2019, 08:37
posłużyłem się Twoją
BitJanusz
Postautor: szlagaag » poniedziałek, 21 stycznia 2019, 09:02
szlagaag
Postautor: anagamidev » poniedziałek, 21 stycznia 2019, 09:26
anagamidev
ambroży
Postautor: bitloteiros » poniedziałek, 21 stycznia 2019, 11:00
bitloteiros
Postautor: CRXEE8 » poniedziałek, 21 stycznia 2019, 11:01
prap0n pisze: ↑ poniedziałek, 21 stycznia 2019, 06:10Funding rate na USD osiagnal dzis prawie 0.2%
Jednoczesnie spread miedzy finexem i np coinbase bardzo sie zmniejszyl. Nie zdziwilbym sie gdyby to finex rezerwowal funding tak aby znormalizowac cene... bo ten rate jest absurdalny. bardziej oplaca sie pozyczac niz tradowac
CRXEE8
Postautor: 1235674 » poniedziałek, 21 stycznia 2019, 12:08
1235674
Postautor: anagamidev » poniedziałek, 21 stycznia 2019, 12:30
anagamidev
Postautor: Drobniak » poniedziałek, 21 stycznia 2019, 12:57
Konkretnych powiadasz? Też nie chce żebyś przyjął że coś Ci zarzucam itp. Luźna rozmowa to nadal jest, więc kontynuując: jak mam nie porównywać Twoich wypowiedzi z wierzeniami jakichś ludzi bez pojęcia o jakiejś abstrakcji skoro piszesz mi o naganiaczach z Twitera i o tym, że zapanował entuzjazm?
Czyj entuzjazm? chcesz mi powiedzieć że po tym jak kurs jeb*ął o 70% w 2msc to najwięksi i ogarnięci spekulanci wpadli w entuzjazm po przebiciu pierwszej LT spadkowej jaką dało się narysować? Że pomyśleli oni: "O ch*j, to już pewnie koniec bessy, czas na kolejnego longa i kolejne tysiąc % zarobku"? No miej człowieku litość
Nie zdążyłem odpisać a odpowiedź już się pojawiła:
Jasne, że tak. LT pozwala tylko na określenie trendu. Jest ona oczywiście wsparciem, przed przebiciem albo oporem po przebiciu ale ustawianie zleceń tak jak to pisze Bitjanusz jest bezsensowne. Ale też nie do końca. Ja uważam, że ważne jest na jakich interwałach gramy, ustawianie takich zleceń bywa bardzo fajne dla DT. Zakładając, że złapaliśmy górkę i mamy shorta to pierwszym TP może być jakaś właśnie LT. Po złapaniu profitu - czekamy, obserwujemy, podejmujemy decyzje - kurs odbija się z powrotem no to long, przebija LT i kontynuuje ruch spadkowy no to short kolejny. Ale już podejście typu mam shorta, kurs spada w kierunku LT to już ustawiam tam zlecenie żeby z automatu zamknął się short i otworzył long jest co najmniej bardzo ryzykowne.bitloteiros pisze: ↑ poniedziałek, 21 stycznia 2019, 11:00Linia trendu jak sama nazwa wskazuje służy głównie do określenia trendu w jakim kurs się znajduje. Wyjście poza nią nie oznacza że trend się zmienił i automatycznych wzrostów lub spadków dlatego ustawianie się tuż pod/nad nią ze zleceniami jest bezcelowe bo kurs może ją przebijać kilkakrotnie w obie strony jednocześnie respektując ją na wyższych interwałach. Co innego gdy taka lt po pewnym czasie staje się bokiem trójkąta, klina czy innej figury. Dopiero wtedy można ją grać "na przebicie" imho
Zakładając, że dno bessy musi być uklepane i wymęczone na jakimś poziomie to zostając przy dzisiejszej cenie pierwsze spotkanie z tą LT może być dopiero za 5msc, wystarczy żeby cena zjechała o 500$ to już dochodzą kolejne 2msc. Jeżeli po uklepaniu dna, w miejscu którego przebicie może być potwierdzeniem końca bessy Ty porozkładasz siatki to uwierz mi kupię te siatki z uśmiechem na twarzy. A tak serio w odniesieniu do tych siatek to ich nie kupie niestety bo otwieram pozycje w momencie zmiany trendu a nie w momencie kiedy może być kontynuowany. W tym przypadku zobaczę czy Twoje siatki i innych są na dany moment za duże czy za małe. Jak za duże to zrealizuje zysk, jak za małe, to będę patrzał jak rozochocone byki będą je sobie wyrywały nawzajem w pośpiechuBitJanusz pisze: ↑ poniedziałek, 21 stycznia 2019, 08:37Dziś widzę, że ponownie rysowane są kreski oparte na dwóch punktach, pojawiają się nawet dość ciekawe deklaracje, że:posłużyłem się Twoją
Otóż jeśli ta linia zostanie przebita gdzieś za półtora miesiąca, to będziesz dosłownie kupował moje siatki i zakładał pod nie longi.
