Dyskusja na temat kursu BTC

Twoim zdaniem kurs do 10 sierpnia znajdzie się w przedziale

Czas głosowania minął niedziela, 3 sierpnia 2025, 20:16

<100k$
5
9%
100-120k$
20
36%
>120k$
30
55%

Liczba głosów: 55
Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 1335
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Dyskusja na temat kursu BTC dla POCZĄTKUJĄCYCH (2018)

Postautor: CzarnaOwca » poniedziałek, 5 lutego 2018, 11:48

A Powrót na który poziom? Czy piątkowe wzrosty nie były takim ruchem?

Weteran
Reputacja: 852
Reputacja postu: 
0

Postautor: pabloj » poniedziałek, 5 lutego 2018, 11:52

@mudol, Mam na myśli w okresie 1-2 miesięcy a nie kilku dni, więc jeśli taki powrót by miał nastąpić to do jakichś $12-14k. Ale wcale tak być nie musi.

Początkujący
Reputacja: 69
Reputacja postu: 
0

Postautor: t12t12 » poniedziałek, 5 lutego 2018, 11:53

Aż niemożliwe jak idealnie idzie po lini:
https://www.tradingview.com/chart/BTCUS ... c-Bubbles/

Początkujący
Reputacja: 19
Reputacja postu: 
0

Postautor: pionty » poniedziałek, 5 lutego 2018, 11:54

bitloteiros pisze: loops jest niemożliwy :shock:
https://www.tradingview.com/chart/BTCUS ... Try-again/
To jest bardzo ciekawa spekulacja z grudnia 2017r.
Jak na razie ideolo...

Początkujący
Reputacja: 7
Reputacja postu: 
2

Postautor: Navi89 » poniedziałek, 5 lutego 2018, 12:02

Info dla ciekawych odnośnie inwigilacji przez KNF polskich giełd:

BitBay pisze:
"W związku z informacjami pojawiającymi się w ostatnich dniach w mediach oraz pytaniami naszych użytkowników informujemy, że jako BitBay posiadamy opinie prawne, procedury i procesy, które gwarantują, że nasza działalność jest zgodna z prawem. Instytucje Państwowe nie wydają licencji dla tego typu usług w Polsce, dlatego też działamy zgodnie z najlepszymi standardami wyrażonymi w Kanonie dobrych praktyk podmiotów rynku kryptowalutowego w Polsce) oraz politykami AML i KYC, którego zostały u nas wdrożone pomimo braku regulacji w tym obszarze.
Z doniesień prasowych wynika, że obecnie trwają analizy wielu giełd waluty cyfrowych. Jesteśmy zawsze gotowi poddać się procedurze sprawdzającej i współpracować tak, jak dotychczas, z instytucjami państwowymi.
Zapewniamy, że środki naszych klientów są bezpieczne. Każdy z naszych użytkowników posiada indywidualny, wirtualny rachunek PLN prowadzony przez bank. Obsługę depozytów oraz wypłat w walutach USD i EUR gwarantuje natomiast operator płatności, który jest podmiotem nadzorowanym i licencjonowanym przez KNF. Klienci naszej giełdy nie muszą obawiać się o swoje depozyty oraz dostęp do nich."

Początkujący
Awatar użytkownika
Reputacja: 27
Reputacja postu: 
0

Postautor: Phlox » poniedziałek, 5 lutego 2018, 12:03

Gdzie znajduje się nowe dno ? Lecimy w nieznanym kierunku.

Początkujący
Reputacja: 1
Reputacja postu: 
0

Postautor: djpe87 » poniedziałek, 5 lutego 2018, 12:10

Phlox pisze:Gdzie znajduje się nowe dno ? Lecimy w nieznanym kierunku.
Jak dla mnie obstawiam okolice 5.8k, czyli linia z listopada 17.

Weteran
Reputacja: 1369
Reputacja postu: 
1

Postautor: sha256 » poniedziałek, 5 lutego 2018, 12:24

Ile dzisiaj BTC na bitmarkecie kosztuje?
ok. 25 000 PLN
Ile BTC kosztował w grudniu 2017?
nawet więcej niż 66 000 PLN

Widzicie skale spadków? U nas skumulowały sie 2 sprawy: Spadek kursu BTC i przecena $ nic dodać , nic ująć.

