IOTA - temat ogólny

Początkujący
Reputacja: 129
Reputacja postu: 
1
Napiwki za post: 0 BTC

IOTA - temat ogólny

Postautor: Aeon » poniedziałek, 29 stycznia 2018, 15:40

PiotrC pisze:
Aeon pisze: Ps. Krążą słuchy na podstawie zmian w kodzie źródłowym ich strony, że IOTA jest bardzo blisko pojawienia się na giełdzie Bittrex.
mniej więcej od listopada ;)
Teraz podobno sie cos zmienilo na zwiastujace, ze finał jest blisko ;)

@ninis111
Policz sobie, czy bys wiecej nie zarobil na kupieniu tanio i hodlu na medium albo long, nie tracac przy tym nerwow i czasu ;)
Co do rad i przewidywan innych tutaj, to zalezy czy mają, mieli, czy chca kupic :lol:

Początkujący
Reputacja: 0
Reputacja postu: 
0

IOTA - temat ogólny

Postautor: ninis111 » poniedziałek, 29 stycznia 2018, 21:51

Wszystko spoko, ale teraz jedynie mógłbym dokupić ^^ I tak, myślę również holdować a na krótko pobawić się liskiem , aionem, poetem i zobaczymy co z tego będzie ^^

Początkujący
Reputacja: 7
Reputacja postu: 
0

IOTA - temat ogólny

Postautor: PiotrC » wtorek, 30 stycznia 2018, 01:31

Aeon pisze:
PiotrC pisze:
Aeon pisze: Ps. Krążą słuchy na podstawie zmian w kodzie źródłowym ich strony, że IOTA jest bardzo blisko pojawienia się na giełdzie Bittrex.
mniej więcej od listopada ;)
Teraz podobno sie cos zmienilo na zwiastujace, ze finał jest blisko ;)

nie napalal bym sie myslę że najpierw nowy portfel dopiero potem bittrex a poza tym ja obstaje przy swojej teroii że planują sie uniezależnic od BTC i ruszają małe giełdy z możliwości wymiany za gotówke jakiśczas temu ruszyło xtrades czy jakoś tak szczerze mowiac nie pamietam nazwy z możliwościa wymiant IOTY na brazyliskie reale ale tylko dla rezydentów Brazyliskich a pare dni temu coś było na reddit że ma ruszyc wymiana IOTA/GBP chyba niedlugo i myślę że to dobry kierunek chociaż jakieś super pompy z tego nie bedzie ;)

Początkujący
Reputacja: 19
Reputacja postu: 
0

IOTA - temat ogólny

Postautor: pionty » wtorek, 30 stycznia 2018, 08:42

Warto się w longa pakować na IOTA?
Jest szansa, żeby chociaż podwoił swoja wartość do wakacji?

Początkujący
Reputacja postu: 
0

IOTA - temat ogólny

Postautor: Luszian » wtorek, 30 stycznia 2018, 08:55

pionty pisze:Warto się w longa pakować na IOTA?
Jest szansa, żeby chociaż podwoił swoja wartość do wakacji?
Jeśli wszystko pójdzie zgodnie z planem to nie tylko podwoi wartość. Ale 5 miesięcy to i tak mało czasu dla tego projektu. 5-10 lat to jest czas, w którym rozwinie się technologia dzięki której IOTA będzie w pełni funkcjonalna.

Początkujący
Reputacja postu: 
0

IOTA - temat ogólny

Postautor: actionfree » wtorek, 30 stycznia 2018, 11:08

szulc pisze:
cryptosz pisze: Mam pytanie na jednym z moich portfeli na którym miałem kilkadziesiąt MIOT aktualny balance jest 0, co dziwne brakuje też historii transakcji, więc to chyba nie kradzież, na dwóch pozostałych jest OK, zrobiłem attach to tangle wczoraj i do dziś jest tylko to w historii - co tu się mogło wydarzyć ? Milestone'y są OK, sprawdzane na kilku nodach.
też miałem identyczną sytuację, myślałem że mnie ojebali ale po kilku zalogowaniach się do portfela balance wrócił :)

to jest IOTA...dzień bez niespodzianek dniem straconym ;)

jestem ciekaw czy oni ogarną te wszystkie problemy z portfelem i balance do końca 2018 ? ;)
ile prób wykonałeś logowania się aż balance wrócił?
dzisiaj zauważyłem że mam identyczny problem, wykonałem ponad 10 prób logowania na różnych nodach i wszędzie 0 (balance oraz historia)

Początkujący
Reputacja postu: 
1

IOTA - temat ogólny

Postautor: Luszian » wtorek, 30 stycznia 2018, 11:25

To po snapshotcie, zainteresujcie się chociaż trochę co się dzieje a będziecie wiedzieć. Żeby przywrócić stan portfela trzeba wygenerować kilka nowych adresów, a nie logować się na różnych nodach.

