FIFO czy nie FIFO - jak rozliczać transakcje?

Regulamin forum
Forum nie udziela pomocy ani porad prawnych. Udostępnia jedynie możliwość dzięki której użytkownicy mogą sobie taką pomoc wzajemnie świadczyć. Odpowiedzi na forum, nie mogą być traktowane na równi z poradami prawnymi udzielanymi przez powołane do tego jednostki i instytucje.Wszelkie opinie i odpowiedzi znajdujące się na forum mają jedynie charakter informacyjny i nie powinny być traktowane jako wiążące.
Weteran
Reputacja: 291
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Postautor: japu » wtorek, 10 kwietnia 2018, 13:11

piotr87 pisze: Czy ktoś może mi napisać w jaki sposób ręcznie obliczyć odsetki za niezapłacony PCC w roku 2017?
A po co recznie skoro jest kalkulator na stronie min fin?

Dodano po 4 minutach 9 sekundach:
Księgowość Ciszewski pisze: A co za tym idzie jeżeli wykazujesz tylko koszty dot. sprzedanej waluty wówczas należy wykazać koszty w prawidłowej wielkości, a nie wszystkie zakupione krypto
Tak ale zastanawia mnie np. taki przypadek gdy ktos trejdował na parze powiedzmy BTC/PLN a przed koncem roku stwierdzil, ze mu sie juz nie chce, sprzedal wszystkie BTC a nastepnie kupil za to LTC i tyle...
Czy w takim razie mozna trejdy BTC/PLN policzyc "na kupe, koszty, przychody" i po prostu nie traktowac zakupu LTC jako kosztu (bo nie wygenerowal przychodu)? Da sie jasno wskazac ktorych kosztow nie wykazano.
Niemniej jednak w dalszym ciagu mamy do czynienia z problemem wykazania kosztu 50tys przy przychodzie 750zl z opisywanego przez Ciebie przypadku :) Moim zdaniem to nie przejdzie i tylko FIFO ma sens.

Początkujący
Reputacja: 0
Reputacja postu: 
0

Postautor: piotr87 » wtorek, 10 kwietnia 2018, 13:13

https://www.finanse.mf.gov.pl/pit/kalkulator-odsetek

Jeśli masz na myśli ten to czy mógłbyś mi powiedzieć jaka stawka mnie obowiązuje?

Weteran
Reputacja postu: 
0

Postautor: japu » wtorek, 10 kwietnia 2018, 13:22

@piotr87, tutaj cos naskrobali w tym temacie:

https://www.gofin.pl/podatki/17,2,64,15 ... tkowe.html

Początkujący
Reputacja: 0
Reputacja postu: 
0

Postautor: piotr87 » wtorek, 10 kwietnia 2018, 13:32

japu pisze:
piotr87 pisze: Czy ktoś może mi napisać w jaki sposób ręcznie obliczyć odsetki za niezapłacony PCC w roku 2017?
A po co recznie skoro jest kalkulator na stronie min fin?

Dodano po 4 minutach 9 sekundach:
Księgowość Ciszewski pisze: A co za tym idzie jeżeli wykazujesz tylko koszty dot. sprzedanej waluty wówczas należy wykazać koszty w prawidłowej wielkości, a nie wszystkie zakupione krypto
Tak ale zastanawia mnie np. taki przypadek gdy ktos trejdował na parze powiedzmy BTC/PLN a przed koncem roku stwierdzil, ze mu sie juz nie chce, sprzedal wszystkie BTC a nastepnie kupil za to LTC i tyle...
Czy w takim razie mozna trejdy BTC/PLN policzyc "na kupe, koszty, przychody" i po prostu nie traktowac zakupu LTC jako kosztu (bo nie wygenerowal przychodu)? Da sie jasno wskazac ktorych kosztow nie wykazano.
Niemniej jednak w dalszym ciagu mamy do czynienia z problemem wykazania kosztu 50tys przy przychodzie 750zl z opisywanego przez Ciebie przypadku :) Moim zdaniem to nie przejdzie i tylko FIFO ma sens.
No dokładnie o tym samym mówię, wszędzie się słyszy, że koszt możemy zaliczyć tylko do sprzedanej części - przecież to jest FIFO z definicji...

