Dyskusja na temat kursu BTC

Twoim zdaniem kurs do 10 sierpnia znajdzie się w przedziale

Czas głosowania minął niedziela, 3 sierpnia 2025, 20:16

<100k$
5
9%
100-120k$
20
36%
>120k$
30
55%

Liczba głosów: 55
Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 2732
Reputacja postu: 
4
Napiwki za post: 0 BTC

Dyskusja na temat kursu BTC dla POCZĄTKUJĄCYCH (2018)

Postautor: janku66 » sobota, 21 lipca 2018, 10:06

Spoiler:
Don8000 pisze: Nie znam się ale się wypowiem
[youtube][/youtube]
"Niczyje zdrowie, wolność ani mienie nie są bezpieczne, kiedy obraduje parlament"

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 6831
Reputacja postu: 
0

Postautor: BitJanusz » sobota, 21 lipca 2018, 10:31

alty zaczęły odbijać w nocy, przynajmniej ta anormalna sytuacja została nieco opanowana.

@ekonokomik fajna analiza tylko zastanawiam się czemu wybierasz między opcjami ATH i nowe low? a co z opcją stabilizacji (względnej, jak na BTC ofc) na jakimś poziomie?

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 4720
Reputacja postu: 
30

Postautor: new06 » sobota, 21 lipca 2018, 11:11

@ekonokomik,

1)
ekonokomik pisze: Ostatnio pisałem, że dynamika i obroty są dla mnie kluczowa i dlatego od nich uzależniłem ocenę, czy jesteśmy w kolejnej fazie trendu spadkowego, czy w miejscu analogicznym do pierwszego niebieskiego kółka, które zaznaczyłeś na ostatnim wykresie poprzedniej bańki. Ja czekam właśnie na ten moment. Bo zauważ, że to odbicie (pierwsze niebieskie) miało dynamikę i zakres znacznie większy niż wynikałoby to z malejących kolejnych odbić.
Spoiler:
[youtube][/youtube]
Jeśli mielibyśmy więc skorzystać z analogii do wcześniejszej bańki uważasz, że możemy być w miejscu, które zaznaczyłem na poniższym obrazku na pomarańczowo i szukasz mocniejszego wzrostowego swinga, takiego jak ten zaznaczony na niebiesko.

Obrazek

Zgadzam się w pełni, że taki swing ma bardzo dużą szansę wystąpienia w najbliższym czasie (i może to być prawdziwa zapowiedź dalszych spadków. Przyznaję, że obecny ruch wzrostowy nie wykroczył poza zasięg poprzednich - być może miejsca przeze mnie wskazane nie są zbyt dokłądne. Tak czy inaczej podtrzymuję swoje twierdzenie o dalszych spadkach w dłuższej perspektywie, które zostaną lub zostały poprzedzone zmyłkowym wybiciem w górę.). Jestem nawet w stanie wyznaczyć dość precyzyjnie miejsce, w którym to może nastąpić:
I.) Zetknięcie kursu z linią trendu wzrostowego Alltime (ostatnio wrzucił ją @soulnecturn tu: https://forum.bitcoin.pl/viewtopic.php?p=509233#p509233 i @Dovakhiin tu: https://forum.bitcoin.pl/viewtopic.php?p=508753#p508753 )
II.) lub wachlarz fibo, który już wcześniej wklejałem.

Na pomarańczowo oznaczyłem linię wynikającą z fibo fans. Na fioletowo linię trendu wzrostowego Alltime.

Obrazek

Najprawdopodobniej obie linie zostaną przebite. Nie będzie to oznaczało końca wzrostów na BTC ze względu na to, że wpasowuje się on w model krzywej S adopcji nowej technologii. Po prostu kolejne linie trendu wzrostowego będą miały łagodniejszy kąt nachylenia.

