KAS żąda baz danych transakcji

Regulamin forum
Forum nie udziela pomocy ani porad prawnych. Udostępnia jedynie możliwość dzięki której użytkownicy mogą sobie taką pomoc wzajemnie świadczyć. Odpowiedzi na forum, nie mogą być traktowane na równi z poradami prawnymi udzielanymi przez powołane do tego jednostki i instytucje.Wszelkie opinie i odpowiedzi znajdujące się na forum mają jedynie charakter informacyjny i nie powinny być traktowane jako wiążące.
Początkujący
Reputacja: 2
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Postautor: TrekStar » wtorek, 10 kwietnia 2018, 05:20

Sam Bimbaj rozmawia z KAS? No to podatek krypto-krypto mamy pewny...

Początkujący
Reputacja: 34
Reputacja postu: 
0

Postautor: BobQ » wtorek, 10 kwietnia 2018, 08:25

Wydaje mi się że regulacje w prawie mogą mieć jeszcze jeden nieoczywisty skutek a mianowicie jeżeli wprowadzili by obowiązek wystawiania PITu przez giełdy gra na tych które by tego nie robiły była by niezgodna z prawem co by bardzo ograniczylo rynek bo przypuszczał iz giełdy altow tych małych i mniejszych zarejestrowane na drugim końcu światanie nie będą miały interesu przystosować się do Polskiego prawa.
Ważniejsze jest by przygotować nowe przepisy pod krypto niż starać się zaadaptować istniejące w jakiś dziwny sposób bo to zawsze będzie tworzyło problemy zwłaszcza iz żadne aktualne prawo w Polsce nie było napisane z myślą o krypto. Tu trzeba pracy od 0 z środowiskiem i osobami znajomcymi realia tak byśmy co chwile nie byli zaskakiwani jakimś kwiatkiem wynikającym z złej konstrukcji prawa pod kątem kryptowalut ;)

Początkujący
Reputacja: 2
Reputacja postu: 
0

Postautor: frostbite » wtorek, 10 kwietnia 2018, 08:30

BobQ pisze:Wydaje mi się że regulacje w prawie mogą mieć jeszcze jeden nieoczywisty skutek a mianowicie jeżeli wprowadzili by obowiązek wystawiania PITu przez giełdy gra na tych które by tego nie robiły była by niezgodna z prawem co by bardzo ograniczylo rynek bo przypuszczał iz giełdy altow tych małych i mniejszych zarejestrowane na drugim końcu światanie nie będą miały interesu przystosować się do Polskiego prawa.
Ważniejsze jest by przygotować nowe przepisy pod krypto niż starać się zaadaptować istniejące w jakiś dziwny sposób bo to zawsze będzie tworzyło problemy zwłaszcza iz żadne aktualne prawo w Polsce nie było napisane z myślą o krypto. Tu trzeba pracy od 0 z środowiskiem i osobami znajomcymi realia tak byśmy co chwile nie byli zaskakiwani jakimś kwiatkiem wynikającym z złej konstrukcji prawa pod kątem kryptowalut ;)
Ale w czym problem? Przecież z tych mniejszych i zarejestrowanych na końcu świata i tak nie wypłacasz fiatów tylko zamieniasz na btc/ltc/eth/itp i dopiero zysk realizujesz na giełdach polskich gdzie byłby ten PIT wystawiany.

Ale zgodzę się z Tobą, że dobra ustawa może być tylko napisana po konsultacjach ze środowiskiem.

Weteran
Reputacja: 507
Reputacja postu: 
0

Postautor: kajetan » wtorek, 10 kwietnia 2018, 08:43

BobQ pisze: Wydaje mi się że regulacje w prawie mogą mieć jeszcze jeden nieoczywisty skutek a mianowicie jeżeli wprowadzili by obowiązek wystawiania PITu przez giełdy gra na tych które by tego nie robiły była by niezgodna z prawem co by bardzo ograniczylo rynek bo przypuszczał iz giełdy altow tych małych i mniejszych zarejestrowane na drugim końcu światanie nie będą miały interesu przystosować się do Polskiego prawa.
Nie, tak by nie było. Identycznie jest przecież i z forex i z akcjami - jeśli broker jest polski, dostaniesz PIT-8C, jeśli nie, to nie dostaniesz, ale nie znaczy to, że gra u niego jest niezgodna z prawem, tylko że sam musisz sobie policzyć podatek: https://forexclub.pl/czy-pit-8c-jest-tak-wazny/

Początkujący
Reputacja: 34
Reputacja postu: 
0

Postautor: BobQ » wtorek, 10 kwietnia 2018, 09:37

@kajetan,
Dzięki nie gram na forex więc nie wiedziałem ;)
Ale reszte wypowiedzi podtrzymuję ;)

Admin
Awatar użytkownika
Reputacja: 5211
Reputacja postu: 
11

Postautor: Bitmar » wtorek, 10 kwietnia 2018, 10:44

Początkujący
Awatar użytkownika
Reputacja: 54
Reputacja postu: 
0

Postautor: sens » wtorek, 10 kwietnia 2018, 11:26

@Bitmar, w artykule napisałeś, że "od wymiany kryptowalut na walutę tradycyjną oraz od wymiany jednej kryptowaluty na drugą powinniśmy płacić archaiczny podatek PCC". Chodzi mi o ten pierwszy człon, bo drugi to już kompletny absurd.
To wreszcie płacimy PCC za sprzedaż kryptowaluty czy za jej nabycie (zakup)?

