W ogóle staram się nie brać tego aż tak pod uwagę (mam obawy czy to jest rzeczywiście tak rewolucyjne i co ważne czy sprawdzi się w realiach). Niewątpliwie jest to zły czas dla nowalijek, bo rynek jest nieco „speszony” i coś co w normalnych warunkach pięknie by premiowało, teraz odbija się jedynie lekką czkawką.
Samo zachowanie LTC ostatnich dni jest dziwnie nienormalne. Spodziewałem się korekty do tych rejonów ale nie tak gwałtownej i z niższego pułapu. Ta zwała była ewidentnie spowodowana załamaniem się kursu BTC, który gwałtownie wyszedł dołem z istotnego dla kursu trójkąta.
Ktoś musiał włożyć starania aby LTC nie pierdyknął na pysk, gdy ruszyła lawina. Zwracam uwagę, że praktycznie wszytko jest obecnie na czerwono, jedynie lit (nie liczę planktonu) świeci na zielono - to zasługa, tego że owa korekta nie zniosła całości wypracowanego wzrostu (chwilami 37% per day) . Dla mnie to oznacza, że coiny te przeszły w silne ręce, kogoś kto miał/ma jakiś konkretny plan pro wzrostowy. Teraz ten ktoś mus wymyślić sobie plan 'B' bo widać, że zależność od BTC jest jednak ogromna, a tam plany pro wzrostowe (krótkoterminowo) znacząco się skomplikowały
Cóż, osobiści wstępnie zakładam scenariusz, że ktoś na BTC będzie budował porządny dublebootom. Zatem czy Lit czy tego chce, czy nie, będzie targany w tym kierunku. Jeśli jednak BTC nie odbije się ponownie z poziomów 8k (ważny rejon: lini trendu spadkowego, oporów wcześniejszych, fibo 61.8, oraz wsparcia long trem) i zanurkuje głębiej to żadne mecyje nie pomogą Litkowi.
W razie obsuwy trzeba będzie uważniej obserwować rynek w przypadku gwałtownej wyprzedaży, gdyż gruby może mienić swój plan i szybkość spadania Lita będzie większa (będzie równał do doczasowej zależności z BTC). Jeśli ów ‘grubas’ ma poważniejsze plany względem LTC i jest w stanie przeczekać, to spadki będą zaledwie proporcjonalne do ruchów btc. Dlatego zalecałbym tu obserwacje tego co się dzieje na kursie pary LTC/BTC. Zmierzanie w kierunku 0.2 jest pozytywnym sygnałem dla Lita, ściąganie w kierunku 0.15 będzie sugerowało zwiększoną wyprzedaż, oznaczającą równanie do sytuacji pierwotnej.
Bardzo małe prawdopodobieństwo stawiam na to, że news (a raczej przełomowość osiągniecia) okazałby się tak nieprawdopodobna, że wywali wszystkich z butów i Litecoin pójdzie swoja drogą mimo dalszego pękania bańki, strachu, aktualnie odnotwanych strat i FUD w mediach.