Pleasek89 pisze:
Moim zdaniem granie shorta w tej chwili jest bardzo ryzykowne.
1) longi blisko tegorocznego ATL, więc nie bardzo wiem kto ma ci twojego shorta pokryć
Shorta zawsze będzie miał kto pokryć, chyba, że ludzie zaprzestaną zupełnie gry na BTC.
Pleasek89 pisze:2) shorty znowu zaczęły się odbudowywać i dalej stoją wysoko
Zdaje się, że mylisz skutek z przyczyną. Liczba shortów jest tylko pochodną zachowania się kursu. Liczba shortów rosła wykładniczo, gdy kurs zbliżał się do lokalnego minimum z lutego (które jeszcze wtedy nie było znane jako minimum), ludzie grali na jego przebicie, a ponieważ ono nie następowało, stopniowo rezygnowali. Być może nawet okolice 6000$ bronione były tym bardziej, im więcej ludzi grało właśnie pod jego przebicie, bowiem ich skłonność do sprzedawania również rosła w miarę zbliżania się do tej ceny (w takich warunkach brzegowych patrzenie na shorty miało sens). Ale z czasem coraz więcej ludzi przestawało wierzyć w nowe ATH, które było tym bardziej niemożliwe bez przebicia poprzedniego szczytu. W efekcie kolejni holderzy, którzy jeszcze pozostali na placu boju przy kolejnych okazjach wyprzedawali się coraz szybciej i bardziej pochopnie, przy pierwszym zawahaniu kursu na kolejnych górkach, kurs załamywał się coraz prędzej. W końcu dojdziemy do momentu, że wszyscy się wyprzedadzą na najbliższym odbiciu, a grać na wzrosty od 6000$ w ogóle nie będzie się opłacać, wobec coraz mniejszych górek. Zaś wszyscy, którzy mieli kupić na podwójnym, potrójnym, poczwórnym dnie już kupili. Wtedy mało kto kupi BTC w cenie 6000$ i podniesie kurs. Mało kto uwierzy też w wyższy szczyt dopóki go nie zobaczy. Zaś liczba grających na przebicie powinna być stała, bo ten ich wyczekiwany potencjał spadku na x tys. dolarów wciąż jest w grze i nie został zdyskontowany. W takiej sytuacji w końcu uwalą te 6000$. Nie chce mi się liczyć średniej shortujących w dołkach w okolicach 6000$, ale pewnie wciąż jesteśmy gdzieś blisko tej średniej. Zaś liczba longów według tej teorii powinna być już najmniejsza ever. No i jest. Wszystko mi się tu zgadza.
Pleasek89 pisze:4) dzienne RSI na Btc stosunkowo niskie + stoch wskazuje na ruch up
A mi wskazuje ruch w dół:
Pleasek89 pisze:
5) sentyment bardzo niepewny, Tether na ustach wszystkich
Ale co się stanie, gdy Tether upadnie? Miliony ludzi stracą swoje "dolary", którymi pompowali kurs BTC. Może na Bitfinexie kurs pójdzie na jakiś lokalny szczyt, ale żadne normalne giełdy, wolne od Thethera nie będą tego respektować. Kurs wystrzeli, spadnie. Dolary wyparują. A kolejne, które mogłyby podbić kurs BTC się nie pojawią. To by oznaczało załamanie na kursie BTC.
Pleasek89 pisze:Nie zdziwiłbym się gdybyśmy na dniach zobaczyli drugi short squeeze.
Też bym się nie zdziwił, w końcu to BTC i przy okazji zamieszania z Tetherem kurs np. na Bitmex też może jeszcze nie raz zareagować nieprzewidywalnie. Ale po to są stop lossy.