Tak czy inaczej wykres mógłby w najbliższym czasie zachować się jak niżej. Zetknięcie z jednym lub drugim wsparciem może nastąpić kiedykolwiek od pierwszej połowy września b.r. do pierwszej połowy grudnia b.r., natomiast ostatni dołek przed właściwym swingiem, o którym mówimy może wstrzelić się w zakres 5,7-6,3 k $.

Obrazek

2)
ekonokomik pisze: Ocenę czy po nim będzie ATH, czy kolejny dołek i zejście do poziomów 5-4K zostawiam na później, ale takie odbicie (dynamiczne i z zakresem 10-12K) wg moich kresek się wcześniej "należy".
I tu bym uważał, bo najpierw dla wyznaczenia zakresu tego odbicia trzeba zdecydować się, czy "obstawiasz" dalsze spadki, czy że "dołek dołków" już był. Bo jeżeli dalsze spadki, to z definicji wcześniejszy szczyt 9949 $ na Stampie nie powinien zostać przekroczony.
Tak czy inaczej fibonacci extension wskazuje na maksymalny zasięg obecnego ruchu do okolic 9695$ z przystankami w miejscach większych konsolidacji, jakie dotąd się wyrysowały.

Obrazek

Co ciekawe, fibo po tygodniówkach pokazuje maksymalny zakres ruchu na 12760$. Jednak fibo rozłożone po body na 1W lubi raczej dobić do 261,8%, czyli tutaj okolic 10236$ - a więc potencjalnie lekko przebity ostatni szczyt (przy czym fibo nie jest zbyt precyzyjne, a im wyższy interwał, tym ta precyzja się zmniejsza).

Obrazek

Ja osobiście m.in. z przyczyn przeze mnie podanych obstawiam, że "dołek dołków" jeszcze się nie wyrysował i w dłuższej perspektywie przed nami dalsze spadki.

3)
ekonokomik pisze: I uważam, że za wcześnie wyrokować co do obrotów i dynamiki obecnego wybicia.
No właśnie nie za wcześnie, chyba, że będziemy mieli kolejne LL. Nie chcę się za bardzo rozpisywać, ale ostatnio siedzę trochę nad analizą wolumenu i najlepsze do określenia dołka jest znalezienie ruchu spadkowego (nawet jeżeli między takim dołkiem, a właściwymi wzrostami nastąpiła długa konsolidacja / sideway - tak było po pęknięciu poprzedniej bańki), który został wyrysowany na znacznym wolumenie. Jest to nawet logiczne: dołek i odbicie jest po tym jak ostatni się wykruszą i sprzedadzą. Szczyt i spadki są po tym jak ostatni napaleńcy zakupią największe ilości aktywa. Nie da się tego podzielić na np. trzy słupki wolumeu, tj aktywo sprzedawane partiami. To są słupki bardzo wysokie wyrysowane pod wpływem emocji tłumu. Oczywiście ruchy są w dużym zakresie sterowane przez mm, którzy muszą stosować strategiczny order splitting. Jednak oni też muszą dostosowywać się do rynku i szukać dawców kapitału.

Ogólnie na taką merytoryczną dyskusję na poziomie i z argumentami, alternatywnymi ideami jestem zawsze otwarty.
Brave New World

Początkujący
Reputacja: 186
Reputacja postu: 
0

Postautor: lordzuk » sobota, 21 lipca 2018, 12:57

Nie wiem jak szanowi koledzy zagrali ale u mnie wczoraj shotr z poziom 7500 do 7300 (x25) i dziś postawiłem od 7317 long x10, najwyżej mnie wyleszczy :) miłego weekendu

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 1069
Reputacja postu: 
2

Postautor: adam1226 » sobota, 21 lipca 2018, 15:09

Ciekawe czy sie utrzyma:

jednak na ~7380 jest dosc silny opor;
jednak jesli wytrzymamy przez najblizsze kilka godzin ponad ~7330 to widze szanse na "barta"

