Dyskusja na temat kursu BTC

Twoim zdaniem kurs do 10 sierpnia znajdzie się w przedziale

Czas głosowania minął niedziela, 3 sierpnia 2025, 20:16

<100k$
5
9%
100-120k$
20
36%
>120k$
30
55%

Liczba głosów: 55
Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 14360
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Dyskusja na temat kursu BTC dla POCZĄTKUJĄCYCH (2018)

Postautor: ergorg » wtorek, 29 maja 2018, 21:21

@plugmyduck1, jest na tv: XBTUSD tylko swap contract a nie us dollar index. Co do analizy jego wykresu - jest strasznie nieczytelny, dużo szumu i, i tak muszę dodatkowo wspomagać się finexem.

Dla porównania obecny szczyt:
Spoiler:

Na mexie pierwsze wybicie było największe.
https://bingx.com/partner/ERGORG/ - alternatywa dla bybit jak wyłączą we wrześniu

Początkujący
Awatar użytkownika
Reputacja: 49
Reputacja postu: 
0

Postautor: plugmyduck1 » wtorek, 29 maja 2018, 21:40

ergorg pisze:@plugmyduck1, jest na tv: XBTUSD tylko swap contract a nie us dollar index. Co do analizy jego wykresu - jest strasznie nieczytelny, dużo szumu i, i tak muszę dodatkowo wspomagać się finexem.
Thx, czyli na polowcd ekranu pozostaje miec otwartego bitmexa. Przy daytrejdzie na altach timing wybicia btc ma znaczenie, juz rozumiem dlaczego alty czasami wybijaly szybciej na finexie. Myslalem, ze ukartowane, a to zwycxajny brak informacji... dzieki panowie.

Orator
Awatar użytkownika
Reputacja: 9409
Reputacja postu: 
2

Postautor: Fibo » wtorek, 29 maja 2018, 21:53

Mimo, że zeszło niżej jeszcze 200$, ciężko w ruchu od 5.05 do dnia dzisiejszego dopatrzeć się poprawnej elliottowskiej piątki impulsowej, z powodów o których pisałem ostatnio + potencjalnej skarłowaciałej 5-tki od 26.05. Dlatego cały spadek od 5.05 ma sens trójki (dokładnie podwójny zygzak na 1 wykresie).

Obecnie rynek przeżywa korektę 1-ki podfali A fali e trójkąta symetrycznego od 6.02. Ważne, aby po obecnie trwającej korekcie rynek szybko wrócił do wzrostów i pokonał cienką czerwoną linię na 2 wykresie, co ostatecznie zaneguje alternatywne oznaczenie z wygenerowaniem 5-tej fali w ramach ruchu od 5.05 po obecnie kreślonej fali c flata pędzącego (jako 4-ki w tym spadku).

Jeśli powyższy warunek zostanie spełniony, byki będą miały ciąg dalszy swoich "pięciu minut"... ;)

Obrazek

Obrazek
"Jeśli wyeliminujemy niemożliwe, cokolwiek zostaje, bez względu na to jak mało prawdopodobne, musi być prawdą" - Sherlock Holmes.

Wygadany
Awatar użytkownika
Reputacja: 689
Reputacja postu: 
0

Postautor: Tomasz_Es » wtorek, 29 maja 2018, 21:56

Panowie co do BTC i jego wpływu na rynek to chyba mówi wszystko :mrgreen: :mrgreen:

Obrazek

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 6831
Reputacja postu: 
0

Postautor: BitJanusz » wtorek, 29 maja 2018, 21:56

Finex naprawdę zaorał się na własne życzenie. Chociaż oczywiście i tak ma silną pozycję, ale stracił fotel lidera. Bitmex ma wiele udogodnień, których nie mają inne giełdy. Jedyną (dużą) wadą jest brak pary FIAT, więc i tak - siła rzeczy - chcąc pozbyć się BTC musimy trafić na inną giełdę.

Ruchy zaczyna bitmex, potem boty na finexie próbują go gonić w zależności od natężenia ruchu (stąd na finexie w jednej chwili boty potrafią wycofać kilkanaście topowych bidów/asków).

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 1069
Reputacja postu: 
0

Postautor: adam1226 » wtorek, 29 maja 2018, 22:05

@BitJanusz, nie zgodze sie do końca, wczoraj np. było parę sytuacji, gdzie ścianki na finexie trzymały również kurs na mexie;
co do mojej prognozy na najbliższe dni, myślę, że jutro może byc jeszcze lekko zielono, nastepnie spadek na 2-3dni no i potem już wybicie w okolice 8500, ostatni zjazd w obrebie trojkata i "decydujace starcie"
:arrow: [Binance]- Giełda kryptowalut bez weryfikacji
[Algory.io] - Agregator newsów i Skaner tradingowy

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 4878
Reputacja postu: 
0

Postautor: prap0n » wtorek, 29 maja 2018, 23:17

Rowniez sie nie zgodze ze finex nie jest liderem, przypominam kto wykreowal ruch wyleszczajacy shorty ktory ustawil kurs btc na ok 30 dni ;)
Czasami na bitmexie cos sie dzieje, ale ja przypuszczam ze to ciagle sa te same osoby... po prostu korzystaja z wiekszych mozliwosci dzwigni. A ze czasami zrobia podbicie w gore na innej gieldzie dla niepoznaki to by mnie w ogole nie dziwilo.

