Dyskusja na temat kursu BTC

Twoim zdaniem kurs do 10 sierpnia znajdzie się w przedziale

Czas głosowania minął niedziela, 3 sierpnia 2025, 20:16

<100k$
5
9%
100-120k$
20
36%
>120k$
30
55%

Liczba głosów: 55
Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 4720
Reputacja postu: 
9
Napiwki za post: 0 BTC

Dyskusja na temat kursu BTC dla POCZĄTKUJĄCYCH (2018)

Postautor: new06 » środa, 28 listopada 2018, 11:27

Dobrym sygnałem do wejścia może być TD line na 4H jak niżej (zamknięcie świecy 4H ponad tą linią, a najlepiej 1D). Mamy spełnione warunki, w tym pullback na linii. Dodatkowym potwierdzeniem powinien być wzrastający wolumen.

Obrazek

Patrząc na 1D, takie przebicie może odłożyć się nawet do jutra.

Obrazek

Przyjąłbym ostrożnie target ewentualnego wzrostu na okolice 5100 $.

Co teraz? Jesteśmy na dość niepewnym terytorium. Spadek do 3657,6 jest zbyt głęboki, żeby móc traktować scenariusz ze springiem jako główny (ale kierując się intuicją jeszcze bym tego nie wykluczał). Z drugiej strony wydaje mi się, że ruch ten jest trochę za płytki, żeby z dużą dozą pewności traktować go jako pełną korektę wzrostów od 162 $ do 19891 $. Padł jednak wyraźny sygnał: fibo 0,786 (4384) całej hossy 2015 - 2017 zostało przekroczone. W przypadku bańki goxowej dołek poprzedzający następną hossę również kształtował się pod fibo 0,786. Myślę, że jesteśmy gdzieś "pomiędzy" tymi dwoma scenariuszami z większym prawdopodobieństwem dla tego drugiego, tj. pełnej korekty wzrostów 15' -17'. Na chwilę obecną widzę trzy główne scenariusze techniczne:

1) ewentualny wzrost okaże się bardzo dynamiczny, tym samym zaliczymy "V-bottom" i powrócimy do zakresu ranged market z drugiego i trzeciego kwartału 2018. Zwiększy to szansę na realizację Wyckoff'owego scenariusza ze springiem,
2) ewentualny wzrost nie będzie dynamiczny, dobije do okolic 5100-5500, po czym wróci do obecnego poziomu, gdzie będzie czekać nas ranged market trwający kilka miesięcy jako akumulacja przed kolejną hossą.
3) j/w tyle, że spadki się pogłębią, a akumulacja przed kolejną hossą będzie na niższych poziomach,
Ostatnio zmieniony środa, 28 listopada 2018, 11:29 przez new06, łącznie zmieniany 1 raz.
Brave New World

Początkujący
Reputacja: 80
Reputacja postu: 
0

Postautor: Oldboy » środa, 28 listopada 2018, 11:28

Zeyt pisze: Strasznie dziwne, wszystkie media nagle zaczęły krzyczeć że obecny dołek to napewno, na 100% nie dołek, daliby sobie ręke uciąć !
Coś mi tu śmierdzi, całą besse nikt nie poruszał takich tematów, nie podawano poziomów do których może spaść, a teraz wszyscy nagle wiedzą gdzie znajduję sie dno ;)

Ludzie i media zachowują sie tak, jakbyśmy byli na szczycie bańki, tyle że na dole.

I jeszcze wypowiedzi typu "Dopiero jak spadnie poniżej 3k$ to zacznie sie panika" No faktycznie, nikt kto załadował sie na 6k nie panikuje, przecież jest tylko 50% w plecy w ciągu paru dni ;) No panic, chill
Spoiler:
Spoiler:
Spoiler:
Spoiler:
Spoiler:
Sami znawcy, każdy wie gdzie będzie dno, to ciekawe kto teraz akumuluje
I jest jeszcze dużo filmów na temat tego, co robić po obecnym crashu na BTC, takie jakby pocieszanie sie nawzajem. Nagrywanie filmów na YT, kółeczko wzajemnej adoracji ludzi załadowanych na 15k$+ :twisted:

Wydaję mi się że jesteśmy bardzo blisko

Dokładnie to samo mam odczucie, a ta fala negatywnych komentarzy/artykułów odnośnie kursu tylko mnie utwierdza w przekonaniu, że właśnie teraz trwa akumulacja. Pewnie czeka nas kilka dni boczniaka, albo pojawi się ten sławny "spring", a następnie raczej powolne wzrosty przynajmniej do połowy grudnia

Moderator
Awatar użytkownika
Reputacja: 4404
Reputacja postu: 
0

Postautor: kozaki_wiesi » środa, 28 listopada 2018, 11:34

@new06
Twoje scenariusze mają jeden punkt wspólny - będzie następna hossa/bańka.
Nie dopuszczasz myśli o końcu/upadku projektu krypto lub o przejęciu panowania przez inny token?

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
0

Postautor: new06 » środa, 28 listopada 2018, 11:44

@kozaki_wiesi, napisałem że obecnie widzę takie scenariusze jako główne techniczne na midterm. Upadku projektu na razie według mnie nie ma co brać pod uwagę w głównych scenariuszach tradingowych (midterm). Ofc jest jeszcze jeden scenariusz, tj. linia TD, którą narysowałem nie zostanie przebita, będziemy mieli na tym poziomie jakiegoś dłuższego boczniaka, lub od razu spadki. W takim wypadku trzeba by było wykluczyć scenariusz ze springiem (jest tu wymagane szybkie odbicie. Na 1D wciąż możemy narysować "V-bottom" z powrotem ponad 6k).
Brave New World

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 7104
Reputacja postu: 
2

Postautor: anagamidev » środa, 28 listopada 2018, 11:57

Wg. mnie spring jak najbardziej możliwy. Na 1d morning star jak się patrzy :D

Renko na 1d jeszcze fajnie poziomy wskazuje :D #ZigZag
BTC 122k$ soon! & 288k$ by 2026|Golden rule - BTFD|LTC 5k$ soon! & LISK 1kPLN soon!|SVG Image@Anagamidev
HODL on for dear life! | Never sell lower than you buy, buy more, average!
Liftoff, liftoff, liftoff :D

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 3903
Reputacja postu: 
2

Postautor: fusywszklanejkuli » środa, 28 listopada 2018, 12:17

Interesująca wypowiedź głównego człowieka od krypto w Goldman Sachs: według ich wykładni obecnych regulacji nie mogą przechowywać krypto klientów. Wątpię, by GS miał niekompetentnych prawników, czyli najpewniej jest to poprawna interpretacja. Ciekawe wobec tego w jaki sposób Bakkt będzie mógł robić to samo i czy w związku z tym realna jest styczniowa data jego startu.
“One of the things they ask me is ‘Can you hold our coins?’ and I say ‘No, we cannot,” Justin Schmidt, the bank’s head of digital asset markets, said during a conference in New York. “One of the things we have to take into consideration when we’re building out our business is what we can and cannot do from a regulatory perspective.”
Moją tezą inwestycyjną jest niechybny pivot skompromitowanej kontrariańskiej narracji o paradygmacie, a by zminimalizować ryzyko drawdownu, prowadzę pozycje dynamicznie hedgując putami in-the-money thetę ekspozycji na optymalnym interwale, jak Leevermore.

Orator
Awatar użytkownika
Reputacja: 9409
Reputacja postu: 
2

Postautor: Fibo » środa, 28 listopada 2018, 12:26

@sha256, jeśli spadnie to na pewno nie z powodu zaproponowanego przez Ciebie oznaczenia, oznaczenie błędne, niezgodne z EW.
Nie wiem czy zdajesz sobie sprawę ile krzywdy wyrządzasz EW popełniając tego typu wpisy, widzę, że moja obecność na forum to syzyfowa praca, jak nawet u zwolenników tej teorii „leży” ona u podstaw. :(
"Jeśli wyeliminujemy niemożliwe, cokolwiek zostaje, bez względu na to jak mało prawdopodobne, musi być prawdą" - Sherlock Holmes.