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 3799
Reputacja postu: 
8

Postautor: akos » poniedziałek, 5 lutego 2018, 12:27

bitloteiros pisze: loops jest niemożliwy :shock:
https://www.tradingview.com/chart/BTCUS ... Try-again/
Cóż, jeśli spojrzeć na 1W w skali liniowej mając naniesione linie trendów ze skali log, to wygląda na podręcznikowy wykres pękniętej bani. Kwestią otwartą jest jednak co rynek uzna za podstawę bańki, czy wzrosty listopad-grudzień czy wzrosty od marca a może jeszcze dalej?

Uwagi do poniższej ilustracji:

* trend spadkowy w skali log biegnący aż do 2k - widać ładną symetrię z lewą stroną wykresu, klasyczna bańkowa parabola
* jeśli nie odbijemy się od wsparć aktualnie katowanych, to uratować nas może jeszcze konsolidacja widoczna w skali 1W (żółty prostokąt), ostatnie miejsce gdzie była przed szczytem jakakolwiek czerwona świeca 1W, zarazem jest to poziom dolnego ograniczenia kanału log (wcześniej wrzucanego wielokrotnie, np. https://forum.bitcoin.pl/viewtopic.php? ... 40#p446199)
* na zielono poniżej wariant optymistyczny zakładający przebicie trendu spadkowego i być może nadzieję na to, że rynek uzna za pdst. bańki poziom 5-7k
* na czerwono droga do piekła, serio, gdybyśmy mieli zejść do 1000-2000 (poniżej kanału wzrostowego sięgającego 2016 - patrz wcześniej zacytowany post) to nie ładowałbym się od razu z zakupami licząc na moon soon, bo po czymś takim to boczniakowa gleba może trwać długie miesiące, z wariantem pesymistycznym, że szczytów nie przebije już nigdy (vide wykresy wielu aktywów na których była bania), więc lepiej w takim scenariuszu poczekać na jakieś sygnały uptrendu (o ile nie jest się animatorem rynku lub nie akumuluje dziesiątek milionów USD) tak żeby nie kisić na boczniaku kasy nie wiadomo ile czasu

Obrazek
Ostatnio zmieniony sobota, 21 kwietnia 2018, 17:53 przez akos, łącznie zmieniany 1 raz.

Początkujący
Awatar użytkownika
Reputacja: 83
Reputacja postu: 
1

Postautor: burzolak » poniedziałek, 5 lutego 2018, 12:43

socjolog2008 pisze:... I manipulacja kopaniem to samo - to się musi skończyć. Bit po prostu odchodzi z przytupem 8-)
Co masz na myśli?
Kilka tygodni temu zapytałem ile wynosi cena BTC po "odjęciu" obecnych wzrostów. Chyba @new06, pociągnął linię i określił wtedy przedział w okolicach 2000$. Natomiast ten punkt trzeba jeszcze odnieść do kopalń. Spora skala przemysłowa. Ktoś w międzyczasie wrzucał koszt wydobycia BTC (nie mogę się doszukać, poprosiłbym o link). Dlatego uśrednieniem może być kilkuletni wzrost BTC z ewentualną poprawką na koszt wydobycia tego cyfrocuda. Ujmuję to w ogromnym uproszczeniu gdyż dochodzą inne kopalne waluty, które same w sobie także znacząco utrzymują cenę BTC. Kilka stron wcześniej ktoś zamieścił piękny wpis uznający iż czeka nas jeszcze jedno ładne odbicie. Realizacja zysków po zakupie na obecnych dołkach a następnie kolejny zjazd (na ile? może 5,5k$). Przyglądając się wykresowi tak jak wspominano, trzeba też uzasadnić same wzrosty czyli akumulację popartą boczniakiem.
Panowie rysujecie kreski za co jestem wdzięczny, natomiast przyglądając się z większej odległości czasowej mnie wychodzi niżej niż 6k$

