Dyskusja na temat kursu BTC

Twoim zdaniem kurs do 10 sierpnia znajdzie się w przedziale

Czas głosowania minął niedziela, 3 sierpnia 2025, 20:16

<100k$
5
9%
100-120k$
20
36%
>120k$
30
55%

Liczba głosów: 55
Początkujący
Reputacja: 143
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Dyskusja na temat kursu BTC dla POCZĄTKUJĄCYCH (2018)

Postautor: pabblo_pl » czwartek, 11 października 2018, 08:52

BitJanusz pisze: Szczerze mówiąc oczekiwałbym ruchu przeciwnego do wyjścia z "dużego trójkąta" po wstępnym wyleszczu. Dokładnie tak, jak mieliśmy na małym trójkącie: słabe wyjście górą, następnie mocny wyleszcz tych, którzy pootwierali longi przy przebiciu linii po dwóch topach. Jeśli wyjdziemy dołem, to IMO w okolicy 5400$ czeka nas zawrotka i reversal. Analogicznie, jeśli wyjdziemy górą, to widziałbym zawrotkę w okolicach 7200-7500$ i kontynuację bear trendu.
Janusz a czemu nie uważasz że teraz jest zmyłka? Wyszło delikatnie górą i bach w dół.
Ja osobiście uważam że czeka nas teraz do niedzieli powrót pod górne ograniczenie, a może i winda powyżej.
Postawiłem na to całe 3 LTC x 10 :D Choć korci mnie x40 :D Tak wiem to grosze ale takimi ja się osobiście bawię :D

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 6831
Reputacja postu: 
2

Postautor: BitJanusz » czwartek, 11 października 2018, 08:55

Teraz nie ma zmyłki :) Jest zjazd. Zmyłka była, gdy lekko przebiło linię prowadzącą po dwóch wierzchołkach poprzednich (8500 i 7400). "mały trójkąt". I dumpnęło. Finalnie wyszliśmy z "małego trójkąta" dołem i takie jest rozwiązanie tej formacji.

Mi chodzi o tzw. duży trójkąt, czyli trójkąt zniżkujący z podstawą na ~5800. Tam upatruję kolejnej zmyłki.

Gdyby downtrend był kontynuowany:

Obrazek

mój target. Ciasny SL, buy przy kontakcie ze wsparciem, sell po jego przekroczeniu.

LT888+silne wsparcie, jeśli to nie da rady, to widziałbym testowanie niższych poziomów.

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 14360
Reputacja postu: 
0

Postautor: ergorg » czwartek, 11 października 2018, 08:56

ekonokomik pisze: Panie i Panowie, a może z czarowidztwem poczekalibyście na wyjście dołem?
Pewnie, shorta też lepiej otwierać przy wyjściu dołem aniżeli odbiciu od górnego ograniczenia? :mrgreen:

6100$ a 6700-6800$ to ~10% różnicy. :P

btw indeksy odbijają coś, btc spada dalej.
https://bingx.com/partner/ERGORG/ - alternatywa dla bybit jak wyłączą we wrześniu

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
0

Postautor: BitJanusz » czwartek, 11 października 2018, 09:24

cholera no, TUSD ma w sobie minibańkę, słaby deal płacić za to 1,04$. ja swoje sprzedałem. Na binance zostaje tylko ten bezwartościowy Tether :(

kiepsko mieć uwięzione krypto na takich tetherowych stronkach w przypadku dumpu.

Chociaż mi pachnie bartem teraz. Mamy idealny kształt pod barta ("W" bez prawego ramienia) na parze z USDT. Na parze z USD raczej chorągiewka niż bart.

Teraz trzeba robić dwie analizy, USDT i USD :roll:

Orator
Reputacja: 279
Reputacja postu: 
5

Postautor: Awesomist » czwartek, 11 października 2018, 09:28

Pleasek89 pisze:@ekonokomik

Nikt nie wie jak Bitcoin się zachowa podczas kryzysu. Jeśli traktować go jako walor wysokiego ryzyka to cena spadnie. Jeśli traktować go jako cyfrowe złoto to cena pójdzie do góry. Prawda natomiast jest taka, że Bitcoin nie jest skorelowany z żadnym innym rynkiem, więc całkiem możliwe jest też, że nawet w czasie kryzysu dalej pójdzie "swoim torem". Jedyną próbkę informacji jaką w tej chwili mamy to reakcja na kryzysy lokalne (Wenezuela, Turcja, Iran) i tam Bitcoin sprawdza się znakomicie. Jakie to będzie miało przełożenie na kryzys globalny? Zobaczymy. Wiem jedno, że najbliższy światowy kryzys to będzie próba generalna Bitcoina.