Oficjalny przedstawiciel projektu
Reputacja: 24
Reputacja postu: 
7

Postautor: Księgowość Ciszewski » wtorek, 10 kwietnia 2018, 13:47

piotr87 pisze: No dokładnie o tym samym mówię, wszędzie się słyszy, że koszt możemy zaliczyć tylko do sprzedanej części - przecież to jest FIFO z definicji...
Tak, i to takie błędne koło :)

Podrzucał jeszcze Ciekawą rzecz dla was, do której MF się jeszcze nie odniósł:
Zgodnie z art. 21. ust 1 Wolne od podatku dochodowego są pkt 32b przychody z zamiany rzeczy lub praw, jeżeli z tytułu jednej umowy nie przekraczają kwoty 6.000 zł;

Warto zaznaczyć, że MF traktuje, każdą transakcje jako osobną umowę zamiany :) KAS oczywiście potwierdza, że limit jest dany dla każdej transakcji. Natomiast jedynym sensownym rozwiązaniem jest złożenie wniosku o wydanie indywidualnej interpretacji podatkowej, minusem jest okres oczekiwania

To pokazuje jedynie niedoprecyzowanie kwestii prawidłowego rozliczania kryptowalut

Weteran
Reputacja postu: 
0

Postautor: japu » wtorek, 10 kwietnia 2018, 14:12

Księgowość Ciszewski pisze: Zgodnie z art. 21. ust 1 Wolne od podatku dochodowego są pkt 32b przychody z zamiany rzeczy lub praw, jeżeli z tytułu jednej umowy nie przekraczają kwoty 6.000 zł;
To by kładło praktycznie na łopatki interpretację dot opodatkowania zamian krypto/krypto oczywiscie przy wartości transakcji nizszej niz 6k. Ciekawa uwaga...

Reputacja postu: 
0

Postautor: Księgowość Ciszewski » wtorek, 10 kwietnia 2018, 14:17

japu pisze: To by kładło praktycznie na łopatki interpretację dot opodatkowania zamian krypto/krypto oczywiscie przy wartości transakcji nizszej niz 6k. Ciekawa uwaga...
:) dokładnie tak, to tylko pokazuje jak wiele problemów sprawia brak uregulowania w przepisach, natomiast ważna informacja w 2017 limit był 2280 od 1 stycznia 2018 obowiązuje 6000

Początkujący
Reputacja: 14
Reputacja postu: 
0

Postautor: panduch » wtorek, 10 kwietnia 2018, 14:30

Księgowość Ciszewski pisze: Dla mnie od strony księgowej rozliczanie kryptowalut, które zostały zakupione po różnych kursach metodą FIFO, daje praktycznie 100% odzwierciedlenie realnego poniesionego kosztu przy transakcjach sprzedaży.
ale nie odpowiedziałeś na moje pytanie, jak niby przeciętna osoba ma to ręcznie rozliczać. Masz do tego jakiś program, który to w prosty i wygodny sposób robi, że tak ci się to podoba? I to jeszcze z uwzględnieniem kursu BTC do dolara albo PLN w przypadku altów.

Reputacja postu: 
0

Postautor: Księgowość Ciszewski » wtorek, 10 kwietnia 2018, 14:35

panduch pisze: ale nie odpowiedziałeś na moje pytanie, jak niby przeciętna osoba ma to ręcznie rozliczać. Masz do tego jakiś program, który to w prosty i wygodny sposób robi, że tak ci się to podoba? I to jeszcze z uwzględnieniem kursu BTC do dolara albo PLN w przypadku altów.
Ja osobiście bazuje na formułach EXCELA i tutaj zgodzę się, że dla osoby która nie miała do czynienia z rozliczaniem FIFO będzie to kłopotliwe. Wiem też, że bardzo często biura mogą przygotować zestawienia z uwzględnieniem FIFO, ja sam miałem to w ofercie natomiast z uwagi na dużą ilość rozliczeń rocznych nie starcza mi na to czasu i wykonuje kpl. usługi od razu z zeznaniem rocznym (co nie ukrywam jest dla mnie korzystniejsze). Natomiast warto rozważyć czy w pobliżu nie ma się jakiegoś księgowego, który pomoże w stworzeniu zestawienia.

Początkujący
Reputacja: 9
Reputacja postu: 
0

Postautor: Początkujący81 » wtorek, 10 kwietnia 2018, 14:43

Panowie czy znacie jakieś biuro księgowe z okolic Katowic,Sosnowca itp.,które za zapłatą pomoże mi rozliczyć kryptowaluty?