Początkujący
Reputacja postu: 
0

IOTA - temat ogólny

Postautor: actionfree » wtorek, 30 stycznia 2018, 12:07

Luszian pisze: To po snapshotcie, zainteresujcie się chociaż trochę co się dzieje a będziecie wiedzieć. Żeby przywrócić stan portfela trzeba wygenerować kilka nowych adresów, a nie logować się na różnych nodach.
dzięki pomogło

Początkujący
Reputacja: 4
Reputacja postu: 
0

IOTA - temat ogólny

Postautor: szulc » wtorek, 30 stycznia 2018, 12:15

actionfree pisze:
Luszian pisze: To po snapshotcie, zainteresujcie się chociaż trochę co się dzieje a będziecie wiedzieć. Żeby przywrócić stan portfela trzeba wygenerować kilka nowych adresów, a nie logować się na różnych nodach.
dzięki pomogło
zainstalujcie najnowszy portfel 2.5.7
dość szybko się łączy z nodami (ja wpisuję najlepszy nod np. z tej strony http://iota-nodes.net/

Początkujący
Reputacja postu: 
0

IOTA - temat ogólny

Postautor: Aeon » wtorek, 30 stycznia 2018, 13:38

Aeon pisze: Nawiązując do rozmowy kilka tygodni temu, kolejna informacja z Facebooka autorstwa Sławomira Mentzena (który to jest bardzo zdolnym radcą podatkowym, od dluzszego czasu interesujacego sie tematem kryptowalut) na temat opodatkowania kryptowalut w Polsce.
Sławomir Mentzen
17 min ·
Po moim poprzednim wpisie o opodatkowaniu kryptowalut wiele osób mi nie uwierzyło gdy pisałem, że wymiana kryptowaluty na inną kryptowalutę podlega pod podatek dochodowy. Argumentem było to, że wszystkie interpretacje podatkowe mówiły co innego. Tak rzeczywiście było. Ale od momentu pojawienia się mojego wpisu wyszło już sporo interpretacji podatkowych potwierdzających konieczność opodatkowania zamiany krypto na krypto.

Dzisiaj będzie o kolejnym szerzej nieznanym problemie związanym z opodatkowaniem kryptowalut.

Długo zastanawiałem się czy napisać dzisiejszy wpis. Doszedłem jednak do wniosku, że urzędy skarbowe niedługo i tak na pewno na to wpadną, więc lepiej jest wcześniej ostrzec ludzi. Problemem jest tym razem podatek od czynności cywilnoprawnych - PCC.

Każdy kto kupuje na polskich giełdach albo od osób fizycznych nie będących podatnikami VAT Bitcoiny lub inne kryptowaluty, powinien w ciągu 14 dni od transakcji złożyć do urzędu skarbowego deklarację PCC-3 oraz zapłacić 1% od wartości zakupionych kryptowalut.

Czy ktoś to robi? Oczywiście nie. Konieczność płacenia tego podatku oraz składania deklaracji zabiłaby polskie giełdy kryptowalut. W końcu zakup kryptowalut na giełdach poza Polską nie jest objęty tym podatkiem.

Jednak prędzej czy później skarbówka może poprosić np. Bitbaya o listę wszystkich zawartych transakcji. A następnie zgłosić się do każdego klienta po 1% od każdej transakcji. Obecnie wolumen transakcji na Bitbayu za ostatnie 24 godziny to prawie 24 mln dolarów. Oznacza to, że klienci Bitbaya są winni fiskusowi ponad 800 tysięcy złotych tytułem PCC tylko za transakcje wykonane przez ostatnie 24 godziny. W sakli roku są to setki milionów złotych. Jakie są szanse, że Morawiecki się po te pieniądze nie schyli?

Znacznie bezpieczniej jest wiec kupować kryptowaluty na giełdach zagranicznych. W ten to właśnie sposób Morawiecki i jego ekipa przyczyniają się do zabicia polskiego rynku kryptowalut. Morawiecki ciągle mówi o wspieraniu innowacyjności, a gdy tylko pojawia się prawdziwa innowacja jaką są kryptowaluty, swoimi regulacjami i podatkami tę innowację niszczy.