To nie są formację, tylko linie określające trend. Jeśli zakładałeś pozycje pod LT które rysowały się na koniec hossy to nie dziw się że pękały bo musiały pęknąć. Ale o zakładaniu pozycji już wspominałem. Tyle że z LT jest tak, że w pewnym momencie się kończą, a ostatnia jaką da się narysować wygląda następująco i myślę, że też na jakiś czas może pęknąć, ale będzie świetnym wskaźnikiem końca bessy. Właśnie bym porównał ją do schematu pękania bańki i nie zdziwię się ani trochę gdyby się to sprawdziło:
Drobniak
Postautor: BitJanusz » poniedziałek, 21 stycznia 2019, 12:59
BitJanusz
Postautor: szlagaag » poniedziałek, 21 stycznia 2019, 13:02
szlagaag
Postautor: BitJanusz » poniedziałek, 21 stycznia 2019, 13:12
BitJanusz
Postautor: Drobniak » poniedziałek, 21 stycznia 2019, 14:33
Coś na takiej zasadzie. Wzrost wartości przed masową adopcją jest naprawdę fajny, więc z założenia deflacyjny charakter BTC powinien zachęcać do gromadzenia monet. Jeśli nie wydajemy a kupujemy to mniej monet jest w obiegu a jeśli jest na nie popyt to naturalną koleją rzeczy jest, że cena musi wzrosnąć. Będzie ona rosła tak długo aż popyt i podaż nie zaczną się równoważyć. Pewnie w tym okresie zakończy się BTC jakiego znamy, wartość BTC w takim przypadku by również okresami rosła i spadała, ale raczej cykle bańkowe jakie mamy okazje teraz obserwować odejdą do lamusa.anagamidev pisze: ↑ niedziela, 20 stycznia 2019, 21:19Czyli niezależnie od tego, co jest whitepaper, Satoshi Nakamoto też definował BTC jako cyfrowe złoto, GOLD 2.0 Czyli po prostu buy and hodl
Beta test to nie najlepsze określenie. BTC może zostać z nami na długie lata i jeszcze dłużej, to nie jest wersja beta tylko początkowa faza istnienia oficjalnej wersji, która musi zostać rozwinięta i ulepszona. Za te długie lata może się okazać że ktoś posiadający 1 BTC będzie miał status dzisiejszego miliardera.
Mógłby, gdyby populacja ludzi była dużo mniejsza, albo ilość monet by się zwiększyła do odpowiednio większej ilości. A cena jest odwzorowaniem wszystkiego co się wokół dzieje, zaczynając od technologii, przez aktualną użyteczność, na nastrojach i opiniach kończąc.
Łatwiej zwrócić uwagę całego świata na aktywo którego cena rośnie z 200$ do 20 tyś dolarów zamiast na aktywo które rośnie z 0.002$ na 2$? Ile osób usłyszało o BTC na pierwszym wzroście wartości, a ile na hossie rok temu?osobliwy_nick pisze: ↑ niedziela, 20 stycznia 2019, 20:42A ja jestem zdania, że BTC za 1 dolara byłby znacznie popularniejszy niż za 20000$.
Jeśli cały system finansowy opierałby się już w głównej mierze o BTC to wiele by się zmieniło. Przykład - fiaty przestały istnieć, masz tylko BTC, adopcja 100%, spekulanci dalej istnieją ale ich pole do popisu jest raczej na parach BTC/alt, nikt nie pompuje ceny bo już nie ma czym pompować. Cena wynika już tylko z okresowej przewagi popytu lub podaży, ale wahania nie są odczuwalne dla obywateli. Widzą, że okresowo towary i usługi nieznacznie tanieją lub drożeją ale nikt tego nie odczuwa i nikomu to nie przeszkadza bo wahania cen to normalka. Zaimplementowane systemy płatności bezpośrenio w łańcuchu BTC pozwalają płacić telefonem lub urządzeniami do tego stworzonymi. Twórcy tych urządzeń/rozwiązań nie stają się 3 stroną transakcji ale czerpią profity za wdrożenie rozwiązania i dzięki temu się wzbogacają. Użytkownicy mają infrastrukturę, twórcy nagrodę za jej stworzenie.
Drobniak
Postautor: szlagaag » poniedziałek, 21 stycznia 2019, 15:16
szlagaag
Postautor: ergorg » poniedziałek, 21 stycznia 2019, 15:42
ergorg
Drobniak
Postautor: szlagaag » poniedziałek, 21 stycznia 2019, 15:47
szlagaag
Postautor: BitJanusz » poniedziałek, 21 stycznia 2019, 16:26
BitJanusz
Użytkownicy przeglądający to forum: Parias i 27 gości
Polskie Forum Bitcoin skupia miłośników Bitcoina w Polsce. Tu możesz zadać pytania odnośnie Bitoina lub podyskutować na ciekawe tematy.
Treści na tym forum mają charakter wyłącznie informacyjno-edukacyjny, a posty są wyrazem osobistych poglądów ich autorów. Treśći na forum ani w całości ani w części nie stanowią "rekomendacji" w rozumieniu przepisów Rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 19 października 2005 r. w sprawie informacji stanowiących rekomendacje dotyczące instrumentów finansowych, lub ich emitentów (Dz.U. z 2005 r. Nr 206, poz. 1715).