Nie przesadzaj, proszę. Przegląd 20-30 altów z topu (spekulacyjnych) wyraźnie wskazuje odwrócenie kierunku, który jak dotąd bezustannie szedł w dół mimo wzrostów BTC (i spadków BTC też).mudol pisze:To ja chyba innymi altami gram bo jeśli +1% w górę jest super informacją to dziękuję, Tak jak ktoś wcześniej pisał, 10 dni spadało, jeden rośnie i już niektórzy bańki widzą
Dyskusja na temat kursu BTC
-
Strona 531 z 4707
- Przejdź do strony:
- Poprzednia
- 1
- …
- 529
- 530
- 531
- 532
- 533
- …
- 4707
- Następna
- Weteran
- Reputacja: 6831

Dyskusja na temat kursu BTC dla POCZĄTKUJĄCYCH (2018)
Postautor: BitJanusz » środa, 11 kwietnia 2018, 19:55
BitJanusz
- Weteran
- Reputacja: 14360

Postautor: ergorg » środa, 11 kwietnia 2018, 19:57
Macie wątek: w jakie alty teraz inwestujecie.
ergorg
- Weteran
- Reputacja: 6831

Postautor: BitJanusz » środa, 11 kwietnia 2018, 20:17

BitJanusz
- Admin
- Reputacja: 5211

Postautor: Bitmar » środa, 11 kwietnia 2018, 21:09

Bitmar
- Moderator
- Reputacja: 5811
Postautor: koparki » środa, 11 kwietnia 2018, 21:25
sprawa jest dość jasna - ucieka pociąg na altach wiec potrzebne są btc do ich zakupu co z kolei generuje popyt na parach btc/fiat.
Wyskok do 7250 byłby pięknym dopełnieniem po tych kilku manewrach wyleszczajacych , kolejne dna BTC są coraz wyżej, przyczółki wsparcia są dość duże w okolicach 6700-6600,
te 8000$ za btc naprawdę należy się longom po tych dniach niepewności

koparki
- Weteran
- Reputacja: 9063
Postautor: socjolog2008 » środa, 11 kwietnia 2018, 21:30

socjolog2008
- Moderator
- Reputacja: 5811
Postautor: koparki » środa, 11 kwietnia 2018, 21:34
należy się ! ale tylko tym shortowcom , którzy wtedy w 2017 też shortowali

koparki
- Weteran
- Reputacja: 4002

Postautor: bitloteiros » czwartek, 12 kwietnia 2018, 01:05
"“We are seeing almost 3,000 new members signing up everyday,”"

https://www.bloomberg.com/news/articles ... rticipants
Ekhm pizzaportal mówicie? Brak świeżej krwi?
BTC IS DED. 99$ SOON

bitloteiros
- Początkujący
- Reputacja: 211

Postautor: awos » czwartek, 12 kwietnia 2018, 02:53
Satry art. z 18.03 wiec pewnie juz przeskoczyli ale szczerze mowiac nie wiem czy takie cyferki maja znaczenie, ja np mam konto w crypto na 5 gieldach i caly czas na ASX (taki australijska gielda papierw wartosciowych) wiec jak mnie sklasyfikowac aczkolwiek na pewno cieszy to,ze coraz wiecej ludzi sie zapisuje a oczywista, oczywistosc Indonezja to najliczniejszy muzulmanski kraj wiec super.
Ciekawe i rownie wazne albo i wazniejsze jest to,ze jak Bittrex pozwolil sie zapisywac to tylu ludzi tam uderzylo ,ze znowu musili zamknac co jest bullish sygnalem, ponadto warto obserwowac wszystkei zmiany na Bittre bo oni scisle przestrzegaja SEC - nie maja wyboru bo sa chyba w Seatle o ile pamietam ulokowani- swoja droga nie lubie nowego designu.
Interesujace jest tez co ostatnio (przemowienie na Princeton) SEC i jego szef jay Clayton mowil na temat ICO :
-nie wysztkie to scam - dla mnie oczywiste
-ilosc oszustw jest szokujaca
wniosek: SEC dalej jeszcze nie ustalil co jest a co nie securities (to jest tak wazne, ze moze zadecydowac o przyszlosci calego swiata crypto ) i ostro pracuja nad regulacjami ale wskazal posrednio droge jak ICO moga zbierac kapital co jest w sumie pozytywnym syngalem ,
jak ktos sie nudzi to tutaj art czesciowo o tym https://hackernoon.com/security-tokens- ... a1bb9f9368
Odnosnie BTC -szczerze mowiac nic nie robie tylko robie Long margin -aktualnie IOTA/$ i tyle
panowie mieliscie racje (ja sie mylilem) w chwili obecenej dominacja BTC spada i tak sie zastanawiam czy nie jest to spowodowane tym ,ze BTC obecnie w/g niektorych jest nudny w tym sensie,ze nic ciekawego sie nie dzieje , co wyskoczy doslownie na chwilke powyzej 7k to go w dol ciagna i ludzie widza jak niektore alts ( EOS, VEN, XVG etc) rozrabiaja przerzeucaja tam swoje srodki
awos
- Weteran
- Reputacja: 9063
Postautor: socjolog2008 » czwartek, 12 kwietnia 2018, 07:30