Z ciekawości można by przeprowadzić sondę i spytać co osoby, które już trzymają krypto planują zrobić w trakcie kryzysu. Obstawiam, że większość wybierze opcję "czekam na reakcję innych" ;)
Złoto w czasie wybuchu kryzysu obrywało najmnocniej (ogólnie wszystkie PM. Dopiero później pokazywało "pazur" ;) )
Więc w przypadku jakiegoś black swana na rynku finansowym wszystko poleci w dół, bez wyjątku (cash is the king) - dopiero przy kolejnej dystrybucji IMO BTC odbije, podobnie jak PM.

Weteran
Reputacja: 11213
Reputacja postu: 
0

Postautor: ekonokomik » czwartek, 11 października 2018, 09:38

ergorg pisze:
ekonokomik pisze: Panie i Panowie, a może z czarowidztwem poczekalibyście na wyjście dołem?
Pewnie, shorta też lepiej otwierać przy wyjściu dołem aniżeli odbiciu od górnego ograniczenia? :mrgreen:

6100$ a 6700-6800$ to ~10% różnicy. :P
Wybacz, ale nie rozumiem. Czy ja coś mówiłem o shorcie?
Stwierdziłem tylko, że nie wyszliśmy wciąż dołem z trójkąta budowanego od początku lipca, tak samo jak wcześniej nie wyszliśmy z niego górą.
A na dwóch ostatnich stronach już pojawiły się liczne posty typu "lecimy do 5K".

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 1765
Reputacja postu: 
2

Postautor: Dovakhiin » czwartek, 11 października 2018, 09:39

Nic innego chyba w kreskach nie wymysli sie..

Obrazek

Coraz blizej rozstrzygniecia...
Ale volumen nadal malejacy... i znow doleczek wyzej niz 14.08.
Ostatnio zmieniony czwartek, 11 października 2018, 09:40 przez Dovakhiin, łącznie zmieniany 1 raz.

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 7104
Reputacja postu: 
2

Postautor: anagamidev » czwartek, 11 października 2018, 09:39

Chyba lecimy pod 4k$ jeśli 6100$ nie zostanie utrzmane :D BTC 100k$ soon, więc nie ma się co martwić na dłuższą metę :D
Spoiler:
BTC 122k$ soon! & 288k$ by 2026|Golden rule - BTFD|LTC 5k$ soon! & LISK 1kPLN soon!|SVG Image@Anagamidev
HODL on for dear life! | Never sell lower than you buy, buy more, average!
Liftoff, liftoff, liftoff :D

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 14360
Reputacja postu: 
4

Postautor: ergorg » czwartek, 11 października 2018, 09:45

ekonokomik pisze:
A na dwóch ostatnich stronach już pojawiły się liczne posty typu "lecimy do 5K".
Ja o 5k$ a nawet 4k$ piszę od paru miesięcy, nie potrzebuję do tego takich ruchów jak dziś, chyba większość misiów tak ma. :P

Przy okazji, polecam popatrzeć na wykres 1D. Taka świeca w tym miejscu raczej zwiastuje dalsze spadki.

https://bingx.com/partner/ERGORG/ - alternatywa dla bybit jak wyłączą we wrześniu

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
0

Postautor: Dovakhiin » czwartek, 11 października 2018, 09:58

@ergorg,
Ale jak pokazuje wykres w lewo.. z reguly w tej strefie praktycznie odbijalo do gory :mrgreen:

Orator
Awatar użytkownika
Reputacja: 9409
Reputacja postu: 
5

Postautor: Fibo » czwartek, 11 października 2018, 10:04

Z racji tego, że wczoraj był „Dzień trójkąta” w dyskusji na forum ;), wrzucę od siebie jeszcze kilka uwag odnośnie tej formacji, bo niestety nie zawsze się zgadzam z wczorajszymi wpisami, mimo, że często przychylnymi.
Przypomnę to co kiedyś tu pisałem:
Fibo pisze:Gwoli wyjaśnienia… elliottowskie trójkąty (tak naprawdę to innych nie ma) są 5-cio falowymi formacjami horyzontalnymi. Są również formacjami pauzy w kontynuacji kierunku ruchu, który obowiązywał tuż przed wystąpieniem trójkąta (czyli można powiedzieć, że z każdego z 4-ech znanych rodzajów elliottowskich trójkątów wypada wyłącznie w tym kierunku w jakim do niego wpada).
Dodam jeszcze do powyższego, że formacje znane potocznie jako kliny, czyli:
- Ending Diagonal (trójkąt ukośny końcowy)
- Leading Diagonal (trójkąt ukośny początkowy)
nie mają nic wspólnego z powyższą formacją elliottowskich trójkątów horyzontalnych (poziomych), gdyż są po prostu formacjami impulsu.
"Jeśli wyeliminujemy niemożliwe, cokolwiek zostaje, bez względu na to jak mało prawdopodobne, musi być prawdą" - Sherlock Holmes.

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
0

Postautor: BitJanusz » czwartek, 11 października 2018, 10:07

Dovakhiin pisze: @ergorg,
Ale jak pokazuje wykres w lewo.. z reguly w tej strefie praktycznie odbijalo do gory :mrgreen:
ale nie po tak długiej konsolidacji w stefie. :) To trzeba brać pod uwagę. BTC mielił zakres 6k przez miesiąc i jest w punkcie wyjścia.