Poczytajcie te artykuly o kartelach btc, generalnie o ile dobrze zapamietalem to jest jedna grupa ludzi ktora kontroluja sporo podmiotow zwiazanych z crypto, takich jak gieldy. Sa w crypto bardzo dlugo i zapewne posiadaja rownie duzy kapital, do tego dostep do gield. Moga w sumie zrobic bardzo duzo - jesli chodzi o kurs.

Co do wspomnianego kursu, jak nie przebije 7700 szybko to widze dalszy spadek :)

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 4002
Reputacja postu: 
5

Postautor: bitloteiros » wtorek, 29 maja 2018, 23:58

prap0n pisze: Co do wspomnianego kursu, jak nie przebije 7700 szybko to widze dalszy spadek
Ja to widzę trochę inaczej. Szybkie pompy nie sprzyjają długotrwałym wzrostom. Wejście na jakiś poziom, utrzymanie go, przetestowanie oporu aby zamienić go na wsparcie, konsolidacja, wzrost.
Mega byczy scenariusz - bujanie/akumulacja przez przynajmniej kilka dni w strefie 7250-7500 po czym szybkie przebicie 8k kiedy będziemy bliżej górnego ograniczenia trójkąta. Oczywiście z udanym retestem. Niestety wątpię aby algoboty do tego dopuściły. To by było zbyt proste do zagrania.
Problemem w rozpoczęciu nowego cyklu może być też brak retestu wrześniowego ATH. I tak naprawdę to jest jeden z najważniejszych powodów dla których dopuszczam możliwość dalszych spadków i zanegowanie byczej chorągiewki widocznej na 1W czy 3D (obecny trójkąt). Rynek lubi cofnąć się aby zapełnić takie czy inne "luki". Zwróćcie np uwagę na tzw gapy na giełdach i rynkach które nie działają 24/7. Na BTC też kurs do nich wraca (CME,CBOE,GBTC). Są też tego pozytywne efekty. Być może z czasem doczekamy się spokojnych weekendów :mrgreen: .
Co do przewodnictwa bitmexa to kwestia dyskusyjna. Argumenty znajdą się po obu stronach. Ze swojej strony widziałem wiele razy kiedy średnie a nawet większe ruchy były także inicjowane przez bitstampa, gdax, bitflyer czy ostatnio okex qrtls. Prawda jest taka że i tak każdy patrzy na bitfinex. Jeśli pompa/spadek zacznie się tam - wszyscy grzecznie się dołączą. Jeśli gdzieś indziej a finex to zaneguje stagnacją lub wręcz przeciwnym kierunkiem - sami wiecie ;)
Dużo giełd, na niektórych vol czasem wielokrotnie przekracza finexa, potrafią też nadać ton czy wstrzymać wzrosty/spadki na dłużej lub krócej. Dlatego coraz mniej można mówić o typowym przewodnictwie. Bardziej mi tu pasuje określenie "influencer" i takim niewątpliwie jest bitfinex
BTC 201x - mBTC 202x - satoshi 20xx

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 14360
Reputacja postu: 
0

Postautor: ergorg » środa, 30 maja 2018, 01:05

Ktoś ma pomysł na dołek?

Może retest niebieskiej linii?
Spoiler:
https://bingx.com/partner/ERGORG/ - alternatywa dla bybit jak wyłączą we wrześniu

Początkujący
Awatar użytkownika
Reputacja: 209
Reputacja postu: 
0

Postautor: Krachu1895 » środa, 30 maja 2018, 01:26

@ergorg,
Ja postawiłem zlecenie na longa na 7320, ale nie ze względu na jakiś ważny opór w tym miejscu, a bardziej dlatego, że jest to według mnie dobry punkt strategiczny ( czyli po prostu na czuja :) ).
Lepsze pytanie, to gdzie możemy spodziewać się szczytu tego lokalnego odbicia?