Wiadomo że tłumy walą drzwiami i oknami ,widać wszystko jak na dłoni w statystykach. Szczególnie w PL przeżywa Boom..
socjolog2008
- Weteran
- Reputacja: 1954
Postautor: RuckenFetard » czwartek, 12 kwietnia 2018, 07:34
Pisałem o tym w tym wątku już w grudniu, i to kilka razy, kiedy sporo ludzi widziało już BTC 100K$, nawet zostałem oceniony negatywnie w stylu " Wyprzedałeś się i teraz liczysz na spadki" ..awos pisze: panowie mieliscie racje (ja sie mylilem) w chwili obecenej dominacja BTC spada i tak sie zastanawiam czy nie jest to spowodowane tym ,ze BTC obecnie w/g niektorych jest nudny w tym sensie,ze nic ciekawego sie nie dzieje , co wyskoczy doslownie na chwilke powyzej 7k to go w dol ciagna i ludzie widza jak niektore alts ( EOS, VEN, XVG etc) rozrabiaja przerzeucaja tam swoje srodki
Szczęśliwie wtedy trafiłem dwa dni przed końcem bańki i się wyprzedałem, ale zrobiłem jak czułem.
Mój błąd polegał na tym iż myślałem iż spadający BTC nie połozy totalnie całego rynku, tylko straci kapitalizacje.
Straciłem trochę zysków na "łapaniu noży" na altach co było błędem, bo jak widać ten proces będzie rozłożony w czasie.
Sporo ludzi interesuje tylko i wyłącznie cena (zwłaszcza kiedy rośnie) a nie to co za tym stoi, do takich pewne fakty docierają późno.
Ja uważam że zainteresowanie tylko i wyłącznie ceną mas było główny powodem wzrostów, oraz manipulacja ceną przez zawodowych grubych graczy, no i te nagonki w social mediach. Dla mnie to wszystko było oderwane od rzeczywistości