Co rzecze ulica:
youtube - Rok altów!
Pojawiają się także "fantastyczne" kursy na grze altami
Firmy kopalniane wdrażają nowy sprzęt (znika z półek)
Większe przedsiębiorstwa wprowadzają nowsze koparki (technologicznie zaawansowane)
Państwa wprowadzają regulacje dla obywateli aby nie wdepnęli w krypto na minę
Oczywiście spadki więc nastroje kiepskie

Światło w tunelu dla ETH? Tylko dlaczego? Wprawdzie zaliczył mniejszy upadek niż BTC po korektach. Natomiast jego wartość od początku 2017 wzrosła astronomicznie, poparte jest to czym tak właściwie? Forkiem obniżającym próg trudności za którym eterniciarze teraz się modlą... czy może nielimitowaną ilością... Dlaczego nie Zcash, Monero lub Dash?

A poza tym zapytałem miejscowego górala na temat kursu BTC i odpowiedział mi starym przysłowiem "Jak teraz na świętego Hieronima drogi jest bitkonj albo go nima, to pod koniec listopada - upada albo nie upada"

Weteran
Reputacja: 869
Reputacja postu: 
1

Postautor: bl4ck » poniedziałek, 5 lutego 2018, 12:46

burzolak pisze: orkiem obniżającym próg trudności za którym eterniciarze teraz się modlą... czy może nielimitowaną ilością... Dlaczego nie Zcash, Monero lub Dash?
Odp jest bardzo prosta 90% nowych ICO jest\było opartych na sieci ETH.

Weteran
Reputacja postu: 
1

Postautor: pabloj » poniedziałek, 5 lutego 2018, 13:00

A tu taka ciekawostka :D

Początkujący
Reputacja: 5
Reputacja postu: 
0

Postautor: Tropt » poniedziałek, 5 lutego 2018, 13:05

@pabloj Pozwól że zapytam, wierzysz w taki scenariusz ? ktokolwiek z bardziej doświadczony wieży w kolejną eksplozje ceny ? kupiłem za wszystko co mogę stracić przy 8k i tak się zastanawiam czy nie za wcześnie..

Weteran
Reputacja postu: 
0

Postautor: pabloj » poniedziałek, 5 lutego 2018, 13:07

@Tropt, Ja nigdy w nic nie wierze tylko zakładam pewne prawdopodobieństwo. Szansa tego scenariusza owszem jest ale obecnie wydaje się marna. W każdym razie jakby teraz ładnie odbiło, to na 1w (skala log) mamy formację flagi ;) troche nienapowietrzonej ale jednak.
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 5 lutego 2018, 13:09 przez pabloj, łącznie zmieniany 2 razy.

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 1765
Reputacja postu: 
0

Postautor: Dovakhiin » poniedziałek, 5 lutego 2018, 13:08

Kurs przebija kreski... 2 z 3 przebił...
3 przerywana zbiega się ze wzrostową... której przekroczenie sprawi, że (wolę nie kończyć) :cry:
Przecięcie się tych kresek może być dobrym punktem na ostateczne odbicie.... 5600 target,
w ogóle widzę, ze nastroje tragiczne.. co prawda jeszcze powyżej 7K jesteśmy ale po ostatnim odbiciu spodziewałem się czegoś "większego"....
5600-5700

Obrazek

Początkujący
Reputacja: 25
Reputacja postu: 
0

Postautor: Karolak » poniedziałek, 5 lutego 2018, 13:14

Zastanawial się ktoś, jaki wplyw na caly marketcap mialby hipotetyczny krach na gieldach S&P i ew. na nieruchomosciach? Korekta na btc moglaby wyprzedzac w fazie wczesniej wspomniane. Ciekawi mnie czy jest taka opcja, ze czesc z grubszych z wallstreet przygotowuje podwaliny pod zamiane ich aktywow. Czy kompletnie odjechalem?