Początkujący
Awatar użytkownika
Reputacja: 35
Reputacja postu: 
0

Postautor: supersonic82 » środa, 30 maja 2018, 07:25

pytanie czy to jest fałszywe wybicie, jedno dniowe, czy się faktycznie odbijamy i 7k na razie nie zobaczymy, ja czekam jak sie sytuacja rozwinie ;)

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
1

Postautor: BitJanusz » środa, 30 maja 2018, 09:01

Ostatnie godziny dały nam widoczną dywergencję RSI w skali godzinowej na kilkugodzinnym okresie, więc zjazd był bardzo przewidywalny. Ale co dalej?

W przypadku spadków:

Otwarcie shorta na sporej dźwigni poniżej "linii nadziei" wydaje się mi dobrym pomysłem, z uwagi na to, że jej przełamanie na pewno spowoduje załapanie jakichś SL. Grunt, by go szybko zamknąć, chyba, że zauważymy formację Barta.

Równie dobrym pomysłem jest moim zdaniem long na ok. 7150$, jeśli tam dojedziemy, ze SL tuż pod poprzednim dołkiem. Z uwagi na to, że to SL = 1.6%, nie szalałbym z dźwignią. x5 max. Moje maksimum straty na SL na kontrakcie określam na 10%, a to i tak sporo, no ale jakieś ryzyko musi być.

I wreszcie short tuż pod poprzednim dołkiem, duża dźwignia (x10), polowanie na ruch o 50-100$ w dół.

Obrazek

W przypadku wzrostów jakiś skromny long, utrzymanie linii 7400$ na pewno da trochę więcej śmiałości w drodze do 7800$.

Początkujący
Awatar użytkownika
Reputacja: 54
Reputacja postu: 
0

Postautor: Pan Inwestor » środa, 30 maja 2018, 09:09

Osobiście uważam, iż przebicie $7380 daje spore szanse na kolejne spadki. W związku z czym po przebiciu tego poziomu sprzedam trochę krypto.

Początkujący
Reputacja: 32
Reputacja postu: 
1

Postautor: s---r » środa, 30 maja 2018, 09:14

@BitJanusz, jak tą linię "nadziei" narysować?

A to można traktować jako byczą chorągiewkę czy jakiś klin? Nie jest to prowzrostowe raczej?

Czekam z shortem przy górnej bandzie a z longiem przy dolnej... pewnie znowu głupia moja taktyka :)
Dlaczego tak byście tego nie rozgrywali jak ja?

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
1

Postautor: BitJanusz » środa, 30 maja 2018, 09:22

@s---r ta linia jest na moim rysunku, tylko słabo widoczna :) pokrywa się z Twoją dolną zieloną.

ja bym dał raczej odwrotnie, short poniżej dolnej, long powyżej górnej (chociaż long raczej skromnie, o ile w ogóle). Złamanie tego typu formacji prawie zawsze powoduje reakcję, na której można się wzbogacić (mam na myśli short z dźwignią i polowanie na kilkadziesiąt dolarów w dół). Czasem kurs szybko wraca na swoje miejsce, dlatego lepiej szybko zakonczyć taką pozycję gdy tylko zauważymy, że sprzedaż zwolniła.

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 1765
Reputacja postu: 
0

Postautor: Dovakhiin » środa, 30 maja 2018, 09:27

nie za szybko co niektórzy chcecie negować tą flagę praktycznie od razu? czasami dopiero 3 flaga wzrostowa jest negowana i są spadki

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
0

Postautor: BitJanusz » środa, 30 maja 2018, 09:31

@Dovakhiin nie można wykluczyć takiego scenariusza, dlatego na razie pozostaję bez pozycji. Flagi też nie możemy rozciągać w nieskończoność, zmieniając jej zasięg przy każdym ruchu :D

moim zdaniem formacja flagi została już zakończona wyjściem górą i teraz mamy kanał wzrostowy.

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 1765
Reputacja postu: 
1

Postautor: Dovakhiin » środa, 30 maja 2018, 09:46

Jak dla mnie książkowo poleci, jedynie linia od ath może to ewentualnie zatrzymać -------> kto wie czy odwróconej glowy nie rysujemy (realizacja druga dekada czerwca)... + elegancko to pokrywa się z liniami, aż za pięknie.

Obrazek

ps. trochę koślawo ale na szybkiego rysowane.

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
0

Postautor: BitJanusz » środa, 30 maja 2018, 09:49

Dovakhiin pisze: Jak dla mnie książkowo poleci :) kto wie czy odwróconej glowy nie rysujemy... + elegancko to pokrywa się z liniami, aż za pięknie.

Obrazek
bez odpowiedniego wolumenu oRGR podzieli los dwóch swoich większych kolegów z lewej strony wykresu ;)

Początkujący
Reputacja: 32
Reputacja postu: 
0

Postautor: s---r » środa, 30 maja 2018, 09:50

zlecenia na mexie po 22mln $ lecą.... albo ja to źle interpretuję :)

Wróć do „Przedszkole”