Początkujący
Reputacja: 14
Reputacja postu: 
0

Postautor: panduch » wtorek, 10 kwietnia 2018, 15:56

Księgowość Ciszewski pisze:
panduch pisze: ale nie odpowiedziałeś na moje pytanie, jak niby przeciętna osoba ma to ręcznie rozliczać. Masz do tego jakiś program, który to w prosty i wygodny sposób robi, że tak ci się to podoba? I to jeszcze z uwzględnieniem kursu BTC do dolara albo PLN w przypadku altów.
Ja osobiście bazuje na formułach EXCELA i tutaj zgodzę się, że dla osoby która nie miała do czynienia z rozliczaniem FIFO będzie to kłopotliwe. Wiem też, że bardzo często biura mogą przygotować zestawienia z uwzględnieniem FIFO, ja sam miałem to w ofercie natomiast z uwagi na dużą ilość rozliczeń rocznych nie starcza mi na to czasu i wykonuje kpl. usługi od razu z zeznaniem rocznym (co nie ukrywam jest dla mnie korzystniejsze). Natomiast warto rozważyć czy w pobliżu nie ma się jakiegoś księgowego, który pomoże w stworzeniu zestawienia.
Czyli tak jak myślałem. U mnie żadne biuro księgowe nie chciało rozliczać w FIFO, ja nie mam programu do tego, w excelu jak zacząłem liczyć to mi wyszło, że tygodnia mi braknie na to i dlatego nie bardzo mi się podoba takie pisanie na forum: najlepiej róbcie fifo jakby to było takie proste. Nie wspominam juz o tym, że żeby liczyć FIFO to trzeba tak robić od początku a bardzo wiele osób już ma kilka lat rozliczone metodą sumowania kosztów i przychodu. I co składać korekty na 5 lat do tyłu?

Początkujący
Reputacja: 9
Reputacja postu: 
0

Postautor: Początkujący81 » wtorek, 10 kwietnia 2018, 16:06

Korekty jeśli rząd nie wycofie się z PCC3 to wychodzi,że ci co kupowali rok,dwa,trzy... lata do tyłu to ciągle im rosną odsetki za niezapłacone PCC3 przecież wszyscy by musieli być bankrutami.

Weteran
Reputacja postu: 
0

Postautor: japu » wtorek, 10 kwietnia 2018, 16:21

Weteran
Reputacja: 251
Reputacja postu: 
0

Postautor: topnetdeal » wtorek, 10 kwietnia 2018, 16:36

Na wszelki wypadek nie przygotowano telefonu dotyczącego wyjaśnień z zakresu praw majątkowych :

"W godzinach 10.00-13.00 eksperci odpowiedzą na pytania z kilku zakresów:

ulgi, rozliczenie małżonków i osób samotnie wychowujących dzieci – tel. 22 694 34 34
działalność gospodarcza, najem, sprzedaż nieruchomości tel. – 22 694 33 33
opodatkowanie dochodów z kapitałów pieniężnych tel. – 22 694 55 88
opodatkowanie dochodów uzyskanych za granicą tel. – 22 694 37 37."

Weteran
Reputacja postu: 
0

Postautor: japu » wtorek, 10 kwietnia 2018, 16:38

Tak sie ciagle zastanawiam nad tym FIFO czy to aby nie powoduje od razu wykazania dochodu z kazdej transakcji i to dochodu, z ktorym potem nie ma co zrobic?

1. Zakup 1BTC za 10tys
2. Zakup 1BTC za 15tys
3. Sprzedaz 0.5BTC za 8tys
4. Sprzedaz 1.5BTC za 17tys

Czyli co wtedy?
W pkt3 rozpoznajemy koszt zakupu 0.5BTC z pkt 1 w wysokosci 5tys i przychod 8 tys = dochod 3tys
W pkt4 rozpoznajemy koszt zakupu (0.5BTC z pkt 1 w wysokosci 5tys oraz 1BTC z pkt2 wysokosci 15tys) oraz przychod 17tys. Dochod = -3000
I teraz rozliczamy to w ujeciu rocznym i mamy dochod=0 pomimo tego, ze przez chwile mielismy zysk? Dobrze to rozumiem?

Bo w wersji "bez FIFO" wyjdzie tak samo...