Początkujący
Awatar użytkownika
Reputacja: 27
Reputacja postu: 
0

Postautor: Phlox » środa, 28 listopada 2018, 12:31

@fusywszklanejkuli,
To, że GS nie może trzymać coinów jako BANK, nie oznacza, że instytucje innego rodzaju, w związku z tym działające na innych zasadach i objęte innymi regulacjami (jak np. BAKKT) nie mogą trzymać środków.

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 3903
Reputacja postu: 
0

Postautor: fusywszklanejkuli » środa, 28 listopada 2018, 12:42

Fibo pisze: @sha256, jeśli spadnie to na pewno nie z powodu zaproponowanego przez Ciebie oznaczenia, oznaczenie błędne, niezgodne z EW.
Nie wiem czy zdajesz sobie sprawę ile krzywdy wyrządzasz EW popełniając tego typu wpisy, widzę, że moja obecność na forum to syzyfowa praca, jak nawet u zwolenników tej teorii „leży” ona u podstaw. :(
Bez obaw, niektórzy sceptycy z pobłażliwością odnoszący się do fal podejrzewają, o jakie słowo chodzi: stopniowanie. Prawda?
Phlox pisze: @fusywszklanejkuli,
To, że GS nie może trzymać coinów jako BANK, nie oznacza, że instytucje innego rodzaju, w związku z tym działające na innych zasadach i objęte innymi regulacjami (jak np. BAKKT) nie mogą trzymać środków.
Zakładasz, że GS koniecznie robiłby to jako bank. A dlaczego nie wydzieliłby osobnego podmiotu, gdyby to było potrzebne do spełnienia wymogów regulacyjnych? (Chyba, że we z cytatu trzeba traktować wąsko, jako my-bank - wtedy masz rację.)
Moją tezą inwestycyjną jest niechybny pivot skompromitowanej kontrariańskiej narracji o paradygmacie, a by zminimalizować ryzyko drawdownu, prowadzę pozycje dynamicznie hedgując putami in-the-money thetę ekspozycji na optymalnym interwale, jak Leevermore.

jpr
Orator
Reputacja: 221
Reputacja postu: 
4

Postautor: jpr » środa, 28 listopada 2018, 13:08

Zdaje się, że BAKKT nie jest tak do konca pewny:

Czyli "Subject to regulatory approval"

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 4878
Reputacja postu: 
4

Postautor: prap0n » środa, 28 listopada 2018, 13:13

@jpr,

Te 2 tweety w zasadzie podsumowuja moj punkt widzenia

Obrazek

Weteran
Reputacja: 1369
Reputacja postu: 
2

Postautor: sha256 » środa, 28 listopada 2018, 13:19

@Fibo, może syzyfowa, może nie - ja nie byłbym tak surowy wobec siebie gdybym napisał te słowa :D
W czym uchybiłem EW? Wiem, że zastosowałeś inne oznaczenia falowe, gdzie 5 w ruchu w dół została już osiągnięta 25.11 .
Ja uważam, że jest możliwe, że ruch będzie nadal kontynuowany gdyż mamy jeszcze miejsce na spadek.

Początkujący
Reputacja: 49
Reputacja postu: 
0

Postautor: kaishaku » środa, 28 listopada 2018, 13:31

Obrazek

Jak dla mnie jestesmy w trojkacie przy opadajacym wolumenie, wiec prawidlowo. Dodatkowo potwierdzona, przetestowana niebieska strefa oporu z wczesniejszego lokalnego dolka. Obserwuje rowniez overbalance, ktorego gornej granicy nie wybilismy (zielona strefa).

Jesli wybije opory na wyrozniajacym sie wolumenie to rozwaze zakup ale bede trzymal raczej krotko. Na dluzsza mete to troche wrozenie z fusow ale mysle, ze odreaguje troche teraz delikatnie spadki i nastepnie zrobi jeszcze nowe low. Narazie ten popyt wyglada mizernie. Strzelam w 3000$ i tam bede rozstawial bidy :)
Ostatnio zmieniony środa, 28 listopada 2018, 13:39 przez kaishaku, łącznie zmieniany 1 raz.