-------------------------------------------------------

A teraz dokładne wytłumaczenie dlaczego zakup kryptowalut podlega pod PCC. Jeżeli kogoś nie interesują podatkowe technikalia, może zakończyć czytanie wpisu w tym miejscu.

Zgodnie z art. 1. ust. 1 lit. a) ustawy o PCC: "podatkowi podlegają umowy sprzedaży oraz zamiany rzeczy i praw majątkowych. Kryptowaluty są prawem majątkowym, więc podlegają pod PCC. Idźmy dalej.

Według art. 1 ust. 4. "Czynności cywilnoprawne podlegają podatkowi, z zastrzeżeniem ust. 4a i 5, jeżeli ich przedmiotem są:
1) rzeczy znajdujące się na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej lub prawa majątkowe wykonywane na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej;
2) rzeczy znajdujące się za granicą lub prawa majątkowe wykonywane za granicą, w przypadku gdy nabywca ma miejsce zamieszkania lub siedzibę na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej i czynność cywilnoprawna została dokonana na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej.

Zakładamy, że nabywca ma miejsce zamieszkania na terytorium Polski. Kryptowaluty znajdujące się na portfelach polskiej giełdy kryptowalut są wykonywane na terytorium RP. Istnieje pogląd, że kryptowaluty nie są nigdzie wykonywane. Nawet jeżeli jest on prawdziwy, to i tak czynność cywilnoprawna została dokonana na terytorium RP. Stąd sprzedaż kryptowalut na polskiej giełdzie będzie podlegać pod PCC.

Następnie sprawdźmy czy nie możemy się załapać na jakieś wyłączenie spod opodatkowania. .

Art. 2 pkt 4 lit. b) stanowi, że podatkowi nie podlegają czynności cywilnoprawne jeżeli przynajmniej jedna ze stron jest zwolniona od podatku od towarów i usług z tytułu dokonania tej czynności. Aby skorzystać z tego zwolnienia musimy wykazać, że sprzedawca jest zarejestrowany jako podatnik VAT. Oczywiście nie jesteśmy w stanie tego zrobić, więc z wyłączenia nie możemy skorzystać.

To teraz już z górki.

Art. 4 pkt 1 stanowi, że obowiązek zapłaty podatku przy umowie sprzedaży ciąży na kupującym. Z kolei zgodnie z art. 6 ust. 1 pkt 1 podstawą opodatkowania umowy sprzedaży jest wartość rynkowa prawa majątkowego. Kończąc już, art. 7 ust. 1 lit. b) ustala stawkę podatku od sprzedaży praw majątkowych na 1%.

Co było do udowodnienia.
Nagranie z dzisiaj:
[youtube][/youtube]

Początkujący
Reputacja postu: 
0

IOTA - temat ogólny

Postautor: Luszian » wtorek, 30 stycznia 2018, 13:41

Ludzie, ważne pytanie. "Seed" czy "ziarno"?

Początkujący
Reputacja postu: 
2

IOTA - temat ogólny

Postautor: Aeon » wtorek, 30 stycznia 2018, 14:02

Zalezy czy chodzi Ci o klucz do portfela IOTA, czy program telewizyjny o mitologii katolickiej dla dzieci i rodziców :lol:

Wygadany
Reputacja: 79
Reputacja postu: 
0

IOTA - temat ogólny

Postautor: wantwrite2014 » wtorek, 30 stycznia 2018, 14:08

Nowe wieści na temat Iota link :
Taipei municipality and the IOTA Foundation teams up on Taipei's Smart City Living Lab initiative together with @biilabsrocks to make Taiwan's capital a leading smart city.

Początkujący
Reputacja postu: 
0

IOTA - temat ogólny

Postautor: Aeon » wtorek, 30 stycznia 2018, 16:21

Pisalem przecie, ze mowil David, ze osiagneli to, po co pojechal Dominik do Tokio (i okolic) i ze niedlugo to oglosza :lol:
Jak ktos wciagnal jednym zleceniem 2 tygodnie temu MIOTY za 8 mln dolarow, to mozna domniemywać, że wiedzial co robi :lol: (Moj cichy typ, ze to Ajatoluk usredniał w góre ;) )

@PiotrC
Nie wiem jakie magiczne korelacje widzisz pomiedzy nowym portfelem (którego wczesna BETA ma niebawem wyjsc) a gielda, bo ja żadnych :lol:

Co do giełd, to fundacja IOTA (zapracowana 24/7 i z niedoborem ludzi do odpowiadania potencjalnym zainteresowanym technologia i wspolpraca) konczy prace wlasnie nad nakladka pozwalajaca gieldom krypto (z rownie zapracowanymi i niewystarczajacymi liczebnie pracownikami, zajmujacymi sie nawałnicą nowych uzytkownikow) w latwy i szybki sposob dodawac IOTA do swojego systemu, cos w stylu "plug and play", tak jak to jest obecnie latwe i szybkie z dodawaniem krypto opartych na Ethereum i ERC-20.