Porównując BTC do altów i jego cenę wyszło mi że jest mocno przewartościowany, brałem pod uwagę następujące problemy które zna każdy BTC :
Cenę przelewu szybkość, duży problem z decentralizacją, większość BTC na kilku portfelach! oraz najważniejszy fakt iż lighting network jest problematyczny i nieprzyszłościowy lub wręcz nie działa!
Niektóre alty mogą zrobić to samo szybciej, taniej i bez budowania niepotrzebych kanałów. Przykład NANO, BCH, XLM itp.
Dlaczego ktoś ma używać czegoś co jest gorsze od konkurencji? Najważniejszy jest fakt że nie można usprawnić BTC do tego stopnia aby był lepszy od konkurencji, przestarzała technologia i tyle. Co z tego że rewolucyjna technologia i wszystko od tego się zaczęło, rynek nie będzie miał żadnych skrupułów ani ideologicznego podejścia!
Ile widzieliście w historii przykładów w których pierwszy produkt , wynalazek czy nawet firma była tą pierwszą wiodącą i od powstania utrzymała tą pozycję do teraz ? To się nie wydarza lub jest bardzo rzadkie, fakty są silne, po raz kolejny podam ten same oklepane przykłady dla zobrazowania o czym piszę. Nokia, Ford, Sony, Yahoo i tysiące innych przykładów. Jak ktoś ma przeciwstawne przykładny chętnie je poznam.
RuckenFetard
- Weteran
- Reputacja: 11213
Postautor: ekonokomik » czwartek, 12 kwietnia 2018, 07:59
Tymczasem, paradoksalnie, mimo wszelkich swoich wad, jedyne praktycznie zastosowanie znalazł Bitcoin i jest nim przechowywanie wartości. Coraz większych wartości.
A w tym, żaden alt póki co nie może z BTC konkurować.
A co do altów i ich "uwolnienia się" spod wpływu wahań cen BTC: czekaliśmy na to z utęsknieniem już w 2014 (LTC) i później. NIgdy nie nastąpiło.
Bo głównym wyznacznikiem ceny kryptowalut jest wciąż spekulacja i schemat bańkowy.
A inwestorzy wrzucają wszystkie krypro do jednego koszyka. Jak jest dobra koniunktura, to inwestuje się w cały koszyk. Jak zła - cały koszyk sprzedaje. To trochę tak jak z tym, że złotówka traci z powodu problemów na Węgrzech.
Znów: prawdziwe uwolnienie ceny altów nastąpi wyłącznie po znalezieniu ich powszechnego, opłacalnego zastosowania.
Dyskutowaliśmy to już kilkukrotnie. Zgadzam się, że większość przypadków potwierdza Twoją tezę. Ale odwrotne też są i wynikają albo z ekonomii (koszty zmiany, konieczność zachowania kompatybilności) albo z sentymentu. To co przychodzi mi do głowy: klawiatura QWERTY, standard MP3, amerykańske jednostki miary (stopy, jardy, mile).RuckenFetard pisze: Ile widzieliście w historii przykładów w których pierwszy produkt , wynalazek czy nawet firma była tą pierwszą wiodącą i od powstania utrzymała tą pozycję do teraz ? To się nie wydarza lub jest bardzo rzadkie, fakty są silne, po raz kolejny podam ten same oklepane przykłady dla zobrazowania o czym piszę. Nokia, Ford, Sony, Yahoo i tysiące innych przykładów. Jak ktoś ma przeciwstawne przykładny chętnie je poznam.
ekonokomik
- Początkujący
- Reputacja: 299

Postautor: Ahr » czwartek, 12 kwietnia 2018, 08:06
ps. https://forum.bitcoin.pl/viewtopic.php? ... 19#p480019
pierwszy protest w polszy

https://www.youtube.com/watch?v=DNNuQzUE6P4
prosze nie zasmiecac watku, zachecam do dolaczenia, chetnie poznam kolegow z forum

@BitBay, dolaczycie? mozecie dac komunikat na gieldzie o protescie? protest ma pokazac stanowisko wobec absurdalnego PCC, pokaz Polakom, ze inwestorzy krypto to nie przestepcy, ktorzy kupuja narkotyki i wszystko, co zle, a to, ze jestesmy inteligentnymi, uczciwymi ludzmi, ktorzy w kulturalny sposob chca pokazac debilizm rzadzacych
Ahr
- Weteran
Postautor: RuckenFetard » czwartek, 12 kwietnia 2018, 08:15
Tak zgadzam się, w tym przypadku monopol i popularność robi swoje, ale to może stać w miarę bardzo szybko, wystarczy że większość procesorów płatniczych , stron www itp będzie miało większą różnorodność metod płacenia, czyli różnorodności coinów, wtedy ludzie namacalnie przekonają się że można zapłacić za coś szybciej i taniej, to zmieni trend moim zdaniem !ekonokomik pisze: @RuckenFetard, wiem gdzie robisz błąd: podchodzisz do kryptowalut fundamentalnie. Jeśli faktycznie kiedykolwiek zaczną mieć znaczący udział w przesyłaniu pieniędzy czy płatnościach, to wtedy zgoda, rynek bez skrupułów pożegna się z BTC i przywita nowe, lepsze coiny. Choć moim zdaniem, będą to akurat pseudokryptowaluty kontrolowane przez banki. Ale to już inna bajka.
Tymczasem, paradoksalnie, mimo wszelkich swoich wad, jedyne praktycznie zastosowanie znalazł Bitcoin i jest nim przechowywanie wartości. Coraz większych wartości.
A w tym, żaden alt póki co nie może z BTC konkurować.
No to są standardy , nie produkty. Uważam że standardy nie zmieniają się jeśli nie ma korzyści ekonomicznej oraz standard sprawdza się, bo jaka by była korzyść dla amerykanów w przypadku zmiany mil na km ? Przypomina mi to sytuację w Irlandii, od wielu lat próbują to zrobić bezskutecznie, próbują przywrócić oryginalny język Irladzki którego używa kilka procent. Zapomnieli tylko iż ludzie są trochę za wygodni i za leniwi na takie zmianyekonokomik pisze: Dyskutowaliśmy to już kilkukrotnie. Zgadzam się, że większość przypadków potwierdza Twoją tezę. Ale odwrotne też są i wynikają albo z ekonomii (koszty zmiany, konieczność zachowania kompatybilności) albo z sentymentu. To co przychodzi mi do głowy: klawiatura QWERTY, standard MP3, amerykańske jednostki miary (stopy, jardy, mile).