Początkujący
Reputacja: 4
Reputacja postu: 
0

Postautor: Avenged90x » wtorek, 10 kwietnia 2018, 11:48

Czyli w końcu jak, lepiej rozliczyć każdą transakcję do końca kwietnia, między kryptowalutową ? Mimo, że nic nie wypłacałem jeszcze z giełd / portfeli ? A wpłacałem poprzez żabkę, nie mam nigdzie zweryfikowanego konta na żadnej giełdzie (na Bitbay próbowałem, ale było kilka odmów, bo zdjęcie dowodu nie teges więc olałem). Nie uśmiecha mi się to :) nie grałem na dużych kwotach, ogólnie jestem na minusie w stosunku do kapitału początkowego i czekam na dobre momenty, do inwestycji, ale nie mam zamiaru płacić podatku od STRATY hajsu... jakiegoś archaicznego PCC... przecież to jest śmiech na sali (mówiąc łagodnie) nie wiem jak nazwać tą bandę z MF... Aż faktycznie chciało by się wyjechać z tego kraju, w którym biurokracja zatrzymana na poziomie średniowiecza...

Weteran
Reputacja: 291
Reputacja postu: 
1

Postautor: japu » wtorek, 10 kwietnia 2018, 11:48

Avenged90x pisze: w którym biurokracja zatrzymana na poziomie średniowiecza...
Gdzies wyczytalem, ze naczelnik ma byc wpisany na liste UNESCO ze wzgledu na swietnie zachowane XIX-wieczne poglady...

Początkujący
Awatar użytkownika
Reputacja: 184
Reputacja postu: 
0

Postautor: aprojection » wtorek, 10 kwietnia 2018, 11:49

Avenged90x pisze: Czyli w końcu jak, lepiej rozliczyć każdą transakcję do końca kwietnia, między kryptowalutową ?
Przeciez, suma sumarum, tutaj nikt nie ma bladego pojecia jak sie rozliczyc xD

Początkujący
Reputacja postu: 
0

Postautor: Avenged90x » wtorek, 10 kwietnia 2018, 12:00

aprojection pisze:
Avenged90x pisze: Czyli w końcu jak, lepiej rozliczyć każdą transakcję do końca kwietnia, między kryptowalutową ?
Wiem :D Chodzi mi tylko o poradę, czy lepiej to zrobić, czy na razie poczekać :D Jestem osobiście skłonny do drugiej opcji, niż rozliczać setki transakcji z ostatnich miesięcy...

Początkujący
Reputacja postu: 
0

Postautor: dbcooper » wtorek, 10 kwietnia 2018, 12:36

Avenged90x pisze:
aprojection pisze:
Wiem :D Chodzi mi tylko o poradę, czy lepiej to zrobić, czy na razie poczekać :D Jestem osobiście skłonny do drugiej opcji, niż rozliczać setki transakcji z ostatnich miesięcy...
Tego nie wiemy. Ja czekam. Zobaczymy jaki bedzie kolejny ruch MF.

Weteran
Reputacja postu: 
0

Postautor: japu » wtorek, 10 kwietnia 2018, 12:39

Nie wiem czy dobrze rozumiem... Czy niektorzy z Was nie zamierzaja sklada PIT'a? :)

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 5091
Reputacja postu: 
0

Postautor: benq » wtorek, 10 kwietnia 2018, 12:45

@japu, Byłyby jaja, jakby się Bitbay wykpił, uciekł za granicę nie przekazując żadnych danych ;)

Wygadany
Reputacja: 170
Reputacja postu: 
0

Postautor: keeper » wtorek, 10 kwietnia 2018, 12:47

jaja?
raczej byłby to najlogiczniejszy i najmądrzejszy krok jaki mogą teraz zrobić...

Weteran
Reputacja postu: 
0

Postautor: japu » wtorek, 10 kwietnia 2018, 12:50

benq pisze: Byłyby jaja, jakby się Bitbay wykpił, uciekł za granicę nie przekazując żadnych danych
Nie no te 10k mandatu to musza zaplacic wtedy..

Ale moi drodzy, czy wy serio uważacie, ze oni tych danych jeszcze nie przekazali? Argumentem za tą - naiwna moim zdaniem tezą - miałoby być to, ze chodzą do KAS na rozmowy? No way...

Początkujący
Reputacja: 0
Reputacja postu: 
0

Postautor: Mike123 » wtorek, 10 kwietnia 2018, 12:51

keeper pisze: jaja?
raczej byłby to najlogiczniejszy i najmądrzejszy krok jaki mogą teraz zrobić...
Myślisz, że to zablokowałoby przekazanie danych z dotychczasowej działalności? Jakieś prozaiczne myślenie

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 11355
Reputacja postu: 
0

Postautor: Wymazywanie » wtorek, 10 kwietnia 2018, 12:55

@benq, Chyba ich współpraca z KAS (jeśli to faktycznie prawda) już zawiera w sobie zgodę na żądania lub przynajmniej ich sporą część. Nie łudziłbym się, że opracowują razem jakieś rozwiązanie w sytuacji, gdy BB nie spełni żądań.
d4d5 c4dxc4 Nc3Nc6 d5Ne5 e4Nf6 b3cxb3 Qxb3e6 Nge2Nd3+ Kd2Nxf2 Rg1N6g4 h3Nh2 Ng3exd5 exd5g6 Ba3Qg5+ Kc2 Bf5+ Kb2Qd2+ Qc2Qxc2#

Początkujący
Awatar użytkownika
Reputacja: 13
Reputacja postu: 
0

Postautor: lesefere » wtorek, 10 kwietnia 2018, 13:07

Już kilka razy słyszałem że bb ucieka za granicę. Może mydlą kas oczy żeby przygotować sobie grunt za granicą.

Weteran
Reputacja postu: 
0

Postautor: japu » wtorek, 10 kwietnia 2018, 13:12

@lesefere, a do KAS te plotki nie docieraja no nie? :)

Wróć do „Kwestie prawne”