KAS żąda baz danych transakcji

Regulamin forum
Forum nie udziela pomocy ani porad prawnych. Udostępnia jedynie możliwość dzięki której użytkownicy mogą sobie taką pomoc wzajemnie świadczyć. Odpowiedzi na forum, nie mogą być traktowane na równi z poradami prawnymi udzielanymi przez powołane do tego jednostki i instytucje.Wszelkie opinie i odpowiedzi znajdujące się na forum mają jedynie charakter informacyjny i nie powinny być traktowane jako wiążące.
Początkujący
Reputacja: 30
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Postautor: Greg0101 » sobota, 31 marca 2018, 21:45

obniski pisze: Ukraińców? No tak przecież Oni nie wynajmują mieszkań nie kupują żywności i w ogóle wszystko wysyłają "chorej mamie".
Tak dokładnie jest. Poczytaj trochę, w sieci jest sporo artykułów na ten temat. Rekordziści potrafią przeżyć za 200zł miesięcznie. Żyją na konserwach i przetworach przywiezionych ze swojego kraju. Często pracodawcy zapewniają też darmowy nocleg, w barakach, w pokojach po kilka osób. Większość Ukraińców przyjeżdża na kilka miesięcy i wszystko co odłożą wywożą z kraju. Nikt z nich nie przyjeżdża tutaj aby się osiedlić bo za pensję minimalną po prostu jest to nie możliwe. Nie stać by ich było na własne mieszkanie i założenie rodziny. Gdyby za 1540zł miesięcznie można było normalnie żyć i założyć rodzinę to tylu młodych Polaków nie opuściłoby naszego kraju.
obniski pisze: A co z polakami pracującymi na czarno?
Oni przynajmniej tutaj mieszkają i tutaj wydają wszystkie pieniądze. Nie zapłacą PIT-u ale za to zapłacą VAT za kupione towary i usługi. Pieniądze, które wydadzą (a wydadzą wszystko bo często do 1-szego nie wystarcza) trafiają do innych przedsiębiorców, którzy płacą od tego podatki CIT i PIT więc pośrednio kasa ta trafia do Urzędu Skarbowego. Kasa ta jednak nie trafia do US w przypadku gdy Ukrainiec wywozi ją za granicę i tam wydaje.

Początkujący
Reputacja: 11
Reputacja postu: 
0

Postautor: obniski » sobota, 31 marca 2018, 21:47

Polacy robią dokładnie to samo za granicą i jest ich "pare" milionów więcej.

Nie obraz się ale Twoja wypowiedź jest trochę w stylu "pies ogrodnika"

Poczytaj tej też te artykuły, które mówią ilu pracowników brakuje w Polsce, Ukraińcy to kropla w morzu naszych potrzeb.

Wygadany
Reputacja: 180
Reputacja postu: 
0

Postautor: esse » sobota, 31 marca 2018, 21:52

@m.m, dałem Ci linka o tym, jak działa słynna zasada rozstrzygania na korzyść podatnika, a Ty wklejasz linka do tzw. Konstytucji dla biznesu. Morawiecki odkrywa koło na nowo :D
Przeczytaj sobie http://dziennikustaw.gov.pl/du/1988/s/41/324/1

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 912
Reputacja postu: 
0

Postautor: Rumcajs » sobota, 31 marca 2018, 21:54

@Greg0101,

Ale w odwrotnym kierunku tez to działa, my wyjeżdzamy do DE czy GB i przysyłamy tu kase jesli mamy rodziny, ale jednak za coś trzeba żyć, nie da się wszystkiego w tym jedzenia zawiesc ze sobą na cały miesiąc.
Ofc jak ktos zostanie dlużej to stopniowo zanika sens wracania do polski, ale w sumie taki ukrainiec 1 kraj dalej na zachód pojedzie i za minimalna pensje i wyzyje i na wszystko mu starczy. Z tego co slyszałem to nawet dla ukrainców polska jest tylko po drodze żeby papierki na prace załatwić ale zaraz sie ewakuują do niemiec.

m.m
Początkujący
Reputacja: -21
Reputacja postu: 
0

Postautor: m.m » sobota, 31 marca 2018, 22:01

esse pisze: @m.m, dałem Ci linka o tym, jak działa słynna zasada rozstrzygania na korzyść podatnika, a Ty wklejasz linka do tzw. Konstytucji dla biznesu. Morawiecki odkrywa koło na nowo :D
Przeczytaj sobie http://dziennikustaw.gov.pl/du/1988/s/41/324/1
bo to co było po prostu nie działało.. odkryłeś amerykę. Kilka lat latałem po US i mam swoje zdanie

Początkujący
Reputacja: 30
Reputacja postu: 
0

Postautor: Greg0101 » sobota, 31 marca 2018, 22:18

obniski pisze: Polacy robią dokładnie to samo za granicą i jest ich "pare" milionów więcej.