Ale poki co relatywnie duzo wrzucaja na ASKi...
:arrow: [Binance]- Giełda kryptowalut bez weryfikacji
[Algory.io] - Agregator newsów i Skaner tradingowy

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 4002
Reputacja postu: 
4

Postautor: bitloteiros » sobota, 21 lipca 2018, 16:55

Podjazd do ~7500 i odrzucenie może nam na 4H wyrysować hsa z zasięgiem 6800-6900. Tym samym za jednym zamachem przetestowalibyśmy poprzedni opór czy stanie się wsparciem oraz byłaby szansa na prawe ramię ihsa o którym było wcześniej

BTC 201x - mBTC 202x - satoshi 20xx

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
0

Postautor: adam1226 » sobota, 21 lipca 2018, 17:31

@bitloteiros, co to za linia te gorne ograniczenie trojkata?

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 4002
Reputacja postu: 
4

Postautor: bitloteiros » sobota, 21 lipca 2018, 17:57

@adam1226,
Ta czerwona wyżej rysowana po szczytach 20I 5V w 1D. Niżej (od której się odbijamy i pewnie o nią pytasz - zmieniłem na pomarańczową) szczyty świeczek 1W z 5III i 30IV
BTC 201x - mBTC 202x - satoshi 20xx

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 1765
Reputacja postu: 
1

Postautor: Dovakhiin » sobota, 21 lipca 2018, 20:01

Patrzac na 1D az chcialoby sie cofke do ok 7000 i potem radj do 06.08 na ok 9900 jak szczyt z 05.05 :)

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 6831
Reputacja postu: 
1

Postautor: BitJanusz » niedziela, 22 lipca 2018, 11:06

rzeczywiście na takim finexie widać pewne zagrożenie H&Sem. Głównie z uwagi na dość żałosny wolumen od tego dropu z 7700$.

Obrazek

na bitmexie raczej podobnie.

Ahr
Początkujący
Awatar użytkownika
Reputacja: 299
Reputacja postu: 
3

Postautor: Ahr » niedziela, 22 lipca 2018, 11:11

taki tam optymistyczny scenariusz krotkoterminowy :) nasza 4 jezeli juz jest realizowana nie powinna siegnac nizej 6,9-6,8. Natomiast jestem bardziej za tym, ze 5 naszej 3 zostanie dociagnieta wyzej do poziomu 7,8
Obrazek
Ostatnio zmieniony niedziela, 22 lipca 2018, 17:07 przez Ahr, łącznie zmieniany 1 raz.

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
6

Postautor: adam1226 » niedziela, 22 lipca 2018, 11:46

Początkujący
Awatar użytkownika
Reputacja: 114
Reputacja postu: 
0

Postautor: frc991 » niedziela, 22 lipca 2018, 20:12

Przypomina mi się kiedy bodajże @ekonokomik krzyknął w tym temacie i odezwało się jedynie echo. To było nie tak dawno temu. Niedługo potem nastąpiło konkretne wybicie, które zaprowadziło nas na obecne poziomy. Rozumiem, że jest niedziela, ale gdy są konkretne ruchy to nawet w niedziele nie brakuje tutaj rozmów, spekulacji i kresek. W ciągu doby 3 posty i to od bywalców?
Grubasy zasiały ziarno niepewności (wygaszane wybicia, wypłaszczanie kursu, duża ilość otwartych pozycji na MEXie), ciekawe czy będą rekordowe plony :twisted:

Pozdrawiam
f.

Początkujący
Reputacja: 14
Reputacja postu: 
0

Postautor: arekk » niedziela, 22 lipca 2018, 20:17

Juz wczesniej pisalem : czucie i wiara silniej mowiac do mnie niz medrca szkielko i oko :D

Duzo dobrych informacji i ograniczona reakcja. Dla cierpliwych rewelacyjny czas na budowanie pozycji.