Weteran
Reputacja: 9063
Reputacja postu: 
0

Postautor: socjolog2008 » poniedziałek, 5 lutego 2018, 13:16

@Burzolak szybko odpisuje bo na feriach jeszcze i żona na mnie warczy jak widzi że ciągle tabtrader zerkam:) Cala ta manipulacja przełączania mocy np BCC/BTC, przez co wiszą transakcje,rosnące fee. Wszystkie waluty kopane sha256 obstawiane PetaHashami, jak jeszcze w 2015/2016 kiedyś to jeszcze była opcja coś tam sobie poryć i potrzymać (DGB)teraz to jeszcze multipoole dają jakiś zysk w miarę dobry albo te forki (w dziesiatki idące Bitcoiny coś tam). To teraz obstawione wszystko że w mordę strzelił a nie zarobisz kopiąc BTC własnymi Antkami. Jedynie waluty Gpu,skrypty,x11,x13 coś tam można podziałać ale to już koparki GPU droższe w zabawie. Opłacalność wydobycia BTC jest na 6k i będzie na 3K - to w końcu przemianowanie prądu na realną kasę, przy niskich cenach prądu zawsze da $. A manipulacja to ogrom mocy z Chin, Bitcoin o czym już dawno pisałem ma metkę ,,made in China''oni to mogą dalej trzymać albo wyłącząc kopalnie zdusić bita, wspominał o tym dzisiaj prezes na filmiku i jest tym dużo racji. Trudność z Bita po wyłączeniu 30% spadała by tygodniami i byłby nie przesyłalny. Ja nie chce siać czarnowidztwa,siedzę na $ i shortach i obserwuje ale te forki to koń trojański. Przecież mogli sami do nich doprowadzić, spompować Bita,obkupić się w te forki tanio, teraż dołują BTC to panika i dołuje się sam dalej. Dużo taniej im to wyjdzie niż budowanie kopalń z porównywalną mocą w GPU. Na szybko pisze wiec może być średni skład i ład. Ja subiektywnie jako kopacz z 38TH obstawiam waluty oparte nie na sha256. Od tak.
WIG20toTHEmoon https://www.gpw.pl

Początkujący
Reputacja: 19
Reputacja postu: 
0

Postautor: pionty » poniedziałek, 5 lutego 2018, 13:20

Cały czas uważam, że będzie nowe ATH. Kiedy? Nie wiem, ale będzie.
Aktualnie jest czas paniki, zniechęcenia, wątpliwości.

Hodlerzy musza trzymać, albo próbować walczyć na shortach celem wzmocnienia pozycji. I być cierpliwymi. Niestety zbyt wiele nie zarobią, ale przyjdzie czas, ze odzyskają wkład. Z nawiązką.

To wszystko się rozhula w najmniej spodziewanym momencie.

@Karolak- Twoja teza głupia nie jest.
Technologia krypto tak po prostu nagle się nie zapadnie pod ziemię.

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 4878
Reputacja postu: 
0

Postautor: prap0n » poniedziałek, 5 lutego 2018, 13:23

Aktualnie to zjechalismy poza linie 61.8 fibo od czasu powstania bitcoina, to dosc spory sygnal dla wiekszosci inwestorow, gdybysmy zjechali ostro nizej to bysmy sie zbierali przez lata z tego :)

Weteran
Reputacja: 11213
Reputacja postu: 
10

Postautor: ekonokomik » poniedziałek, 5 lutego 2018, 13:24

A mi wpadł kolejny bid do koszyczka :)
Im bardziej spada tym lepiej.
Byleby spadało dynamicznie. Bo to "gwarantuje" (w cudzysłowie, bo z chodzi oczywiście o wysokie prawdopodobieństwo a nie o gwarancje) równie dynamiczne i spore odbicie.

Patrząc w 12h to od ATH jesteśmy w klinie. Można powiedzieć, że ten klin jest wygięty ku dołowi, a można też powiedzieć, że wyszliśmy z niego dołem. Nevermind. Ale w takim momencie prawdopodobne jest końcowy, niszczący dołek na wysokich obrotach, po którym nastąpi odbicie o 50% (w skali 12h czy 1d!).
To czy potem kurs zejdzie do 4k i niżej i nastąpi długotrwała bessa i stagnacja, czy też odbije znaczniej to już inna sprawa.
Ja kupuję z myślą o tym lutowym odbiciu w wyższych skalach, które powinno nadejść.

Kupuje się jak spada, sprzedaje jak rośnie.
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 5 lutego 2018, 14:24 przez ekonokomik, łącznie zmieniany 1 raz.

Wróć do „Przedszkole”