Nie obraz się ale Twoja wypowiedź jest trochę w stylu "pies ogrodnika"
Sorry, ale z moich znajomych, którzy wyjechali za granicę to nikt nie wysyła pieniędzy do Polski. Tutaj mają rodziców, którzy zarabiają na swoje utrzymanie albo są już na emeryturze. Młodzi Polacy, którzy wyjechali za pracą, raczej tam się osiedlają i tam zamierzają żyć bo po prostu da się za tamte stawki płacowe. Zakładają rodziny i tam wydają zarobione pieniądze. Owszem może jest jakiś ułamek pracowników sezonowo wyjeżdżających do pracy za granicą i przywożących pieniądze do Polski ale jest pewna subtelna różnica między "ja wycyganię Niemca" a "mnie wycygani Ukrainiec". To tak jak handel na giełdzie - gdy Ty zarabiasz to ktoś inny traci. Jakbyś miał myśleć o tym aby ktoś inny nie stracił przez Twoje handlowanie to nie powinieneś w takim razie nic zarabiać na krypto. Poza tym Europejski Bank Centralny dodrukowuje co miesiąc 30 miliardów Euro więc nie bój nic, nie zbiednieją. Być może kasa, którą Polacy wywożą z Niemiec to świeżo wydrukowane banknociki co kosztowały Niemców tyle co ich wydruk.

Dodano po 5 minutach 48 sekundach:
EBC postawił za cel inflację na poziomie 2,0% a mimo, że dodrukowują co miesiąc 30 mld EUR to inflacja nie chce za cholerę wzrosnąć i wynosi coś koło 1,2%, jeśli dobrze pamiętam. Jak to wytłumaczyć? Może właśnie tym, że świeżo wydrukowane pieniądze wywożą Polacy pracujący sezonowo w Niemczech i innych krajach strefy Euro.
Ostatnio zmieniony sobota, 31 marca 2018, 22:25 przez Greg0101, łącznie zmieniany 1 raz.

Weteran
Reputacja: 516
Reputacja postu: 
5

Postautor: JacekW_BB » sobota, 31 marca 2018, 22:20

Wymazywanie pisze:
termitek12 pisze: Bo w normalnym kraju to zaraz jest pozew o bezprawne zadanie czyli po prostu nekanie podmiotu prawnego przez urzad.
Nie bój żaby. Pozew wysmaruje pewnie Polskie Stowarzyszenie Bitcoin oraz Uczciwe Praktyki.

@JacekW_BB, ostatnio prosił o 1% na rzecz PSB. To chyba jasne, że będą działać w naszym imieniu. 8-)
https://forum.bitcoin.pl/viewtopic.php? ... 30#p457630

Podobnie samozwańcza inicjatywa Uczciwe Praktyki autorstwa @FlyingAtom, która chce dbać o porządek na tym rynku.
https://forum.bitcoin.pl/viewtopic.php? ... 45#p461415
@Wymazywanie to nawet nie chodzi o pozew, a o wspólne stanowisko giełd. Te firmy, które należą do PSB takowe obierają. Krzysztof Piech przygotowuje także propozycję przepisów, które pomogą w rozliczaniu się z podatku z krypto - skierujemy je potem do MF.

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 3799
Reputacja postu: 
12

Postautor: akos » sobota, 31 marca 2018, 22:22

m.m pisze: Po za tym z doświadczenia mogę powiedzieć że w skarbówce też pracują ludzie, zamiany w ostatnich czasach są bardzo duże.
Jasne, ludzie, i w tym właśnie problem, że nie np. roboty :] Taki przykład co robią ludzie:
http://innpoland.pl/142235,emeryt-ukara ... cy-zl-kary

Z dupy podatek i klasyczna zagrywka, hodowanie odsetek przez kilka lat. Czystej wody sukinsyństwo i bandytyzm urzędniczy.

O tym, że wbrew zaleceniu US nie rozstrzyga wątpliwości na rzecz podatnika już chyba ktoś tu wrzucał, dla przypomnienia:
http://www.rp.pl/Postepowanie-podatkowe ... tnika.html
I nie pi..ol tu o jakiejś śmiesznej konstytucji dla biznesu z której w praktyce nic nie wynika a służy jedynie Morawieckiemu do PRowych przechwałek bo to jest żałosne. Konstytucję już jedną mamy i ona wystarczy, szkoda, że oszczaną wielokrotnie przez rząd. I tacy politycy mają mnie pouczać o uczciwości i praworządności po dokonaniu konstytucyjnego zamachu stanu?