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 6831
Reputacja postu: 
1

Postautor: BitJanusz » środa, 28 listopada 2018, 13:37

szymoncorr pisze:Wypłaszczenie już mieliśmy, spadki wyhamowały, moim zdaniem teraz jest miejsce na zajęcie pozycji w jedną lub drugą stronę. Poświecisz dwudziestoprocentowy ruch by przekonać się o niczym? Wow.
Nie zrozumiałeś. Mam pozycję, będę miał z niej konkretny zysk przy 5300$, a potem poczekam na dalszy rozwój wydarzeń. Trzymając ją do 6000+ mogłbym ugrać 20% więcej, ale równie dobrze mogę stracić większość profitów, gdy starym zwyczajem odbijemy od 0.618. Po co kusić los?
Pomogłem? Tipuj! Chciwy Janusz ucieszy się z każdego grosza.
LTC: LPRbb7aQyrfqMTXP8Q9GBJNUeSPxAdMssM

Orator
Awatar użytkownika
Reputacja: 9409
Reputacja postu: 
0

Postautor: Fibo » środa, 28 listopada 2018, 13:39

@fusywszklanejkuli, jaki z Ciebie elliottowski sceptyk, jak znasz takie słowo ;), oprócz podstawowego stopniowania falowego niewłaściwy rozkład całej 3-fali w relacji do 1-ki.

@sha256, jak powyżej... i pytanie czy Ty przy oznaczaniu fal i podfal starasz się zwracać uwagę na faktyczną identyfikację ich stopnia falowego, bo przypisanie im z grubsza samych cyferek i literek to trochę za mało.
"Jeśli wyeliminujemy niemożliwe, cokolwiek zostaje, bez względu na to jak mało prawdopodobne, musi być prawdą" - Sherlock Holmes.

Weteran
Reputacja: 1369
Reputacja postu: 
0

Postautor: sha256 » środa, 28 listopada 2018, 14:07

@Fibo, nie za bardzo prawdę mówiąc przyjmuję Twoją argumentację ale bardzo chętnie przyjmę naukę jaką mi zaordynujesz być może.
Uważam, że stopniowanie fali C jest do przyjęcia z iv w postaci trójkąta. Podstawowe reguły EW spełnione, co do reszty nie jestem purystą ale jak napisałem chętnie się uczę i jestem otwarty na sugestie. Także proszę napisz więcej jeśli znajdziesz trochę czasu - chętnie skorzystam, podobnie zresztą jak i przy okazji reszta forumowiczów.

Początkujący
Awatar użytkownika
Reputacja: 99
Reputacja postu: 
1

Postautor: Areck1 » środa, 28 listopada 2018, 14:38

Bullish Pin Bar na świeczkach tygodniowych
https://www.tradingview.com/x/590OQv5g/

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 2731
Reputacja postu: 
0

Postautor: domator » środa, 28 listopada 2018, 14:45

@Areck1, fajnie tylko ze mamy srode wiec do niedzieli jeszcze troche czasu....
***** *** i konfederacje i kukiza
ONR to organizacja faszystowska
Ordo Iuris to finansowani przez Kreml fundamentaliści

BitFilar - kryptoemerytura.
quark.house - Twój własny, stacjonarny kantor krypto.

Wygadany
Reputacja: 495
Reputacja postu: 
0

Postautor: 1235674 » środa, 28 listopada 2018, 14:47

Odbiliśmy od fibo 0.236, rsi 1h double top powyzej 70
Moim zdaniem przeczekamy tą świece by spaść niżej, aczkolwiek ludzie są napaleni mimo że odbiliśmy się z impetem. Jak zwykle zakupy na górce :D

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
0

Postautor: new06 » środa, 28 listopada 2018, 14:53

Areck1 pisze: Bullish Pin Bar na świeczkach tygodniowych
Tyle że nie przekracza swoim knotem knota świecy poprzedniej, więc jest to nie aż tak mocny sygnał. Ale zawsze coś.
Brave New World

Wróć do „Przedszkole”