Początkujący
Reputacja: 190
Reputacja postu: 
59

Postautor: ejti » niedziela, 22 lipca 2018, 20:39

4h zamknęło się powyżej 7490 wg mnie znak, że możemy podejść wyżej, ale wiadomo dzienna i tym bardziej tygodniowa są ważniejsze.
Miałam okazję obserwować tą walkę na mexie o godzinną świeczkę i 4rogodzinną świeczkę - zacięta była to walka, dla mnie znak, że to ważny poziom cenowy.
Moje spojrzenie i jednocześnie prośba o krytyczne uwagi, nadal wiele do nauki:
7490 to nasz poziom zamknięcia świeczki 1M majowej i zarazem otwarcia czerwcowej:
Obrazek
Przechodząc do wykresu 1W - mamy tu dwa ważne obszary (ok teraz z góry przepraszam za angielskie określenia, wszystkiego uczę się po angielsku i czasem staram się znaleźć polskie odpowiedniki, ale często mie potrafię znaleźć lub nie ma to sensu, bo i tak dalej będe się tego uczyć w jęz. angielskim):
1) górny pomarańczowy obszar, czyli bearish order block - ostatnia zielona świeczka przed wyrażnym załamaniem struktury runku
2) dolny pomarańczowy obszar, czyli bulish order block - ostatnie body świeczki czerwonej przed zmiana struktury
Obrazek
1D - mamy tutaj pole zaznaczone na kolor lila/jasny fiolet - jest to bearish order block w interwale dziennym, którego high i low jak widać były respektowane, ale zostały anulowane przez zielona świecę z 17/07, którą w terminologii, której się uczę nazywamy bullish breaker, z tego co zrozumiałam do tej pory, można to uznać od tej pory za mocne wsparcie.
Obrazek
Fajnie widać, że poziomy z wyższych interwałów są często respektowane, włączając w to orderblocki z interwału tygodniowego. Czasem są to wicki czasem body świeczek.
Konkluzja: Liczę na to, że poziomy powyżej 7800, dadzą dużą płynność w postaci odpalonych stop lossów czekających tam z powodu trzech odrzuceń tego poziomu, które to napełnią wiadra dużych shortów czekających powyżej. Kilka stron temu pisałam o shortach od 7900, analizując ponownie to było głupie, moje aski będą koło 7780 uśredniając.
Obrazek
Aczkolwiek dużo ludzi chce tam shorty stawiać, więc wszystko pozostaje do reewaluacji w zależności jak nam wykres pokaże. Mam otwartego małego hedga w postaci longa, w razie czego pokryje straty ze stopa.
Ewentualny target... hmm myślałam 7100, ale co tam jest poniżej aż do 6800? Niewiele!
Dzięki za uwagę.
Edit: jednak źle myślałam z tym targetem - pierwszy powinien być na mocnym wsparciu 7250 dalej się zobaczy
Edit 2: wybaczcie dużo czasu zajęło mi pisanie posta, ale o targetach nie wiele myślałam, tam jest przecież jeszcze ważne 7490, jest confluent z fibem, ale teraz nie dam rady na wykres nanieść.
Jeszcze raz dziękuje za uwagę
Ostatnio zmieniony niedziela, 22 lipca 2018, 21:55 przez ejti, łącznie zmieniany 5 razy.

Oficjalny przedstawiciel projektu
Awatar użytkownika
Reputacja: 793
Reputacja postu: 
0

Postautor: jpktraders » niedziela, 22 lipca 2018, 20:51

W naszej ostatniej analizie pisaliśmy o możliwym wybiciu góra oporu 6 800 $ i szukania w dalszym etapie pozycji długich.

Kilkanaście godzin później cena mocno wybiła górą docierają aż do poziomu 7 500 $ gdzie zaczęła się konsolidacja. W ciągu tygodnia kapitalizacja całego rynku kryptowalut wzrosła do 285 mld $ przy jednoczesnym wzroście dominacji Bitcoina do ponad 45 %.