A tu nieco szerzej o przestępczej działalności polskiego fiskusa:
https://www.bankier.pl/wiadomosc/Polska ... 79910.html

Zaiste wiele się zmieniło, z ch..wego na tragicznie ch..owe :] Zastanawiam się jedynie czy te kolejne przepisy zamieniające stopniowo podatnika w niewolnika są robione z czystej głupoty polityków i urzędasów (ponieważ długofalowo to niszczy przedsiębiorczość i w konsekwencji zmniejsza wpływy podatkowe) czy to jakieś celowe działanie dużych korpo mających w kieszeni polityków, które w ten sposób wykaszają sobie konkurencyjną drobnicę.

Ktoś ci płaci za trolowanie na temat "dobrych urzędników" i "głupich" oraz migających się od płacenia podatków użytkowników / handlarzy krypto (przy okazji obraziłeś większość userów tego forum) czy jesteś tak sam z siebie po prostu pożytecznym idiotą?

Pytam, bo twoją spamerską działalność na tym forum i prezentowane poglądy można jak na razie streścić w ten sposób:
- kryptowaluty to bezwartościowy chłam
- fiaty takie fajne i mają pokrycie
- skarbówka super fajna i sprawiedliwa
- banki jeszcze fajniejsze, bezpiecznie i przyjazne
- korzystający z kryptowalut to idioci i oszuści podatkowi a brak jednoznacznych przepisów to ich wina bo sami sobie powinni zrobić "narzędzia" (no k... i co jeszcze, może kawkę zaparzyć urzędnikowi, to ja ich utrzymuję a nie oni mnie i to w ich interesie leży dostarczenie podatnikowi jasnych przepisów i ułatwień w rozliczaniu podatków)

To razem brzmi jak typowy bankowo rządowy troling w stylu #uważajnakryptowaluty.

Początkujący
Reputacja: 9
Reputacja postu: 
6

Postautor: jagger3+ » sobota, 31 marca 2018, 22:32

m.m pisze:
KryptoBanita pisze:
HAHAHAHAHAHAhaaaaaa Kawał roku :idea:
esse pisze: http://www.rp.pl/Postepowanie-podatkowe ... tnika.html
https://www.biznes.gov.pl/przedsiebiorc ... ja-biznesu

Po za tym z doświadczenia mogę powiedzieć że w skarbówce też pracują ludzie, zamiany w ostatnich czasach są bardzo duże.
twelv3 pisze: @m.m to żywy przykład tego, że niektórzy ludzie po prostu rodzą się po to, żeby być niewolnikami :lol:
każdy z nas nim jest, jeśli myślisz inaczej jesteś po prostu głupcem.

Chcecie płacić podatki ale myśli że wymiana krypto na krypto jest opodatkowana nie dopuszczacie, rozliczać chcecie wpływy na konto nie operacje giełdowe bo wam tak wygodniej. Ciskacie w rząd bo nie umiecie policzyć, nie macie narzędzi lub giełdy nie dostarczają narzędzi do analizy. itd... narzekać każdy może..

Czemu za każdym razem dostaje tylko jedna strona ? czemu sami sobie nie zrobicie narzędzi ? czemu nikt nie ciśnie giełd o odpowiednią dokumentację ? To my chcemy robić biznes i to my musimy się dopasować do obecnego systemu, nie odwrotnie.

Chłopie, ręce opadają, jak się Ciebie czyta. Wszystko interpretujesz maksymalnie na niekorzyść podatnika. I jeszcze podpierasz się przepisami, że niby w sprawach niejasnych to interpretacja jest na korzyść podatnika. Co państwo uczyniło dla nas, aby nam ułatwić zarobienie tych pieniędzy, po które teraz tak prymitywnie wyciąga łapy? Otóż nic. Od samego początku wmawia się nam, że działamy w przestępczej branży, że łamiemy prawo, że krypto powinno być zakazane... Co róż się ktoś ze strony państwa wypowiada strasząc i "odradzając". A teraz nagle się okazuje, że jednak państwo chce te brudne pieniądze. I to jeszcze w taki sposób po nie sięga. Nie, że pomoże, że powie jak. Że wprowadzi jasne i czytelne reguły (albo choć ich namiastkę). Po prostu straszy karami za niepłacenie.
Nie dość, że większość z nas to prekursorzy tej krypto dziedziny, to jeszcze teraz mamy marnować czas i poświęcać go na bycie odkrywcami sposobu rozliczania krypto z fiskusem. A wynik? Wynik, choćby nie wiem jak się starać, będzie w rękach US. To oni łaskawie uznają, albo nie uznają sposobu rozliczenia. To chore, a takie głosy jak Twój, pokazują jedynie, jak niektórzy są odjechani od rzeczywistości.