RuckenFetard
- Weteran
- Reputacja: 309

Postautor: wizardking76 » czwartek, 12 kwietnia 2018, 09:11
RuckenFetard pisze: Dlaczego ktoś ma używać czegoś co jest gorsze od konkurencji? Najważniejszy jest fakt że nie można usprawnić BTC do tego stopnia aby był lepszy od konkurencji, przestarzała technologia i tyle. Co z tego że rewolucyjna technologia i wszystko od tego się zaczęło, rynek nie będzie miał żadnych skrupułów ani ideologicznego podejścia!
Ile widzieliście w historii przykładów w których pierwszy produkt , wynalazek czy nawet firma była tą pierwszą wiodącą i od powstania utrzymała tą pozycję do teraz ? To się nie wydarza lub jest bardzo rzadkie, fakty są silne, po raz kolejny podam ten same oklepane przykłady dla zobrazowania o czym piszę. Nokia, Ford, Sony, Yahoo i tysiące innych przykładów. Jak ktoś ma przeciwstawne przykładny chętnie je poznam.
Powiedz mi co te twoje kryptowaluty mają lepszego od blockchaina ? Bo jeśli coś ma być zdecydowanie lepsze od BTC to musi mieć coś lepszego niż blockchain a nie inną parametryzację tylko. A to dlatego że nie piszemy tutaj o samochodzie czy telefonie w przypadku którego zmiany koszt jest żaden bo każdy samochód spokojnie sobie pojedzie po drodze (no chyba że kupi się taki co ma 2,2 metra albo taki co ma 6,5 metra długości - wtedy mogą być pewne problemy) a każdy telefon umożliwia rozmowy tylko o walucie której zmiana może doprowadzić do poważnych problemów. Przykładowo ktoś zamieni płatność z BTC na płatność w Radium. To nie to samo co zmiana komórki na inną.
Przykład firmy która oferowała gówniane produkty i rozwaliła konkurencję z genialnymi produktami np. Novella to Microsoft. NDS Nowela jest 10 razy lepszy od Active Directory.... Kolejny przykład - standardowe filtry powietrza są beznadziejne w stosunku do sportowych. Wymiana takiego filtru powoduje mniejsze spalanie, dobrą responsywność i większą moc no i mniejsze koszty. A mimo to cały czas montowane są badziewne papierowe filtry powietrza i ludzie nawet sobie tego nie uświadamiają. Takich przykładów można by mnożyć dużo.
Poza tym np. po jakiego grzyba przedsiębiorca ma ryzykować np. przyjęcie takiego Ripple który spadł 3 razy bardziej niż BTC ? Bo wiadomo że jeśli w ogóle biznes będzie się zajmować jakąś walutą to taką co jest duża a Ripple taką jest ale dla biznesu liczy się stabilność. Poza tym ta waluta nie ma tego czegoś co zachęci ludzi do jej kupowania bo jest gorsza jeśli chodzi o główną wartość kryptowalut czyli niegraniczone jej tworzenie ... Jest jeszcze ETH który też jest 2 razy bardziej niestabilny niż BTC ... Czyli dla biznesu bardziej ryzykowny niż BTC. No i trzeba włożyć pewnie z 100 mld USD w to aby z BTC wygrać chyba że to będzie trwać z 20 lat ale to już inna bajka bo Ty nie o tym pisałeś...
wizardking76
- Weteran
Postautor: RuckenFetard » czwartek, 12 kwietnia 2018, 09:45
Przecież napisałem wyraźnie w czym są leprze.
Pytania do Ciebie.
Uważasz że BTC nie ma wad ? Uważasz że koszt przelewu i szybkość nie mają znaczenia? Nie napisałem nic negatywnego o blockchaine, tylko o BTC.
RuckenFetard
- Weteran
- Reputacja: 309