Źródło coinmarketcap.com

Źródło coinlib.io

Wracając do wykresów. Cena porusza się w konsolidacji od kilku dni i wybicie z niej w którąś stronę będzie wskazaniem kierunku w dalszym terminie. W związku z tym, że wsparcie 6 800 $ nie zostało przetestowane od góry, możliwe że cena wybije się właśnie dołem z targetem w tym miejscu. Alternatywnie jeśli cena wybije się góra, to najbliższe miejsce docelowe jest oporem na poziomie 7 900 $.

Mempool

Poniżej przedstawiamy aktualną sytuację na mempoolu (wykres prezentuje ostatnie 7 dni). Fee do kolejnego bloku wynosi 3.3 sat/byte. Średnia fee tygodniowa wyniosła BTC 18.77 sat/byte.

Źródło jochen-hoenicke.de

Blockchain
Średnia przetworzonych transakcji na najbardziej aktywnych blockchainach z ostatnich 7 dni.

Źródło blocktivity.info

Gotową analizę w formie szablonu na platformę MT5 brokera XM, do pobrania jak zawsze jutro za darmo z naszej strony.

Baza szablonów: https://jpktraders.pl/szablony.html

Nasze szablony pozwolą Ci na praktyczną weryfikację zarówno naszych jak i Twoich analiz, pomogą Ci w nauce handlu, zapewnią ciągłość analiz i wgląd w rozwój sytuacji, a przede wszystkim dadzą możliwość wykorzystania ich w tradingu.
Rzeczowo i w punkt #bitcoin, #blockchain. Przegląd prasy, stan sieci, bezpieczeństwo, analizy, raporty finansowe, ICO oraz recenzje giełd. Nasze analizy, raporty oraz artykuły edukacyjne publikowane są w wielu mediach branżowych.

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
0

Postautor: adam1226 » niedziela, 22 lipca 2018, 20:52

Ahh gdyby sie jeszcze zaczal porzadek robić z pozycjami na margin na finex (long/short)

Początkujący
Reputacja postu: 
0

Postautor: ejti » niedziela, 22 lipca 2018, 21:59

wow ludzie dzięki za uznanie! zachęca do dalszych postów

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 3903
Reputacja postu: 
2

Postautor: fusywszklanejkuli » niedziela, 22 lipca 2018, 22:09

Bardzo mnie korci, żeby uznać trwający ruch (kanał na wykresie) za podobny w charakterze do poprzednio opisywanego fragmentu; wyraźnie kontrastuje z początkową częścią konsolidacji (w prostokącie na wykresie). Nie obserwuję ostatnio arkusza zleceń, więc nie mam pełnego obrazu, żeby móc to lepiej zrozumieć. Czy to zwiastun niefałszywego wybicia w górę?

Obrazek

Trudno ostatnio znaleźć tak regularne, niewindowe, dostatecznie długie mini-trendy wzrostowe na MEX-ie. 1-3.05 - prawie, 18-20.05 - prawie.

Obrazek
Moją tezą inwestycyjną jest niechybny pivot skompromitowanej kontrariańskiej narracji o paradygmacie, a by zminimalizować ryzyko drawdownu, prowadzę pozycje dynamicznie hedgując putami in-the-money thetę ekspozycji na optymalnym interwale, jak Leevermore.

Początkujący
Reputacja postu: 
4

Postautor: ejti » niedziela, 22 lipca 2018, 22:45

Szczerze to czekam na rozwinięcie akcji w tym momencie, czyli tzw london open. Zobaczymy czy się myliłam
Obrazek
Dzięki za wszystkie plusy!
Chcę tylko powiedzieć, że short tutaj jest mega risky! Złamaliśmy strukturę bearish rynku i na tę chwilę pozycje long są mniej ryzykowne

Wróć do „Przedszkole”