Weteran
Reputacja: 869
Reputacja postu: 
0

Postautor: bl4ck » sobota, 31 marca 2018, 22:42

@jagger3+, @akos,

Ponowny raz cieszy mnie solidarność użytkowników na szczęście @m.m, jest tu jedyną osobą która ma takie debilne\niewolnicze myślenie a przynajmniej jedyną która się wypowiada w ten sposób.

Ja dalej w to nie mogę uwierzyć że Polska jak pierwszy kraj na świecie na taką skale postanowiła inwigilować ludzi, tu nawet nie ma co porównywać USA IRS i kontrolę na coinbase.

Początkujący
Awatar użytkownika
Reputacja: 211
Reputacja postu: 
0

Postautor: awos » sobota, 31 marca 2018, 22:53

Nie wiem dlaczego ale gdybym mial obstawiac to jestem niemal pewien,ze jak cos mozna spierniczyc to w Pl na pewno to US spierniczy.
Pamietam u siebie mialem kiedys nieprzyjemnosc z tutejszym US -ATO bo byly jakies nieregulacje i mi mandat dowalili, zadzwonielm i powiedzialem, ze to drogo czy mozna jakos negocjowac, oni ile chce placic, ja ze jakies 60% orginalnej sumy, oni,ze ok a ja dodalem na koniec ,ze miesiecznie ;) i sie zgodzili (do tej pory mam kwitki)
Nie chce pisac o polityce bo nawet nie mieszkam w Pl wiec nie powininiem sie wypowiadac ale jakos tak dziwnie jest, ze jak wspomnialem, zawsze rzeczy popsuja albo nadmiernie skomplikuja.
Mamy chyba najlepszych programistow na swiecie i zamiast heavy inwestowac w ta w sumie malo kosztowna branze to u nas dotacje do wegla i najprostsze rzeczy. Twitowal o tym Piech,ze taka Litwa ma o wiele wiecej ICO's niz my.
Troche to smutne ale wiadomo trzeba pokazac w tv,ze cryptowaluty to sami zlodzieje i najgorsze zlo a blockchain to niewiadomo co to jest ale tez pewnie jakis przekret.

Początkujący
Reputacja: 2
Reputacja postu: 
0

Postautor: TrekStar » sobota, 31 marca 2018, 22:53

Nie znam się tak bardzo ale jak ktoś używał Blockchain.info to wielu danych nikt nie wyśledzi bo tam adres może zmieniać się co transakcję.

m.m
Początkujący
Reputacja postu: 
0

Postautor: m.m » sobota, 31 marca 2018, 22:56

jagger3+ pisze: I jeszcze podpierasz się przepisami, że niby w sprawach niejasnych to interpretacja jest na korzyść podatnika
gdzie ja tak napisałem ?
jagger3+ pisze: Nie dość, że większość z nas to prekursorzy tej krypto dziedziny, to jeszcze teraz mamy marnować czas i poświęcać go na bycie odkrywcami sposobu rozliczania krypto z fiskusem. A wynik? Wynik, choćby nie wiem jak się starać, będzie w rękach US.
tysiące ludzi na przestrzeni dziesiątków lat miało pod górę, też byli prekursorami. Dostosowanie prawa zawsze wymaga czasu, tak samo jak dostrzeżenie zalet / wad danego rozwiązania. No ale jasne kto sobie coś wymyślił i nagle wszyscy mają stanąć na głowie by mu życie ułatwić.
jagger3+ pisze: A wynik? Wynik, choćby nie wiem jak się starać, będzie w rękach US. To oni łaskawie uznają, albo nie uznają sposobu rozliczenia. To chore, a takie głosy jak Twój, pokazują jedynie, jak niektórzy są odjechani od rzeczywistości.
i co myślisz że inni nie mają tego problemu ? niektórzy działają lata w legalny sposób a do dziś dnia decyzje urzędników i agencji działają na zasadzie loterii. Nikt nie sieje fermentu, każdy wypracował sobie sposób na funkcjonowanie i zarabianie pieniędzy.
akos pisze: Pytam, bo twoją spamerską działalność na tym forum i prezentowane poglądy można jak na razie streścić w ten sposób:
- kryptowaluty to bezwartościowy chłam
- fiaty takie fajne i mają pokrycie
- skarbówka super fajna i sprawiedliwa
- banki jeszcze fajniejsze, bezpiecznie i przyjazne
- korzystający z kryptowalut to idioci i oszuści podatkowi a brak jednoznacznych przepisów to ich wina bo sami sobie powinni zrobić "narzędzia" (no k... i co jeszcze, może kawkę zaparzyć urzędnikowi, to ja ich utrzymuję a nie oni mnie i to w ich interesie leży dostarczenie podatnikowi jasnych przepisów i ułatwień w rozliczaniu podatków)