Ciekawsze mi sie jednak wydaje, że te nakladki beda z tego co zrozumialem też dla zwykłych giełd papierow wartosciowych, oraz, że fundacja IOTA w 2018 roku chce przestac byc kojarzona glownie z krypto... (Zrodlo: Wywiad Davida z niedzieli). Co na ten temat myslicie, szczegolnie o tych nakladkach na gieldy zwykle?

Początkujący
Reputacja postu: 
0

IOTA - temat ogólny

Postautor: Luszian » wtorek, 30 stycznia 2018, 16:55

Jeśli chodzi o nakładki do fakt, wczoraj był artykuł na medium na temat portfela, takie podsumowanie. Zamknięte testy desktopowego portfela rozpoczną się za 4 tygodnie. Oficjalnego wydania możemy się spodziewać jeszcze w tym kwartale. Razem z portfelem zostanie udostępniony moduł w JavaScript, który pozwoli na implementacje IOTY na strony. Nikt nie powiedział, że to koniecznie muszą być giełdy kryptowalut. W wywiadzie natomiast David stwierdził, że IOTA to nie tylko kryptowaluta.

Początkujący
Reputacja postu: 
0

IOTA - temat ogólny

Postautor: Aeon » wtorek, 30 stycznia 2018, 18:36

Bardziej mi chodzi uzycie terminu mniej wiecej, ze ten modul jest nie tylko na gieldy krypto, ale i zwykle. Co to moze oznaczac?

Początkujący
Reputacja postu: 
0

IOTA - temat ogólny

Postautor: Luszian » wtorek, 30 stycznia 2018, 18:46

Aeon pisze:Bardziej mi chodzi uzycie terminu mniej wiecej, ze ten modul jest nie tylko na gieldy krypto, ale i zwykle. Co to moze oznaczac?
nasdaQQQ, tak tylko głośno myślę ;) w końcu to giełda typowo technologiczna.

A tak serio to nie mam pojęcia, ale postaram się poszukać jakiś informacji.

Początkujący
Reputacja postu: 
0

IOTA - temat ogólny

Postautor: Schatten » wtorek, 30 stycznia 2018, 22:51

Amerykanie będą mieli pierwsze smart city
https://projektinwestor.pl/publikacja/a ... smart-city

Firma inżynieryjna Arup odpowiedzialna za aspekt zrównoważonego rozwoju Union Point.
https://www.arup.com

A tu opis użycia blockchain w tym smart city.
https://www.google.pl/url?sa=t&rct=j&q= ... glxDCZqeNo

Początkujący
Reputacja postu: 
0

IOTA - temat ogólny

Postautor: PiotrC » wtorek, 30 stycznia 2018, 23:40

Aeon pisze: @PiotrC
Nie wiem jakie magiczne korelacje widzisz pomiedzy nowym portfelem (którego wczesna BETA ma niebawem wyjsc) a gielda, bo ja żadnych
to szkoda bo wystarczy spojrzec na to co działo się tu na forum na przełomie listopada/grudnia. Duza czesc nowych urzytkownikow IOTA nie ma zielonego pojecia jak sie obchodzic z aktualnym portfelem i juz był tu wysyp pytan typu: jak wyplacic, czemu przelewam a nie dochodz, jak to dziala, ale gowno nie dziala, moje IOTY zniknely itd gdzie większość z nich wynikała z niewiedzy jak dziala portfel tangle itd

I teraz wyobraz sobie że support na bittrexie zostaje zasypany takim czyms bo ludzie zle wygenerowali adresy nie podpieli ich itd po co im to? Lepiej poczekan na nowy portfel który ma być łatwiejszy w użyciu itd boom na IOTE minal i czy jąwprowadzą teraz czy za miesiąc po portfelu myśle że dużej róznicy nie robi.

Początkujący
Reputacja postu: 
0

IOTA - temat ogólny

Postautor: Aeon » środa, 31 stycznia 2018, 01:44

Gieldy interesuje zysk z prowizji a nie czy ludzie beda umieli obslugiwac portfele.

Wróć do „IOTA”