Weteran
Reputacja postu: 
0

Postautor: topnetdeal » wtorek, 10 kwietnia 2018, 16:49

Już to pisałem, 1-2 dni temu w innym temacie, niezależnie od sposobu rozliczenia (FIFO, czy też NIE), sumaryczny podatek zawsze wychodzi od tej samej kwoty dochodu. Ta dyskusja o FIFO jest czysto akademicka i nie wnosi niczego dla jasności rozliczenia (powtarzam : rynek jest nieuregulowany i nigdy nie będzie pewności jak powinno się rozliczyć prawidłowo), jedynym problemem jest brak umocowań prawnych do rozliczenia osoby fizycznej bez działalonści gospodarczej metodą FIFO, a więc powinna się ona rozliczać na zasadach ogólnych i w okresie rocznym - tak jak to określa ustawa.

Weteran
Reputacja postu: 
0

Postautor: japu » wtorek, 10 kwietnia 2018, 16:54

topnetdeal pisze: a więc powinna się ona rozliczać na zasadach ogólnych i w okresie rocznym - tak jak to określa ustawa
No tak, ale to nie ma znaczenia w sumie jak sie policzy (fifo czy nie) bo i tak w ujeciu rocznym wyjdzie to samo.
Roznica bedzie jesli nie sprzedasz wszystkiego - wtedy pozostaje pytanie czy mozna koszty zakupu niesprzedanych krypto uznac za koszt czy nie mozna. Moim zdaniem nie mozna wiec tak jakby tych zakupow w 2017 nie bylo. Czyli zostaja do policzenia tylko kupione/sprzedane i tu juz nie ma znaczenia chyba czy FIFO czy nie.

Natomiast ja bym nie ryzykowal traktowania kosztu zakupu niesprzedanych krypto jako kosztow na przyszlosc, rozliczanych w 2017 roku bo to automatycznie wskazuje, ze zostaly kupione z nastawieniem na zysk... a jak wiadomo z def dzialalnosci gospodarczej jedna z cech jest "nastawienie na zysk" :)

Weteran
Reputacja postu: 
0

Postautor: topnetdeal » wtorek, 10 kwietnia 2018, 17:02

Jeśli nie sprzedasz wszystkiego, to też nie będzie żadnej różnicy, dla podatnika osoby fizycznej to nie są żadne koszty zawieszone, a najzwyklejsza strata do wykazania w roku następnym i latach dalszych (jak najbardziej do księgowania) - końcowy wynik finansowy wyjdzie identyczny ze sposobem FIFO, a sposób rozliczenia będzie LEGALNY. Tak samo nadinterpretuje się obowiązek zakładania DG, naprawdę trzeba wielkiej determinacji US by udowodniono Ci, że miałeś obowiązek założenia działalności gospodarczej.

Weteran
Reputacja postu: 
0

Postautor: japu » wtorek, 10 kwietnia 2018, 17:39

Wykazanie straty de facto zmniejsza potencjalne zobowiazanie podatkowe w latach nastepnych i czy aby nie w roku 2017? Nie sledzilem dokladnie ale czy mozna wykazac strate pochlaniajaca caly dochod z innych zrodel czy tez prawa majatkowe calkowicie oddzielnie sie liczy?

No i Twoja wersja oznaczalaby rozpoznanie kosztu w momencie zakupu a nie sprzedazy. Nie wiem czy tak mozna dla os.fiz.

Weteran
Reputacja postu: 
0

Postautor: topnetdeal » wtorek, 10 kwietnia 2018, 17:51

1. Strata nie zmniejsza zobowiązania podatkowego w roku bieżącym, bo ono po prostu nie wystąpiło, mamy obowiązek podatkowy jeśli uzyskaliśmy przychód, ale nie zobowiązanie podatkowe, bo nie mamy dochodu, a jedynie stratę, w latach następnych zmniejsza - jeśli mamy przychód,
2. Straty z obrotu prawami majątkowymi można odliczać jedynie od obrotu prawami majątkowymi w latach następnych,
3. Nigdzie nie napisałem, że stratę deklarujemy w momencie zakupu, rozliczenie mamy obowiązek złożyć (przy okazji wykazując ewentualną stratę) dopiero w roku w którym występuje przychód z obrotu prawami majątkowymi.

Wróć do „Kwestie prawne”