To razem brzmi jak typowy bankowo rządowy troling w stylu #uważajnakryptowaluty.
na szybko, analogicznie:
- bardzo ogólnie ale tak, technologia nie
- nigdzie czegoś takiego nie napisałem UDOWODNIJ

Ja przedstawiam swoje zdanie jestem trolem, pomagam innym (kopanie / hardware) jestem spamer, Ty kłamiesz i oczerniasz innych jesteś gość...

Początkujący
Awatar użytkownika
Reputacja: 45
Reputacja postu: 
1

Postautor: constantine » sobota, 31 marca 2018, 22:57

jagger3+ pisze: (...) To chore, a takie głosy jak Twój, pokazują jedynie, jak niektórzy są odjechani od rzeczywistości.
Niekoniecznie - może kolega jest po prostu pracownikiem tego 'systemu' i głęboko wierzy w słuszność tego co głosi.
Tacy ludzie też istnieją. Tak jak wyborcy pis - też istnieją i nic nie można na to poradzić.

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 932
Reputacja postu: 
1

Postautor: KryptoBanita » sobota, 31 marca 2018, 22:59

Przecież m.m, podobnie jak ta laska od Liska, robi nas w wydmuszkę :mrgreen:
Ostatnio zmieniony sobota, 31 marca 2018, 23:00 przez KryptoBanita, łącznie zmieniany 1 raz.

Weteran
Reputacja postu: 
1

Postautor: JacekW_BB » sobota, 31 marca 2018, 23:00

Na dzień dzisiejszy jesteśmy na etapie przygotowywania przez zespół Krzysztofa Piecha propozycji przepisów ułatwiających rozliczanie się z krypto. Giełdy każdy krok będą konsultować z prawnikami (choćby Bitmarket.pl oficjalnie o tym zapewnił - choć oni na razie nie otrzymali pisma z KAS) i na pewno będą dbały o dobro swoich klientów. Proponowałbym w tej dyskusji używać mniej emocji...

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 932
Reputacja postu: 
-1

Postautor: KryptoBanita » sobota, 31 marca 2018, 23:03

"MY" ? Jacek - nas nigdy nie było :) Emocje to Ty masz w parciu na taboret :mrgreen:

m.m
Początkujący
Reputacja postu: 
0

Postautor: m.m » sobota, 31 marca 2018, 23:06

bl4ck pisze: Ponowny raz cieszy mnie solidarność użytkowników na szczęście @m.m, jest tu jedyną osobą która ma takie debilne\niewolnicze myślenie a przynajmniej jedyną która się wypowiada w ten sposób.

Ja dalej w to nie mogę uwierzyć że Polska jak pierwszy kraj na świecie na taką skale postanowiła inwigilować ludzi, tu nawet nie ma co porównywać USA IRS i kontrolę na coinbase.
i po co te wycieczki osobiste ?

Dla mnie Twoje (wasze stanowiska) są nie logiczne, żyjecie w świecie totalnej inwigilacji a macie straszny ból tyłka o zwykła kontrolę. Znacie przyszłość że od razu zakładacie najgorsze scenariusze ?

Wolisz dalej obecną sytuacje ? chcesz jeszcze 2-3 lata tkwić w niepewności i w przypadku negatywnej decyzji płacić większe karty ? Brałeś pod uwagę jakikolwiek inny scenariusz ? może polska to będzie pierwsze państwo które w końcu uporządkuje kwestie kryptowalut.

Weteran
Reputacja postu: 
0

Postautor: JacekW_BB » sobota, 31 marca 2018, 23:08

My jako PSB :-)

m.m
Początkujący
Reputacja postu: 
0

Postautor: m.m » sobota, 31 marca 2018, 23:10

KryptoBanita pisze: Przecież m.m, podobnie jak ta laska od Liska, robi nas w wydmuszkę :mrgreen:
świąteczny nastrój Ci się udzielił :mrgreen:

Wróć do „Kwestie prawne”