Postautor: wizardking76 » czwartek, 12 kwietnia 2018, 09:50
to jest parametryzacja a nie różnica w technologi , parametryzacja nie obchodzi biznesu, a w BTC w wdrożenie technologii wpompowano już dziesiątki miliardów USD. To wszystko można poprawić. Co z tego że coś chodzi lepiej tak jak np te baterie co się ładują w minutę jeśli nie jest to dostępne ? W przypadku BTC masz setki bankomatów i tysiące firm w to zaangażowanych a przede wszystkim świadomość ludzi którzy znają BTC z telewizji z prasy. Inne waluty tego nie mają.
wizardking76
- Początkujący
- Reputacja: 49

Postautor: plugmyduck1 » czwartek, 12 kwietnia 2018, 09:53
plugmyduck1
- Weteran
Postautor: RuckenFetard » czwartek, 12 kwietnia 2018, 10:06
Aha, uważasz że to zapewni BTC nieśmiertelność na wieki, nawet jeśli coś innego będzie 10x lepsze?wizardking76 pisze: to jest parametryzacja a nie różnica w technologi , parametryzacja nie obchodzi biznesu, a w BTC w wdrożenie technologii wpompowano już dziesiątki miliardów USD. To wszystko można poprawić. Co z tego że coś chodzi lepiej tak jak np te baterie co się ładują w minutę jeśli nie jest to dostępne ? W przypadku BTC masz setki bankomatów
Mówisz o ludziach którym wystarczy puścić w mediach info o tym że powstał nowy lepszy BTC i wszyscy to łykną, cała ideologia i wierzenia w BTC nagle mogą umrzeć, Inny aktualny przykład, wystarczyło aby cena zjechała na dół i CI co wieszczyli dominacje BTC i panowanie na Świecie, są teraz krytykami BTC. W zasadzie ten cykl może się jeszcze powtórzyć

RuckenFetard
- Początkujący
- Reputacja: 144

Postautor: FortiDude » czwartek, 12 kwietnia 2018, 10:24

Od blisko 2 tygodnie (dokładnie to od 30 marca) mamy bardzo ładnego "boczniaka". Wachania kursu między średnio o 500 USD to praktycznie żadne względem tego co działo się w ostatnim pół roku.
Mnie to cieszy - chciałbym tak na kilka miesięcy, ponieważ łatwo wyczuć dołek i górkę.
Bądźmy jednak realistami - zaraz wybuchnie i albo w jedną albo w drugą stronę.
Mi wychodzi koniec klinu (po szczytach 17 grudnia, 7 stycznia, 5 marca, oraz dołkach m.in. z 6 lutego) na 25-26 kwietnia. BTC lubi wychodzić dołem - wiec pewnie jak to bywa po pęknięciu bańki - będzie ponowne szukanie dna.
https://www.tradingview.com/chart/BTCUS ... ill-see-D/
Ktoś się zgadza? Czy tylko mi wychodzi tutaj powolny zjazd w okolice przynajmniej 5xxx ?
FortiDude
-
Strona 531 z 4707
- Przejdź do strony:
- Poprzednia
- 1
- …
- 529
- 530
- 531
- 532
- 533