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 7104
Reputacja postu: 
0

Postautor: anagamidev » czwartek, 11 października 2018, 10:16

BitJanusz pisze: punkcie wyjścia
No to też może być uklepywanie dna. Przecież ostatnimi czasy same dobre newsy wychodzą, coraz więcej osób/rządów przychylniej patrzy na BTC i kryptowaluty. Pojawiają się regulacje to raczej oznaka oswajania się z tematem. Coraz więcej osób jest przekonanych, że BTC kiedyś będzie warto setki tysięcy, miliony dolarów, więc nie jest tak łatwo ich wytrzepać z BTC :D Aczkolwiek w ramach równomiernej dystrubucji nawet i 1k$ możemy zobaczyć. Jednak R/R to 1k$/100k$ i więcej, więc warto zaryzykować :D
BTC 122k$ soon! & 288k$ by 2026|Golden rule - BTFD|LTC 5k$ soon! & LISK 1kPLN soon!|SVG Image@Anagamidev
HODL on for dear life! | Never sell lower than you buy, buy more, average!
Liftoff, liftoff, liftoff :D

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
0

Postautor: Dovakhiin » czwartek, 11 października 2018, 10:17

@BitJanusz,
Innymi slowy nocnego zjazdu nie trzeba brac za pewnik... ino tylko na dopelnienie formacji, ktora jeszcze sie nie skonczyla.

Pytanie tylko czy konsolidacja z malejacym volumenem.. (nawet tym nocnym)jest na korzysc misow czy bykow? Niestety tylko czas nam pokaze...
Po tym co w nocy nastapilo czekam na "zjazd zapalny" ktory uruchomi ogromny popyt i panic buy... to kwestia czasu.

Ps. W zadne 2xxx czy 3xxx nie wierze..bo 80% ludzi tego oczekuje wiec nie bedzie :mrgreen:

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
0

Postautor: BitJanusz » czwartek, 11 października 2018, 10:41

akurat 2k to nie oczekuje wcale tak wiele osób, a 1k to prawie nikt. większość napala się na 4k (twitter/reddit).

Jeżeli "będzie jak zawsze" to może być dokładnie tak, jak wskazywał @new06 - każda z baniek przebiła top poprzedniej bańki. Czyli paniczny pik do 1k $ może być w grze 8-)

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 928
Reputacja postu: 
0

Postautor: Canis Lupus » czwartek, 11 października 2018, 10:47

w 2013 były 2 banie więc to nieprawda.
"Najlepszym przedziałem czasowym trzymania btc jest wieczność." - Canis Lupus

Wygadany
Awatar użytkownika
Reputacja: 521
Reputacja postu: 
0

Postautor: nexushash » czwartek, 11 października 2018, 10:52

Kolejny raz odbiło od górnej bandy klina, możemy go jeszcze męczyć 2 tygodnie.
Scenariusz majowy na wyjście dołem cały czas w grze. Poziomy bez zmian 4400$ jak nie wytrzyma to nawet 2500$.

Obrazek
crypto-trader.pl Prawda cię wyzwoli, ale najpierw porządnie wkurzy.

Moderator
Awatar użytkownika
Reputacja: 4404
Reputacja postu: 
1

Postautor: kozaki_wiesi » czwartek, 11 października 2018, 10:58

Skoro dzisiaj w nocy coś w końcu drgnęło na wykresie to dodam trochę FUDu od znakomitego "kibica" kryptowalut, doktora Zagłady:

https://comparic.pl/nouriel-mr-doom-rou ... lockchain/

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
0

Postautor: Dovakhiin » czwartek, 11 października 2018, 10:59

Btc jest niczym pilka rzucona przez chlopca (inwestorzy/handlarze/spekulanci)... ostatnio zostala rzucona na ath... odbija sie 10 mcy... kazde odbicie coraz slabsze (logiczne)... kiedy odbicia sie skoncza, to pilka bedzie lezec na podlodze... co sie stanie? Chlopiec wezmie pileczke i rzuci ponownie... :mrgreen:
Tylko z jaka sila tym razem.... :roll:

Wygadany
Reputacja: 79
Reputacja postu: 
0

Postautor: wantwrite2014 » czwartek, 11 października 2018, 11:00

BitJanusz pisze: akurat 2k to nie oczekuje wcale tak wiele osób, a 1k to prawie nikt. większość napala się na 4k (twitter/reddit).

Jeżeli "będzie jak zawsze" to może być dokładnie tak, jak wskazywał @new06 - każda z baniek przebiła top poprzedniej bańki. Czyli paniczny pik do 1k $ może być w grze 8-)
Spadek do 1000 $ za btc możliwy myślałem ,że max spadek to 3000 $?

Wróć do „Przedszkole”